Uprawiamy - sezon 2025
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryUprawiamy - sezon 2025
Do ogrodników i działkowiczów - siejecie już coś? Jak sobie radzicie z tęsknotą za wiosną?
Co nieoczywistego super Wam rośnie i uprawiacie regularnie? U mnie to patisony 
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Za tydzień będę już wysiewać pomidory, paprykę, zioła.
Rok temu montowaliśmy szklarnie, ale przez brak czasu się trochę zaniedbaliśmy uprawy, w tym roku zamontowaliśmy automatyczne podlewanie, więc liczę na to, że plony będę lepsze
Rok temu montowaliśmy szklarnie, ale przez brak czasu się trochę zaniedbaliśmy uprawy, w tym roku zamontowaliśmy automatyczne podlewanie, więc liczę na to, że plony będę lepsze
- Rabarblador
- BlondDoczep
W tym roku robię less is more- zamiast 30 doniczek pomidorów (bo rozsadziłam znajomym i rodzinie, nikt ich nie odebrał i zostałam z nimi) będę miała tylko 6 (zamówiłam sadzonki z niezłe ziółko w przedsprzedaży), będę zmieniać też miejsce i metodę (doniczki wkopię trochę w ziemię, u mojej mamy były naprawdę super efekty, o wiele lepsze niż jak miałam na tarasie)
A kwiatami i trawnikiem mój partner sie zajmuje, nie wtrymbalam sie tam.
No patrz, a mi akurat w zeszłym roku ani jarmuż ani bazylia nie wyrosły...
Ja jestem cała podjarana bo w tym roku w końcu mam ogród z prawdziwego zdarzenia xD
Postawiliśmy mini szklarnię i wysiałam tam w ziemi szpinak i sałatę, w rozsadnikach rabarbar, pomidory, papryka, kalafior, brokuły, kalarepa, buraki. Kwiatki też wysiałam, aksamitki, lwie paszcze , lewkonie I astry chińskie, w maju będę wysadzać na skalniak. Na grządkach już cebule, marchew, pietruszka i pewnie jeszcze pełno wszystkiego ale nie pamiętam
Czekam na kwiecień żeby posadzić ogórki i dynie.
Postawiliśmy mini szklarnię i wysiałam tam w ziemi szpinak i sałatę, w rozsadnikach rabarbar, pomidory, papryka, kalafior, brokuły, kalarepa, buraki. Kwiatki też wysiałam, aksamitki, lwie paszcze , lewkonie I astry chińskie, w maju będę wysadzać na skalniak. Na grządkach już cebule, marchew, pietruszka i pewnie jeszcze pełno wszystkiego ale nie pamiętam
- geviedsalie
- RealDiamond
W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
Mówię, w tym roku zaczynam już w lutym żeby się dłużej cieszyć, to wyszło tak że kupiliśmy nowy dom, więc tam jeszcze nie mogę siać bo mnie tam nie ma, a tu już nie sieje bo zaraz mnie tu nie będzie. Czyli mam dwa ogródki a tak naprawdę żadnego ...
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek?
Mówię, w tym roku zaczynam już w lutym żeby się dłużej cieszyć, to wyszło tak że kupiliśmy nowy dom, więc tam jeszcze nie mogę siać bo mnie tam nie ma, a tu już nie sieje bo zaraz mnie tu nie będzie. Czyli mam dwa ogródki a tak naprawdę żadnego ...
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek?
- Rabarblador
- BlondDoczep
Możesz kupić sadzonki np. pomidorów, papryk, ziół i wsadzić w glebę na przykładgeviedsalie pisze: ↑czw kwie 03, 2025 1:53 pm W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek?![]()
No co Ty! Możesz siać śmiało wiele warzyw na jesienny zbiór. W zeszłym roku siałam tak okrę, patisony, rzepę, buraki, kapustę pekińskągeviedsalie pisze: ↑czw kwie 03, 2025 1:53 pm W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek?![]()
- Kamiskamis
- Mokra Włoszka
A czego ja nie mam... 

Pomidory, papryka, ogorki, rzodkiewki, salata, kapusta, brokul, kalafior, kalarepa, seler, szczaw, szpinak, cebula, rabarbar, marchewka, pietruszka, burak, ziemniak, bob, fasolka, groszek, kukurydza, slonecznik, wszelkiego rodzaju ziola, truskawki, z milion kwiatow
O czyms pewnie zapomnialam. Wygląda na to, ze rodzina i znajomi beda mieli co jesc 
-
storyteller
- Ciastko
Jeju jak się cieszę, że znalazłam ten wątek!
Strasznie późno się zabieram za wszystko w tym roku z uwagi na pogodę i moją niedyspozycję nie wysiałam nic wcześniej - nie mam też jeszcze szklarni - ale wczoraj przygotowaliśmy z mężem cały warzywnik, powiększony w tym roku 2x
Mam chyba z 23 krzaczki pomidorów - wysiałam trochę moich Yellow Pearshaped, resztę kupiłam z Fabryki rozsady. Kilka krzaczków papryk, bakłażany i ogórki. Jutro będę wysiewać fasolki szparagowe, fasole tyczną Blauhilde, fasolnik chiński, edamame, okrę, buraki, marchewkę i zioła i sałaty, groszek cukrowy i pachnący 
Zrobiłam porządny plan w tym roku, stałe podpory i wysadziłam już cukinie! Zakupy typu bazylia i aksamitki już zrobione, więc tylko czekają aż pójdą w ziemię
w tamtym roku robiłam ogródek pierwszy raz, plony miałam ogromne, więc w tym roku liczę na mega powodzenie!!
Udanego sezonu dziewczyny!
Strasznie późno się zabieram za wszystko w tym roku z uwagi na pogodę i moją niedyspozycję nie wysiałam nic wcześniej - nie mam też jeszcze szklarni - ale wczoraj przygotowaliśmy z mężem cały warzywnik, powiększony w tym roku 2x
Zrobiłam porządny plan w tym roku, stałe podpory i wysadziłam już cukinie! Zakupy typu bazylia i aksamitki już zrobione, więc tylko czekają aż pójdą w ziemię
Udanego sezonu dziewczyny!