Podczas porządków w subskrypcjach na YouTubie natknęłam się na kilka polskich kanałów poświęconych tej tematyce, które w swoim czasie cieszyły się sporą popularnością, a dziś wydają się zupełnie opuszczone. To trochę jak ich własne, cyfrowe "zaginięcia". Niektóre z tych kanałów naprawdę świetnie rokowały — twórcy byli zaangażowani, treści publikowane regularnie, a widzowie aktywnie uczestniczyli w komentarzach. Aż tu nagle... cisza. Żadnych nowych filmów, żadnych wyjaśnień.
Ciekawi mnie, co mogło być powodem. Czy to wypalenie zawodowe, presja związana z tematyką, która przecież jest trudna emocjonalnie, a może kwestie prywatne, których nigdy nie poznaliśmy?x Myślicie, że powrót takich twórców byłby możliwy, czy temat True Crime w polskim internecie stracił już swój złoty czas?
Oto moja lista, kolejność zupełnie przypadkowa. Żadnego z tych twórców nie śledzę po za Youtubem ani nie robiłam żadnego zaawansowanego reaserchu ;)
1. Polska Na Faktach - Historie nie tylko Kryminalne – 42k subskrybcji | 54 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 21.10.2023
Jeden z moich ulubionych kanałów, konkretny, merytoryczny, bez zbędnego gadania. Z tej co widzę, autorka jest aktywna na FB, ale nie tworzy nowych podcastów.
2. Motywy Zbrodni - Podcast kryminalny – 20k subskrybcji | 102 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 9.05.2022
Co prawda na FB istnieje prywatna grupa o tej samej nazwie, ale jedyne info jakie mogę wyciągnąć to to, że w ostatnim miesiącu nie było żadnych nowych postów.
3. Dark – 37k subskrybcji
Ostatnia aktywność na YT:
To był jeden z pierwszych kanałów True Crime, który z tego co pamiętam, działał naprawdę bardzo prężnie. Jakieś 2-3 lata temu, autor całkowicie zaprzestał jakiejkolwiek aktywności, natomiast mi wtedy gdzieś śmignęło, że inny autor (nie pamiętam kto), zarzucał twórcy Dark, że ten kopiował czyjeś podcasty toćka w toćkę. Kanał nigdy nie powrócił, jest wyczyszczony do zera.
4. Anntold stories – 13k subskrybcji | 18 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 23.06.2020
Nieduży, ale konkretny kanał, zaledwie 18 filmów a ostatni z nich, dotyczy Krystiana Bali – autora książki „Amok” w której opisał zabójstwo, zbrodnię podobną do tej, za którą został skazany w 2007 roku.
5. Corpusdelictipodcast – 14k subskrybcji | 30 filmów
Ostatnia aktwyność na YT: 28.11.2021
Jedna z moich perełek, za którą ogromnie tęsknię i liczę na to, że wznowi swoją działalność. Jedyny ślad to prywatna grupa na FB, na której również nie było żadnych postów w ostatnim miesiącu.
6. Modus Operandi – 24K subskybcji |
Ostatnia aktywnośc na YT: ok. 5 lat temu
Kanał wyczyszczony do zera, ale pamiętam, że dziewczyna (drobna blondynka) zapowiadała się naprawdę nieźle, chociaż w komentarzach ludzie zarzucali jej, że podczas opowiadania historii się… uśmiecha – co według nich, było nieadekwatne do sytuacji. Pamiętam również jej ostatni film i nawet mam swoją teorię dotyczącą jej odejścia:
To był jeden z pierwszych kanałów kryminalnych, który zaczęłam obserwować. Wówczas, wszystkie filmy dotyczyły konkretnych spraw, natomiast ostatni który wypuściła, był już nieco inny, bo dotyczył rozmowy z profilerem, albo kimś kto o tym zawodzie opowiadał (ja już nie pamiętam, a z racji że filmy zniknęły, nie mogę tego zweryfikować). W kręgu twrórców True Crime, nikt wcześniej nie opowiadał o pracy „od kuchni”, i ten temat to była taka świeżynka.
Równocześnie z nią, podobny film o tej samej tematyce, wypuściło Kryminatorium, które jak wiadomo od początku, miało dużą popularność i rozpoznawalność – niemal zawsze większą od wszystkich.
Wtedy do Modus Operandi, oprócz zwykłego codziennego hejtu, zaczął spływać ten największy, że odgapiła pomysł na odcinek od Marcina.
Tych komentarzy było naprawdę bardzo dużo, ale najbardziej porażające w tym wszystkim było to, że nikt z tych hejterów nie zweryfikował, że film Modus Operandi pojawił się na kanale jako pierwszy, o co najmniej kilka dni.
Nie wiem jak ta sprawa się dalej potoczyła, ani czy w ogóle Marcin się do tego jakoś odniósł, w każdym razie po tej akcji, dziewczyna usunęła swoje filmy i zaprzestała jakiejkolwiek aktywności…
7. Czarna materia – 12k subskrybcji | 8 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 13.03.2020
Niewielki, ale również dobrze rokujący kanał, porzucony całkowicie.