Zaginięcie Mai Kowalskiej
Moderator: verysweetcherry-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Re: Zaginięcie Mai Kowalskiej
Ktoś się pytał czy ktoś ma odwagę napisać do matki - ja nie mam, i myślę że to powinna zrobić matka nastolatka bądź nastolatki. Jakaś wyważona kobieta w zbliżonym wieku. I myślę że to nie jest zły pomysł zaoferować jej śliwkę sparcia i spróbować przesłać jej telefony wsparcia czy zasugerować dokąd się zwrócić o pomoc. Bo naprawdę widzę że się znowu włączyła w internetowe przepychanki, naprawdę ona może być kolejną ofiarą. Policja też powinna skończyć majówkę i wziąć się za te pyskówki i ataki bo zaraz będą kolejne ofiary, jego matka czy autorzy jego hatepage. Dzieci źle zrobiły ale pewnie teraz od poniedziałku sami będą gnębieni za rzekome przyczynienie się do zbrodni. To wszystko zmierza w tragicznym kierunku.
wszyscy na nią najeżdżają, ale gdyby była współwinna to by już siedziała na dołkuPrzemoKondratowicz pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:09 pm Ktoś się pytał czy ktoś ma odwagę napisać do matki - ja nie mam, i myślę że to powinna zrobić matka nastolatka bądź nastolatki. Jakaś wyważona kobieta w zbliżonym wieku. I myślę że to nie jest zły pomysł zaoferować jej śliwkę sparcia i spróbować przesłać jej telefony wsparcia czy zasugerować dokąd się zwrócić o pomoc. Bo naprawdę widzę że się znowu włączyła w internetowe przepychanki, naprawdę ona może być kolejną ofiarą. Policja też powinna skończyć majówkę i wziąć się za te pyskówki i ataki bo zaraz będą kolejne ofiary, jego matka czy autorzy jego hatepage. Dzieci źle zrobiły ale pewnie teraz od poniedziałku sami będą gnębieni za rzekome przyczynienie się do zbrodni. To wszystko zmierza w tragicznym kierunku.
-
Dora_Diamant
- Kciuk
wierz mi, tak łatwo się nie zapomina, serio.szejmonju pisze: ↑sob maja 03, 2025 6:53 pm Czy ty jesteś normalny? Mówisz o moim komentarzu i nie napisałam, że to nie ma związku! Napisałam, że 4 lata to dla dzieciaka lata świetlne w dojrzewaniu i wieku 12 lat masz płaszczkę zamiast mózgu. Po 4 latach może już dawno tego żałować i być może dawno przeprosiła za to co tam wrzucała. Dodałam również, że nie dodaje tam od lat żadnych nowych wpisów, wiec to może oznaczać, że profil był już dawno zapomniany. Kazdy poszedł do liceum i już mogli o sobie pozapominać.
- mezalians_urodowy
- GrzaneWino
To też o czymś świadczy że ta matka nie ma nikogo kto by się nią teraz zaopiekował, zabrał telefon, położył do łóżka, skontaktował z adwokatem.
-
stromek.bart
- KlasaBiznes
Płaszczke zamiast mózgu to każdy kto twierdzi, że jak hejt był 4 lata temu to nie mógłbyc motywem bo nie rozumie jak taki hejt wpływa na psychikę dzieci.szejmonju pisze: ↑sob maja 03, 2025 6:53 pm Czy ty jesteś normalny? Mówisz o moim komentarzu i nie napisałam, że to nie ma związku! Napisałam, że 4 lata to dla dzieciaka lata świetlne w dojrzewaniu i wieku 12 lat masz płaszczkę zamiast mózgu. Po 4 latach może już dawno tego żałować i być może dawno przeprosiła za to co tam wrzucała. Dodałam również, że nie dodaje tam od lat żadnych nowych wpisów, wiec to może oznaczać, że profil był już dawno zapomniany. Kazdy poszedł do liceum i już mogli o sobie pozapominać.
-
stromek.bart
- KlasaBiznes
I dodatkwo jej powrót do Mławy mógł reaktywować wspomnienia i wróciło do niego wszystko ze zdwojoną siłą. Ale na CSI patrzą tylko przez pryzmat ofiary i nie dopuszczają, że przyczyna tego może leżec w zachowaniu grupy. Co nie jest wytłumaczeniem zabójstwa ale sprawa może mieć drugie dno a ta dzieciarnia teraz albo robi sobie wyswietlenia albo w panice usuwa swoja działalność z sieci w obawie przed konsekwencjami
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Mnie to właśnie przeraża w ludziach - oni wymierzaliby własną sprawiedliwość. Nie rozumieją, że nie dostanie dożywocia. Nie rozumieją, że czasem morderca dostaje 5 lat a czasem 0 lat. Wszystkich najlepiej na dożywocie i wszystkie zabójstwa są sobie równe bo człowiek stracił życie i koniec tematu. I druga sprawa której nie lubię to to że nie można mówić o ofiarach i tle zbrodni. Każda próba rozmowy kończy się krzykiem JEZUSMARIA JAK MZOESZ TAK MÓWIĆ CZEMU BRONISZ MORDERCY - nie. Właśnie nie. Właśnie nikogo nie bronię, ja próbuje zrozumieć jak człowiek staje się mordercą. Człowiek się morderca nie rodzi za wyjątkiem marginalnych przypadków z uszkodzonym mózgiem. W znacznej większości przypadków człowiek morderca się staje. I to właśnie powody mnie interesują. Powody, motywacje, życiorys, życie rodzinne. Dlatego lubię jaśmin czy hulaj dusze bo zawsze się w to zagłębiają. Tło rodzinne, styl życia ofiary i sprawcy - to jest to co mnie interesuje. A najczęściej ludzie mają podejście „o zmarłym mówimy tylko dobrze a za zabójstwo dożywocie bo nic nie usprawiedliwia zabójstwa”. Tylko nikt nigdy zabójstwa nie usprawiedliwił co najwyżej próbuje zrozumieć co zaszło.stromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:34 pm I dodatkwo jej powrót do Mławy mógł reaktywować wspomnienia i wróciło do niego wszystko ze zdwojoną siłą. Ale na CSI patrzą tylko przez pryzmat ofiary i nie dopuszczają, że przyczyna tego może leżec w zachowaniu grupy. Co nie jest wytłumaczeniem zabójstwa ale sprawa może mieć drugie dno a ta dzieciarnia teraz albo robi sobie wyswietlenia albo w panice usuwa swoja działalność z sieci w obawie przed konsekwencjami
Jego mama sama głosuje na konfederacjęChandler Bing pisze: ↑sob maja 03, 2025 5:22 pm I co, matka ogląda tiktoki i potrafi repostowac akurat te, które są w jego "klimacie"?
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Szkoła może zawiesić w prawach ucznia, może nawet przenieść do innej szkoły. Za moich czasów tak było. Chłopak uderzył innego cegłą (w złości, w trakcie zabawy) i wyleciał. Tamtego drugiego ledwo odratowali. Nie było zmiłuj.Julciak12 pisze: ↑sob maja 03, 2025 2:39 am Mówisz o Piotrkowie Trybunalskim? Czytam teraz wyniki kontroli przez kuratorium i jest notka, że wychowawczyni kontaktowała się z rodzinami tych chłopców co go wyśmiewali. Ale co dalej szkola może? Szkola nie wychowuję, jasne reaguje jak coś zobaczy, obnizy ocenę z zachowania, przeprowadzi dodatkowa godzinę wychowawcza ale co więcej może? Od tego są rodzice, policja i dalsze czynności. Widząc wyniki kontroli nie masz racji w tym, że szkola nic nie zrobiła. Nie ma co zrzucać winy na szkole czy nauczycieli. Od dalszych takich spraw są rodzice i działanie z policja.
Teraz mamy zupełnie inne realia. Cała wina idzie na szkolę, nauczycieli, środowisko / innych uczniów, a rodzice bronią swoich pociech jak opętani. W moim otoczeniu była sytuacja paskudnego hejtu ze strony dziewczynek okolo 11-13-letnich. Były wulgarne, okrutne, tworzyły całe uniwersum oparte na kłamstwach, wyolbrzymieniach, itp. Powodem całej nienawiści była zazdrość o błahą sprawę. Finał był taki, że to ofiara opuściła szkołę. Szkoła absolutnie nie podjęła żadych kroków, pomimo dowodów, screenów, sms itp. Nic, poza chęcią mediacji tj. rodzice mają się dogadać, a dzieci przeprosić. Okrutne i wulgatne dziewczynki nie poniosły żadnej kary i jeszcze były dumne z siebie, że ofiara odeszła.
Skąd ty wiesz co było motywem? Znasz te dzieciaki? Wiesz że bartuś nie hejtował tych dziewczyn pierwszy? Odważnie snuć takie teorie na podstawie szczątkowych danych.stromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:29 pm Płaszczke zamiast mózgu to każdy kto twierdzi, że jak hejt był 4 lata temu to nie mógłbyc motywem bo nie rozumie jak taki hejt wpływa na psychikę dzieci.
-
Malamuszka1991
- GreckieWakacje
Moja córka i moja mama też mają stworzonego tik toka przeze mnie bo same nie potrafiły więc może on też babci, matce, wujkowi czy komuś stworzył konto. Nazwę mógł wpisać byle jaką.
-
stromek.bart
- KlasaBiznes
Też uważam, że należy na sprawy patrzeć całościowo. Chłopak nie zdecydował raczej, że tego dnia ją zabije. Ta sprawa w ogóle jest dziwna bo chłopak był hejtowany, nie był lubiany wiec nie można nawet ocenić stanu jego psychiki. Znęcanie się i gnębienie siedzi w człowieku, jeszcze oni śmiali sie z matki z którą ona ma chyba bliższą relacje niż z ojcem więc bolało go to mocniej. Dla mnie ta sprawa jest szersza i ta dzieciarnia teraz w panice usuwa swoje hejterskie treści. Nie spodziewali się chyba, że tak łatwo można namierzyć kogoś w sieciPrzemoKondratowicz pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:48 pm Mnie to właśnie przeraża w ludziach - oni wymierzaliby własną sprawiedliwość. Nie rozumieją, że nie dostanie dożywocia. Nie rozumieją, że czasem morderca dostaje 5 lat a czasem 0 lat. Wszystkich najlepiej na dożywocie i wszystkie zabójstwa są sobie równe bo człowiek stracił życie i koniec tematu. I druga sprawa której nie lubię to to że nie można mówić o ofiarach i tle zbrodni. Każda próba rozmowy kończy się krzykiem JEZUSMARIA JAK MZOESZ TAK MÓWIĆ CZEMU BRONISZ MORDERCY - nie. Właśnie nie. Właśnie nikogo nie bronię, ja próbuje zrozumieć jak człowiek staje się mordercą. Człowiek się morderca nie rodzi za wyjątkiem marginalnych przypadków z uszkodzonym mózgiem. W znacznej większości przypadków człowiek morderca się staje. I to właśnie powody mnie interesują. Powody, motywacje, życiorys, życie rodzinne. Dlatego lubię jaśmin czy hulaj dusze bo zawsze się w to zagłębiają. Tło rodzinne, styl życia ofiary i sprawcy - to jest to co mnie interesuje. A najczęściej ludzie mają podejście „o zmarłym mówimy tylko dobrze a za zabójstwo dożywocie bo nic nie usprawiedliwia zabójstwa”. Tylko nikt nigdy zabójstwa nie usprawiedliwił co najwyżej próbuje zrozumieć co zaszło.
-
stromek.bart
- KlasaBiznes
Nikt na csi tego nie wyklucza. Po co wyciągasz z kontekstu zdania i przekręcasz, żeby błyszczeć na wandzie? Bo tam nie było lajków?stromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:59 pm Ja nie napisałam, ze to jest motyw ale tego nie wykluczam jak niektórzy na CSI
To oczywiste, że tam cała sprawa jest wielowymiarowa i ma mnóstwo wątków, które należy zbadać. Nie zapominaj jednak, że jedne gnębicielki „tylko hejtowały w necie”, a typ oprócz hejtowania zamordował w bestialski sposób 16 latkę.
Żadna spirala hejtu tego nie wytłumaczy. Żadna.
Dokładnie. Już zaczyna się wybielania chłopaka bo był hejtowany :D wow, tam każdy każdego hejtował jak się okazuje, a tylko jeden zrobił co zrobił
Po pierwsze. Nikt tego nie wyklucza. A po drugie jak już repostujesz coś i tu i tam to zmień chociaż zdanie, którym to okraszasz, bo wiadomo kim jesteśstromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 7:59 pm Ja nie napisałam, ze to jest motyw ale tego nie wykluczam jak niektórzy na CSI
-
MariaDolotes
- Channelka
Ja jestem zdania, że ta dwójka nakręcała się wzajemnie i podejrzewam, że ich relacja opierała się na wzajemnym gnojeniu i dawała duży zastrzyk w postaci adrenaliny - ona nazwała go matolem, on na nią napluł, ona go szarpnęła, on dał jej wpysk, i tak to pewnie sobie funkcjonowało (takie tam dzień jak co dzień). Możliwe, że przez lata na siebie naskakiwali i utrzymywali kontakt właśnie w takiej chorej formie. Nie doszukiwałabym się tutaj długów, narkotyków, szantażu, ciąży, stalkingu itd. Najzwyczajniej w świecie on ją zaczepiał, a ona odpowiadała tym samym (albo na odwrót), tylko że tego feralnego dnia sprawy poszły za daleko.
Niczego nie zgłaszam. Kolejna z tyłka teoria.stromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 8:08 pm Ja sie na CSI nie odzywam bo takie jak Ty zgłaszaja komentarze i jak są niezgodne z teoria na grupie to wywalacie ludzi. Wyjątkowo agresywna tu jesteś Kamilo. Mniej emocji to może spojrzysz na sprawę obiektywnie. Każdy moze sobie poczytac jaka jest narracja na CSI. Ja sie dla lajków nie udzielam ale widocznie dla Ciebie to ważne![]()
Mam rodzeństwo w wieku 16 i 17 lat. Sprawa budzi we mnie wiele emocji. Do tego jestem wykształcona w dziedzinie kryminologii i resocjalizacji i mam inny punkt widzenia na cała sprawę niż Ty.
A może gdybyś nie przekręcał moich słów pod swoją narrację to by nie nie było tak „agresywnie?” Wtf
Nawet jak on zaczął to skala "odwetu" była spora i widać, że te łaski się tym karmiły i wzajemnie nakręcały.. Dziewczyny dały czadu, bo hejtowany był nie tyllko on, ale i jego matka. Żadnych granic. Zdjęcia dokumentujące ich poczynania są, innych brak.
Dlaczego traktujesz ludzi na "wy" i "my"?stromek.bart pisze: ↑sob maja 03, 2025 8:11 pm Chyba jesteście lekko przewrażliwieni na tym CSI. Masa wandziar tam jest i się nie udziela bo z wami się gadac tam nie da. Za to tu wyjątkowo agresywne jesteście![]()
Jeszcze innych brak. Jeszcze
Totalnie się zgadzam. Chyba nie chodziliście do polskiej szkoły, skoro uważacie że wszystko jest tak jednowymiarowe. Często to "ofiara" tak naprawdę długo gnębiła innych, a gdy te osoby w końcu odważą się odszczeknąć to są malowane w czarnych barwach. Zakładanie takich hatepageów jest podłe, ale często dzieci (kiedy konto było aktywne mieli oni po 12-13 lat!) które nie wiedzą jak sobie radzić w ciężkich sytuacjach i nie mają oparcia w dorosłych postanawiają gasić ogień ogniem. Nie mówię, że tak było w tym przypadku, ale mówimy o sytuacji gdzie ktoś przypalał dziewczynę, zmasakrował jej ciało, traktował kwasem i Bóg wie co jeszcze. To nie trwało kilka minut i wymagało nakładu energii i chorej pomysłowości.szejmonju pisze: ↑sob maja 03, 2025 8:04 pm Nikt na csi tego nie wyklucza. Po co wyciągasz z kontekstu zdania i przekręcasz, żeby błyszczeć na wandzie? Bo tam nie było lajków?
To oczywiste, że tam cała sprawa jest wielowymiarowa i ma mnóstwo wątków, które należy zbadać. Nie zapominaj jednak, że jedne gnębicielki „tylko hejtowały w necie”, a typ oprócz hejtowania zamordował w bestialski sposób 16 latkę.
Żadna spirala hejtu tego nie wytłumaczy. Żadna.
-
stromek.bart
- KlasaBiznes