Polskie marki- polecajki i antypolecajki
Moderator: verysweetcherryRe: Polskie marki- polecajki i antypolecajki
Mnie zawsze zastanawia kto nosi te kiepsko ufarbowane, łaciate, marmurkowe dresy od The Love Love life.
Zachwalają je jako "Bardzo zależało nam na uzyskaniu efektu vintage, dlatego wszystkie bluzy zostały poddane procesom prania i podniszczenia, dzięki czemu wyglądają doskonale. " Serio? Strasznie tandetnie to wyglada, mają vibe bazaru Różyckiego circa 1986.
Szkoda fajnej bawełny.
Mam ich bluzę w klasycznym kolorze heather grey i jest świetna, mięciutka ale gruba i mięsista. Warta każdej złotówki. Uwielbiam ją.
Zachwalają je jako "Bardzo zależało nam na uzyskaniu efektu vintage, dlatego wszystkie bluzy zostały poddane procesom prania i podniszczenia, dzięki czemu wyglądają doskonale. " Serio? Strasznie tandetnie to wyglada, mają vibe bazaru Różyckiego circa 1986.
Szkoda fajnej bawełny.
Mam ich bluzę w klasycznym kolorze heather grey i jest świetna, mięciutka ale gruba i mięsista. Warta każdej złotówki. Uwielbiam ją.
-
Karolinyia
- Ciastko
Ja polecam marynarki i kurtki z Vinnci! Piękne projekty, jakość świetna.
Jak dla mnie PLNY LALA ostatnio jakość na minus- kiedyś t-shirty były niezniszczalne, a w ostatnim czasie po kilku delikatnych praniach nadają się jedynie po domu.
Marsala- jeansy super, basic także lux.
Wasalaa- jakość super także.
Ansin- także jakość rewelacja.
Lubię letnie ubrania z Sheila, kolekcja boho spoko jakości, mam już długo niektóre sety, ale od niedawna mają też opcję selected, która nie jest przez nich szyta.
A co powiecie o dresach A.Pindary?
Jak dla mnie PLNY LALA ostatnio jakość na minus- kiedyś t-shirty były niezniszczalne, a w ostatnim czasie po kilku delikatnych praniach nadają się jedynie po domu.
Lubię letnie ubrania z Sheila, kolekcja boho spoko jakości, mam już długo niektóre sety, ale od niedawna mają też opcję selected, która nie jest przez nich szyta.
-
Sybillazhogwartu
- Channelka
Czy możesz napisać coś więcej o dżinsach marsali? Głównie chodzi mi o model Just, jak wypada rozmiarowka i skoro to surowa bawełna,czy nie są szorstkie?Karolinyia pisze: ↑ndz kwie 06, 2025 9:41 am Ja polecam marynarki i kurtki z Vinnci! Piękne projekty, jakość świetna.
She is sunday bardzo mnie zawiodło. Kupiłam bluzę Pizza Pasta Gelato, bo jednym praniu reklamowałam, cały nadruk zszedł, bluza odbarwiona. Reklamacje przyjęli bez problemu, tłumaczyli się wadliwą linią produkcyjną, materiałami itp., na zwrot pieniędzy czekałam prawie dwa miesiące czasu. Ignorowali moje meile, smsy, telefony, pod koniec byłam dość natarczywa, dzwoniłam nawet 2-3 razy dziennie no ale bluza kosztowała mnie prawie 400zl.. dopiero gdy powiedziałam że zgłoszę sprawę do rzecznika praw konsumenta oddali mi pieniądze i w ramach rekompensaty obiecali nowe bluzę. Jak możecie się domyślić sprawa rekompensaty wyglądała tak samo jak ze zwrotem pieniędzy
U mnie pewnie z bluza się nic nie dzieje, bo mam z haftem, a nie nadrukiem. Czyli mają problem z nadrukami. Fajnie, na tym opiera się każda kolekcjaKukuku pisze: ↑śr kwie 09, 2025 4:24 pm She is sunday bardzo mnie zawiodło. Kupiłam bluzę Pizza Pasta Gelato, bo jednym praniu reklamowałam, cały nadruk zszedł, bluza odbarwiona. Reklamacje przyjęli bez problemu, tłumaczyli się wadliwą linią produkcyjną, materiałami itp., na zwrot pieniędzy czekałam prawie dwa miesiące czasu. Ignorowali moje meile, smsy, telefony, pod koniec byłam dość natarczywa, dzwoniłam nawet 2-3 razy dziennie no ale bluza kosztowała mnie prawie 400zl.. dopiero gdy powiedziałam że zgłoszę sprawę do rzecznika praw konsumenta oddali mi pieniądze i w ramach rekompensaty obiecali nowe bluzę. Jak możecie się domyślić sprawa rekompensaty wyglądała tak samo jak ze zwrotem pieniędzy![]()
-
mamdwaoka1
- Gacie z oceanu
Dla mnie głównym problemem polskich marek są właśnie trudności w zgłoszeniu reklamacji. Zazwyczaj kupuję ubrania dobrej jakości, droższe. Dbam o nie i jeżeli jakaś rzecz nie potrafi wytrzymać w nienagannym stanie 2 lat - reklamuję. W przypadku sieciówek typu COS, &otherstories, arket, massimo dutti itp. nie ma problemu, a z polskimi markami zawsze coś. Trzeba się prosić, upominać o zwrot, tłumaczyć. Bardzo mnie to zniechęca, tym bardziej, że jakość każdego ubrania jest kwestią losową, nie znam żadnej marki, w której wszystko jest tiptop.
-
Alessa100
Ansin
co prawda nic nie mam, ale jak robiłam podejście do jednego topu i robiłam zwrot, to pieniądze zwrócili błyskawicznie. A zwracałam bo fason i kolor jednak nie mój, ale jakościowo pierwsze wrażenia bardzo dobre.
Ja polecam markę Zygzak- moja ulubiona jak kupuje coś nowego ;)
Mam od nich białą elegancką bawełniana koszulę , która wygląda super mimo częstego prania, 0 zmechaceń , i mam w sumie chyba z 7 sukienek
kilka od 5 lat noszę regularnie i często piorę , wszystkie są z bawełny , świetna jakość i wykonanie , dla mnie są eleganckie, bardziej długość MIDI i zabudowane dekolty , sukienki rozkloszowane jednokolorowe albo we wzory . chociaż mam jedną mini w twarze
ja osobiście bardzo lubię taki styl. Super się je nosi, ceny trochę wzrosły ja kupowałam nawet za 160 kiedys. , mam 1 sukienkę z nowej zimowej kolekcji i uważam że jakość jest nadal zachowana ceny to tak 200-300 zł za sukienkę, wzorzyste są droższe . Mają też spoko zakładkę ostatnie sztuki , tam udało mi się dorwał upatrzony model, który teraz uwielbiam .
Marka florentia - mam koszulę oraz szerokie spodnie , materiał świetny- tencel- ceny wysokie ja jestem zadowolona .ale spodnie musiałam skracać mimo moich 170cm i obcasów
.koszula piękna wygląda to jak komplet.
Z butów mogę polecić Akardo -polską firmę mam od nich dwie pary zimowych butów ale to chyba sprzed 4 lat , nadal wyglądają super, skóra naprawdę trwała i ładne wykonanie , sztyblety nie do zajechania , skóra licowa naturalna . Ale nie wiem jak jest teraz dawno nic nie kupowałam od nich .
Druga marka to Neścior- super czółenka na słupku , mam dwie pary identycznych , jedna para beżowa ze skóry licowej a druga czarne zamszowe , naprawdę ładne i zgrabne . Te beżowe noszę chyba od 4 lat na imprezy rodzinne i są przewygodne jak dla osoby która nie nosi obcasów , eleganckie i trwałe . Swoje za nie zapłaciłam coś koło 280 zł chyba ale jestem mega zadowolona. Ślubne też miałam od nich i były ekstra.
Z bielizny kocham - Pantalones , wiem że cena powala ale ja jestem fanką! Ogromną! Noszę od kilku lat , takiej wygody i komfortu oczekiwałam
wywalilam wszystkie majtki z Pepco xd a koronek nigdy nie lubiłam . Bawełniane ekstra majtasy , mają figi aerobik i Brazyliany jak ktoś nie lubi zabudowanych fig
ja kocham figi Basic i pantalony . Swoją kolekcję zbierałam przez jakiś czas . Ale uważam że warto , pojawiło się kilka nowych marek z majtkami z bawełny organicznej ale ceny są podobne .
Kusi mnie zalsqa i snugwear ?
Ktoś ma jakąś opinię? Ta pierwsza widziałam że ktoś polecał
z tej drugiej bardzo podobają mi się sukienki z nowej kolekcji.
A i jeszcze breath clothing . Jakieś opinie ?
Mam od nich białą elegancką bawełniana koszulę , która wygląda super mimo częstego prania, 0 zmechaceń , i mam w sumie chyba z 7 sukienek
Marka florentia - mam koszulę oraz szerokie spodnie , materiał świetny- tencel- ceny wysokie ja jestem zadowolona .ale spodnie musiałam skracać mimo moich 170cm i obcasów
Z butów mogę polecić Akardo -polską firmę mam od nich dwie pary zimowych butów ale to chyba sprzed 4 lat , nadal wyglądają super, skóra naprawdę trwała i ładne wykonanie , sztyblety nie do zajechania , skóra licowa naturalna . Ale nie wiem jak jest teraz dawno nic nie kupowałam od nich .
Druga marka to Neścior- super czółenka na słupku , mam dwie pary identycznych , jedna para beżowa ze skóry licowej a druga czarne zamszowe , naprawdę ładne i zgrabne . Te beżowe noszę chyba od 4 lat na imprezy rodzinne i są przewygodne jak dla osoby która nie nosi obcasów , eleganckie i trwałe . Swoje za nie zapłaciłam coś koło 280 zł chyba ale jestem mega zadowolona. Ślubne też miałam od nich i były ekstra.
Z bielizny kocham - Pantalones , wiem że cena powala ale ja jestem fanką! Ogromną! Noszę od kilku lat , takiej wygody i komfortu oczekiwałam
Ktoś ma jakąś opinię? Ta pierwsza widziałam że ktoś polecał
A i jeszcze breath clothing . Jakieś opinie ?
Lumpeksy 
-
Sybillazhogwartu
- Channelka
Zalsqa bardzo polecam, dziś miałam na sobie sukienkę Vivian i żakiet. Jak dla mnie jakość top. Ta wiskoza nie ma nic wspólnego z sieciowkami. Wspaniały materiał. Idealny krój.
Może któraś s was zamawiałam cos w Zalsqa? Widziałam tutaj jedna pozytywną opinię ale to trochę mało. Na google tez nie ma opinii. Szukam sukienko ma wesele, chciałabym zamówić kilka sztuk i coś zmierzyć no.ale niestety nie chce potem sądzić sie o zwrot jak niektórzy chociażby w Aeterie.
-
paula871218
- Siatkarka
Dziewczyny, dzięki za temat – mega potrzebny! Też mam wrażenie, że sporo rzeczy od polskich marek jest mocno przereklamowanych. Kupiłam kiedyś "ręcznie szytą" sukienkę od jednej z influ i po pierwszym praniu wyglądała jak szmata... Nitki na zewnątrz, materiał się mechacił, masakra 
Na szczęście zdarzają się też fajne odkrycia – np. sukienki letnie midi z https://rosalio.pl/sukienki-midi/ naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły. Prosty krój, ale materiał porządny i dobrze się układa. Mam jedną w kwiaty i noszę ją cały sezon, a dalej wygląda jak nowa. Jak ktoś szuka czegoś lżejszego na lato, to serio warto zerknąć.
Czekam na Wasze polecajki i odradzajki, może wreszcie coś kupię bez rozczarowania
Na szczęście zdarzają się też fajne odkrycia – np. sukienki letnie midi z https://rosalio.pl/sukienki-midi/ naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły. Prosty krój, ale materiał porządny i dobrze się układa. Mam jedną w kwiaty i noszę ją cały sezon, a dalej wygląda jak nowa. Jak ktoś szuka czegoś lżejszego na lato, to serio warto zerknąć.
Czekam na Wasze polecajki i odradzajki, może wreszcie coś kupię bez rozczarowania
-
Aaastaaaroth666
- RoyalBaby
- Instagram: cinnamonroll
Sukienki są cudowne, kobiece, podkreślają to co ma być podkreślone. Co do zwrotu, jest bezproblemowy aczkolwiek z tego co pamiętam należy dopłacić za zwrot ale sugeruje doczytać regulamin. Pieniądze przychodzą do 2 tygodni. Wiskoza pierwsza klasa, pięknie się układa, szwy tak jak mają być.Adadada90 pisze: ↑czw maja 08, 2025 2:18 pm Może któraś s was zamawiałam cos w Zalsqa? Widziałam tutaj jedna pozytywną opinię ale to trochę mało. Na google tez nie ma opinii. Szukam sukienko ma wesele, chciałabym zamówić kilka sztuk i coś zmierzyć no.ale niestety nie chce potem sądzić sie o zwrot jak niektórzy chociażby w Aeterie.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Hej mam pytanie o te pantalony. Weszłam na stronkę i widzę fajne wzorki. Jak one zachowują się po praniu w wyższej temperaturze (wiadomo majtki)? Długo wytrzymują te fajne kolorki?Marti_95 pisze: ↑ndz maja 04, 2025 12:33 pm Ja polecam markę Zygzak- moja ulubiona jak kupuje coś nowego ;)
Mam od nich białą elegancką bawełniana koszulę , która wygląda super mimo częstego prania, 0 zmechaceń , i mam w sumie chyba z 7 sukienekkilka od 5 lat noszę regularnie i często piorę , wszystkie są z bawełny , świetna jakość i wykonanie , dla mnie są eleganckie, bardziej długość MIDI i zabudowane dekolty , sukienki rozkloszowane jednokolorowe albo we wzory . chociaż mam jedną mini w twarze
ja osobiście bardzo lubię taki styl. Super się je nosi, ceny trochę wzrosły ja kupowałam nawet za 160 kiedys. , mam 1 sukienkę z nowej zimowej kolekcji i uważam że jakość jest nadal zachowana ceny to tak 200-300 zł za sukienkę, wzorzyste są droższe . Mają też spoko zakładkę ostatnie sztuki , tam udało mi się dorwał upatrzony model, który teraz uwielbiam .
Marka florentia - mam koszulę oraz szerokie spodnie , materiał świetny- tencel- ceny wysokie ja jestem zadowolona .ale spodnie musiałam skracać mimo moich 170cm i obcasów.koszula piękna wygląda to jak komplet.
Z bielizny kocham - Pantalones , wiem że cena powala ale ja jestem fanką! Ogromną! Noszę od kilku lat , takiej wygody i komfortu oczekiwałamwywalilam wszystkie majtki z Pepco xd a koronek nigdy nie lubiłam . Bawełniane ekstra majtasy , mają figi aerobik i Brazyliany jak ktoś nie lubi zabudowanych fig
ja kocham figi Basic i pantalony . Swoją kolekcję zbierałam przez jakiś czas . Ale uważam że warto , pojawiło się kilka nowych marek z majtkami z bawełny organicznej ale ceny są podobne .
Ktoś ma jakąś opinię? Ta pierwsza widziałam że ktoś polecałz tej drugiej bardzo podobają mi się sukienki z nowej kolekcji.
A i jeszcze breath clothing . Jakieś opinie ?![]()
ANTYPOLECAJKA sklepu Stone Skirts
Kupiłam tam przed poczytaniem opinii, zostając niestety oszukana, nie dostałam zwrotu za zamówienie. Dopiero później sprawdziłam opinie o sklepie, oszukanych osób jest masa, powstają nawet grupa na FB - oszukane przez Stone Skirts. Nie polecam, omijajcie
Kupiłam tam przed poczytaniem opinii, zostając niestety oszukana, nie dostałam zwrotu za zamówienie. Dopiero później sprawdziłam opinie o sklepie, oszukanych osób jest masa, powstają nawet grupa na FB - oszukane przez Stone Skirts. Nie polecam, omijajcie
-
krolewna_grudka
- Mokra Włoszka
Z roku na rok coraz więcej marek ląduje u mnie po stronie "nie polecam"...
Co na pewno się bardzo skiepściło jakościowo w ostatnich latach:
x Balagan - już dwie pary butów od nich oddawałam do reklamacji, a ceny są kosmicznie wysokie. Buty może piękne, ale jakość jak w najtańszych modelach z CCC...
x The Odder Side - mam ich jedną bluzę z 8 lat i dopiero teraz widzę ślady zużycia! Model kupiony 3-4 lata temu po pół roku wyglądał jak szmata i poleciał do reklamacji. Sytuacja jak w Balaganie - ceny kosmiczne, a jakość nieadekwatna
Z czym jeszcze miałam doświadczenia:
x Ajuste - miałam jedną sukienke, która podarła się w praniu (temperatura 20 stopni, wirowanie normalne 800 obrotów, więc normalny program, a kiecka była z mieszanki wiskozy i lnu...)
x Orage - na kogo są robione te ubrania? Mam trochę szersze biodra, ich flagowa sukienka opinała je nawet w największym rozmiarze, podczas, gdy w innych markach noszę rozmiar S... wg mnie szyją te rzeczy typowo na dziewczyny wysokie o figurach modelek
x Kornelia Rataj - strój kąpielowy zmechacił mi się po jednych wakacjach... poszło na reklamację, na szczęście ją przyjęto
Z bardziej pozytywnej strony:
x Sem-Fim odpadł mi guzik od bluzki, na szczęście w domu, więc go przyszyłam, sama dzianina bardzo fajnej jakosci, więc raczej na plus
x Bohemi Soul - mam ich longsleeve'a i nic się z nim nie dzieje, bardzo sobie chwalę, super mi się go nosi
x She is Sunday, ale z nadrukiem nie naprasowanym tylko wypukłym haftem - bluza ma za sobą kilka prań i jest ok
x TOKU - mam od nich T-Shirt i wygląda jak nowy po kilku praniach
x torebki The Mar - z okuciami nic się nie dzieje, skóra jak na gładką mało się porysowała mimo użytkowania już któryś rok, polecam
x Mandel - noszę ich torebkę niemal non-stop, oprócz jednej trochę większej rysy wygląda świetnie
x Elementy - uważam, że cenowo są jeszcze do przełknięcia w porównaniu do innych brandów, a rzeczy są dobre jakościowo
A co sądzicie o NAGO? Zamówiłam od nich pierwszą rzecz i jestem bardzo ciekawa, bo ceny też trochę odstraszają (na szczęście udało mi się skorzystać z promocji).
x Balagan - już dwie pary butów od nich oddawałam do reklamacji, a ceny są kosmicznie wysokie. Buty może piękne, ale jakość jak w najtańszych modelach z CCC...
x The Odder Side - mam ich jedną bluzę z 8 lat i dopiero teraz widzę ślady zużycia! Model kupiony 3-4 lata temu po pół roku wyglądał jak szmata i poleciał do reklamacji. Sytuacja jak w Balaganie - ceny kosmiczne, a jakość nieadekwatna
x Ajuste - miałam jedną sukienke, która podarła się w praniu (temperatura 20 stopni, wirowanie normalne 800 obrotów, więc normalny program, a kiecka była z mieszanki wiskozy i lnu...)
x Orage - na kogo są robione te ubrania? Mam trochę szersze biodra, ich flagowa sukienka opinała je nawet w największym rozmiarze, podczas, gdy w innych markach noszę rozmiar S... wg mnie szyją te rzeczy typowo na dziewczyny wysokie o figurach modelek
x Kornelia Rataj - strój kąpielowy zmechacił mi się po jednych wakacjach... poszło na reklamację, na szczęście ją przyjęto
x Sem-Fim odpadł mi guzik od bluzki, na szczęście w domu, więc go przyszyłam, sama dzianina bardzo fajnej jakosci, więc raczej na plus
x Bohemi Soul - mam ich longsleeve'a i nic się z nim nie dzieje, bardzo sobie chwalę, super mi się go nosi
x She is Sunday, ale z nadrukiem nie naprasowanym tylko wypukłym haftem - bluza ma za sobą kilka prań i jest ok
x torebki The Mar - z okuciami nic się nie dzieje, skóra jak na gładką mało się porysowała mimo użytkowania już któryś rok, polecam
x Mandel - noszę ich torebkę niemal non-stop, oprócz jednej trochę większej rysy wygląda świetnie
x Elementy - uważam, że cenowo są jeszcze do przełknięcia w porównaniu do innych brandów, a rzeczy są dobre jakościowo
A co sądzicie o NAGO? Zamówiłam od nich pierwszą rzecz i jestem bardzo ciekawa, bo ceny też trochę odstraszają (na szczęście udało mi się skorzystać z promocji).
Zgadzam się chyba ze wszystkim, jedynie Bałagan nadal dla mnie jest świetny, ale wiadomo, różnie to bywa.krolewna_grudka pisze: ↑wt maja 27, 2025 4:12 pm Z roku na rok coraz więcej marek ląduje u mnie po stronie "nie polecam"...
Co do Nago, mogę się wypowiedzieć jedynie odnośnie mojego zakupu X lat temu - kupiłam body. Niby bawełna, a w trakcie 8h w pracy czułam się jak w reklamówce i miałam wrażenie, że ode mnie śmierdzi. Nie wiem, nigdy wcześniej takich problemów nie miałam. Ale zaznaczam, że było to baaaardo dawno i też chętnie się dowiem
-
Polanistka
- Skarpeta Rakieta
A jak jest aktualnie ze zwrotami w Risku? Mieli za sobą już tyle afer, że mam opory, ale niesamowicie podoba mi się u nich jeden model spodni...
-
Polanistka
- Skarpeta Rakieta
Jeśli zależy Ci na polskiej produkcji, to rzeczywiście nie. Poza tym jednak są to bardzo przyzwoite rzeczy w stosunkowo niezłej cenie. Mam ażurowy sweterek i to już z drugiej ręki - bardzo fajnie się nosi.
Długo byłam fanką Marisol, ale jakoś od roku nic już nie zamawiam. Niestety totalnie wykluczają większe dziewczyny, ich rozm L często odpowiada rozmiarowi S/M w innych markach. Ponadto jakościowo ubrania pozostawiają wiele do życzenia. Myślę że oni totalnie nie testują tych materiałów przed uszyciem k to jest czysta loteria czy tagi się coś z materiału trwałego czy nie. No i tam jest totalny brak nowych krojów od roku, non stop wypuszczają to samo w tych samych kolorach. Skutecznie zniechęcili mnie do kupowania.