Start
Mój profil

Stanowo

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Pajac12
MiamiBicz

Re: Stanowo

Post autor: Pajac12 »

Jaśmin ma taki gawędziarski styl i to wielu osobom bardzo odpowiada. W jej materiałach jest miejsce na jakiś dowcip, śmieszny tekst, ale ma właściwy stosunek do ofiar, o których wypowiada się z szacunkiem i współczuciem, ale bez bajdurzeń, że ktoś był najpiękniejszy i najmądrzejszy z całej wsi.
Długie materiały to dla mnie plus, opowiada o różnych detalach, robi jakieś wprowadzenie o tym gdzie się ktoś wychował, gdzie pracował - to wprowadza szerszy kontekst i jest po prostu ciekawe.
Niestety jest tylko na YT co bardzo utrudnia słuchanie.

Dzieci z Kurim są jednym z najlepszych podcastów w tematyce true crime. Tak samo odcinki o przełęczy Diatłowa.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

Moim zdaniem sprawę dzieci z Kurim lepiej opowiedziała Kryminalne Czechy i Słowacja
carolinala
RoyalBaby

Post autor: carolinala »

Ja jestem totalną sekciara i psychofanka Jaśminy. True Crime wiadomo, ale za to jak wyjaśnia teraz Stany i ściąga maskę American dream wielki szacun i brawo.
Nie wiem co w niej i jej podcastach tak mi leży ale razem z Agą rojek sa u mnie na podium - to moje comfort osoby i wielokrotnie stawiały mnie na nogi kiedy musiałam oderwać się od codzienności. Może brak pretensjonalności i udawania, poczucie humoru, research.. no idea.. wszystko razem u Jaśminy powoduje że każdy odcinek jest dla mnie jak prezent :))
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

mezalians_urodowy pisze: wt kwie 01, 2025 6:17 pm Moim zdaniem sprawę dzieci z Kurim lepiej opowiedziała Kryminalne Czechy i Słowacja
Też tak uważam, u Jaśmin słuchałam dwa razy i dalej nie wiedziałam o co chodzi xD
kurkawodna3
LouiBag

Post autor: kurkawodna3 »

To ja będę pierwsza odważna i ujawnię się jako hejterka! :')

Ona ma taki "babochłopski" styl zarówno w wyglądzie jak i w zachowaniu. Nie wiem jak to dokładnie opisać, ale ona jest taką "fajną równiachą" i to jest maska, którą ona gra żeby być lubiana. Masa osób lubi takie coś, więc to ogólnie działa na jej korzyść, ale ja wolę autentycznych ludzi jacy by nie byli.

Widać, że baaardzo jara się Stanami (obecnie mniej – pojawiła się krytyka, co jest zgodne z narzekaniami samych amerykanów). Dla mnie oglądanie, jak nagrywa ulice lub komentuje trywialne sprawy, było wyjątkowo żenujące, bo jedynym powodem dla prezentowania tych rzeczy była ich amerykańskość. No, ludzie – mentalność entuzjastycznego polonusa z lat osiemdziesiątych (swoją drogą, ciekawe, skąd pochodzi i jaka jest jej rodzina, itd.). Zresztą – nazwa kanału mówi sama za siebie.

Ona ma tak zwaną "gadanę", więc jest w stanie trajkotać kilka godzin, czasami sobie coś dośpiewa. Większość spraw ma ułożonych całkiem nieźle i widać, że potrafi przeczytać wątek z popularnego angielskiego forum gdzie są omawiane różne sprawy. To właściwie stawia ją na pierwszym miejscu wśród wszystkich polskich twórców, bo reszta nie umie nawet tego. W sprawie dzieci z Kurim było widać, że nie chciało jej się tego zrozumieć i rozrysować samej sobie linii czasu i postaci, takich wpadek pewnie było więcej, ale nie analizuję jej aż tak, bo pewnie tak jak większość w nas słucham jej w tle do innych rzeczy.

Komentarze pod jej filmami o królowej, "ooo szykuje się słuchanie, dziękuję kochana" to czysty cringe i rak, ale to w sumie też jest wszędzie.

Podsumowując, Jaśmin jest cringowa i ma wszelkie wady polskiego true crime, ale posłuchać można.
Dora_Diamant
Kciuk

Post autor: Dora_Diamant »

szalenie lubię stare odcinki, czasem do nich wracam. nowe mi nie wchodzą, nie wiem, czego to dokładnie kwestia. ale chciałabym, aby dokończyła serię o waco.
Kunegunda93
BagietkaZszarlott

Post autor: Kunegunda93 »

kurkawodna3 pisze: sob kwie 05, 2025 10:02 am To ja będę pierwsza odważna i ujawnię się jako hejterka! :')

Ona ma taki "babochłopski" styl zarówno w wyglądzie jak i w zachowaniu. Nie wiem jak to dokładnie opisać, ale ona jest taką "fajną równiachą" i to jest maska, którą ona gra żeby być lubiana. Masa osób lubi takie coś, więc to ogólnie działa na jej korzyść, ale ja wolę autentycznych ludzi jacy by nie byli.

Widać, że baaardzo jara się Stanami (obecnie mniej – pojawiła się krytyka, co jest zgodne z narzekaniami samych amerykanów). Dla mnie oglądanie, jak nagrywa ulice lub komentuje trywialne sprawy, było wyjątkowo żenujące, bo jedynym powodem dla prezentowania tych rzeczy była ich amerykańskość. No, ludzie – mentalność entuzjastycznego polonusa z lat osiemdziesiątych (swoją drogą, ciekawe, skąd pochodzi i jaka jest jej rodzina, itd.). Zresztą – nazwa kanału mówi sama za siebie.

Ona ma tak zwaną "gadanę", więc jest w stanie trajkotać kilka godzin, czasami sobie coś dośpiewa. Większość spraw ma ułożonych całkiem nieźle i widać, że potrafi przeczytać wątek z popularnego angielskiego forum gdzie są omawiane różne sprawy. To właściwie stawia ją na pierwszym miejscu wśród wszystkich polskich twórców, bo reszta nie umie nawet tego. W sprawie dzieci z Kurim było widać, że nie chciało jej się tego zrozumieć i rozrysować samej sobie linii czasu i postaci, takich wpadek pewnie było więcej, ale nie analizuję jej aż tak, bo pewnie tak jak większość w nas słucham jej w tle do innych rzeczy.

Komentarze pod jej filmami o królowej, "ooo szykuje się słuchanie, dziękuję kochana" to czysty cringe i rak, ale to w sumie też jest wszędzie.

Podsumowując, Jaśmin jest cringowa i ma wszelkie wady polskiego true crime, ale posłuchać można.
Skąd pewność że babochłopski (cokolwiek to znaczy, jak dla mnie bycie to po prostu osobą bez skupiania się na podkreślaniu kobiecości) to maska? Tym bardziej że każdy twórca ma jakąś publiczną twarz.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

Stare odcinki oglądałam z wielkim zainteresowaniem, ale po przerwie też jakoś nie porywają.

Z TC trafiła w dobry czas, ale miała też dużo ciekawych filmików o ciekawostkach z życia w Stanach. Niestety pousuwała je jako nieaktualne.

Nie podobało mi się jej zniknięcie po promowaniu zbiórki na grę, która nadal nie ujrzała światła dziennego (a to już kilka ładnych lat)🙈
kurkawodna3
LouiBag

Kunegunda93 pisze: ndz kwie 06, 2025 10:33 pm Skąd pewność że babochłopski (cokolwiek to znaczy, jak dla mnie bycie to po prostu osobą bez skupiania się na podkreślaniu kobiecości) to maska? Tym bardziej że każdy twórca ma jakąś publiczną twarz.
Raz przypadkowo się obróciła i widziałam sznureczki.
Awatar użytkownika
marlas
Channelka

Post autor: marlas »

malyslonik pisze: pn kwie 07, 2025 1:22 am
Nie podobało mi się jej zniknięcie po promowaniu zbiórki na grę, która nadal nie ujrzała światła dziennego (a to już kilka ładnych lat)🙈
Ooo tego nie słyszałam. Po jej profilu można wywnioskować, ze zajmuje się robieniem gier, ale o żadnej zbiórce nie słyszałam.
Ja lubiłam Jaśmin za taki fajny gawędziarski styl, jakby ci koleżanka opowiadała creepy historie. Teraz jest troszkę za dużo jakichś tam opinii, niepotrzebnych wtrąceń i biadolenia. Chociaż historia o tylenolu była spoko.
PieczonyZiemniak
Samarka

Post autor: PieczonyZiemniak »

marlas pisze: czw kwie 10, 2025 3:46 pm Ooo tego nie słyszałam. Po jej profilu można wywnioskować, ze zajmuje się robieniem gier, ale o żadnej zbiórce nie słyszałam.
Ja lubiłam Jaśmin za taki fajny gawędziarski styl, jakby ci koleżanka opowiadała creepy historie. Teraz jest troszkę za dużo jakichś tam opinii, niepotrzebnych wtrąceń i biadolenia. Chociaż historia o tylenolu była spoko.
bylo cos takiego, ze byl chyba lajw, prowadzony z kolezanka, na ktorym nagle zdecydowala sie wlaczyc donejty, i tam leciala ladna kasa
Pamietm, bo sluchalam, ae nei wiem czy on jest jeszcze na kanale
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

PieczonyZiemniak pisze: czw kwie 10, 2025 4:20 pm bylo cos takiego, ze byl chyba lajw, prowadzony z kolezanka, na ktorym nagle zdecydowala sie wlaczyc donejty, i tam leciala ladna kasa
Pamietm, bo sluchalam, ae nei wiem czy on jest jeszcze na kanale
O donejtach nie słyszałam, ale była zbiórka na zasadzie „przedsprzedaży”
counting

Post autor: counting »

kurkawodna3 pisze: sob kwie 05, 2025 10:02 am To ja będę pierwsza odważna i ujawnię się jako hejterka! :')

Nie jestem jej wielka fanka, ale tyranie podcastera za wygląd to abstrakcja.
kurkawodna3
LouiBag

counting pisze: sob kwie 12, 2025 7:49 pm Nie jestem jej wielka fanka, ale tyranie podcastera za wygląd to abstrakcja.
Co masz na myśli?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

kurkawodna3 pisze: ndz kwie 13, 2025 9:09 am Co masz na myśli?
Aż tak skomplikowane to zdanie nie było żebyś nie zrozumiała. To się nazywa stonewalling, takie udawanie że nie zrozumiałaś o co chodzi kiedy doskonale wiesz o co chodzi, i to twoja wina.
kurkawodna3
LouiBag

PrzemoKondratowicz pisze: ndz kwie 13, 2025 9:53 am Aż tak skomplikowane to zdanie nie było żebyś nie zrozumiała. To się nazywa stonewalling, takie udawanie że nie zrozumiałaś o co chodzi kiedy doskonale wiesz o co chodzi, i to twoja wina.
Kiedy ja nie wiem co to znaczy tyranie. Nie znam słownictwa młodych ludzi.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

kurkawodna3 pisze: ndz kwie 13, 2025 9:58 am Kiedy ja nie wiem co to znaczy tyranie. Nie znam słownictwa młodych ludzi.
💀 no tak, słowo tyran czy tyrka wymyśliło gen z wczoraj.
Limonene
RealDiamond

kurkawodna3 pisze: ndz kwie 13, 2025 9:58 am Kiedy ja nie wiem co to znaczy tyranie. Nie znam słownictwa młodych ludzi.
😂😂😂 głupszej wymówki nie mogłaś wymyślić
Ramona_24
Channelka

Post autor: Ramona_24 »

Bardzo lubię gawędziarski styl Jaśmin. Opowiada historię na postawie notatek, nie czyta, nie uczy się na pamięć, dlatego jej styl jest pełen wstąceń i uwag. Wracam do jej starych odcinków, czekam na nowe. Nie ma dla mnie znaczenia jak wygląda, jak się ubiera itd, nie o to chodzi w TC.
PieczonyZiemniak
Samarka

Probowalam sluchac jej prodakszyn o Harrym Potterze.
i nie dalam rady.
Jasmin mowi, ze nie czytala kanonu i ze nie wie o co w tym chodzi. Cala jej analiza polega na komentowaniu filmow. I jakis mam niesmak do tego jak sie o tym wypowiada. Wiadomo, ze filmy nie oddaja ducha ksiazek, wiadomo, ze seria ma swoje wady etc. Ale czy zasluguje na to by po niej jechac, jak po lysej kobyle, byle by bylo kontrowersyjnie, byle uzyc "kwiecistego" jezyka i dodatkowo przemycac swoje polityczne poglady i hejtowac autorke.
anyway, Jasmin mowie nie, przynajmniej na pewnien czas
Limonene
RealDiamond

PieczonyZiemniak pisze: wt maja 06, 2025 2:50 pm Probowalam sluchac jej prodakszyn o Harrym Potterze.
i nie dalam rady.
Jasmin mowi, ze nie czytala kanonu i ze nie wie o co w tym chodzi. Cala jej analiza polega na komentowaniu filmow. I jakis mam niesmak do tego jak sie o tym wypowiada. Wiadomo, ze filmy nie oddaja ducha ksiazek, wiadomo, ze seria ma swoje wady etc. Ale czy zasluguje na to by po niej jechac, jak po lysej kobyle, byle by bylo kontrowersyjnie, byle uzyc "kwiecistego" jezyka i dodatkowo przemycac swoje polityczne poglady i hejtowac autorke.
anyway, Jasmin mowie nie, przynajmniej na pewnien czas
Mnie denerwuje, że ona się wyśmiewa z rzeczy, które są nieprawdziwe xD np. w Kamieniu Filozoficznym mówiła że "hehe bo akurat takim przypadkiem wszyscy czarodzieje się rodzą przed wrześniem, więc na rozpoczęciu roku szkolnego mają skończone 11 lat. Bo wiecie, MAGIA".
No kurde nie, jak ktoś ma urodziny po wrześniu to zaczyna Hogwart rok później, tak żeby w dzień rozpoczęcia miał ukończone 11 lat, ale rocznikowe 12. Widać bardzo, że nie ma pojęcia o uniwersum, ale jak napisałam o tym komentarz to oczywiście było "proszę się tak nie bulwersować, to tylko książka", "widać kogo zabolała krytyka ulubionej produkcji". No nie, nie mam problemu z tym że robi na tym content komediowy, ale niech to chociaż ma sens i pokazuje prawdziwe dziury w logice (których w HP serio nie brakuje), a nie coś, co jest wytłumaczone xd
Limonene
RealDiamond

Jak myślicie, ktokolwiek na grupie będzie miał odwagę powiedzieć, że niefajnie oddać adoptowanego kota, czy każdy się będzie bał zeżarcia przez psychofanów? xd
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PieczonyZiemniak
Samarka

Limonene pisze: wt maja 06, 2025 3:30 pm Mnie denerwuje, że ona się wyśmiewa z rzeczy, które są nieprawdziwe xD np. w Kamieniu Filozoficznym mówiła że "hehe bo akurat takim przypadkiem wszyscy czarodzieje się rodzą przed wrześniem, więc na rozpoczęciu roku szkolnego mają skończone 11 lat. Bo wiecie, MAGIA".
No kurde nie, jak ktoś ma urodziny po wrześniu to zaczyna Hogwart rok później, tak żeby w dzień rozpoczęcia miał ukończone 11 lat, ale rocznikowe 12. Widać bardzo, że nie ma pojęcia o uniwersum, ale jak napisałam o tym komentarz to oczywiście było "proszę się tak nie bulwersować, to tylko książka", "widać kogo zabolała krytyka ulubionej produkcji". No nie, nie mam problemu z tym że robi na tym content komediowy, ale niech to chociaż ma sens i pokazuje prawdziwe dziury w logice (których w HP serio nie brakuje), a nie coś, co jest wytłumaczone xd
Że strony jaśmin to klasyczne, nie wiem, ale się wypowiem.
Masz rację, że gdyby zrobiła ironiczny film mając o uniwersum pojęcie, to byłoby na pewno I fajnie i śmiesznie
kensi
TrampekLV

Post autor: kensi »

Limonene pisze: wt maja 06, 2025 5:51 pm Jak myślicie, ktokolwiek na grupie będzie miał odwagę powiedzieć, że niefajnie oddać adoptowanego kota, czy każdy się będzie bał zeżarcia przez psychofanów? xd
Rozumiem jakby sytuacja trwała z pół roku i kot rezydent też nie reagowałby dobrze na tego adoptowanego. Ale po miesiącu? Wszyscy dopiero się przyzwyczajają, dla każdego kota to duży stres i trzeba pomóc im to przejść. Szkoda, że nie poprosiła o pomoc behawiorysty… W takich przypadkach potrzeba czasu i cierpliwości. A tak to kot wykopany na dwór i nikt się nie będzie przejmował czy ma chorobę neurologiczną czy coś innego. Ehhhh
pospiesznaa
Siatkarka

Post autor: pospiesznaa »

Teraz adoptowała psa w dodatku szczeniaka i już zaczynają się problemy, ciekawe czy też go odda