Start
Mój profil

Uprawiamy - sezon 2025

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Brida
GreckieWakacje

Uprawiamy - sezon 2025

Post autor: Brida »

Do ogrodników i działkowiczów - siejecie już coś? Jak sobie radzicie z tęsknotą za wiosną? 😉 Co nieoczywistego super Wam rośnie i uprawiacie regularnie? U mnie to patisony 😄
rozemocjonowana
120mkw

Post autor: rozemocjonowana »

Za tydzień będę już wysiewać pomidory, paprykę, zioła.

Rok temu montowaliśmy szklarnie, ale przez brak czasu się trochę zaniedbaliśmy uprawy, w tym roku zamontowaliśmy automatyczne podlewanie, więc liczę na to, że plony będę lepsze :)
Awatar użytkownika
Rabarblador
BlondDoczep

Post autor: Rabarblador »

Brida pisze: ndz lut 09, 2025 8:36 pm Do ogrodników i działkowiczów - siejecie już coś? Jak sobie radzicie z tęsknotą za wiosną? 😉 Co nieoczywistego super Wam rośnie i uprawiacie regularnie? U mnie to patisony 😄
W tym roku robię less is more- zamiast 30 doniczek pomidorów (bo rozsadziłam znajomym i rodzinie, nikt ich nie odebrał i zostałam z nimi) będę miała tylko 6 (zamówiłam sadzonki z niezłe ziółko w przedsprzedaży), będę zmieniać też miejsce i metodę (doniczki wkopię trochę w ziemię, u mojej mamy były naprawdę super efekty, o wiele lepsze niż jak miałam na tarasie)

A kwiatami i trawnikiem mój partner sie zajmuje, nie wtrymbalam sie tam.
Rzabbka
RoyalBaby

Post autor: Rzabbka »

U mnie wzeszłym roku ładnie rósł tylko jarmuż i bazylia, coś poszło nie tak. Rok wczesniej mielismy swietne zbiory a w tamtym lipa. Boćwina, ktora uwielbiam mi zakwitła i nic sie nie udało odratować do zjedzenia
Awatar użytkownika
Brida
GreckieWakacje

Rzabbka pisze: ndz mar 30, 2025 12:20 pm U mnie wzeszłym roku ładnie rósł tylko jarmuż i bazylia, coś poszło nie tak. Rok wczesniej mielismy swietne zbiory a w tamtym lipa. Boćwina, ktora uwielbiam mi zakwitła i nic sie nie udało odratować do zjedzenia
No patrz, a mi akurat w zeszłym roku ani jarmuż ani bazylia nie wyrosły... :) A reszta w miarę ok, chociaż te mrozy, które się pojawiły jakoś w kwietniu-maju wyrządziły wiele szkód u mnie i np. owoców nie było żadnych oprócz malin :(
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Ja jestem cała podjarana bo w tym roku w końcu mam ogród z prawdziwego zdarzenia xD
Postawiliśmy mini szklarnię i wysiałam tam w ziemi szpinak i sałatę, w rozsadnikach rabarbar, pomidory, papryka, kalafior, brokuły, kalarepa, buraki. Kwiatki też wysiałam, aksamitki, lwie paszcze , lewkonie I astry chińskie, w maju będę wysadzać na skalniak. Na grządkach już cebule, marchew, pietruszka i pewnie jeszcze pełno wszystkiego ale nie pamiętam 😅 Czekam na kwiecień żeby posadzić ogórki i dynie.
Awatar użytkownika
geviedsalie
RealDiamond

Post autor: geviedsalie »

W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
Mówię, w tym roku zaczynam już w lutym żeby się dłużej cieszyć, to wyszło tak że kupiliśmy nowy dom, więc tam jeszcze nie mogę siać bo mnie tam nie ma, a tu już nie sieje bo zaraz mnie tu nie będzie. Czyli mam dwa ogródki a tak naprawdę żadnego ...
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek? 🥺
Awatar użytkownika
Rabarblador
BlondDoczep

Post autor: Rabarblador »

geviedsalie pisze: czw kwie 03, 2025 1:53 pm W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
Mówię, w tym roku zaczynam już w lutym żeby się dłużej cieszyć, to wyszło tak że kupiliśmy nowy dom, więc tam jeszcze nie mogę siać bo mnie tam nie ma, a tu już nie sieje bo zaraz mnie tu nie będzie. Czyli mam dwa ogródki a tak naprawdę żadnego ...
Liczę na to że w maju/czerwcu już się przeprowadzimy, ale to chyba będzie za późno na sianie czegokolwiek? 🥺
Możesz kupić sadzonki np. pomidorów, papryk, ziół i wsadzić w glebę na przykład <3
Awatar użytkownika
Brida
GreckieWakacje

geviedsalie pisze: czw kwie 03, 2025 1:53 pm W zeszłym roku pierwszy raz odważyłam się coś wysiać ale wszystko psu w dupę bo złapała mnie rwa kulszowa i całe lato nie mogłam się ruszać.
No co Ty! Możesz siać śmiało wiele warzyw na jesienny zbiór. W zeszłym roku siałam tak okrę, patisony, rzepę, buraki, kapustę pekińską 😊
Awatar użytkownika
Kamiskamis
Mokra Włoszka

Post autor: Kamiskamis »

A czego ja nie mam... 🤣🤣🤣 Pomidory, papryka, ogorki, rzodkiewki, salata, kapusta, brokul, kalafior, kalarepa, seler, szczaw, szpinak, cebula, rabarbar, marchewka, pietruszka, burak, ziemniak, bob, fasolka, groszek, kukurydza, slonecznik, wszelkiego rodzaju ziola, truskawki, z milion kwiatow 😋 O czyms pewnie zapomnialam. Wygląda na to, ze rodzina i znajomi beda mieli co jesc :)
storyteller
Ciastko

Post autor: storyteller »

Jeju jak się cieszę, że znalazłam ten wątek!

Strasznie późno się zabieram za wszystko w tym roku z uwagi na pogodę i moją niedyspozycję nie wysiałam nic wcześniej - nie mam też jeszcze szklarni - ale wczoraj przygotowaliśmy z mężem cały warzywnik, powiększony w tym roku 2x <3 Mam chyba z 23 krzaczki pomidorów - wysiałam trochę moich Yellow Pearshaped, resztę kupiłam z Fabryki rozsady. Kilka krzaczków papryk, bakłażany i ogórki. Jutro będę wysiewać fasolki szparagowe, fasole tyczną Blauhilde, fasolnik chiński, edamame, okrę, buraki, marchewkę i zioła i sałaty, groszek cukrowy i pachnący <3

Zrobiłam porządny plan w tym roku, stałe podpory i wysadziłam już cukinie! Zakupy typu bazylia i aksamitki już zrobione, więc tylko czekają aż pójdą w ziemię <3 w tamtym roku robiłam ogródek pierwszy raz, plony miałam ogromne, więc w tym roku liczę na mega powodzenie!!

Udanego sezonu dziewczyny!