Start
Mój profil

podcasty kryminalne

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Goscini
Gacie z oceanu

Re: podcasty kryminalne

Post autor: Goscini »

Kot.Milionera pisze: śr lut 12, 2025 2:52 pm Troche mi sie przejadło true crime, jedyny podcast na jakiego odcinki czekam to Mystery Cabin, ale od pazdziernika 2024 nic nowego sie tam nie pojawiło :'(
Ale za to ostatnio polubilam Age Rojek i czasem słucham, bo bardzo ciekawe sprawy omawia i takie rzadziej spotykane. Reaserch tez niczego sobie.
Mystery Cabin niedawno dodała nowy odcinek <3
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

LosAnanas pisze: sob lut 08, 2025 4:16 pm No ja Kezu w ogóle przestałam słuchać, ale też ze względu na tematy, które wybiera i to, że to bardziej się zrobił taki Super Express kryminalny i szukanie sensacji i gorących tematów, niż faktycznie podcast true crime.
I właśnie sposób mówienia, to akcentowanie specyficzne, na dłuższą metę ciężko się tego słucha.
Ja mam wrażenie że on strasznie... przaśnie? to wszystko opowiada. Przesłuchałam może ze cztery odcinki, a kilka razy się tam pojawiły takie potoczne sformułowania jak "jeździli po lekarzach", albo strasznie kłujące w uszy "była napita/był napity". Jakoś mi to tak nieprofesjonalnie brzmi w podcaście, który ma naśladować materiał dziennikarski.
dr_zelazo
Tritonotti

Post autor: dr_zelazo »

Słucham regularnie Olgi Herrig, Justyny 5NZ i Kryminalną Turcję. W ogóle polecam dla fanów historii nieznany, nieoklepanych właśnie ten ostatni kanał. Ten podcast tworzy Polka mieszkająca w Turcji.
Penance
Milion subskrypcji
Instagram: youwouldliketoknow

Post autor: Penance »

dr_zelazo pisze: śr mar 12, 2025 10:29 pm Słucham regularnie Olgi Herrig, Justyny 5NZ i Kryminalną Turcję. W ogóle polecam dla fanów historii nieznany, nieoklepanych właśnie ten ostatni kanał. Ten podcast tworzy Polka mieszkająca w Turcji.
Podziwiam Cie, że dajesz radę regularnie słuchać Olgi Herrig, Justyny 5NZ. Uff dla mnie nie do przebrnięcia.

Ja polecam
Arpiwum X - jego research to coś pięknego, nikt na polskim yt kryminalnym mu nie dorównuje.
Aga Rojek
Szkic kryminalny
Mystery Cabin
Kryminalna Skandynawia
Kryminalne Historie

Czasem puszczę sobie jako white noise Hulaj duszę, ale te podcasty są bardzo słabe, głównie o parach zabijających siebie nawzajem. Brakuje mi tam interesujących tematów i mogłaby mieć mniej wstawek typu Jaśmin (bo jaśmin jest tylko jedna).

Kezu to jest ciekawa sprawa. Nie daję rady słuchać jego podcastów kryminalnych, jedynie te lajwy były fajne, ale już nie robi, bo jakiś nieznaczący powód. A kupił sobie wszystko do streamów...

Kryminatorium/Niediegetyczne to już nie mój vibe, kiedyś bardzo lubiłam, dziś to jest zbyt robotyczne.

Co myślicie o Michale Waleszczyńskim-Lis vel Diablo z Septagonu. On niedawno dołączył do grona kryminalnych podcasterów i mam mieszane odczucia. Robi Radio Kostnicę i Dark Net na YT Sekielski Brothers Studio. Robi lajwy na TT i za mnóstwo giftów zrobi prasówkę kryminalną, przeczyta historie, którą przygotował na podcast lub fragment jakiejś książki. Nie wiem, co o nim myśleć, bo jego materiały nie są wybitne, nie wnoszą nic nowego i strasznie słychać, że czyta z kartki.
:fire:
Penance
Milion subskrypcji

AgaSam pisze: sob gru 14, 2024 9:43 pm Co wy wiecie o długich podcastach... Xd
Niedoceniony mistrz podcastów kryminalnych i researchu <3 złoto :fire:
Penance
Milion subskrypcji

PEONIA pisze: śr sty 15, 2025 10:44 pm Dziewczyny, wrzucam żebyście wiedziały kogo słuchacie - komentarz pod filmem z kontentem redpillowym
https://www.youtube.com/watch?v=ZXto-eSBLPc
Strefa mroku... to jest ten typek co mieszka w Anglii i ma taki głos, bo niby śpiewał czy coś?

Widziałam jego komentarze u Spysińskiego na lajwach i miałam takie wtf, ale pomyślałam, że to nie on xD masakra.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Amnesty pisze: sob kwie 05, 2025 1:59 pm Podziwiam Cie, że dajesz radę regularnie słuchać Olgi Herrig, Justyny 5NZ. Uff dla mnie nie do przebrnięcia.

Kryminalne Historie

A ja podziwiam Ciebie,że dajesz radę słuchać Kryminalnych Historii. Dla mnie to można usnac od tej monotonii w głosie :/ Olga i Justa też są dla mnie asłuchalne...
Penance
Milion subskrypcji

Arzena pisze: sob kwie 05, 2025 4:44 pm A ja podziwiam Ciebie,że dajesz radę słuchać Kryminalnych Historii. Dla mnie to można usnac od tej monotonii w głosie :/ Olga i Justa też są dla mnie asłuchalne...
To chyba dlatego, że laska jest normalna, nie wywyższa się i nie koloryzuje ofiar podcastów. Lubię jej serię o catfishach.
Awatar użytkownika
AgaSam
120mkw

Post autor: AgaSam »

Amnesty pisze: sob kwie 05, 2025 5:28 pm To chyba dlatego, że laska jest normalna, nie wywyższa się i nie koloryzuje ofiar podcastów. Lubię jej serię o catfishach.
W końcu ktoś to powiedział o Śledziowej
KiciBumBum!
Penance
Milion subskrypcji

AgaSam pisze: sob kwie 05, 2025 9:05 pm W końcu ktoś to powiedział o Śledziowej
Ja nie mogę uwierzyć, że kiedyś słuchałam śledzia 🤣 do teraz mam ciary żenady na myśl o idealnych, perfekcyjnych i zaj3biście pięknych ofiarach 😆
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Amnesty pisze: sob kwie 05, 2025 9:28 pm Ja nie mogę uwierzyć, że kiedyś słuchałam śledzia 🤣 do teraz mam ciary żenady na myśl o idealnych, perfekcyjnych i zaj3biście pięknych ofiarach 😆
Ja tak samo... to nie był strzał w dziesiątkę
Limonene
RealDiamond

Arzena pisze: sob kwie 05, 2025 10:30 pm Ja tak samo... to nie był strzał w dziesiątkę
Czyli mówisz, że twoje nadzieje co do tego podcastu pękły jak bańka mydlana?
Mooniaa
FlafLover

Post autor: Mooniaa »

A znacie może coś do poczytania?
Podcasty są spoko, ale nieraz wolałbym sama cos poczytać ja jakiś blogach. Czy cos takiego jest?
Pamiętam, że parę lat temu czytałam na jakieś stronce o seryjnych mordercach z różnych krajów świata. Niestety teraz tej strony nie mogę znaleźć, a była świetna. Rzetelnie napisana , i o postaciach których nie znałam, tych mniej popularnych.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Mooniaa pisze: ndz kwie 06, 2025 12:09 am A znacie może coś do poczytania?
Podcasty są spoko, ale nieraz wolałbym sama cos poczytać ja jakiś blogach. Czy cos takiego jest?
Pamiętam, że parę lat temu czytałam na jakieś stronce o seryjnych mordercach z różnych krajów świata. Niestety teraz tej strony nie mogę znaleźć, a była świetna. Rzetelnie napisana , i o postaciach których nie znałam, tych mniej popularnych.
Też mialam parę,które czytałam. Jedna archiwum zbrodni,ale tam się chyba już nic nie dzieje,ale jeśli nie znasz to tam było tego sporo. Kiedyś czytałam jakiś polski blog, ale zmieniłam telefon,a na nowym nie przeniosło mi zakładki,a nie mogę go znaleźć:/ czytałam tez niewyjaśnione zaginięcia oraz niewyjaśnione zbrodnie- tu też się chyba nic nie dzieje już niestety. Więcej niestety nie znam,a też właśnie bym chętnie poczytała. Kiedyś jeszcze czytałam różne fora o sytuacjach, z jakimi spotykali się inni ludzie, nie tylko kryminalne,ale też paranormalne
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Ja nie wiem czy to już pisałem ale polecę Szymona Wochala. Facet współtworzył kiedyś chyba 997 i jest prawdziwym dziennikarzem kryminalnym. Ma dostęp do akt i na zwiastunach odcinka pokazuje zdjęcia ofiar, ciał, zdjęcia z miejsca zbrodni i dużo materiałów. Ani jeden jego podcast to nie jest sprawa o której już słyszałem. Wszystkie tematy ma unikatowe. Więc ogromny plus to unikalność tematów, dostęp do materiałów do których nikt dostępu nie ma, to że jest prawdziwym dziennikarzem, oraz to że często rozmawia z rodziną czy świadkami. Z minusów to czasem ma swoje dziwne powiedzonka które powtarza jak mantrę - tak jakby, można by rzec. Ale jak ktoś lubi sprawy nierozwiązane z materiałami wizualnymi to to jest to.
D1994
SkrzydełkaZhooters

Post autor: D1994 »

Shivalith pisze: wt lut 11, 2025 11:46 pm Mam trochę wrażenie, że Jaśmin zjada w niektórych sprawach ambicja i dlatego jest tak wszystko rozwleczone. Sama mówiła, że nieraz doszuka się nowego szczegółu i całą sprawę analizuje od nowa. Zawsze wspomina o nawet nieistotnych źródłach, teoriach spiskowych itp. - po prostu totalne kompendium na temat danej sprawy.
Ja ją uwielbiam ❤️
Mam tak, że albo dany filmik mnie wciągnie na maxa i słucham nieraz kilka razy - czyli jakieś 80%, a gdzieś te 20% filmików mam w fazie „zaczęte i nieprzesłuchane” lub „przesłuchane, ale nie do końca zrozumiane”, bo nie potrafiłam się dostatecznie skupić na meritum.
Moje ulubione to „Dzieci z Kurim”, „Karol Kot”, „Zaginięcie Uli Roszkowskiej”… no wymieniać mogę dluuuugo.
Ja właśnie za to lubię Jaśmin, długie materiały i sporo szczegółów, których u innych nie było. Dla mnie to jest ciekawe, szczególnie, gdy słucham po raz kolejny podcastu o tej samej sprawie.

Lubiłam słuchać Hulaj Dusza przez podobny vibe do Stanowo, ale ostatnio... jakby zrobiła się nudna? Bardzo schematyczne podobne sprawy.

Najczęściej słucham Agi Rojek z Aneksu Kryminalnego, uwielbiałam Kryminalną Skandynawię. Na Mystery Cabin też zawsze czekam z niecierpliwością. Innych słucham, gdy mnie zainteresuje temat odcinka.

Jednak brakuje mi podcastu, który skupia się tylko na zaginięciach. Jest podcast "niewyjaśnione zaginięcia", ale osobiście źle mi się słucha i jak dla mnie trochę za krótkie odcinki. Wiadomo, czasami nie ma zbyt dużo informacji, ale przez to, że moja przygoda True Crime zaczęła się ze stanowo i którymś materiale ponad godzinnym o zaginięciu to właśnie taki mój idealny podcast
Penance
Milion subskrypcji

D1994 pisze: ndz kwie 06, 2025 1:11 pm Ja właśnie za to lubię Jaśmin, długie materiały i sporo szczegółów, których u innych nie było. Dla mnie to jest ciekawe, szczególnie, gdy słucham po raz kolejny podcastu o tej samej sprawie.

Lubiłam słuchać Hulaj Dusza przez podobny vibe do Stanowo, ale ostatnio... jakby zrobiła się nudna? Bardzo schematyczne podobne sprawy.

Najczęściej słucham Agi Rojek z Aneksu Kryminalnego, uwielbiałam Kryminalną Skandynawię. Na Mystery Cabin też zawsze czekam z niecierpliwością. Innych słucham, gdy mnie zainteresuje temat odcinka.

Jednak brakuje mi podcastu, który skupia się tylko na zaginięciach. Jest podcast "niewyjaśnione zaginięcia", ale osobiście źle mi się słucha i jak dla mnie trochę za krótkie odcinki. Wiadomo, czasami nie ma zbyt dużo informacji, ale przez to, że moja przygoda True Crime zaczęła się ze stanowo i którymś materiale ponad godzinnym o zaginięciu to właśnie taki mój idealny podcast
This. Hulaj Dusza staje się dla mnie nie do przejścia. Tak jakby mówiła cały czas to samo xD spadła do rangi podcastów które puszcdzam w tle dla szumu.

Mnie również brakuje podcastu, który skupia się tylko na zaginięciach — niedawno zaczęłam słuchać Niewyjaśnionych Zaginięć i nie mam opinii, ale faktycznie trochę zbyt krótkie te materiały. Polskie zbrodnie ma dobrą serię 'Gdzie jesteś?' i to mogę polecić. Jeśli lubisz anglojęzyczne to The Trail Went Cold jest godny uwagi, skupia się na nierozwiązanych sprawach, zaginięciach i tajemnicach.

Jak macie jakieś polecajki o zaginięciach i 411 to chętnie przygarnę.
Penance
Milion subskrypcji

Już tu kiedyś pytałam, ale zginęło w gąszczu.

Co myślicie o Michale Waleszczyńskim-Lis vel Diablo z Detektywów. Bardzo rzucił się na kontent crime, uznaje się za topowego twórcę. Robi lajwy na TT, współpracuje z kanałem Sekielskich na YT i robi Radio Kostnicę i Dark Net. I zdobył jakimś cudem deal z Pruszyński na książkę...

Mam swoją opinię i chcę ją porównać z waszymi odczuciami, bo może ja go źle odbieram.
Limonene
RealDiamond

Amnesty pisze: sob cze 21, 2025 10:39 pm Już tu kiedyś pytałam, ale zginęło w gąszczu.

Co myślicie o Michale Waleszczyńskim-Lis vel Diablo z Detektywów. Bardzo rzucił się na kontent crime, uznaje się za topowego twórcę. Robi lajwy na TT, współpracuje z kanałem Sekielskich na YT i robi Radio Kostnicę i Dark Net. I zdobył jakimś cudem deal z Pruszyński na książkę...

Mam swoją opinię i chcę ją porównać z waszymi odczuciami, bo może ja go źle odbieram.
Pierwsze słyszę ze on robi true crime 😂 muszę to zobaczyć, ale on mi zupełnie nie pasuje do takiego contentu
Penance
Milion subskrypcji

Limonene pisze: ndz cze 22, 2025 12:01 am Pierwsze słyszę ze on robi true crime 😂 muszę to zobaczyć, ale on mi zupełnie nie pasuje do takiego contentu
No więc haha stąd też i moje zmieszanie. Polecam jego lajwy na TT, zamieniają zupełnie spojrzenie na niego. Co do podkastow, cóż, dla mnie topka to to nie jest, nawet nie klasa średnia.
Limonene
RealDiamond

Amnesty pisze: ndz cze 22, 2025 12:04 am No więc haha stąd też i moje zmieszanie. Polecam jego lajwy na TT, zamieniają zupełnie spojrzenie na niego. Co do podkastow, cóż, dla mnie topka to to nie jest, nawet nie klasa średnia.
Komentarze pod podcastami chyba od jakichś botów xD same peany pochwalne, że wspaniały głos, reporterstwo godne telewizji itd
Penance
Milion subskrypcji

Limonene pisze: ndz cze 22, 2025 2:03 pm Komentarze pod podcastami chyba od jakichś botów xD same peany pochwalne, że wspaniały głos, reporterstwo godne telewizji itd
Zauważyłam 🤣 ciekawa sprawa, bo są o wiele lepiej zrobione podcasty, z researchem i wywiadem. A on leci z ogólnie dostępnych źródeł, praktycznie czyta z kartki...

Może sam je sobie pisze, bo od oglądalności zależy jego umowa z Sekielskimi.
Penance
Milion subskrypcji

Akurat jest live na TT od diablo. https://vm.tiktok.com/ZNdUHQX9F/
Ahojahoj21
Siatkarka

Post autor: Ahojahoj21 »

Ja lubie słuchać kryminalnie na taśmach. Ona ma dużo spraw z Irlandii.
Penance
Milion subskrypcji

Ahojahoj21 pisze: sob cze 28, 2025 3:44 pm Ja lubie słuchać kryminalnie na taśmach. Ona ma dużo spraw z Irlandii.
Też tego słucham. Całkiem spoko.