Start
Mój profil

Remigiusz Mróz-FORST

Moderator: verysweetcherry
pinealbody11
Modna

Remigiusz Mróz-FORST

Post autor: pinealbody11 »

Co sądzicie o całej serii i najnowszej książce z serii o Forście? I o innych książkach Mroza :)
Hav
Samarka

Post autor: Hav »

pinealbody11 pisze: śr mar 19, 2025 8:14 pm Co sądzicie o całej serii i najnowszej książce z serii o Forście? I o innych książkach Mroza :)
Grafomania.
Pumczita
Tritonotti

Post autor: Pumczita »

To jest temat do działu kryminalne? No chyba nie
TerraBicicletta
Modna

Post autor: TerraBicicletta »

pinealbody11 pisze: śr mar 19, 2025 8:14 pm Co sądzicie o całej serii i najnowszej książce z serii o Forście? I o innych książkach Mroza :)
Ja od zawsze jestem w szoku, że on potrafi tak szybko pisać te książki. Coś niesamowitego.
Mooniaa
FlafLover

Post autor: Mooniaa »

Nie wiem czy to odpowiedni dział do tego wątku.

Są plotki, że Mróz nie pisze swoich książek tylko ma do tego ludzi. I ja jestem w stanie w to uwierzyć, bo kto by miał czas na pisanie tylu książek rocznie plus bycie celebryta, bo udziela się bardzo na insta itp

Ksiazki żadnej nie czytałam, ale przejrzałam z ciekawości jak są "pisane" i dla mnie słabo.

Nie rozumiem fenomenu, jeszcze wiele jego książek jest ekranizowanych. Chyłka, Forst czy Behawiorysta.
A chyba to nie koniec i będzie więcej.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Mooniaa pisze: czw mar 20, 2025 8:19 am Nie wiem czy to odpowiedni dział do tego wątku.

Są plotki, że Mróz nie pisze swoich książek tylko ma do tego ludzi. I ja jestem w stanie w to uwierzyć, bo kto by miał czas na pisanie tylu książek rocznie plus bycie celebryta, bo udziela się bardzo na insta itp

Ksiazki żadnej nie czytałam, ale przejrzałam z ciekawości jak są "pisane" i dla mnie słabo.

Nie rozumiem fenomenu, jeszcze wiele jego książek jest ekranizowanych. Chyłka, Forst czy Behawiorysta.
A chyba to nie koniec i będzie więcej.
Mnie się wydaje że on jakiś skrypt z gotowymi zdaniami i je po prostu łączy xD dużo słucham audiobooków odmóżdżających przy monotonnej pracy i jego książki są wszystkie na jedno kopyto. Nawet mam grę, w którym rozdziale padnie słowo "mitygować", bo jak na razie nie słuchałam żadnej w której by się to słowo nie pojawiło xD a przesłuchałam z 30 jak nie lepiej.

Mróz sam twierdzi że on pisze "na etat", w sensie zaczyna o 9 i kończy o 17
ajmegerl
MoetGlass

Post autor: ajmegerl »

Czytałam większość jego książek i też po czasie doszłam do wniosku, że to jest coś w rodzaju kopiuj wklej. W każdej praktycznie ten sam schemat, ta sama baza. Odpuściłam go całkowicie po ostatniej książce z Sewerynem, w której nagle objawia się Forst. Przerost formy nad treścią. Co za dużo to wiadomo
AnorDei
Srebrna Kropeczka

Post autor: AnorDei »

Jedna sprawa, to on nie jest autorem wszystkich książek, które wychodzą pod jego nazwiskiem. Druga sprawa, nie dziwne, że tak szybko książki się tworzą, skoro fabuła jest ucinana, są clifhangery, a potem nastepuje 'kilka dni po', tak się nie pisze kryminałów! Te pierwsze tomy Forsta są tak właśnie napisane, jest w więzieniu, a zaraz w Kazachstanie itd. bez wyjaśnienia, bez akcji.
Ogólnie grafomania.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

Ja czytałam, bo są idealnym odmóżdżaczem ale tylko tym. Bo jakby się wczytać głębiej, to cała fabuła traci sens. Postacie są do siebie baardzo podobne. Np Chyłka i Forst, ten przydupas od Chyłki i Seweryn. Ogólnie naprawdę można się odprężyć przy czytaniu, bo te książki nie wymagają za dużo myślenia. I nota bene, najbardziej podobała mi się seria na Wyspach Owczych, którą Mróz wydał pod innym nazwiskiem.
Awatar użytkownika
makasha
RiczAsFak

Post autor: makasha »

Gówniana grafomania. A ty co myślisz?😂
Hej-ho, let's go!
PieczonyZiemniak
Samarka

Post autor: PieczonyZiemniak »

Ja myślę, że on je pisze sam. Na zasadzie lini produkcyjnej. Stworzył sobie uniwersum, które teraz eksploatuje. Ja słucham teraz Langera i nagle pojawia się Seweryn … 🙄 jak ma się swój utworzony świat, to łączenie wszystkich ze wszystkimi jest dużo prostsze i szybsze niż wymyślanie każdej książki i „swiata” od zera.
Poza tym, jeśli faktycznie jest tak zorganizowany i pisze codziennie przez 8 godzin, to mózg mu się przyzwyczaił do tworzenia i jest mu łatwiej coś napisać niż mnie gdzie ostatnie wypracowanie to na maturze pisałam. Napisanie 100 stronę tydzień to żaden wysiłek w takiej sytuacji. Grunt to mieć pomysł.
Zazdroszczę pozytywnie, że mu się udało i mimo, ze mógłby nic nie robić do końca życia, to nadal ma swoją rutynę i pracę która wydaje się pasją.
A że większość z nas nie ocenia jego twórczości jako tę wysokich lotów …. Podejrzewam, że ma to gdzieś i dodaje kolejne 7 cyfrowe kwoty do konta bankowego

Ps a w ogóle to lubię go słuchać na wywiadach u różnych podcasterow, ok powtarza się , bo pytania się powtarzają, ale jakoś tak kojąco te rozmowy przebiegają
Słuchanie Mroza i Kotarskiego u Paciorka, to moja coroczna tradycja
AnorDei
Srebrna Kropeczka

Post autor: AnorDei »

PieczonyZiemniak pisze: ndz mar 23, 2025 4:33 pm Ja myślę, że on je pisze sam. Na zasadzie lini produkcyjnej. Stworzył sobie uniwersum, które teraz eksploatuje. Ja słucham teraz Langera i nagle pojawia się Seweryn … 🙄 jak ma się swój utworzony świat, to łączenie wszystkich ze wszystkimi jest dużo prostsze i szybsze niż wymyślanie każdej książki i „swiata” od zera.
Masz rację, ale nawet wydawnictwa, w których wydaje, wątpią w to 🙃 nie wypowiadają się oficjalnie na jego temat, unikają dyskusji o jego stylu itd.
Polecam:
https://www.press.pl/tresc/84803,ktos-i ... e-usmiecha
PieczonyZiemniak
Samarka

AnorDei pisze: wt mar 25, 2025 2:53 pm Masz rację, ale nawet wydawnictwa, w których wydaje, wątpią w to 🙃 nie wypowiadają się oficjalnie na jego temat, unikają dyskusji o jego stylu itd.
Polecam:
https://www.press.pl/tresc/84803,ktos-i ... e-usmiecha
Ciekawy artykul. Chyba ta otoczka potencjalnej dramy napędza mu też trochę popularność.
Ja się zgadzam trochę z ostatnim zdaniem. Gdyby to była „grupa wydawniczą Mróz” to nie byłoby tylu baboli i nieścisłości 😂 inną rzecz, że bardzo często udowadniał w rozmowach, że pamięta co gdzie napisał.
Dla mnie to może być casus Barbary Cartland i jej ponad 700 książek - romansów, a więc tak jak Mróz, mało „wybitnej”
Literatury. Może Mróz to taka nasza Basia

„Barbara Cartland oficjalnie była autorką ponad 700 romansów i stała się jedną z najlepiej sprzedających się pisarek w historii. Istnieją jednak spekulacje, że nie wszystkie swoje książki pisała całkowicie sama.

Choć znana była z niesamowitego tempa pisania — twierdziła, że potrafiła napisać powieść w ciągu tygodnia — w późniejszych latach życia korzystała z pomocy sekretarek i asystentów, którym dyktowała swoje pomysły. W szczególności znana była z dyktowania fabuł, dialogów i opisów, które następnie były spisywane przez inne osoby. Niektóre źródła sugerują, że jej córka lub inne osoby mogły mieć udział w redagowaniu czy dopracowywaniu tych tekstów, ale nadal to Cartland była autorką pomysłów i stylu.„
yetsa9
RoyalBaby

Post autor: yetsa9 »

mattamwas pisze: czw mar 20, 2025 12:42 am Ja od zawsze jestem w szoku, że on potrafi tak szybko pisać te książki. Coś niesamowitego.
Jako osoba znająca trochę rynek wydawniczy mogę Cię zapewnić, że nie jest fizycznie możliwe pisanie pierdyliarda książek w tak krótkim czasie. Pisanie to jedno, ale masz jeszcze cały proces wydawniczy, korekty i inne sprawy po drodze.
Limonene
RealDiamond

yetsa9 pisze: śr mar 26, 2025 3:55 pm Jako osoba znająca trochę rynek wydawniczy mogę Cię zapewnić, że nie jest fizycznie możliwe pisanie pierdyliarda książek w tak krótkim czasie. Pisanie to jedno, ale masz jeszcze cały proces wydawniczy, korekty i inne sprawy po drodze.
No właśnie z artykułu podlinkowanego powyżej wynika jakoby on sam był korektorem, nie miał konsultanta itd. Stąd tyle bubli w książkach.
VavaKas
Mokra Włoszka

Post autor: VavaKas »

Uwielbiam Mroza. Serie o Forscie przeczytałam z wywieszonym jęzorem. Seweryna kocham. Seria o Langerze nie pozwala się oderwać.
Uwielbiam. Chcę wierzyć i ufam że to wszystko spod jego płodnego pióra.
Uwielbiam :)
Ladyshaka
Ciastko

Post autor: Ladyshaka »

Kiedyś (dobre parę lat temu) na stronie anonimowe.pl pojawiło się wyznanie mężczyzny który twierdził że jest dosyć poczytnym pisarzem, któremu dużo osób się dziwi że jest w stanie na napisać dużą ilość książek w krótkim czasie. Tajemniczym wyznaniem było to, że pisze bardzo niestarannie, bez interpunkcji, momentami bez ładu i składu, byle szybko i że cały ciężar doprowadzenia tego do stanu czytelności leży na korektorach i redaktorach. W komentarzach do tego wyznania pojawiło się nazwisko Remigiusza Mroza, i szczerze mówiąc mi też się wydaje że mógłby to być on
PieczonyZiemniak
Samarka

Ladyshaka pisze: ndz kwie 06, 2025 11:01 am Kiedyś (dobre parę lat temu) na stronie anonimowe.pl pojawiło się wyznanie mężczyzny który twierdził że jest dosyć poczytnym pisarzem, któremu dużo osób się dziwi że jest w stanie na napisać dużą ilość książek w krótkim czasie. Tajemniczym wyznaniem było to, że pisze bardzo niestarannie, bez interpunkcji, momentami bez ładu i składu, byle szybko i że cały ciężar doprowadzenia tego do stanu czytelności leży na korektorach i redaktorach. W komentarzach do tego wyznania pojawiło się nazwisko Remigiusza Mroza, i szczerze mówiąc mi też się wydaje że mógłby to być on
i w sumie czy byloby w tym cos zlego :D wszyscy zadowoleni

ps czekam na Ozyrysa w Storytel, bo kilka dnitemu, po raz pierwszy przesluchalam Langera i Paderborna. Robilo mi sie slabo przy opisach z paznokciami i zebami, ale jestem ciekawa Ozyrysa. Mam nadzieje, ze bedzie jeden lektor, bo sluchowisk nie lubie
Limonene
RealDiamond

Tak szczerze mówiąc to mi by było ciężko pisać bez interpunkcji, a gdzie pisarzowi xd to jest odruch, wydaje mi się, że więcej energii schodziłoby na powstrzymanie się przed postawieniem przecinka czy kropki, niż na faktyczne kliknięcie klawisza. Chyba że siedzi i dyktuje speech to text 😂
No i trochę beka z pomysłu, że Mróz miałby pisać wyznanie na anonimowych XD
Ladyshaka
Ciastko

Post autor: Ladyshaka »

PieczonyZiemniak pisze: ndz kwie 06, 2025 11:06 am i w sumie czy byloby w tym cos zlego :D wszyscy zadowoleni

Nic złego, przypomniało mi się to odnośnie dyskusji czy sam pisze swoje książki.
PieczonyZiemniak
Samarka

Limonene pisze: ndz kwie 06, 2025 11:21 am Tak szczerze mówiąc to mi by było ciężko pisać bez interpunkcji, a gdzie pisarzowi xd to jest odruch, wydaje mi się, że więcej energii schodziłoby na powstrzymanie się przed postawieniem przecinka czy kropki, niż na faktyczne kliknięcie klawisza. Chyba że siedzi i dyktuje speech to text 😂
No i trochę beka z pomysłu, że Mróz miałby pisać wyznanie na anonimowych XD
moze poczul potrzebe zwierzen. :D tez nei wierze, ze to zrobil, ale z Mrozem nigdy nic nie wiadomo.
Ja jak pisze, to jakies przecinki stawiam automatycznie, ale na pewno nie wszystkie, ktor sa potrzebne. Dlatego, ja jestem w stanie uwierzyc, ze ten jego tekst nie jest idealny, ale tez nie jest zupelnie 'bialy" - cos pomiedzy.

Wlasnie sobie uswiadomilam, ze nie przeczytalam zadnej ksiazki Mroza, wszystjei sa przesluchane. Kiedys mialam w reku Hasztag i zaczelam czytac, ale nie podeszla mi ta ksiazka w zadnej wersji
PieczonyZiemniak
Samarka

Czy tylko dla mnie „zaniedbany” Mróz wygląda jak Wardega, a „zadbany” Wardega trochę trąci Mrozem ??😂😂😂😂
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kotekciemnosci
BlondDoczep

Post autor: kotekciemnosci »

Swoją drogą w wyglądzie Mroza jest coś bardzo niepokojącego. Nie potrafię tego wyjaśnić, ale totalnie czuję, że skrywa jakąś mroczną tajemnicę
Awatar użytkownika
jupiterka
Currently:Italy

Post autor: jupiterka »

ja mam wrazenie, ze kazda serie pisze ktos inny xD jak seweryna przeczytalam jednym ciagiem tak inne mi nie podchodza, nawet jakies inne poza uniwersum