"Chłopki", "Akuszerki", "Saga o ludziach ziemi" - co dalej?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry"Chłopki", "Akuszerki", "Saga o ludziach ziemi" - co dalej?
Hello dziewczyny, ostatnio mam fazę na książki opowiadające historię naszych przodków - chłopek i chłopów, za mną już m.in. "Chłopki", "Akuszerki", "Saga o ludziach ziemi" - wszystkie wspaniałe! Doradźcie, czy możecie polecić coś więcej w tematyce?
-
sugarbaby
„Służące do wszystkiego”
-
rozemocjonowana
- 120mkw
Brakująca połowa dziejów, Wyspa niechcianych kobiet, Zuchwałe kobiety, reportaż Polki na skraju załamania
Tylko polskie książki Cię interesują?
- Oliwkowa888
- Gacie z oceanu
Nie o samych kobietach a bardziej ogólnie "Życie w chłopskiej chacie".
Tą mam w kolejce, dzięki!Oliwkowa888 pisze: ↑wt paź 07, 2025 10:27 am Nie o samych kobietach a bardziej ogólnie "Życie w chłopskiej chacie".
Dziękuję za poleceniarozemocjonowana pisze: ↑pn paź 06, 2025 1:35 pm Brakująca połowa dziejów, Wyspa niechcianych kobiet, Zuchwałe kobiety, reportaż Polki na skraju załamania
Tylko polskie książki Cię interesują?
No ale właśnie, moja wina - niedostatecznie doprecyzowałam czego potrzebuję.
Najbardziej chodzi mi o książki wokół tematyki chłopskiej, XVIII, XIX, XX wiek, niekoniecznie tematyka kobieca. Historia ubrana w powieść, mówiąca o tamtych czasach w Polsce.
Mi bardzo podobała się saga Joanny Jax. Zaczyna się po zakończeniu I wojny światowej, a ostatni tom to początek lat 90., z tym że tylko na początku dzieje się na wsi a potem pokazuje dalsze losy na przestrzeni dziejówiris55 pisze: ↑wt paź 14, 2025 7:44 am Dziękuję za polecenia![]()
No ale właśnie, moja wina - niedostatecznie doprecyzowałam czego potrzebuję.
Najbardziej chodzi mi o książki wokół tematyki chłopskiej, XVIII, XIX, XX wiek, niekoniecznie tematyka kobieca. Historia ubrana w powieść, mówiąca o tamtych czasach w Polsce.
Jedyne co mi przyszło do głowy, to zaproponować Ci abyś zainteresowała się tematyką obozową. Jest kilka dobrych książek, nie zakłamujących rzeczywistości o naszych przodkach, którzy walczyli o każdy dzień w Auschwitz, czy obozie kobiecym Ravensbruck. Ja właśnie czytam “Harcerki z Ravensbruck”, która opowiada o tym że pomimo brutalnych warunków, istniały drużyny harcerskie. Jest też oczywiście informacja o tym jak działały takie obozy, czy o egzekucjach.
A ja polecam "Cham i Pan" Andrzeja Chwalby. Świetna książka, opierająca się na faktach historycznych, bez nadmiernej emocjonalności, która była pokazana w Chłopkach. Trochę jak kubeł zimnej wody, pokazuje, że rzeczywistość wcale nie była taka zła