Start
Mój profil

Zaginięcie Mai Kowalskiej

Moderator: verysweetcherry
beyogluhavir
Siatkarka

Re: Zaginięcie Mai Kowalskiej

Post autor: beyogluhavir »

thisguuurl pisze: pt maja 02, 2025 12:42 pm Na ig kanału kryminalnego są screeny wiadomości jakie Bartek wysyłał do nich…
Masz może screeny?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

thisguuurl pisze: pt maja 02, 2025 12:42 pm Na ig kanału kryminalnego są screeny wiadomości jakie Bartek wysyłał do nich…
Wstaw proszę bo nie obserwuje ich więc nie widzę postów
d0mci4
Szpilson

Post autor: d0mci4 »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 02, 2025 12:49 pm Wstaw proszę bo nie obserwuje ich więc nie widzę postów
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
d0mci4
Szpilson

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 02, 2025 12:49 pm Wstaw proszę bo nie obserwuje ich więc nie widzę postów
.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

To jego matka pisała. Ona używała tego samego słownictwa i też robiła spację przed przecinkami…
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Dziękuję za wstawienie. Na bank to pisała jego matka. Nie wierzę że cała rodzina ma taki sam styl pisania i używa tego samego słownictwa i tak samo spacje stawia.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Post autor: KrwawaMary »

Matka dalej idzie w zaparte w komentarzach
jessi.mangostan
RóżowePolo

Post autor: jessi.mangostan »

Na instagramie dalej istnieje konto - hatepage, gdzie naśmiewali się z tego chłopaka
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

A czy jest gdzieś info o dacie śmierci? Czy zginęła krótko po zaginięciu, czy może sprawca przetrzymywał dziewczynę i zabił dopiero przed podrzuceniem zwłok?

A w temacie seriali, to mi też mocno przypomina się serial 'w obronie syna' również motyw syna mordercy, matki która za wszelką cenę chce go bronić ale później sama zaczyna wątpić w jego niewinność.
Awatar użytkownika
marcibobo
PsychoFanka

Post autor: marcibobo »

laura_bunko pisze: pt maja 02, 2025 1:06 pm A czy jest gdzieś info o dacie śmierci? Czy zginęła krótko po zaginięciu, czy może sprawca przetrzymywał dziewczynę i zabił dopiero przed podrzuceniem zwłok?

A w temacie seriali, to mi też mocno przypomina się serial 'w obronie syna' również motyw syna mordercy, matki która za wszelką cenę chce go bronić ale później sama zaczyna wątpić w jego niewinność.
Ponoć w dniu zaginięcia
d0mci4
Szpilson

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 02, 2025 1:02 pm To jego matka pisała. Ona używała tego samego słownictwa i też robiła spację przed przecinkami…
Też tak uważam, że to nie on pisał. Styl pisania 1:1 do pisania jego matki.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

jessi.mangostan pisze: pt maja 02, 2025 1:05 pm Na instagramie dalej istnieje konto - hatepage, gdzie naśmiewali się z tego chłopaka

Masakra! Takie coś też trzeba ścigać, byłby duży plot twist jakby konto prowadziła Maja.
Awatar użytkownika
dior
RealDiamond

Post autor: dior »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 02, 2025 12:08 pm Dokładnie tak bardzo dziwna bo jeszcze dużo osób mówi że była w ciąży - ale jaki to ma związek jak ona tydzień temu przyjechała do Mławy bo tam nie mieszka, więc mieliby taki związek na odległość? Oglądałem kanał kryminalny to ona przed wyjściem z domu przyjechała autem z jakimś innym kolegą o kiepskiej reputacji, miała kontakt z jeszcze jednym facetem, raczej o tym któremu postawiono zarzuty rodzina nie słyszała
Według mnie tutaj naprawdę coś śmierdzi, skoro miał jakiś hatepage a ludzie sugerują że ona miała w tym udział, to po co do niego poszła? Po co utrzymywała kontakt z kimś z kogo się naśmiewała? Po co jakieś relacje? Dlaczego wcześniej ją pobił? Z kim w tym dniu widziała się wcześniej? A może ktoś chce tego chłopaka wrobić? Czemu nie wypowie się nikt kto potwierdzi że była w ciąży? I z kim ? Jakoś nic mi się tu kupy nie trzyma .. może tylko mi, nie wiem
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

1. Styl interpunkcyjny
• Obie strony mają problem z poprawnym stosowaniem interpunkcji, szczególnie z przecinkami. Często występują:
• zbyt krótkie zdania oddzielane kropkami, np.:
• Chat: „Dajecie. S**yny jesteście i tyle”
• wypowiedzi z fb: „Nie mam z nią kontaktu więcej od dwóch lat. Dwa lata temu jak już Maja była dorosła, to odeszła…”
• kropki zamiast przecinków i odwrotnie – styl emocjonalny, nieskładny, często tworzony “na szybko”.

2. Spacje i formatowanie
• Brak spacji po znakach interpunkcyjnych pojawia się w obu przypadkach (rzadziej w komentarzacha na fb, ale również obecne).
• Chat: „Zostaliście wpuszczeni to zaczęliście nagrywać ,i na moją mamę”
• wypowiedzi z fb: „Maja wracała na noc,nie mówiła…”
• Wtrącenia i powtórzenia — obecne u obu autorów, co może sugerować podobne nawyki językowe:
• „To pokazuje cały czas wasz intelekt”
• „No nie był jej kolegą gdyż nie chciał mieć koleżanki”

3. Słownictwo i ton
• Podobna składnia i dobór słów emocjonalnych: wyrazy nacechowane negatywnie („oczniacie”, „robicie z siebie”, „to pokazuje wasz intelekt”, „fałszywie zatroskanych”).
• Użycie formalnych słów obok kolokwializmów — charakterystyczne dla wypowiedzi z fb, ale także widoczne w wiadomościach prywatnych:
• „robić z siebie dziennikarzy”, „szukacie ale w złym miejscu” vs „fałszywie zatroskanych aby zaistnieć w sieci”
• Obie osoby mają tendencję do moralizowania i oceniania rozmówcy.

4. Podejście argumentacyjne
• Obie osoby:
• Stawiają siebie w roli ofiary lub osoby broniącej bliskich.
• Zarzucają innym brak kompetencji czy moralności.
• Stosują personalne przytyki — zarówno na chacie, jak i w komentarzach.

Podsumowanie:

Po analizie interpunkcji, spacji, słownictwa i tonu — jest prawdopodobne, że autorka wiadomości z lewej części obrazu (czat) może być tą samą osobą, co osoba z komentarzy na Facebooku. Obie formy wypowiedzi wykazują:
• podobną emocjonalność i agresję w argumentacji,
• te same błędy interpunkcyjne i sposób składni,
• podobny dobór słów i fraz („robicie z siebie”, „to pokazuje wasz intelekt”, „fałszywie zatroskani”).

——————

To powiedział mi chat gpt. Miałem dużo dłuższą analizę ale się zawiesił i usunął.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Matka oryginalnie podeszła do tematu zmiany personaliów na Facebooku - ponoć ustawiła sobie nazwisko najlepszej przyjaciółki Majki.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

jessi.mangostan pisze: pt maja 02, 2025 1:05 pm Na instagramie dalej istnieje konto - hatepage, gdzie naśmiewali się z tego chłopaka
Przejrzałem to ale chore gowno, co te dzieci mają w głowach?
Kulka1234
PsychoFanka

Post autor: Kulka1234 »

Jakim trzeba być zerem, żeby zakładać swojemu rówieśnikowi takie strony i go ośmieszać przed wszystkimi. Nie mieści mi się to w głowie.

A Bartek, no cóż - jeśli winny, to musi ponieść konsekwencje.
Awatar użytkownika
Extravaganza
RoyalBaby

Post autor: Extravaganza »

Jeżeli wezmą pod uwagę, że kręcili z niego bekę A WEZMĄ NA PEWNO i gość nie wytrzymał to uwzględnia okoliczności łagodzące oraz młody wiek i brak karalności. Przypuszczam, że dostanie piętnastka.
jessi.mangostan
RóżowePolo

Post autor: jessi.mangostan »

dior pisze: pt maja 02, 2025 1:10 pm Według mnie tutaj naprawdę coś śmierdzi, skoro miał jakiś hatepage a ludzie sugerują że ona miała w tym udział, to po co do niego poszła? Po co utrzymywała kontakt z kimś z kogo się naśmiewała? Po co jakieś relacje? Dlaczego wcześniej ją pobił? Z kim w tym dniu widziała się wcześniej? A może ktoś chce tego chłopaka wrobić? Czemu nie wypowie się nikt kto potwierdzi że była w ciąży? I z kim ? Jakoś nic mi się tu kupy nie trzyma .. może tylko mi, nie wiem
Dzieciaki czasem tak robią, realnie kogoś lubisz ale naśmiewasz się bo otoczenie tez to robi więc nie chcesz odstawać. Ale chyba matka była dość znana osoba w ich mieście, bo pod niektórymi postami na tym hatepage są właśnie komentarze „mamusia dumna”, „mamusi się spodoba” itp
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Dziwi mnie, że nie zgłosili tego gdzieś. Profil by zniknął, a sprawcy ponieśli konsekwencje.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Kulka1234 pisze: pt maja 02, 2025 1:25 pm Jakim trzeba być zerem, żeby zakładać swojemu rówieśnikowi takie strony i go ośmieszać przed wszystkimi. Nie mieści mi się to w głowie.

A Bartek, no cóż - jeśli winny, to musi ponieść konsekwencje.
Ja naprawdę jestem przerażony, jakieś wyciąganie starych zdjęć, przeróbki z kupa, pisanie że pewnie myśli o gwalceniu i pedofilii, że jest pedalem i sprzedał dupę - naprawdę to jest chore. I dziwi mnie że to tyle lat wisi i nikt tego nie zdjął.
ania_nw
Mokra Włoszka

Post autor: ania_nw »

Extravaganza pisze: pt maja 02, 2025 1:27 pm Jeżeli wezmą pod uwagę, że kręcili z niego bekę A WEZMĄ NA PEWNO i gość nie wytrzymał to uwzględnia okoliczności łagodzące oraz młody wiek i brak karalności. Przypuszczam, że dostanie piętnastka.
Cos tam jeszcze pisali ze to konto na ig ma kilka lat juz
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

jessi.mangostan pisze: pt maja 02, 2025 1:28 pm Dzieciaki czasem tak robią, realnie kogoś lubisz ale naśmiewasz się bo otoczenie tez to robi więc nie chcesz odstawać. Ale chyba matka była dość znana osoba w ich mieście, bo pod niektórymi postami na tym hatepage są właśnie komentarze „mamusia dumna”, „mamusi się spodoba” itp
Teraz zaczynam rozumieć jej rozemocjonowanie i teksty że to była namolna nastolatka z którą nie chciała żeby syn miał kontakt. Jeśli to jej towarzystwo się pastwiło nad Bartkiem i wyśmiewali również ją - nie musi być znana wystarczy że jest jego matką - to kobieta mogła nie wytrzymać lekko i wylać żal na fb
xnyxx
BagietkaZszarlott

Post autor: xnyxx »

Znajomy Mai, który też ma na imię Bartek i nazwisko na G podniecony ilością wyświetleń swojego story. Jest to conajmniej nie na miejscu. Jestem przerażona brakiem wyczucia.
Ostatnio zmieniony pt maja 02, 2025 1:39 pm przez xnyxx, łącznie zmieniany 1 raz.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

ania_nw pisze: pt maja 02, 2025 1:34 pm Cos tam jeszcze pisali ze to konto na ig ma kilka lat juz
Chyba w 2022 zaprzestali tam wrzucać i nadal wisi.