Start
Mój profil

Nauka angielskiego

Moderator: verysweetcherry
Emm1992
Siatkarka

Nauka angielskiego

Post autor: Emm1992 »

Hej, możecie powiedzieć jak nauczyliście się angielskiego? Jakieś kursy, aplikacje?
Inav
RoyalBaby

Post autor: Inav »

ja cały czas się uczę ale od siebie mogę polecić aplikację etutor.
testowałam kilka różnych darmowych aplikacji i żadna nie sprawdziła mi się tak dobrze jak etutor, najpierw robiłam kilka lekcji próbnych za darmo i to ostatecznie mnie przekonało, jak dla mnie najlepsza forma powtórek ze słówek, niektóre zagadnienia gramatyczne średnio mi odpowiadają w opracowaniu ale ogólnie aplikację polecam całym sercem bo sama przyswoiłam już z nią sporo słownictwa
KlaudynkaO
Ciastko

Post autor: KlaudynkaO »

Z aplikacji to wiadomo Duo Lingo. Co do korepetycji itd, to myślę najlepiej sobie znaleźć jakiegoś nauczyciela na OLX ;) ja tak znalazłam dla dziewczyn panią z angielskiego, ale powiem Wam, ze ciężko było w rozsądnej cenie coś znaleźć. Co do szkoleń to ja się zastanawiam nad czymś takim jak tutaj https://koszla.pl/
Weronika86
RoyalBaby

Post autor: Weronika86 »

Hej, możecie powiedzieć jak nauczyliście się angielskiego? Jakieś kursy, aplikacje?

A jaki masz poziom?
Emm1992
Siatkarka

Post autor: Emm1992 »

Mam słaby poziom i straszną barierę w mówieniu.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
FejkTiffany

Post autor: Juliaturczyniak »

Co do korków to polecam na e-korepetycje :)
Pustulka
Srebrna Kropeczka

Post autor: Pustulka »

Ja polecam zapisać się na kurs języka angielskiego.
Ja chodziłam kilka lat temu do Profi-Lingua i jeżeli dobrze pamiętam, to zapisałam się na jakiś taki krótki kurs, który miał tylko kilka spotkań. Wybrałam poziom B1, czyli teoretycznie niższy niż ten co miałam w szkole, ale u mnie z mówieniem był duży opór. Tekst rozumiałam, ze słuchu nie było najgorzej, ale nic nie byłam w stanie powiedzieć.
Finalnie zapisałam się na 2-letni kurs B2/C1, zajęcia prowadził w połowie polski nauczyciel (po angielsku), w połowie native speaker. Bardzo dobrze wspominam ten kurs, nie jestem wybitnie dobra, ale jestem w stanie się odezwać po angielsku i mam mniejszy opór przed tym. Reszta już należy do mnie, aby szlifować wymowę i uczyć się nowych słów.
Podsumowując, polecam kurs z native speakerem.
karolinka32
SushiRoll

Post autor: karolinka32 »

Emm1992 pisze: pt sty 24, 2025 8:00 pm Mam słaby poziom i straszną barierę w mówieniu.
Na poczatek mozesz zaczac czytac na glos proste teksty, a potem, po przeczytaniu, sama sobie je streszczac - rowniez na glos. Nie wazne, ze bedziesz robic bledy, jak sie rozkrecisz to mozesz wziac lekcje online. Grunt to przyzwyczaic mozg i aparat mowy do wypowiadania angielskich slow.
Do slowek polecam Supermemo.
Do gramatyki, stare dobre podreczniki typu "Repetytorium leksykalne".
rozaliew
Mokra Włoszka

Post autor: rozaliew »

Emm1992 pisze: wt sty 21, 2025 12:20 pm Hej, możecie powiedzieć jak nauczyliście się angielskiego? Jakieś kursy, aplikacje?
Kupowałam speakup słabo mi poszła regularność. Do wykorzystania przez rok lekcje. Znalazłam lektora online (Anglik) i on raz w tygodniu rozmawia ze mną po angielsku. Najlepsza dla mnie forma. Mój lektor ma żonę polkę, więc dużo rozumie i mówi komunikatywnie po polsku. W moim przypadku mówienie jest najlepszą formą nauki. Może i dla Ciebie będzie odpowiednie. Próbuj i szukaj musi ci odpowiadać przede wszystkim osoba!