Start
Mój profil

Szeptucha/wróżka/zielarka podkarpacie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Bobok
RóżowePolo

Szeptucha/wróżka/zielarka podkarpacie

Post autor: Bobok »

Cześć, czy ktoś się orientuje czy gdzieś na podkarpaciu można udać się do szeptuchy/zielarki/wróżki? Tylko takiej wiecie, z dziada pradziada, swojskiej.
soundedd
GreckieWakacje

Post autor: soundedd »

Bobok pisze: czw sty 16, 2025 7:55 pm Cześć, czy ktoś się orientuje czy gdzieś na podkarpaciu można udać się do szeptuchy/zielarki/wróżki? Tylko takiej wiecie, z dziada pradziada, swojskiej.
to w końcu wróżki czy zielarki? To są zupełnie inne rzeczy
Bobok
RóżowePolo

Post autor: Bobok »

chodzi konkretnie o szeptuchę, ale wiem że w niektórych rejonach mieszkają zielarki i wróżki, więc może gdzieś pocztą tzw. pantoflową ktoś wie o szeptuchach właśnie od nich
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

Bobok pisze: pt sty 17, 2025 4:23 pm chodzi konkretnie o szeptuchę, ale wiem że w niektórych rejonach mieszkają zielarki i wróżki, więc może gdzieś pocztą tzw. pantoflową ktoś wie o szeptuchach właśnie od nich
Szeptuchy to głównie leczyły za pomocą słów, a zielarki za pomocą ziół. A z wróżkami to loteria. Najlepiej sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi, jaki temat to może ktoś doradzi, wiem, że na FB była taka grupa na ten temat dość dobra, może tam będzie więcej wiedzy na ten temat, bo wiem, że tam też są osoby, które się tym zajmują zawodowo.

https://www.facebook.com/groups/6601660 ... ?ref=share.
karuzella
Channelka

Post autor: karuzella »

Bobok pisze: czw sty 16, 2025 7:55 pm Cześć, czy ktoś się orientuje czy gdzieś na podkarpaciu można udać się do szeptuchy/zielarki/wróżki? Tylko takiej wiecie, z dziada pradziada, swojskiej.
Na Podkarpaciu nie znam. Ale jeśli temat aktualny to na Lubelszczyźnie - okolice Zamościa była kiedyś dość znana wróżka. Miejscowość Tworyczów. Sama byłam u niej 8 lat temu. Jej córka chyba też przyjmowała z tego co kojarzę.
Kasiappp
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Kasiappp »

[email protected]
4-5-2-7-1-9-1-8-5
Konto na insta I fb sprawdzona realna osoba