Start
Mój profil

Jak nurt w psychoterapii wybrać?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
rockshoot
PrinTu

Jak nurt w psychoterapii wybrać?

Post autor: rockshoot »

Bardzo dużo myśle o terapii. To chyba czas najwyższy. Ale ja się kompletnie nie orientuję jakie są nurty, czego dotyczą i co wybrać. Bo nie wiem tak naprawdę o co ostatecznie zahaczę, przyjdę z jedną rzeczą a mogą przecież wyjść inne. Jak to wygląda. Czy po prostu przychodzę do terapeuty a on sam określa? Ale pytanie czy wszyscy terapeuci ogarniają wszystkie nurty?
chester06
Siatkarka

Post autor: chester06 »

Nie, to tak nie działa, że każdy terapeuta ogarnia każdy nurt. Musisz zastanowić się nad swoimi objawami i motywacjami, od kiedy pojawiły się problemy co jest ich źródłem.
Przykładowo terapia behawioralno-poznawcza bardziej skupia się na radzeniu sobie tu i teraz z objawami/napadami, z kolei terapia psychodynamiczna grzebie w przeszłości i schematach szukając powód takich myśli
Zaczarowana
Samarka

Post autor: Zaczarowana »

chester06 pisze: wt paź 21, 2025 6:09 pm Nie, to tak nie działa, że każdy terapeuta ogarnia każdy nurt. Musisz zastanowić się nad swoimi objawami i motywacjami, od kiedy pojawiły się problemy co jest ich źródłem.
Przykładowo terapia behawioralno-poznawcza bardziej skupia się na radzeniu sobie tu i teraz z objawami/napadami, z kolei terapia psychodynamiczna grzebie w przeszłości i schematach szukając powód takich myśli
Nie jest tak do końca. Tak się przyjęło, aczkolwiek bywa tak, że psychodynamiczna może się skupiać głównie na aktualnych problemach, jedynie z zahaczeniem o przeszłość. Jednak prawdę mówiąc wielu problemów nie da się rozwiązać całkowicie pomijając przeszłe doświadczenia, co też nie jest równoznaczne z ich rozgrzebywaniem. Jesli nie jesteś przekonana, to proponowałabym udać się najpierw do psychologa na konsultację, zapewne coś doradzi. Np. czy w ogóle jest potrzeba psychoterapii czy wystarczy wsparcie psychologiczne. Nie każdy potrzebuje od razu psychoterapii! :)