podcasty kryminalne
Moderator: verysweetcherry-
- RoyalBaby
Re: podcasty kryminalne
Czy ktoś zna podcasty, gdzie nie trzeba przebijać się przez 1000 komentarzy o autorze żeby dotrzeć do tych dotyczących omawianej sprawy? Czasem mega chcę poczytać czyjeś przemyślenia dotyczące tematyki odcinka, ale na niektórych kanałach graniczy to z cudem, 99% to wychwalanie twórcy albo jakieś inside joke’i (niezwiązane ze sprawą)
-
- Modna
Chyba u każdego twórcy niestety tak to wygląda.Sylwia7396 pisze: ↑pn gru 16, 2024 3:49 pm Czy ktoś zna podcasty, gdzie nie trzeba przebijać się przez 1000 komentarzy o autorze żeby dotrzeć do tych dotyczących omawianej sprawy? Czasem mega chcę poczytać czyjeś przemyślenia dotyczące tematyki odcinka, ale na niektórych kanałach graniczy to z cudem, 99% to wychwalanie twórcy albo jakieś inside joke’i (niezwiązane ze sprawą)
U Stanowo to w ogóle hit, powinna normalnie banować za te komentarze xD Pod ostatnim odcinkiem chciałam poczytać jakieś przemyślenia odnośnie sprawy, nie znalazłam dosłownie nic. Lubię Jaśmin, ale no ludzie, bez przesady...
Mam to samo i mnie to do szału doprowadza. Tak, wiem, każdy ma inną wrażliwość i inteligencję, ale kurde, ja właśnie jak słucham tych spraw to się angażuję, mam jakieś przemyślenia, chcę się dowiedzieć więcej. Zjeżdżam na komentarze czy może ktoś ma podobne myśli a tu szereg komentarzy w stylu "kochana Martusiu, cudowny odcinek, dziękuję, pozdrawiam" i mi się odechciewa wszystkiego... A już na pewno dzielić się swoimi przemyśleniami wśród takiego infantylizmu .Sylwia7396 pisze: ↑pn gru 16, 2024 3:49 pm Czy ktoś zna podcasty, gdzie nie trzeba przebijać się przez 1000 komentarzy o autorze żeby dotrzeć do tych dotyczących omawianej sprawy? Czasem mega chcę poczytać czyjeś przemyślenia dotyczące tematyki odcinka, ale na niektórych kanałach graniczy to z cudem, 99% to wychwalanie twórcy albo jakieś inside joke’i (niezwiązane ze sprawą)
Nietaktowne to raz, a dwa - kogo, kuźwa, obchodzi, że ktoś pije kawę, wiesza pranie czy szoruje podłogi. No, ludzie! Zero merytoryki, a tylko nieznośny bełkot w komentarzach pod podkastami true crime.Halowka pisze: ↑wt gru 17, 2024 2:59 pm Taaak oraz jeszcze komentarze "robię sobie kawę/herbatę i słucham" "najlepszy podcast do sprzątania". Jeszcze te komentarze myślę uchodzą przy sprawach z drugiego końca świata albo sprzed 100 lat, ale odnośnie spraw polskich i współczesnych? To brzmi bardzo nietaktownie dla rodzin ofiar, które to mogą przeczytać takie "empatyczne" komentarze .
-
- RóżowePolo
Jaśmin w nowym q&a znów jest stara dobra Jaśmin Klimat sprzed lat, bardzo dobrze się tego słuchało oprócz osoby czytającej pytania A sama Jasmina zapowiedziała więcej odcinków bo teraz na dłuższym zwolnieniu jest więc liczę na coś fajnego:)) One jest cały czas nie do pobicia dla mnie, razem z Agą Rojek mogłabym ich słuchać na okrągło.
uważam że przesada jest dzielenie się tym że się zasypia przy podcastach czy sprząta czy gotuje, chociaż pewnie większość słucha w takich właśnie okolicznościach, ale komentarze typu "dziękuję za odcinek" czy "świetny odcinek" czy inne pozbawione merytoryki są zupełnie neutralne, a pomagają podbić dany podcast i im więcej komentarzy tym większy zasięg odcinka. może zwróć uwagę na to, że twórcy chcą docierać do większej liczby ludzi, więc im takie komentarze zwyczajnie są potrzebne.Kylie pisze: ↑wt gru 17, 2024 12:51 pm Mam to samo i mnie to do szału doprowadza. Tak, wiem, każdy ma inną wrażliwość i inteligencję, ale kurde, ja właśnie jak słucham tych spraw to się angażuję, mam jakieś przemyślenia, chcę się dowiedzieć więcej. Zjeżdżam na komentarze czy może ktoś ma podobne myśli a tu szereg komentarzy w stylu "kochana Martusiu, cudowny odcinek, dziękuję, pozdrawiam" i mi się odechciewa wszystkiego... A już na pewno dzielić się swoimi przemyśleniami wśród takiego infantylizmu .
-
- RoyalBaby
A dziś przychodzę z polecajką (po angielsku), serdecznie polecam kanał Petal Palmer. To kanał poświęcony w 100% zbrodniom na tle medycznym (ktoś udawał lekarza krzywdząc pacjentów/ktoś wkręcał cały świat że ma raka i kradł hajs ze zbiórek/fatalne zaniedbania medyczne prowadzące do tragedii itd). Najbardziej jednak w tym kanale zaskakuje mnie fakt, że prowadząca wkręciła się w temat (bo naprawdę merytorycznie i zarazem prostym językiem wyjaśnia medyczne zawiłości!), ponieważ sama ma raka i chciała jak najlepiej zrozumieć, jak to wszystko - tzn. branza medyczna od wewnątrz działa. Czaicie? Mieć raka i zajmować się obnażaniem patologii medycznych z czystego hobby. To tak jakby prowadzić kanał true crime jako ofiara jakiegoś przestępstwa. Ja raczej chciałabym być w grupie, która wie jak najmniej, żeby tylko nie narażać się na lęk czy jakieś PTSD. A gdybym kopała zbyt głęboko mając raka, to pewnie zamiast znaleźć mega życiową zajawkę poszłabym (niestety) w jakieś szurstwo bojąc się czegokolwiek, wiedząc jak patologiczna potrafi byc opieka medyczna. No może wyobrzymiam, ale raczej rozumiecie tok. Dla mnie czapki z głów
-
- Samarka
A ja z zupełnie innej , których podcasterów i podcasterki tc chętnie zobaczylibyście we freak fights?
- KasandraCwir
- Pierścionek_od_passera
Nie mam nic przeciwko, ale może warto dodać coś od siebie więcej a nie tylko krótkie podziękowanie. Komentarze też wiele wnoszą do podcastu a ostatnio ludzie jakby się rozleniwili, kiedyś hulały fora, blogi i długie teksty a teraz tylko ok, dzięki, super. Smutne to, zwłaszcza, że pod takimi wstrząsającymi sprawami aż się prosi aby coś więcej skomentowaćmalalejde pisze: ↑czw gru 19, 2024 4:33 pm uważam że przesada jest dzielenie się tym że się zasypia przy podcastach czy sprząta czy gotuje, chociaż pewnie większość słucha w takich właśnie okolicznościach, ale komentarze typu "dziękuję za odcinek" czy "świetny odcinek" czy inne pozbawione merytoryki są zupełnie neutralne, a pomagają podbić dany podcast i im więcej komentarzy tym większy zasięg odcinka. może zwróć uwagę na to, że twórcy chcą docierać do większej liczby ludzi, więc im takie komentarze zwyczajnie są potrzebne.
Serdecznie polecam podcast Ukryte Zwłoki Tak wygląda krótki opis: Sprawa kryminalna Karla Denke nabiera niespotykanego rozmachu, kontekst wydarzeń staje się coraz bardziej intrygujący! Prokuratura wkracza do akcji, a nowe fakty ujawniają szokujące szczegóły. Śledztwo odsłania makabrę, która przekracza wszelkie wyobrażenia. Czy Karl Denke zamienił się w potwora, czy zawsze nim był? Jego dotychczasowa reputacja została zrujnowana raz na zawsze. Po tym odcinku odkryjesz brutalne historie związane z tą sprawą! Sprawdź... jeśli masz odwagę!
A tutaj link:
https://youtu.be/7PE_B8hEqAw
Miłego słuchania!
A tutaj link:
https://youtu.be/7PE_B8hEqAw
Miłego słuchania!
-
- Modna
Szkic Kryminalny ma chyba tylko polskie sprawy
- KasandraCwir
- Pierścionek_od_passera
Jaśmin zapowiada 2 odcinki kryminalnie miesięcznie
Jaśmin ostatnio wrzuca regularnie różne formaty i zresztą mówiła na jednym z filmów, że teraz poświęca się głównie pracy na YouTube. Z Kryminalnie coś znowu ma wlecieć w ciągu najbliższych dni. I oby wrzucała regularnie, bo zaczynają się przebijać merytoryczne komentarze, a nie tylko te pochwalne xd
Ja jakoś latem odkryłam Polskie Zbrodnie - choć nieco męczy mnie głos prowadzącej, to podoba mi się ich zwięzłość, dziewczyna nie rozwodzi się nad niepotrzebnymi szczegółami, mówi konkretnie. I plus za poruszanie spraw niepopularnych.
Tak, w dodatku dziewczyna jest świetna, nie wiem jak to możliwe, że ma nadal tak mało subskrybcji.
Sposób prowadzenia wątków bardzo ciekawy. Słychać, że jest przygotowana i nawet jeśli czyta, to wie, co czyta (a po ostatnich "występach" pewnych czołowych polskich jutuberek TC wiemy, że nie zawsze tak jest...).
Właśnie wysłuchałam sprawy dwuwątkowej - o sekcie niebo i o Januszu Ochniku. Polecam!
-
- Modna
Ja też ją bardzo lubię. Obecnie to jedyna podcasterka której słucham regularnie wszystkich odcinków.Perlisia pisze: ↑sob sty 11, 2025 8:29 am Tak, w dodatku dziewczyna jest świetna, nie wiem jak to możliwe, że ma nadal tak mało subskrybcji.
Sposób prowadzenia wątków bardzo ciekawy. Słychać, że jest przygotowana i nawet jeśli czyta, to wie, co czyta (a po ostatnich "występach" pewnych czołowych polskich jutuberek TC wiemy, że nie zawsze tak jest...).
Właśnie wysłuchałam sprawy dwuwątkowej - o sekcie niebo i o Januszu Ochniku. Polecam!
Właśnie słucham tego odcinka. Wreszcie się doczekałam podcastu o Ochniku, a "sprawa jest mi szczególnie bliska" , bo Ochnik zabijał w mojej rodzinnej miejscowości.Perlisia pisze: ↑sob sty 11, 2025 8:29 am Tak, w dodatku dziewczyna jest świetna, nie wiem jak to możliwe, że ma nadal tak mało subskrybcji.
Jeśli chodzi o samą autorkę, to znam, od dawna subuję, ale unikałam, bo trudno mi się słucha osób z wadą wymowy. Może jakoś się przełamię.
-
- RoyalBaby
Bardzo mnie wciągnął ten odcinek. Kawał dobrej roboty.Perlisia pisze: ↑sob sty 11, 2025 8:29 am Tak, w dodatku dziewczyna jest świetna, nie wiem jak to możliwe, że ma nadal tak mało subskrybcji.