X, facebook - wystarczy poczytać pierwsze lepsze komentarze niektórych użytkowników. Wczoraj gdy weszłam w sekcję komentarzy pod pierwszym lepszym artykułem to pierwsze komentarze jakie byly to: "Jaka narodowość", "pewnie inżynier".
Morderstwo na UW
Moderator: verysweetcherryRe: Morderstwo na UW
-
AnaNaNa1898
- ŚpioszkiKenzo
Ciekawe czy to screen z jego grupy zajęciowej. Jeśli tak to przerażające jest to, że jeśli dostał by się do środka to by zapukał, a reszta by go wpuściła, bo to przecież ich kolega, który może powinien być w tym czasie w tej sali. Straszne, że coś takiego się dzieje. Uważam, że takie jednostki powinny być izolowane od społeczeństwa. I aż ciężko uwierzyć, że nie dają po sobie poznać, że są zdolne do takich czynów. Zastanawia mnie czy przez całe życie nie dawal żadnych oznak, że coś może być nie tak, czy może popularna sytuacja ignoracji ze strony najbliższego otoczenia. Przyglądając się sprawom różnych tragicznych zdarzeń można jednak zauważyć, że wielu z nich można by uniknąć, gdyby zachodziły reakcje na zachowania/zainteresowania niemieszczące się w granicach standardu. W dokumentach na temat różnych okrutnych przestępców zwykle można usłyszeć, że jednak coś nie do końca było w porządku z takimi osobami.
Czasem jednak otoczenie widzi, że coś jest nie tak, a problemem jest system, który nie pozwala na skuteczną reakcję. Nie sugerując niczego w tej sprawie, chcę zadać pytanie. Czy uważacie, że jednostki z różnego rodzaju chorobami psychicznymi, wykazujące oznaki agresji, mają prawo odmawiać leczenia psychoatrycznego? Znam z własnego otoczenia przypadek, gdzie właśnie ze względu na odmowę leczenia przez osobę chorą doszło do tragedii i po tym mam bardzo skrajną opinię w tym temacie.
Szczerze, pisanie o tym na wątku, bo jakiś jeden chłopski rozum, czy drugi napisał komentarz na X jest słabe. Ja Twój komentarz zrozumiałam tak, że politycy to robią, a byłoby to skandaliczne. I zgadzam się z komentarzem, aby nie pisać tu politycznych przepychanek, bo jest to nie na miejscu. Debili nie brakuje i zawsze pojawią się komentarze typu jaka narodowość, wina Tuska i co tylko jeszcze.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Generalnie kampus UW to jednocześnie duży i nieduży obszar i ciężko kogokolwiek dogłębnie skontrolować. Mnie raz straż uniwersytecka przy głównej bramie zatrzymała i zapytała czy tutaj studiuje to powiedziałam zgodnie z prawdą, że nie i że idę do biblioteki na orientalistykę i mnie puścili. Na UW to jeszcze jest coś takiego jak ta straż uniwersytecka, ale na innych uczelniach nigdy o tym nie słyszałam.Rzeka.chaosu pisze: ↑czw maja 08, 2025 10:27 am Od bramy do Aumaxa można dojść w minutę. Pytanie czy zdążyli poinformować.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Są na innych uniwerkach też takie straże - straż uniwersytecka, ochrona kampusu, służba ochrony obiektów lub służby ochrony uczelniiri1979 pisze: ↑czw maja 08, 2025 10:37 am Generalnie kampus UW to jednocześnie duży i nieduży obszar i ciężko kogokolwiek dogłębnie skontrolować. Mnie raz straż uniwersytecka przy głównej bramie zatrzymała i zapytała czy tutaj studiuje to powiedziałam zgodnie z prawdą, że nie i że idę do biblioteki na orientalistykę i mnie puścili. Na UW to jeszcze jest coś takiego jak ta straż uniwersytecka, ale na innych uczelniach nigdy o tym nie słyszałam.
Na grupie CSI wypowiadała się laska z jego klasy z liceum. Podobno z nikim nie gadał, jakby wywyższał się nad innymi i jest bardzo inteligentny.AnaNaNa1898 pisze: ↑czw maja 08, 2025 10:35 am Ciekawe czy to screen z jego grupy zajęciowej. Jeśli tak to przerażające jest to, że jeśli dostał by się do środka to by zapukał, a reszta by go wpuściła, bo to przecież ich kolega, który może powinien być w tym czasie w tej sali. Straszne, że coś takiego się dzieje. Uważam, że takie jednostki powinny być izolowane od społeczeństwa. I aż ciężko uwierzyć, że nie dają po sobie poznać, że są zdolne do takich czynów. Zastanawia mnie czy przez całe życie nie dawal żadnych oznak, że coś może być nie tak, czy może popularna sytuacja ignoracji ze strony najbliższego otoczenia. Przyglądając się sprawom różnych tragicznych zdarzeń można jednak zauważyć, że wielu z nich można by uniknąć, gdyby zachodziły reakcje na zachowania/zainteresowania niemieszczące się w granicach standardu. W dokumentach na temat różnych okrutnych przestępców zwykle można usłyszeć, że jednak coś nie do końca było w porządku z takimi osobami.
Czasem jednak otoczenie widzi, że coś jest nie tak, a problemem jest system, który nie pozwala na skuteczną reakcję. Nie sugerując niczego w tej sprawie, chcę zadać pytanie. Czy uważacie, że jednostki z różnego rodzaju chorobami psychicznymi, wykazujące oznaki agresji, mają prawo odmawiać leczenia psychoatrycznego? Znam z własnego otoczenia przypadek, gdzie właśnie ze względu na odmowę leczenia przez osobę chorą doszło do tragedii i po tym mam bardzo skrajną opinię w tym temacie.
- dzudidzetson
- LouiBag
W Olsztynie też jest straz uniwersytecka, przynajmniej za czasów mojego studiowania była.iri1979 pisze: ↑czw maja 08, 2025 10:37 am Generalnie kampus UW to jednocześnie duży i nieduży obszar i ciężko kogokolwiek dogłębnie skontrolować. Mnie raz straż uniwersytecka przy głównej bramie zatrzymała i zapytała czy tutaj studiuje to powiedziałam zgodnie z prawdą, że nie i że idę do biblioteki na orientalistykę i mnie puścili. Na UW to jeszcze jest coś takiego jak ta straż uniwersytecka, ale na innych uczelniach nigdy o tym nie słyszałam.
-
kocikocilapki
- Szarlotta
Jak dla mnie koleś to wszystko zaplanował, a jak wyjdzie że był pod wpływem substancji, to rękę dam sobie uciąć że zażył je specjalnie, żeby mieć argument łagodzący.
Po co było czyszczenie całego profilu przed zdarzeniem?
I naprawdę, byłam w wielu mieszkaniach znajomych i nikt z nas nie trzyma siekiery...
Co do ofiary. Podejrzewam, że mogła myśleć, że to jakiś głupi performance studenta, studenci przecież znani są z dziwnych akcji i pewnie myślała że go postawi do pionu. Podejrzewam że wiele osób na kampusie zastanawiało się, czy to jest żart, bo po prostu u nas w Polsce takie akcje na kampusach się nie dzieją... Do teraz.
Po co było czyszczenie całego profilu przed zdarzeniem?
I naprawdę, byłam w wielu mieszkaniach znajomych i nikt z nas nie trzyma siekiery...
Co do ofiary. Podejrzewam, że mogła myśleć, że to jakiś głupi performance studenta, studenci przecież znani są z dziwnych akcji i pewnie myślała że go postawi do pionu. Podejrzewam że wiele osób na kampusie zastanawiało się, czy to jest żart, bo po prostu u nas w Polsce takie akcje na kampusach się nie dzieją... Do teraz.
Główny campus UW, to nie jest duży obszar. Nie ma to takiej skali jak campusy w USA. Ten typ mógł naprawdę obrócić cały teren w kilka minut. Można wejść bramą główną lub boczną. Bocznym wejściem to naprawdę minuta, żeby być obok Auditorium Maximum.
-
PPolefiolkowe
- RoyalBaby
Tylko, że to nie trochę nie klei się. Nawet jeśli dostała informację, że ktoś chodzi z siekierą i ma zamknąć drzwi, to raczej w kwestii bezpieczeństwa zamknęłaby się od środka, a z tego co widać po relacjach świadków Pani została zaatakowana na zewnątrzMalaCzarna pisze: ↑czw maja 08, 2025 9:31 am To raczej nie była zemsta na tej pani bo co mogłaby mu zawinić około 53 letnia, portierka? Są pogłoski że celem był ktoś inny ale pani dostała "cynk" że po kampusie kręci się gosc z siekiera i kazano jej zamknąć drzwi. Polował na kogoś innego albo chciał zrobić manifest przy okazji wizyty Bodnara.
Przecież od razu widać że on to zaplanował. Za dużo podobieństw do „Zbrodni i kary”. Nie chce mi się wierzyć że denatka widziala faceta z siekierą i myślała że sobie jaja robi, przecież to trzeba nie mieć w ogóle instynktu samozachowawczego, bardziej bym obstawiała że zaatakował ją od tyłu ale nie widziałam filmiku 
-
kasakasakasakasakasa
- Koczkodan
Tylko, że takiMI wiadomościami być może nieświadomie sama wzbudzasz jeszcze większą ciekawość żeby ludzie ten filmik jednak znaleźli. Sorry, ale pełno widzę komentarzy na FB w stylu "widziałem, mocne nagranie, ale Wam nie polecam!!" to działa jak efekt kuli śnieżnej i komentujący są wówczas jeszcze bardziej ciekawi tego widoku..
Kurde, to nie serial na netflixie tylko ludzka tragedia.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2025 11:07 am przez kasakasakasakasakasa, łącznie zmieniany 1 raz.
Wychodzi na to, że w każdym szpitalu i na każdym kampusie powinna być bramka jak na lotnisku oraz wzmożona ochrona mocniejsza niż 60 letni leśny dziadek. Pojeb 30 minut chodził z siekierą po kampusie jak gdyby nigdy nic? Wtf Przerażające to jest. Mimo że ten psychol prawdopobnie nie miał żadnych roszczeń do ofiary i była ona przypadkowa (w przeciwieństwie do ubiegłotygodniowej tragedii w krakowskim szpitalu) to dwie sprawy mają jednak coś wspólnego
Obydwa miejsca są mają nieść pomoc / wiedzę / naukę a nie strach czy wrócisz z pracy żywy.
To prawda, od razu nasuwa się takie skojarzenie. I jest to potwierdzenie, że ta lektura jest szkodliwa, bo stała się inspiracją. Nie jestem fanką takich powieści, filmów i innych wytworów kultury.Jabba pisze: ↑czw maja 08, 2025 11:00 am Przecież od razu widać że on to zaplanował. Za dużo podobieństw do „Zbrodni i kary”. Nie chce mi się wierzyć że denatka widziala faceta z siekierą i myślała że sobie jaja robi, przecież to trzeba nie mieć w ogóle instynktu samozachowawczego, bardziej bym obstawiała że zaatakował ją od tyłu ale nie widziałam filmiku![]()
-
PPolefiolkowe
- RoyalBaby
Ale po co rozpowszechniać takie newsy? Nie zostało nigdzie powiedziane i potwierdzone, że chodził 30 minut po kampusie. Ludzie wykreowali sobie historię do jednego skrina. Dzisiaj o 13:30 ma być konferencja prasowa prokuratury. Wstrzymajcie się. Będzie wiadomo, że tak było, będziecie komentowaćelka62622 pisze: ↑czw maja 08, 2025 11:05 am Wychodzi na to, że w każdym szpitalu i na każdym kampusie powinna być bramka jak na lotnisku oraz wzmożona ochrona mocniejsza niż 60 letni leśny dziadek. Pojeb 30 minut chodził z siekierą po kampusie jak gdyby nigdy nic? Wtf Przerażające to jest. Mimo że ten psychol Mieszko prawdopobnie nie miał żadnych roszczeń do ofiary i była ona przypadkowa (w przeciwieństwie do ubiegłotygodniowej tragedii w krakowskim szpitalu) to dwie sprawy mają jednak coś wspólnegoObydwa miejsca są mają nieść pomoc / wiedzę / naukę a nie strach czy wrócisz z pracy żywy.
Poczekaj ze dwa dni, policja poda imię i inicjał i będzie można Ci dać znać bez ryzyka bana ;)
Oficjalnie jest podane, że to 22 letni student prawa z Gdyni, studiujący na UW. Te informacje można spokojnie rozpowszechniać.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Kojarzycie hejterskie strony w sieci? Tam często wrzucają filmy np. z wypowiedziami polityka czy dziewczyny, zlatuje się masa chłopaczków i pisze w stylu "Dorwać i za..ać", "Z...ć su...kę". I to w reakcji na banalne wypowiedzi. Tego jest mnóstwo. Czy admini coś robią? Zgłaszają na policję? Może chociaż kasują? Nie. Pod jednym wpisem lub memem takich komentarzy są dziesiątki. Czasem ktoś normalny ze społeczności reaguje, ale wtedy każą mu w...ać.
Dzieciaki wychowują się na czymś takim. Polecam też komentarze pod redpillowymi filmami na YT. Często jest tam podżeganie do wiadomo czego. I YT też wielu nie usuwa.
Na tym forum bywa nie lepiej.
I co? Nic. Bezkarność, "to tylko żart", itp. Tylko potem mamy społeczeństwo rakie jakie mamy. Nikt im nie powiedział, że takie zachowania są conajmniej wstrętne. Oni siebie uważają za godnych orzekania co kto ma myśleć, a jeślli myśli inaczej to jaka kara ma go spotkać. Naprawdę nic nie można z tym zrobić w granicy prawa?
Dzieciaki wychowują się na czymś takim. Polecam też komentarze pod redpillowymi filmami na YT. Często jest tam podżeganie do wiadomo czego. I YT też wielu nie usuwa.
Na tym forum bywa nie lepiej.
I co? Nic. Bezkarność, "to tylko żart", itp. Tylko potem mamy społeczeństwo rakie jakie mamy. Nikt im nie powiedział, że takie zachowania są conajmniej wstrętne. Oni siebie uważają za godnych orzekania co kto ma myśleć, a jeślli myśli inaczej to jaka kara ma go spotkać. Naprawdę nic nie można z tym zrobić w granicy prawa?
-
KrwawaMary
- DamaZpowiśla
Moim zdaniem ta kobieta była przypadkową ofiarą i skoro w tym czasie na uniwersytecie był polityk, to raczej on był celem. Może powiedział niedawno coś, co mocno nie podpasowało mordercy (który chyba był mocno stronniczy politycznie i zaangażowany w ten temat), albo już jakiś czas temu, ale akurat teraz trafił mu się idealny jego zdaniem moment, bo akurat był na jego uczelni. Jednak zaznaczam, ze kompletnie nie znam się na polityce i nie wiem, czy polityk mógł wypowiedzieć się bądź zachować w sposób, który mógłby rozzłościć mordercę.
Pojawiły się informacje że to fan konfy…..no powiem, że w ogóle nie wygód n niebezpiecznego …przynajmniej z jego social mediów…chłopak jak każdy inny. Jego wieku, a nawet wygoda na grzecznego takiegolaura_bunko pisze: ↑czw maja 08, 2025 10:15 am Naprawdę ktoś go widział wcześniej, chłopaka kurde z SIEKIERĄ, i zamiast wszcząć alarm, zawiadomić straż uniwersytecką, to napisał post na grupie?
Nie mam słów.
- bloodbloox
- BlondDoczep
Bez przesady, że książka dostojewskiego była inspiracją… to jest polska wersja amerykańskich school shooters. Wziął najniebezpieczniejszy przedmiot jaki mógł skołować i tyle. Ta pani nie była żadną lichwiarka. Mnie przeraża że nikt nie zadzwonił po policję jak wiedzieli że typ łazi z siekierą
Zastanawiam się, czy ktokolwiek, wiedząc, że jest tam chłop latający z siekierą, zadzwonił na policję. Z informacji, które mam, wynika, że nie. Jedyne, co studenci zrobili, to zamknęli się w sali, podczas gdy jeden telefon na policję, która na pewno wiedziała, że jest tam Minster Sprawiedliwości, spowodowałby wysłanie pewnie z 10 patroli i do niczego by nie doszło!
W takich sytuacjach my, świadkowie, mamy obowiązek reagować jak najszybciej, bo reakcja może uratować potencjalne ofiary!
Zdarzyło mi się być w podobnej sytuacji i tak, zawiadomiłam o tym policję, a osoba została ujęta, bo to jest po prostu obowiązek w trosce o siebie, ale i innych.
Nie każdy wiedział, gdzie chowają sie studenci, ofiar mogło być jeszcze więcej, gdyby nie funkcjonariusze BOR, którzy towarzyszyli Ministrowi…
Studenci powinni przejść obowiązkowe szkolenia z reagowania w sytuacjach zagrożenia, bo nie do pomyślenia jest reakcja pod tytułem “schowajmy się i bądźmy cicho, może sobie pójdzie”. Oprócz schowania, zawsze trzeba zawiadomić służby!!
W takich sytuacjach my, świadkowie, mamy obowiązek reagować jak najszybciej, bo reakcja może uratować potencjalne ofiary!
Zdarzyło mi się być w podobnej sytuacji i tak, zawiadomiłam o tym policję, a osoba została ujęta, bo to jest po prostu obowiązek w trosce o siebie, ale i innych.
Nie każdy wiedział, gdzie chowają sie studenci, ofiar mogło być jeszcze więcej, gdyby nie funkcjonariusze BOR, którzy towarzyszyli Ministrowi…
Studenci powinni przejść obowiązkowe szkolenia z reagowania w sytuacjach zagrożenia, bo nie do pomyślenia jest reakcja pod tytułem “schowajmy się i bądźmy cicho, może sobie pójdzie”. Oprócz schowania, zawsze trzeba zawiadomić służby!!
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2025 12:06 pm przez joalla, łącznie zmieniany 1 raz.