Start
Mój profil

Retinol a retinal i co polecacie?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
pannazuzanna123
RoyalBaby

Flame Retinol a retinal i co polecacie?

Post autor: pannazuzanna123 »

Hello!
Zastanawiam się wraz z mamą co lepsze - czy retinol, czy retinal.
Chętnie też skorzystam z Waszych poleceń i wiedzy, które produkty polecacie i warto zakupić.
Dziękuję! 🤗🤍
Asieks
Ciastko

Post autor: Asieks »

retinal polecam, geek and gorgeous na początek ten 0,5 %
Kinga4388
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Kinga4388 »

Cosrx 0,3%, 3 razy w tygodniu - widzę różnicę, cera jest bardziej wyrównana na policzkach i czole, mniej zaskórników i co najważniejsze dla mnie - mniej widoczne włókna łojowe
algonat
PrinTu

Post autor: algonat »

Asieks pisze: pt gru 20, 2024 7:38 pm retinal polecam, geek and gorgeous na początek ten 0,5 %
Również polecam. Efekty widziałam bardzo szybko. Jak będziesz już miała wyrobioną tolerancję to polecam najpierw wielkość ziarenka na całą twarz, a później małe kropeczki w miejscach zmarszczek - np. ja na lwią zmarszczę, okolice oka i bruzdy noso wargowe. Oczywiście należy produkt rozmasować.
zuza_zu
Zabawa w życie

Post autor: zuza_zu »

poczytaj na jakiś spoko profilach IG - ja polecam Piggy Peg. naprawdę trzeba dość ostrożnie to wprowadzać jak się nie ma doświadczenia i bardziej polecam retinal, jest mniej podrażniający i na początek według mnie lepiej się nada 🙃
Awatar użytkownika
nesquik
BagietkaZszarlott

Post autor: nesquik »

Stosuje retinol 0,5% od dwóch lat. Pozbyłam się pryszczy ale na zmarszczki jakoś specjalnie nie działa, a mam ich naprawdę bardzo mało i są bardzo płytkie. Stosuje spf 50 cały rok.
Nestelle
Mokra Włoszka

Post autor: Nestelle »

Retinal jest łagodniejszy ale działa intensywniej ponieważ szybciej przekształca się w kwas retinowy.
Ja obecnie od 2 lat bez przerwy korzystam z retinolu 0,1 z Ph.Doctor - na twarz i oloklce oczu. 5 x w tygodniu. Zresztą na stronie Ph.Doctor są informacje co i jak
https://phdoctorlab.pl/blogs/baza-wiedz ... my-retinal
Krem kosztuje 189zł( zawsze kupuje zapas na promce - chociaż nie są częste najbliższa możliwe ,że w dzień kobiet chyba - warto sledzic na ig) i starcza na 3 miesiące .
Wcześniej próbowałam z Nacomi retinol 0.25 , 0.5 i 0.1 ale to koszmarki - wszystkie efekty uboczne występują - chociaż na szyję i dekolt dają radę tylko, że trzeba na przemiennie bo 0,1 na co dzień jest nie do wytrzymania . Miałam też retinol 0.1 Mawowo - ale narobił mi szkód- boląca, piekąca sucha skóra nie do ogarnięcia - musiałam odstawić i długo wychodziłam z tego . I wcześniej miałam z Geek&Gorgeous retinal 0.1 - był ok - podobny do ph Doctor ale nieco bardziej wysuszał i był mniej wydajny ( wtedy też nie nakładałam w okolice oczu- nie miałam odwagi) .
Czy widzę różnicę? Nie wiem...mam ponad 40 lat i po prostu liczę na to , że zagęści mi skórę albo przynajmniej po prostu będę miała ją w dobrej kondycji - jak teraz . Od lekarzy estet. czy kosmetologów zawsze slysze , że mam skórę w super kodycji .Nie wiem czy to To . Dodatkowo idę w mocne nawilżenie .
Nie wiem, nie znam się...
Alka098
RoyalBaby

Post autor: Alka098 »

A czy któraś z Was stosowała retinal Basiclab? Macie jakieś opinie? Przymierzam się do jego zakupu, jednak boję się wyrzucić kasę w błoto. Szukam czegoś, co ujednolici moją skórę twarzy i pozbędę się problemu wiecznie wyskakujących drobnych niedoskonałości. Działanie przeciwzmarszczkowe również mile widziane 🤣
Wercia11124
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Wercia11124 »

Miałam mnóstwo retinali i retinoli. Ostatnio używałam non stop pH doctor 0,1 - 3 opakowania zużyte, a teraz zaczęłam to serum od Pariens i jest mega mocne
dwabambosze
Sukienka_Z_Lu_k**wa

Post autor: dwabambosze »

Fajny retinal ma resibo
Awatar użytkownika
rozaliew
Tritonotti

Post autor: rozaliew »

Obejrzyj Dr Monika na yt rzeczowo się wypowiada w tej kwestii.
Awatar użytkownika
piatapiec
RóżowePolo

Post autor: piatapiec »

Alka098 pisze: ndz sty 19, 2025 5:49 am A czy któraś z Was stosowała retinal Basiclab? Macie jakieś opinie? Przymierzam się do jego zakupu, jednak boję się wyrzucić kasę w błoto. Szukam czegoś, co ujednolici moją skórę twarzy i pozbędę się problemu wiecznie wyskakujących drobnych niedoskonałości. Działanie przeciwzmarszczkowe również mile widziane 🤣
Ja stosuję retinal z basiclab 0,07!! Jest naprawdę super, po miesiącu już mi się skóra przyzwyczaiła i używam go co drugą noc:)
Bylinaczekas
Siatkarka

Post autor: Bylinaczekas »

Ja polecam retinol kapsułkowany ze Slavii Cosmetics jest naprawdę wart swojej ceny