Start
Mój profil

Zaginięcie Mai Kowalskiej

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
NN29
LouiBag

Re: Zaginięcie Mai Kowalskiej

Post autor: NN29 »

Pierre_Doletz pisze: śr maja 07, 2025 12:43 am Niestety tak. I niestety nie dostanie lekcji pokory a lekcję jeszcze większej demoralizacji, kombinatorstwa, agresji i szaleństwa. Dopiero zaczęli coś tam działać na Białołęce koło stolicy aby stworzyć zakład który ma rzeczywiście resocjalizować, ale do zachodu nam daleko. Nie żebym była prozachodnia, ale tam mają zakłady karne z większym sensem ogólnie.
Jesteś prowschodnia?
Czaq
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Czaq »

Anika114 pisze: śr maja 07, 2025 1:09 am A tutaj ten który jest ewidentnie napisany przez matkę Bartka
Musiała się potężnie napocić, żeby nie walnąć spacji przed kropką
JawnyIV
Ciastko

Post autor: JawnyIV »

Ciało znaleziono dokładnie tutaj: 53.10390608983057, 20.364105534837694
Koło oczka wodnego.

Ostatnie miejsce zamieszkania 17-latka według adresu w liście gończym: 53.10656148511911, 20.363549367955358
zoex
Siatkarka

Post autor: zoex »

Dobra, bo ja zgubiłam chyba kilka wątków, chociaż śledzę to forum od początku xD gdzie wyszla informacja, że Bartek jednak nie byl tym grzecznym, gnębionym chłopcem, a miał kuratora, i jakieś sprawy za pobicia?
pinkhope
Ciastko

Post autor: pinkhope »

zoex pisze: śr maja 07, 2025 7:52 am Dobra, bo ja zgubiłam chyba kilka wątków, chociaż śledzę to forum od początku xD gdzie wyszla informacja, że Bartek jednak nie byl tym grzecznym, gnębionym chłopcem, a miał kuratora, i jakieś sprawy za pobicia?
Tutaj jest jeden z wielu artykułów:
https://www.o2.pl/informacje/smierc-16- ... 575762208a

Z tego co się przewija, to ostatnia sprawa - ta w toku - dotyczy pobicia, ale nigdzie nie znalazłam potwierdzenia tych przypuszczeń.
Awatar użytkownika
osesel
Siatkarka

Post autor: osesel »

zoex pisze: śr maja 07, 2025 7:52 am Dobra, bo ja zgubiłam chyba kilka wątków, chociaż śledzę to forum od początku xD gdzie wyszla informacja, że Bartek jednak nie byl tym grzecznym, gnębionym chłopcem, a miał kuratora, i jakieś sprawy za pobicia?
Wczoraj bodajże czy przedwczoraj pojawiły się artykuły, w których dziennikarze zwrócili się do sądu o informacje i rzeczniczka potwierdziła, że oboje mieli sprawy o czyny karalne i demoralizację.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Pierre_Doletz pisze: śr maja 07, 2025 2:10 am Dzieci osób majetnych często są zaniedbane emocjonalnie. Być może mają dobra materialne, zazwyczaj w ramach "zadośćuczynienia" za brak czasu rodziców pracujących na te dogodnosci, albo po prostu wychodzących z założenia że "przecież wszystko masz czego ja nie miałem więc nie narzekaj i się ucz", ale nie mają czegoś najważniejszego - uwagi, spędzania czasu i poprowadzenia, dobrego kontaktu. Wtedy dzieciaki mają krótką drogę do uzależnień i ryzykownych zachowań. Mówił o tym Mata (którego nie lubię ale spoko że podniósł ten temat w patointeligencji) i pokazała to swoimi wybrykami Julia Pelc, która wywodzi się z bardzo bogatego osiedla pod Wawa.
Moim zdaniem skoro wynik jest podobny - zbrodnie i łamanie prawa to nie powinno się ich stawiać wyżej od ludzi którzy dokonują takich czynów z powodu biedy i pochodzenia ze środowisk typowo patologicznych.
To nie chodzi o kasę. Równie dobrze zaniedbane mogą być dzieci rodziców, którzy harują na dwa etaty. I naprawdę można pochodzić z bogatego domu i mieć dobrze ustawione wartości i spędzać mało, ale wartościowego czasu z rodzicami.

Moim zdaniem tu chodzi bardziej o poczucie wyższości, niekoniecznie związane z pieniędzmi. Znam rodzinę, która tak wychowuje dziecko i już teraz jest ono naprawdę narcystyczne (ja tego słowa nie nadużywam). Nawet kiedy coś odwali, to i tak go bronią. Nawet jeśli przy ludziach zwracają uwagę, to w domu stają po jego stronie i krytykują innych. W domu panuje atmosfera komentowania, porównywania i krytyki. Ciągle coś wypomina się innym, naśmiewa, a sami są idealni. To oczywiście wychodzi, szczególnie podczas wspólnych urlopów. Bo spotykając się tylko na jeden dzień można pomyśleć, że to super ludzie. Ogólnie dziecko jest tak wychowane, że ma to co najlepsze, dużo wszystkiego i czuje się z tego powodu lepsze od innych. Nie krępuje się przy mnie wyśmiewać np. auta czy ubior innych ludzi (niemarkowe). Matka mówi mu coś w stylu "oj X nie mów tak, to o niczym nie świadczy", po czym sama robi to samo. Trudno się z nimi przebywa, bo ewidentnie swoją wartość widzą w posiadaniu, drogich wyjazdach, itp. To im imponuje. Nie są w stanie skumać np. mojej postawy, kiedy wiem, że mnie stać, ale kupić nie muszę.

Jaki z tego wynika stosunek do ludzi? Śmieszkowanie z "gorszych", pogarda, doszukiwanie się frajerstwa jeśli ktoś nie chce mieć, choć może. A jak frajer, to tym bardziej wyśmiać. I to wszystko leci otwarcie w twarz. Najgorzej jest urazić ich ego, wspomnieć niechcący o "trupach w szafie", bo jak każda rodzina je mają. O takich rzeczach się u nich nie mówi, udaje, że tego nie ma. Jeśi ktoś im to wypomina na forum grupy, to jest największym wrogiem i mszczą się. W ich przypadku ukrywany jest członek rodziny, który siedział za jakieś wałki podatkowe. Nawet nie można spytać, co u niego.
salceson
Koczkodan

Post autor: salceson »

NN29 pisze: śr maja 07, 2025 6:22 am Z ciekawości - jakie masz pojęcie o prawie karnym i międzynarodowym? Albo jakimkolwiek? Bo oglądanie seriali kryminalnych to trochę za mało na takie śmiałe teorie.
A zaskoczę Cię, bo mam pojęcie, poszperaj w greckich mediach a komentarzy jest multum o przyznaniu się do winy bo poszedł na układ. Zarzucasz mi jakieś seriale a sama nałogowo próbujesz się bawić w detektywa🤭
ygvgghhb

Post autor: ygvgghhb »

salceson pisze: wt maja 06, 2025 10:00 pm No greckie media mówią że się przyznał, więc strzelam że dali mu wybór - jeśli się przyznasz to postaramy się osadzić Cię tutaj.
Myślisz, że Grecji to jest tak na rękę utrzymywać przestępcę, który jest Polakiem, ofiara była Polką i sprawa wydarzyła się w Polsce?
Utrzymanie takiego więźnia przez 15 lat to prawie milion złotych, przyjmując 5000 zł na miesiąc.
aggy80
RóżowePolo

Post autor: aggy80 »

salceson pisze: śr maja 07, 2025 9:06 am A zaskoczę Cię, bo mam pojęcie, poszperaj w greckich mediach a komentarzy jest multum o przyznaniu się do winy bo poszedł na układ. Zarzucasz mi jakieś seriale a sama nałogowo próbujesz się bawić w detektywa🤭
mozesz dac linka do greckich komentarzy? Dzieki!
Awatar użytkownika
FaconSexe88
Modna

Post autor: FaconSexe88 »

Prawo karne polskie ma zastosowanie do przestępstw popełnionych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zabójstwo miało miejsce w Polsce, więc to polskie prawo i polskie sądy są właściwe do osądzenia tej sprawy. Sprawca niema podwójnego obywatelstwa nie jest obywatelem Grecji więc sprawa karna odbędzie się w Polsce. tak samo niedawno miała miejsce podobna sytuacja dotycząca zabójstwa 27-letniej Polki w Grecji, gdzie polski premier zabiegał o ekstradycję podejrzanego do Polski, jednakże eksperci wskazywali, że zgodnie z umowami międzynarodowymi i miejscem popełnienia przestępstwa, proces powinien odbyć się w Grecji.
siaka bum bum
Awatar użytkownika
Kamgar
BlondDoczep

Post autor: Kamgar »

ygvgghhb pisze: śr maja 07, 2025 9:24 am Myślisz, że Grecji to jest tak na rękę utrzymywać przestępcę, który jest Polakiem, ofiara była Polką i sprawa wydarzyła się w Polsce?
Utrzymanie takiego więźnia przez 15 lat to prawie milion złotych, przyjmując 5000 zł na miesiąc.
A jaki w Grecji jest maksymalny wymiar kary dla nieletnich? Może tam nie odpowiadają jak dorośli, tylko jest np zakład poprawczy do 21 lat i tyle.
Edit: to by mogło tłumaczyć ich próby składania takich wniosków.
Hankabezpudla
Gacie z oceanu

Post autor: Hankabezpudla »

Ja to tylko tak tu zostawię (polecam zwrócić uwagę na daty i godziny komentarzy)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hankabezpudla
Gacie z oceanu

Cd
Hankabezpudla
Gacie z oceanu

A to już w ogóle sztos - babka wystawiła negatywną opinię, dokładnie wszystko opisała, szefowa jej odpyskowała, więc klientka odniosła się do tego - a już 11 minut później "współpracujący" z anonimową klientką "budowlaniec" odnalazł tę opinię i pospieszył ją naprostować xD
salceson
Koczkodan

Post autor: salceson »

ygvgghhb pisze: śr maja 07, 2025 9:24 am Myślisz, że Grecji to jest tak na rękę utrzymywać przestępcę, który jest Polakiem, ofiara była Polką i sprawa wydarzyła się w Polsce?
Od kiedy kraje przejmują sie kosztami utrzymania więźnia, jak to i tak idzie z podatków? W dodatku procedury są chore i istnieje w innych krajach takie coś jak uniknięcie kontrowersji lub napięć politycznych,jeśli ekstradycja budzi emocje, Grecja może uniknąć międzynarodowej krytyki np. gdy państwo wnioskujące ma gorsze warunki więzienne, możliwy brak rzetelnego procesu itp i pokazać, że potrafi sama wymierzyć sprawiedliwość. Uznanie jurysdykcji jeśli morderstwo miało miejsce w innym kraju, ale Grecja uzna, że sprawa ma znaczenie publiczne albo jest obawa o niesprawiedliwy proces za granicą i jeśli podejrzany „dobrowolnie” się przyznał i chce być sądzony w Grecji, dobrowolnie niekoniecznie tak dobrowolnie, mogli mu dać wybór i teraz biją sobie poklaski że woli być u nich niż w samej Polsce.
Dlatego grecki sąd może się podjąć prowadzenia postępowania, plus dla nich a nie dla Polski. Zachęcam czasami poczytać coś mądrego jak prawo albo poczytać o innych krajach niż same fora plotkarskie to będziesz wiedzieć w jakim chorym świecie żyjemy.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

salceson pisze: śr maja 07, 2025 10:23 am Od kiedy kraje przejmują sie kosztami utrzymania więźnia, jak to i tak idzie z podatków? W dodatku procedury są chore i istnieje w innych krajach takie coś jak uniknięcie kontrowersji lub napięć politycznych,jeśli ekstradycja budzi emocje, Grecja może uniknąć międzynarodowej krytyki np. gdy państwo wnioskujące ma gorsze warunki więzienne, możliwy brak rzetelnego procesu itp i pokazać, że potrafi sama wymierzyć sprawiedliwość. Uznanie jurysdykcji jeśli morderstwo miało miejsce w innym kraju, ale Grecja uzna, że sprawa ma znaczenie publiczne albo jest obawa o niesprawiedliwy proces za granicą i jeśli podejrzany „dobrowolnie” się przyznał i chce być sądzony w Grecji, dobrowolnie niekoniecznie tak dobrowolnie, mogli mu dać wybór i teraz biją sobie poklaski że woli być u nich niż w samej Polsce.
Dlatego grecki sąd może się podjąć prowadzenia postępowania, plus dla nich a nie dla Polski. Zachęcam czasami poczytać coś mądrego jak prawo albo poczytać o innych krajach niż same fora plotkarskie to będziesz wiedzieć w jakim chorym świecie żyjemy.
I myślisz że jedno europejskie państwo sobie może bez powodu oskarżyć drugie europejskie państwo o to że mają nierzetelne procesy sądowe i po prostu wszyscy przejdą z tym do porządku dziennego? XD Mniej chata gpt, więcej myślenia.
xlea5
Channelka

Post autor: xlea5 »

mezalians_urodowy pisze: śr maja 07, 2025 10:24 am I myślisz że jedno europejskie państwo sobie może bez powodu oskarżyć drugie europejskie państwo o to że mają nierzetelne procesy sądowe i po prostu wszyscy przejdą z tym do porządku dziennego? XD Mniej chata gpt, więcej myślenia.
A ty tylko wszystkim chat gpt zarzucasz , idź poczytaj brednie ludzi na spotted Mława
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

xlea5 pisze: śr maja 07, 2025 10:26 am A ty tylko wszystkim chat gpt zarzucasz , idź poczytaj brednie ludzi na spotted Mława
Wszędzie gdzie? XD Masz jakieś urojenia?
Awatar użytkownika
FaconSexe88
Modna

Post autor: FaconSexe88 »

salceson pisze: śr maja 07, 2025 10:23 am Od kiedy kraje przejmują sie kosztami utrzymania więźnia, jak to i tak idzie z podatków? W dodatku procedury są chore i istnieje w innych krajach takie coś jak uniknięcie kontrowersji lub napięć politycznych,jeśli ekstradycja budzi emocje, Grecja może uniknąć międzynarodowej krytyki np. gdy państwo wnioskujące ma gorsze warunki więzienne, możliwy brak rzetelnego procesu itp i pokazać, że potrafi sama wymierzyć sprawiedliwość. Uznanie jurysdykcji jeśli morderstwo miało miejsce w innym kraju, ale Grecja uzna, że sprawa ma znaczenie publiczne albo jest obawa o niesprawiedliwy proces za granicą i jeśli podejrzany „dobrowolnie” się przyznał i chce być sądzony w Grecji, dobrowolnie niekoniecznie tak dobrowolnie, mogli mu dać wybór i teraz biją sobie poklaski że woli być u nich niż w samej Polsce.
Przecież żyjemy już w uśmiechniętej Polsce , mamy wolne sądy .
siaka bum bum
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Hankabezpudla pisze: śr maja 07, 2025 10:21 am A to już w ogóle sztos - babka wystawiła negatywną opinię, dokładnie wszystko opisała, szefowa jej odpyskowała, więc klientka odniosła się do tego - a już 11 minut później "współpracujący" z anonimową klientką "budowlaniec" odnalazł tę opinię i pospieszył ją naprostować xD
O tym powinien powstać filmik na YouTube. Te wszystkie kanały zero i klepsydry powinny przejrzeć działalność tej marki właśnie w ten sposób
Awatar użytkownika
dior
RealDiamond

Post autor: dior »

FaconSexe88 pisze: śr maja 07, 2025 10:32 am Przecież żyjemy już w uśmiechniętej Polsce , mamy wolne sądy .
Jeśli mają faktycznie nagrania z samego morderstwa to ściągna go szybciej niż dziwka majtki na autostradzie 😆
ciekawy roman
Koczkodan

Post autor: ciekawy roman »

Tak mi szkoda tej dziewczyny:( widzę te filmiki jak wychodzi z domu i ostatni raz widzi mamę w oknie.. albo przy tej firmie i widać że coś robi na telefonie, ciekawe do kogo pisała biedna nie wiedziała że zaraz wydarzy się taki dramat:( a to nagranie to jego matka wstawiła , czyżby sama na nią czekała i specjalnie to nagrała? Ja tak to widzę niestety..:( czai się aż będzie miała ofiarę w miejscu docelowym i jeszcze psychopatka to nagrywa kiedy ta dziewczyna idzie żywa ostatni raz;(
Jestem muzykantem konszabelantem
KrakowiankazAnglii
Ciastko

Post autor: KrakowiankazAnglii »

Ogółem nie wydaje mi się, ale tak jak pisze tylko wydaje bo nie znam się aż tak na prawie, że nie będzie sądzony w Grecji. No dobra nawet jeśli tamtejszy wymiar sprawiedliwości utrzymywałby ze proces w Polsce może być nie sprawiedliwy czy coś, to jak rodzina ofiary ma się pojawić w Grecji na sprawie? Kupić sobie bilety na samolot i lecieć na każdą jedną rozprawę? Bo on nie wyraża zgody na ekstradycję? Nie chce mi się w to wierzyć bo na logikę wtedy było by to niesprawiedliwe dla rodziny ofiary. Ale to tylko moje odczucia.
;P
Dora_Diamant
Kciuk

Post autor: Dora_Diamant »

ciekawy roman pisze: śr maja 07, 2025 10:57 am Tak mi szkoda tej dziewczyny:( widzę te filmiki jak wychodzi z domu i ostatni raz widzi mamę w oknie.. albo przy tej firmie i widać że coś robi na telefonie, ciekawe do kogo pisała biedna nie wiedziała że zaraz wydarzy się taki dramat:( a to nagranie to jego matka wstawiła , czyżby sama na nią czekała i specjalnie to nagrała? Ja tak to widzę niestety..:( czai się aż będzie miała ofiarę w miejscu docelowym i jeszcze psychopatka to nagrywa kiedy ta dziewczyna idzie żywa ostatni raz;(
skąd wiadomo, że to matka nagrywała?