Tretynoina
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
Tretynoina
Pytanie do osób stosujących ten składnik. Czy nadal opłaca się go stosować mimo że mamy obecnie dostępne mnóstwo kosmetykow z retinoidami? Używam retinoidow jakieś 5 lat. Od ok 2 retinalu i zastanawiam się czy tretynoina może dac jeszcze lepsze efekty anty ageing.
-
Eneduelickefucke
- Mokra Włoszka
Jesli twoja skora toleruje- szedlbym w tretynoine
Jesli nie -
Retinol
Z retinalem jest problem ze jest niestabilny w uj- nawet bardziej niz retinol
Wiekszosc producentow kosmetyków przekleja claimy dostawcy surowca i elo , nie bada dalej stabilnosci
Jedynie avene jest jako tako w kwestii retinaldehydu
Jesli nie -
Retinol
Wiekszosc producentow kosmetyków przekleja claimy dostawcy surowca i elo , nie bada dalej stabilnosci
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
Właśnie miałam kupić Avene i wpadł mi pomysł żeby wypróbować tretynoine w końcu. A tretynoina jest stabilna?Eneduelickefucke pisze: ↑wt lut 18, 2025 11:23 pm Jesli twoja skora toleruje- szedlbym w tretynoine
Jesli nie -
Retinol
-
Eneduelickefucke
- Mokra Włoszka
Tretynoina to lek zaczne od tego a leki musza byc stabilneWercia11124 pisze: ↑śr lut 19, 2025 9:29 am Właśnie miałam kupić Avene i wpadł mi pomysł żeby wypróbować tretynoine w końcu. A tretynoina jest stabilna?
-
PannaMigotka66
- RoyalBaby
Nie warto, retinol lepszy.
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
A czemu taka opinia? Używałas tego i tego?
- Goraleczka777
- MoetGlass
Kupilam zapas w portugalii, nie wiem kiedy to zużyję 
-
PannaMigotka66
- RoyalBaby
dokładnie, tretynoina to lek - skład i konsystencja mierna, efekt to podrazniona skóra. To bylo dobre 15 lat temu gdy kosmetyków z retinolem było bardzo mało, niestabilnych, bez podanych stężeń, teraz możemy przebierać
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
Szczerze mówiąc teraz właśnie jest mało kosmetyków z retinolem a mnóstwo z retinalemPannaMigotka66 pisze: ↑ndz lut 23, 2025 10:26 am dokładnie, tretynoina to lek - skład i konsystencja mierna, efekt to podrazniona skóra. To bylo dobre 15 lat temu gdy kosmetyków z retinolem było bardzo mało, niestabilnych, bez podanych stężeń, teraz możemy przebieraćSą badania porównujące tretynoine i retinol i nie ma wiekszej różnicy.
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
A jak efekty?
- Goraleczka777
- MoetGlass
Szczerze mówiąc nie widzę za wiele. Niby to długodystansowa pielęgnacja, stosuję od roku, ale mam dopiero 28 lat wiec jeszcze żadnych zmarszczek
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
Ja mam 29 i też nie mam żadnych zmarszczek ani pryszczy wiec może zwykły retinol czy retinal działa.Goraleczka777 pisze: ↑ndz lut 23, 2025 10:33 pm Szczerze mówiąc nie widzę za wiele. Niby to długodystansowa pielęgnacja, stosuję od roku, ale mam dopiero 28 lat wiec jeszcze żadnych zmarszczek
-
Eneduelickefucke
- Mokra Włoszka
Tylko na retinal nie ma zbytnio badan klinicznych - na retinol i tretynoine saWercia11124 pisze: ↑ndz lut 23, 2025 11:19 am Szczerze mówiąc teraz właśnie jest mało kosmetyków z retinolem a mnóstwo z retinalem
Jedyna firma jaka robila badania na retinal
To avene
Ale badania robila na wycofanych produktach so u know
Nie polecam osobom z normalną, cienką skórą. Ja od 20 roku życia stosuję retinal, witaminę C i kwas glikolowy. W wieku 35 lat zainteresowałam się tretynoiną, stosowałam 3 lata najpierw stężenie 0.25 potem 0.5. Przez 3 lata robiąc wszystko poprawnie męczyłam się z ciągłym schodzeniem skóry wokół ust, potem już nie aplikowałam wokół ust tretynoiny, ale wiadomo, że ona migruje i non stop problem. Makijaż na tretynoinie strasznie często ciastkował, a chyba najlepsze jest to, że w żaden sposób moja cera nie wyglądała lepiej niż na retinalu. Przy tretynoinie nie było mowy o używaniu jakichkolwiek dodatkowych substancji aktywnych, nawet pochodne witaminy C podrażniały, testowanie nowych kosmetyków, maseczek to zawsze było ryzyko. Teraz stosuję retinal w wysokim stężeniu bo 0.2 i mogę stosować i kwasy i witaminę C, mogę zaaplikować randomową azjatycką sheet mask i podrażnienia nie będzie. Nie wrócę już do tretynoiny, zwłaszcza, że w Polsce ta, którą stosowałam jest już nie do zdobycia. Niech żyje retinal i jeszcze jedno: laski jak widzicie kobiety po 40-50 z policzkami jak brzoskwinki, gładkimi czołami to nie dajcie sobie kitu wciskać, że to retinoidy czy red light therapy. Widzę wysyp lasek na socialach korzystających z medycyny estetycznej i wciskających kit, że to pielęgnacja byle zdobyć popularność i współprace.
-
Wercia11124
- SkrzydełkaZhooters
Dzięki za opinie. A jakiej firmy stosujesz retinal i witaminę c?Polaxoxo pisze: ↑śr lut 26, 2025 6:47 pm Nie polecam osobom z normalną, cienką skórą. Ja od 20 roku życia stosuję retinal, witaminę C i kwas glikolowy. W wieku 35 lat zainteresowałam się tretynoiną, stosowałam 3 lata najpierw stężenie 0.25 potem 0.5. Przez 3 lata robiąc wszystko poprawnie męczyłam się z ciągłym schodzeniem skóry wokół ust, potem już nie aplikowałam wokół ust tretynoiny, ale wiadomo, że ona migruje i non stop problem. Makijaż na tretynoinie strasznie często ciastkował, a chyba najlepsze jest to, że w żaden sposób moja cera nie wyglądała lepiej niż na retinalu. Przy tretynoinie nie było mowy o używaniu jakichkolwiek dodatkowych substancji aktywnych, nawet pochodne witaminy C podrażniały, testowanie nowych kosmetyków, maseczek to zawsze było ryzyko. Teraz stosuję retinal w wysokim stężeniu bo 0.2 i mogę stosować i kwasy i witaminę C, mogę zaaplikować randomową azjatycką sheet mask i podrażnienia nie będzie. Nie wrócę już do tretynoiny, zwłaszcza, że w Polsce ta, którą stosowałam jest już nie do zdobycia. Niech żyje retinal i jeszcze jedno: laski jak widzicie kobiety po 40-50 z policzkami jak brzoskwinki, gładkimi czołami to nie dajcie sobie kitu wciskać, że to retinoidy czy red light therapy. Widzę wysyp lasek na socialach korzystających z medycyny estetycznej i wciskających kit, że to pielęgnacja byle zdobyć popularność i współprace.
Jak mam pieniądze to Medik8 Retinal 20, jak nie mam pieniędzy to Basiclab 0.2 do ciała - bardzo się opłaca, bo mamy 100ml i firma jak najbardziej pozwala używać retinal do ciała również do twarzy, nawet jak mam Medik8 to i tak ten Basiclab używam na dekolt, szyję i dłonie, więc zawsze jest w mojej kosmetyczce. Nie polecam retinalu 0.2 od The Ordinary, słabe działanie i wątpliwa stabilizacja produktu, retinal przecieka i opakowanie z czasem robi się żółte, totalnie niedopuszczalne. Witamina C to albo Dermomedica albo Obagi, czasem jak mi szkoda kasy to emulsyjne serum z tetraizopalmitynianem askorbylu z Basiclab, ale no niestety widzę dużą róznicę między tańszymi serami z witaminą C a tymi droższymi.Wercia11124 pisze: ↑czw lut 27, 2025 7:34 am Dzięki za opinie. A jakiej firmy stosujesz retinal i witaminę c?