nie znalazłam wątku o tym podcaście, a uważam, że ta sprawa zasługuje na podyskutownie
co sądzicie o tym materiale, o tych wszystkich przekrętach? mi się nie mieści to wszystko w głowie. jakby to była fikcja, to słuchając tego, stukałabym się w czoło, myśląc "co za bzdura". słuchałam dwa razy tego podcastu i za każdym razem byłam oniemiała.
co myślicie o Agacie, Janie, Kontessie?
śledztwo pisma - sezon 1
Moderator: verysweetcherry- AlojzyDupa
- GreckieWakacje
O rany! Dzięki za przypomnienie! Słuchałam tego na tyle dawno, że dostałam sklerozy i zupełnie nie pamiętam, czego sprawa dotyczyła. Odświeżę sobie i wrócę tu.
Ku pamięci, mięci kupa, wpisał się Alojzy Dupa
Ciężko chorzy psychicznie ludzie, szczegolne Joanna..to pokazuje nieudolnosc systemu bo jakim cudem tak skrajnie zaburzeni ludzie dostali w pieczę zastępcza dzieci z patologicznej rodzinypauliszu pisze: ↑śr sty 15, 2025 9:39 am nie znalazłam wątku o tym podcaście, a uważam, że ta sprawa zasługuje na podyskutownie
co sądzicie o tym materiale, o tych wszystkich przekrętach? mi się nie mieści to wszystko w głowie. jakby to była fikcja, to słuchając tego, stukałabym się w czoło, myśląc "co za bzdura". słuchałam dwa razy tego podcastu i za każdym razem byłam oniemiała.
To mnie najbardziej uderzyło. Nikt się nie zorientował, z kim ma do czynienia? Nie kontrolowano, jak się miały te dzieci? Przecież oni dostawali państwową kasę, nie byli z tego rozliczani?
Takich ludzi i historii jest znacznie więcej, ale nie nagrywa się o nich podcastów, bo zazwyczaj nie robią nic kryminalnego, a ich ofiary pozostają nieświadome. Osobiście znam bardzo podobną do Agaty postać, której manipulacje są tego samego kalibru.pauliszu pisze: ↑śr sty 15, 2025 9:39 am nie znalazłam wątku o tym podcaście, a uważam, że ta sprawa zasługuje na podyskutownie
Krótka odpowiedź: można. Podcast i opisy tego typu historii nie oddają procesu przez który przechodzą manipulowane osoby, więc patrząc na to z boku każdy się puka w czoło i mówi o naiwności. Dochodzenie do takiego stanu dzieje się bardzo stopniowo i na tym polega cały trik.