Jestem na etapie planowania mebli kuchennych i chętnie poczytam
Hity i kity Waszych kuchni
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryHity i kity Waszych kuchni
Jak w temacie, co się u Was sprawdziło a co niekoniecznie?
Hity: lodówka side by side z kostkarką, duża płyta indukcyjna (80cm), czarny zlew Franke z fragranitu z dwoma komorami i ociekaczem, zlew w narożnej szafce pod oknem (dla mnie naprawdę HIT), praktycznie same dolne półki (niska jestem) z szufladami, kuchnia w literę U, dużo blatów, dwa piekarniki (normalny i kompaktowy z funkcją mikrofali), zmywarka z szufladą na sztućce, osobna spiżarnia Plus dobre prowadnice meblowe https://uchwytymeblowe24.pl/prowadnice-meblowe
Kity: jeszcze nie odnotowałam
Kity: jeszcze nie odnotowałam
A ja nie polecam zlewu z granitu/fragranitu. Nie ma jak usunąć osadzającego się kamienia, bo przecież granit to też kamień i środki usuwające go niszczą zlew. Ogólnie trzeba bardzo o taki zlew dbać, łatwo go można zarysować. U mnie się nie sprawdził.
Warto sobie tak rozplanować kuchnię, żeby było wygodnie i żeby mieć łatwo dostępne to co akurat potrzebujesz, my kupiliśmy dom z gotową kuchnią i zmywarka była na jednym końcu, a wszystkie szafki na drugim i jeszcze trzeba było obejść wyspę - rozpakowywanie zmywarki to był dramat xD bieganie po całej kuchni. Półkę na przyprawy warto zaplanować blisko płyty grzewczej, garnki też. Ogólnie tak żeby wszystko było pod ręką w tym miejscu, gdzie jest potrzebne, bez konieczności pokonywania kilometrów
Warto sobie tak rozplanować kuchnię, żeby było wygodnie i żeby mieć łatwo dostępne to co akurat potrzebujesz, my kupiliśmy dom z gotową kuchnią i zmywarka była na jednym końcu, a wszystkie szafki na drugim i jeszcze trzeba było obejść wyspę - rozpakowywanie zmywarki to był dramat xD bieganie po całej kuchni. Półkę na przyprawy warto zaplanować blisko płyty grzewczej, garnki też. Ogólnie tak żeby wszystko było pod ręką w tym miejscu, gdzie jest potrzebne, bez konieczności pokonywania kilometrów
-
revolverka
- Channelka
Hit: Szuflada na przyprawy. Wszystko podpisane, alfabetycznie - gotuje się aż miło, no i wiem, co mam w kuchni z przypraw i nie muszę szukać za każdym razem.
Kit: Mam turbo głośny okap, zwracajcie uwagę na decybele decydując się na zakup ;)
Kit: Mam turbo głośny okap, zwracajcie uwagę na decybele decydując się na zakup ;)
-
whitechocolate
- Skarpeta Rakieta
Błędy:
- białe płytki z białą fugą nad płytą gazową - mam specjalną szczotkę i spray do mycia fug, ale i tak nadchodzi moment, że są już nie do wyczyszczenia i przede wszystkim nie zawsze mam chęci i czas, żeby je ciągle czyścić
- za duzo półek, następnym razem zamontuję więcej dużych szuflad, są o wiele praktyczniejsze
- białe płytki z białą fugą nad płytą gazową - mam specjalną szczotkę i spray do mycia fug, ale i tak nadchodzi moment, że są już nie do wyczyszczenia i przede wszystkim nie zawsze mam chęci i czas, żeby je ciągle czyścić
- za duzo półek, następnym razem zamontuję więcej dużych szuflad, są o wiele praktyczniejsze
-
mediterranean777
- Srebrna Kropeczka
whitechocolate pisze: ↑sob kwie 05, 2025 9:02 pm Błędy:
Szuflady to zdecydowanie top topów , właściwie półki powinny moim zdaniem być tylko w szafkach wiszących. W domu rodzinnym miałam dolne szafki z półkami i przy standardowej głębokości 60xm są zwyczajnie niepraktyczne