Start
Mój profil

Matcha 🍵

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
animeanibe
Currently:Top

Matcha 🍵

Post autor: animeanibe »

Hej!

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami związanymi z piciem matchy. Jakie matchowe firmy polecacie? 🙂
fksdoa

Post autor: fksdoa »

Przede wszystkim żadna Moya matcha itd. Ta matcha jest dobrej jakości (tradycyjna i luksusowa), ale cena jest niewspółmierna - w cenie są też wynagrodzenia influencerek ;) Ja polecam zamawiać ze strony eherbata.pl, np. Matche kotobuki lub karin. Są świetnej jakości i za to się płaci, a nie za promocję w SM
animeanibe

fksdoa pisze: pn mar 17, 2025 1:44 pm Przede wszystkim żadna Moya matcha itd. Ta matcha jest dobrej jakości (tradycyjna i luksusowa), ale cena jest niewspółmierna - w cenie są też wynagrodzenia influencerek ;) Ja polecam zamawiać ze strony eherbata.pl, np. Matche kotobuki lub karin. Są świetnej jakości i za to się płaci, a nie za promocję w SM
O to widzisz, ja zamówiłam Moya Matcha, ale nie wiedziałam, że to jakieś reklamowane przez influ, bo nie siedzę na insta🙉 na pewno spróbuję tych, o których mówisz, bo chcę mieć porównanie. Niemniej, Moya Matcha nie odrzuciła mnie od matchy i zdała test na kartce xD

Bardzo mi smakuje w wersji z miodem i sokiem z cytryny. Niestety, jako substytut kawy nie przyjęła się dobrze 😂
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

animeanibe pisze: wt mar 18, 2025 3:03 pm O to widzisz, ja zamówiłam Moya Matcha, ale nie wiedziałam, że to jakieś reklamowane przez influ, bo nie siedzę na insta🙉 na pewno spróbuję tych, o których mówisz, bo chcę mieć porównanie. Niemniej, Moya Matcha nie odrzuciła mnie od matchy i zdała test na kartce xD

Bardzo mi smakuje w wersji z miodem i sokiem z cytryny. Niestety, jako substytut kawy nie przyjęła się dobrze 😂
Też piję Moyą od dawna i nawet nie miałam pojęcia, że jest reklamowana. Jest wydajna i to bardzo.

Chętnie za to przyjmę polecenie niedrogich czarek. Jakoś z kubka średnio mi się pije, a moje dotychczasowe rzemieślnicze czarki nie przetrwały zmywarki, choć niby powinny.
Awatar użytkownika
Kolorowanoc
Gacie z oceanu

Post autor: Kolorowanoc »

animeanibe pisze: wt mar 18, 2025 3:03 pm O to widzisz, ja zamówiłam Moya Matcha, ale nie wiedziałam, że to jakieś reklamowane przez influ, bo nie siedzę na insta🙉 na pewno spróbuję tych, o których mówisz, bo chcę mieć porównanie. Niemniej, Moya Matcha nie odrzuciła mnie od matchy i zdała test na kartce xD

Ja jestem uczulona na produkty które reklamują influencerzy. Nie wszyscy są źli ale wielu potrafi wciskać ludziom najgorszy kit. Tylko dlatego ze dostają za to hajs. Uważajcie drogie Panie!
animeanibe

Kolorowanoc pisze: wt mar 18, 2025 11:42 pm Ja jestem uczulona na produkty które reklamują influencerzy. Nie wszyscy są źli ale wielu potrafi wciskać ludziom najgorszy kit. Tylko dlatego ze dostają za to hajs. Uważajcie drogie Panie!
A piłyście może matchę od Sandry Kubickiej?
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

Post autor: FashFash »

animeanibe pisze: wt mar 18, 2025 11:58 pm A piłyście może matchę od Sandry Kubickiej?
Matcha Sandry Kubickiej to matcha ceremonialna z aliexpress czy jakiejś tam tego typu strony (dziewczyny na jej wątku znalazły).
animeanibe

FashFash pisze: śr mar 19, 2025 5:38 pm Matcha Sandry Kubickiej to matcha ceremonialna z aliexpress czy jakiejś tam tego typu strony (dziewczyny na jej wątku znalazły).
Czyli to kiepska matcha? Bo ceremonialna z reguły jest tej najlepszej jakości, ale że z aliexpress to już słabo? XD
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

animeanibe pisze: śr mar 19, 2025 5:44 pm Czyli to kiepska matcha? Bo ceremonialna z reguły jest tej najlepszej jakości, ale że z aliexpress to już słabo? XD
to pewnie spoko matcha, bo jest ceremonialna, tylko to nie jest tak, że Sandry jest wyjątkowa i tylko jej źródło jest dobre. Jak kupicie ceremonialna z innej strony lub źródła to też będzie dobra, bo właśnie ceremonialne są najlepszej jakości
animeanibe

FashFash pisze: śr mar 19, 2025 6:02 pm to pewnie spoko matcha, bo jest ceremonialna, tylko to nie jest tak, że Sandry jest wyjątkowa i tylko jej źródło jest dobre. Jak kupicie ceremonialna z innej strony lub źródła to też będzie dobra, bo właśnie ceremonialne są najlepszej jakości
Ale Sandra na storce mówiła, że ma swoich własnych dostawców z Japonii, z którymi jest w stałym kontakcie, bo ponoć brakuje dla niej matchy tej najlepszej xD więc coś mi się nie spina 🙉
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

animeanibe pisze: czw mar 20, 2025 7:56 pm Ale Sandra na storce mówiła, że ma swoich własnych dostawców z Japonii, z którymi jest w stałym kontakcie, bo ponoć brakuje dla niej matchy tej najlepszej xD więc coś mi się nie spina 🙉
hehehe Sandra wiele mówi i dużo konfabuluje ;P jak chcesz to zamów jej, jeśli chcesz.
animeanibe

FashFash pisze: czw mar 20, 2025 8:43 pm hehehe Sandra wiele mówi i dużo konfabuluje ;P jak chcesz to zamów jej, jeśli chcesz.
Haha, ok 😂 to ja podziękuję jednak za jej matchę XD
lalamonia
Tritonotti

Post autor: lalamonia »

Od niedawna piję ToTa Matcha. Na razie kończę pierwsze opakowanie matchy codziennej i jest spoko. W smaku bardzo dobra i nie mam po niej zjazdów jak po kawie. Potrafię się po niej też lepiej skupić, więc chyba działa :D
animeanibe

Pojawił się test matchy, którą sprzedaje Sandra Kubicka. Dziewczyna zna się na rzeczy, bo bywała w Japonii i widać, że ma spore doświadczenie w temacie. Oceniła smak tej matchy na 1/10🙉 Dobrze, że nie zamówiłam.😅

U mnie dalej konsekwentnie trwa proces przyzwyczajania się do smaku matchy i wciąż najlepiej smakuje mi z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. 🍋 robiłam też różne koktajle z matchą, ale wówczas nie było czuć smaku samej matchy - co w pewnym sensie było moim celem, aczkolwiek później przeszkadzało 😂 ten smak ma coś w sobie, że mnie powoli uzależnia. Choć nie do końca jest to coś, co trafiło w moje kubki smakowe, kolejnego dnia wręcz marzę o rozpoczęciu dnia z matchą 😱
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

FashFash pisze: śr mar 19, 2025 5:38 pm Matcha Sandry Kubickiej to matcha ceremonialna z aliexpress czy jakiejś tam tego typu strony (dziewczyny na jej wątku znalazły).
Sprostuje ten wpis, bo z biegiem czasu jest więcej informacji i niedopowiedzeń:
1.Mówienie Sandry, że sprzedaje matche ceremonialna mimo że to nieprawda i nie jest w stanie pokazać żadnego certyfikatu ani innego dokumentu (choćby tego jak jej matcha jest przebadana itd)
2.mówi o typiarce która bada matche i mówi że „każdemu pasuje inna, jednemu ceremonialna, innemu tradycyjna, innemu nawet kuchenna. Trzeba popróbować i samemu zdecydować co się lubi najbardziej”
3. kolejnym etapem będzie: ale ja nigdy nie mówiłam że moja matcha jest ceremonialna 🤡 sprzedaje taką jaką sprzedaję bo taką lubię więc może i wy polubicie
4.zupełnie inny kolor matchy Sandry, taki ciemnozielony - błotnisty niż czysty jasny zielony - matchy ceremonialnej, bo taki porządna matcha powinna mieć kolor
animeanibe

FashFash pisze: pn mar 31, 2025 11:27 am Sprostuje ten wpis, bo z biegiem czasu jest więcej informacji i niedopowiedzeń:
1.Mówienie Sandry, że sprzedaje matche ceremonialna mimo że to nieprawda i nie jest w stanie pokazać żadnego certyfikatu ani innego dokumentu (choćby tego jak jej matcha jest przebadana itd)
2.mówi o typiarce która bada matche i mówi że „każdemu pasuje inna, jednemu ceremonialna, innemu tradycyjna, innemu nawet kuchenna. Trzeba popróbować i samemu zdecydować co się lubi najbardziej”
3. kolejnym etapem będzie: ale ja nigdy nie mówiłam że moja matcha jest ceremonialna 🤡 sprzedaje taką jaką sprzedaję bo taką lubię więc może i wy polubicie
4.zupełnie inny kolor matchy Sandry, taki ciemnozielony - błotnisty niż czysty jasny zielony - matchy ceremonialnej, bo taki porządna matcha powinna mieć kolor
Wiem, masakra jakaś. Ja doskonale pamiętam tą storkę z jej „top top top ceremonialną matchą”. Jeśli ona pije jakieś niecertyfikowane coś, to nie dziwię się, że ma ciągle jakieś problemy z żołądkiem. Kto wie, co jej sprzedali. Bałabym się to ruszyć. I swoją drogą mega mnie bawi, jak ludzie myślą, że matcha daddy boi się Sandry 🙉 gościu jest przesiąknięty nie tylko miłością do tej herbaty, ale też i do kraju i kultury. A nasza ograniczona wiara nie kuma faktu, że laska może zwyczajnie zniszczyć matche na amen w oczach ludzi i wtedy wszystkie matcharnie to odczują, bo każdą matchę wrzucą do jednego wora z jej produktem.
animeanibe

Wracając do tematu, podam swój ranking matcha, które wypiłam do tej pory.

1. Matcha Usucha TAKAMINE BIO 2024 "Wysoka Góra" 30g

Moja faworytka. Piękny jasnozielony, pastelowy kolor💚 test na kartce zdany, długa pastelowa krecha. Zero goryczki, intensywny a jednocześnie delikatny smak, rewelacyjna do picia bez dodatków 😍, kupiłam w czajowni, ale aktualnie jej brak w magazynie niestety. Cena również nie zachęca, ale warto!

2. Ouritsu Matcha ceremonialna 30g

Najbardziej orzeźwiający smak ze wszystkich, jakie piłam. Piękny kolor, jasny wpadający w neon💚 najlepiej smakuje mi ze smoothie z mango 🥭 lub cytryną i miodem. Cena jest ogromnym sprzymierzeńcem, zwłaszcza w stosunku do takiej jakości. Ta matcha zostaje u mnie na stałe i będzie mi towarzyszyć codziennie 😍

3. Japan UJI MATCHA (UJICHA) 50g

Ta matcha tworzy niesamowicie kremową i gęstą piankę 💚 test na kartce zdany ideolo. Kolor w porządku, ale nie zrobił takiego wow, jak dwie pierwsze. Też jest przepyszna i delikatna, ale już czuć różnicę w jakości, gdy pije się czystą.

4. Moya Matcha luksusowa 30g

Moja pierwsza matcha, jaką kupiłam, więc będę czuć sentyment na pewno! Dzięki niej wpadłam po same uszy w matchę i się uzależniłam 😂 kolor w porządku, test kartki zdany. W smaku już lekko goryczkowa i cierpka - najlepsza z miodem i cytryną.

Kolejna matcha, jaką przetestuje, to matcha Seian organic 20g z eherbata. Cena z kosmosu, ale zobaczymy czy pobije Takamine. 😌
kaszanka
RoyalBaby

Post autor: kaszanka »

Ja polecam z matchy taką mało znaną raczej essence house, naprawdę pyszna i w dobrej cenie. Bardzo też lubię i cenię matche z happa to mame, zwłaszcza ta ceremonialna jest super, choć tutaj za jakością idzie też cena ;)
animeanibe

kaszanka pisze: pn kwie 14, 2025 3:19 pm Ja polecam z matchy taką mało znaną raczej essence house, naprawdę pyszna i w dobrej cenie. Bardzo też lubię i cenię matche z happa to mame, zwłaszcza ta ceremonialna jest super, choć tutaj za jakością idzie też cena ;)
No właśnie próbuje zapolować na tą matchę od happatomame, ale są ciągle niedostępne 😭 to już mówi sporo o jakości, tak więc czekam dalej!
Olfic
PinkParty

Post autor: Olfic »

Rewelacja dziękuję Ci za ten przegląd!! Jestem z wro więc w czajowni bywam bardzo często i koniecznie jutro jadę po Twoją polecajke 😊

animeanibe pisze: sob kwie 12, 2025 4:22 pm Wracając do tematu, podam swój ranking matcha, które wypiłam do tej pory.

1. Matcha Usucha TAKAMINE BIO 2024 "Wysoka Góra" 30g

Moja faworytka. Piękny jasnozielony, pastelowy kolor💚 test na kartce zdany, długa pastelowa krecha. Zero goryczki, intensywny a jednocześnie delikatny smak, rewelacyjna do picia bez dodatków 😍, kupiłam w czajowni, ale aktualnie jej brak w magazynie niestety. Cena również nie zachęca, ale warto!

2. Ouritsu Matcha ceremonialna 30g

Najbardziej orzeźwiający smak ze wszystkich, jakie piłam. Piękny kolor, jasny wpadający w neon💚 najlepiej smakuje mi ze smoothie z mango 🥭 lub cytryną i miodem. Cena jest ogromnym sprzymierzeńcem, zwłaszcza w stosunku do takiej jakości. Ta matcha zostaje u mnie na stałe i będzie mi towarzyszyć codziennie 😍

3. Japan UJI MATCHA (UJICHA) 50g

Ta matcha tworzy niesamowicie kremową i gęstą piankę 💚 test na kartce zdany ideolo. Kolor w porządku, ale nie zrobił takiego wow, jak dwie pierwsze. Też jest przepyszna i delikatna, ale już czuć różnicę w jakości, gdy pije się czystą.

4. Moya Matcha luksusowa 30g

Moja pierwsza matcha, jaką kupiłam, więc będę czuć sentyment na pewno! Dzięki niej wpadłam po same uszy w matchę i się uzależniłam 😂 kolor w porządku, test kartki zdany. W smaku już lekko goryczkowa i cierpka - najlepsza z miodem i cytryną.

Kolejna matcha, jaką przetestuje, to matcha Seian organic 20g z eherbata. Cena z kosmosu, ale zobaczymy czy pobije Takamine. 😌
Wiem wiecej
animeanibe

Olfic pisze: wt maja 06, 2025 12:39 pm Rewelacja dziękuję Ci za ten przegląd!! Jestem z wro więc w czajowni bywam bardzo często i koniecznie jutro jadę po Twoją polecajke 😊
To od razu zaktualizuję rozpiskę, bo znowu dostępna jest matcha w happa to mame (KEI i WA). Wzięłam obie na próbę i obie to totalne sztosiwo.

KEI - bardziej dzika wersja, bardziej leśna, ale jednocześnie bardzo delikatna, zero goryczki.

WA - ideał. Tyle w temacie.

Mam też matche Seian z eherbata. To samo. Ideał.

Pierwsze miejsce teraz zajmują wszystkie trzy bez wyróżnienia żadnej:

💚 TAKAMINE (czajownia)
💚 WA/KEI (happa to mame)
💚 SEIAN (eherbata)

Każdą warto, bo to jest TO. 💚💚💚
Olfic
PinkParty

Post autor: Olfic »

Właśnie w Happa wszystko wyprzedane było jak kilka dni temu patrzyłam, zaraz sprawdzę czy dostępne są 😊 matcha to moja pasja potrafię pojechać z Wrocławia do poznania tylko po to żeby się jej napić
Jeśli jesteś z Wrocławia to odradzam matche So match Matcha we Wroclavii jest mieszana metalowym spieniaczem w szklance 🙈

animeanibe pisze: wt maja 06, 2025 1:15 pm To od razu zaktualizuję rozpiskę, bo znowu dostępna jest matcha w happa to mame (KEI i WA). Wzięłam obie na próbę i obie to totalne sztosiwo.

KEI - bardziej dzika wersja, bardziej leśna, ale jednocześnie bardzo delikatna, zero goryczki.

WA - ideał. Tyle w temacie.

Mam też matche Seian z eherbata. To samo. Ideał.

Pierwsze miejsce teraz zajmują wszystkie trzy bez wyróżnienia żadnej:

💚 TAKAMINE (czajownia)
💚 WA/KEI (happa to mame)
💚 SEIAN (eherbata)

Każdą warto, bo to jest TO. 💚💚💚
Wiem wiecej
animeanibe

Olfic pisze: śr maja 07, 2025 9:55 am Właśnie w Happa wszystko wyprzedane było jak kilka dni temu patrzyłam, zaraz sprawdzę czy dostępne są 😊 matcha to moja pasja potrafię pojechać z Wrocławia do poznania tylko po to żeby się jej napić
Jeśli jesteś z Wrocławia to odradzam matche So match Matcha we Wroclavii jest mieszana metalowym spieniaczem w szklance 🙈
To zupełnie jak u Sandi xD
Szkoda, że oni wszyscy nie poczytają zwyczajnie o temacie… nie rozumiem tego, to serio nie jest trudne. Zabierają się za matchę, by reklamować jej prozdrowotne właściwości, po czym rozwalają wszystko, co w matchy najlepsze spieniaczem…
PranaMama
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: PranaMama »

Hej👋

Szukam dobrej matchy i sposobu na jej smaczne przygotowanie😉

Kto poleci?
PranaMama
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: PranaMama »

Olfic pisze: śr maja 07, 2025 9:55 am Właśnie w Happa wszystko wyprzedane było jak kilka dni temu patrzyłam, zaraz sprawdzę czy dostępne są 😊 matcha to moja pasja potrafię pojechać z Wrocławia do poznania tylko po to żeby się jej napić
O co chodzi z mieszaniem spieniaczem w szklance? Dlaczego to jest złe?

Polecacie jakiś substytut dla bambusowej miotełki?