Start
Mój profil

System edukacji

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Dominikaaa
Mokra Włoszka

System edukacji

Post autor: Dominikaaa »

Hej, tak jak w pytaniu chciałabym się dowiedzieć o Waszych doświadczeniach związanych z okresu szkolnych, bądź w późniejszym wieku, jako rodzic. Jestem przerażona obecną sytuacją, gnębieniem i odrzuceniem ze względu na samotne wychowywanie dziecka. W jaki sposób mierzyliście się z trudnymi sytuacjami, w szkole?
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Dominikaaa pisze: pn cze 02, 2025 3:17 pm Hej, tak jak w pytaniu chciałabym się dowiedzieć o Waszych doświadczeniach związanych z okresu szkolnych, bądź w późniejszym wieku, jako rodzic. Jestem przerażona obecną sytuacją, gnębieniem i odrzuceniem ze względu na samotne wychowywanie dziecka. W jaki sposób mierzyliście się z trudnymi sytuacjami, w szkole?
Nie byłam dręczona, ani sama nie dręczyłam. Mniejsze problemy dzieciaki rozwiązywały między sobą, większe dorośli, nauczyciele, rodzice. Bardziej był problem z patologicznymi dziećmi (kradzieże, palenie, słabe wyniki w nauce, itp.). Na szczęście dużo ich nie było. Razem z koleżanką stanełam w obronie dręczonego (bardziej wyśmiewanego za nieporadne zachowania) kolegi i dali mu spokój. Więcej takich sytuacji nie pamiętam. Szkoła budowała postawy, nieporadnym się pomagało. To szło z góry. Wiem, że były gorsze szkoły, moja na szczęście była pełna kompetentnych dorosłych.

Tym co się dzieje teraz też jestem przerażona. Dzieciaki są bezkarne i okrutne. Rodzice uważają, że ich dzieci są święte, nauczyciele mają dość. Kiedyś ludzie chyba bardziej rozumieli, że są całością jako grupa i to co dają, to wróci. Teraz bardziej mamy rywalizację i indywidualizm. A dzieci są hejtowane i wyśmiewane od małego (madki i bombelki).

Też zależy na kogo się trafi (klasa, rodzice, postawy). Nie wszędzie jest źle, jest mnóstwo fajnych rodziców. Chciałabym na takich trafiać.
KlaudynkaO
RoyalBaby

Post autor: KlaudynkaO »

Prawda.... niestety. Ja dodam jeszcze że między dziecmi są rywalizacje, zwłąszcza jak są w szkoła typu SMS - Szkoła Mistrzostwa Sportowego.