Start
Mój profil

Higiena uszu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
waywardwitch
LouiBag

Higiena uszu

Post autor: waywardwitch »

może głupie, ale jak dbacie o higienę uszu?

używam sprayu do czyszczenia uszu, czyszczę patyczkiem kosmetycznym co 3 dni, a i tak mam wrażenie, że mam ciągle dużo woskowiny
dużo noszę słuchawki douszne i czasami jak wyciągnę słuchawkę to widać, że coś się na niej zebrało

mam jakoś nadprodukcję czy o co chodzi xd
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Sprawdź czy nie masz infekcji, stanu zapalnego. Bez wizyt u laryngologa się nie obejdzie. Dezynfekuj też słychawki. Jeśli nie ma infekcji, to nie rozpuszczaj tej woskowiny na siłę. Głęboko w uchu jest ona potrzeba - chroni i oczyszcza ucho. Nie wkładaj do ucha patyczków. Zabieraj woskowinę tylko z zewnątrz. Po myciu głowy wysusz ucho cienkim bawełnianym ręcznikiem owiniętym na palcu. Nie wkładaj niczego do środka. Lekarz na pewno cię pokieruje.
Awatar użytkownika
Zodyn
Gacie z oceanu

Post autor: Zodyn »

waywardwitch pisze: śr lis 05, 2025 2:40 pm może głupie, ale jak dbacie o higienę uszu?

używam sprayu do czyszczenia uszu, czyszczę patyczkiem kosmetycznym co 3 dni, a i tak mam wrażenie, że mam ciągle dużo woskowiny
dużo noszę słuchawki douszne i czasami jak wyciągnę słuchawkę to widać, że coś się na niej zebrało

mam jakoś nadprodukcję czy o co chodzi xd
zawsze używałam patyczków i sprayu, aż laryngolog powiedział mi że mam tak dziwne uszy, że i tak wszystko zostaje mi w środku i często miałam zatkane uszy
znalazłam na ali taki cosiek do czyszczenia uszu z kamerką i był to game changer 🥹 od tego czasu zero zatkanych uszu. wiadomo, nie używam tego codziennie ale co jakiś czas w ten sposób je doczyszczam a na codzień nadal spray ale bez patyczków!