Start
Mój profil

Operacja bariatryczna

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
malinia
Koczkodan

Operacja bariatryczna

Post autor: malinia »

Wasze historie
Za i przeciw
Zapraszam do dyskusji
Awatar użytkownika
Veskuu22
Gacie z oceanu

Post autor: Veskuu22 »

malinia pisze: czw lut 27, 2025 4:04 pm Wasze historie
Za i przeciw
Zapraszam do dyskusji
Moja mama miała chyba 4 lata temu. Schudła z 130 kg na około 70-80kg. Jeśli masz jakieś pytania to zadawaj
malinia
Koczkodan

Post autor: malinia »

Veskuu22 pisze: czw lut 27, 2025 7:07 pm Moja mama miała chyba 4 lata temu. Schudła z 130 kg na około 70-80kg. Jeśli masz jakieś pytania to zadawaj
Dziękuję
Najbardziej interesuje mnie to czy po operacji na codzien odczuwa jakieś niedogodności
No czy pojawiła się zgaga bóle itd
Nie mówię tu o sytuacji przejedzenia się celowo tylko tak na codzien
Czy żałuje czegoś? I najważniejsze jaka metoda?
Awatar użytkownika
Veskuu22
Gacie z oceanu

malinia pisze: czw lut 27, 2025 7:14 pm Dziękuję
Najbardziej interesuje mnie to czy po operacji na codzien odczuwa jakieś niedogodności
No czy pojawiła się zgaga bóle itd
Nie mówię tu o sytuacji przejedzenia się celowo tylko tak na codzien
Czy żałuje czegoś? I najważniejsze jaka metoda?
Metoda to Rękawowa resekcja żołądka. Po operacji był ból i to całkiem spory ale może to wina tego nie nie miała zabiegu laparoskopem tylko normalnie. Zgaga jest i to duża. Niestety musi brać jakieś leki na receptę bo tylko takie jej pomagają. Bardzo łatwo się przejść, na początku je się o wiele mniej. Dosłownie kilka gruzów i jest się najedzonym więc łatwo przesadzić. Poza tym chyba żadnych innych dolegliwości nie odczuwała, żadnego bólu itp oprócz tej zgagi. Jeśli jeszcze o tym nie wiesz to na FB jest grupą Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrycznych CHLO. Są tam wywiady z osobami po operacji, lekarzami, psychologami, dietetykami. Myślę że warto spojrzeć.
Awatar użytkownika
Veskuu22
Gacie z oceanu

I jeszcze chciałabym dodać że mimo że się schudnie i ma się ten zmniejszony żołądek to i tak można przytyć, więc to nie jest tak że zrobi się operacje i można jeść co się chce i ile się chce. Operacja to tylko pomoc. Trzeba wprowadzić zdrowe nawyki. O dietę trzeba dbać bo jednak bardzo łatwo o jakieś niedobory przez przez mniejszą ilość jedzenia. Ruch musi być, chociaż jakiś spacer. Trzeba mieć to na uwadze :)