Dziękuję
Książki, które trzeba przeczytać
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryKsiążki, które trzeba przeczytać
Hej, postanowiłam ostatnio więcej czytać i właśnie kompletuję listę na czytniku. Szukam inspiracji, dlatego proszę, podzielcie się tytułami, które według was są takimi must have - rodzaj nie ma znaczenia, czytam zarówno klasyki literatury, jak i odmóżdżające kryminały czy poradniki. Interesują mnie też książki takie typowo dla kobiet, które każda młoda kobieta powinna przeczytać, aby było jej lepiej w życiu samej ze sobą.
Dziękuję
Dziękuję
-
Damulka123
- Srebrna Kropeczka
Z reguły czytam same kryminały ale zrobiłam wyjatek i przeczytałam „gdzie śpiewają raki”! Cudowna książka!
-
KotkaPsotka21
- Gacie z oceanu
Bardziej polecę autorami. Jak przeczytasz jedna i Ci się spodobają,to na pewno sięgniesz po kolejną,a jeśli nie,to przynajmniej będziesz wiedziala,że to nie Twój klimatliliona12 pisze: ↑śr kwie 09, 2025 5:42 pm Hej, postanowiłam ostatnio więcej czytać i właśnie kompletuję listę na czytniku. Szukam inspiracji, dlatego proszę, podzielcie się tytułami, które według was są takimi must have - rodzaj nie ma znaczenia, czytam zarówno klasyki literatury, jak i odmóżdżające kryminały czy poradniki. Interesują mnie też książki takie typowo dla kobiet, które każda młoda kobieta powinna przeczytać, aby było jej lepiej w życiu samej ze sobą.
Dziękuję![]()
Mario Vargas Llosa, na przykład "szelmostwa niegrzecznej dziewczynki", albo moja ulubioną "święto kozla". Ja lubię wszystkie, podoba mi się jego sposób prowadzenia powieści.
Jaume Cabre "wyznaję",ja lubię jeszcze "głosy panamo". Uwielbiam styl tego autora.
Lubię zafona serię o cmentarzu zaginionych książek, pierwszy tom to "cień wiatru"
Marquez "sto lat samotności"
Maciej Siembieda trylogia grecka (pierwszy to to "katharsis"(, wspaniała saga łącząca historie z imaginacją
Sławek Gortych "schronisko,które przestało istniec", jak podejdzie,są jeszcze dwie inne książki z tej serii (i trzecia w drodze).
Seria kwiat paproci Katarzyny Miszczuk, lekka,przyjemna,można się pośmiać.
Kryminały chmielarza, na przykład seria o komisarzu mortce (pierwszy tom to podpalacz). Uczciwy kryminał.
Seria o Igorze Brudnym Przemysława Piotrowskiego, ale tylko 3-4 pierwsze tomy, na pozostałe szkoda baterii w czytniku:)
Katarzyna purzynska seria o Lipowie. W kolejnych tomach wątki obyczajowe sięgają absurdów,ale zagadka kryminalna zawsze jest ciekawa.
"Tylko ona zostala", ile tam jest zwrotów akcji!!
Khaled hosselini "chlopiec z latawcem" i "tysiac wspaniałych slonc"
Lubię książki MalcolmaXD,można się przy nich pośmiać.
Tak samo jak przy komediowych kryminałach Rogozińskiego.
hanya yanagihara "ludzie na drzewach". Akcja wydawała mi się mocno dziwna i naciągana,dopóki nie przeczytałam,że autorka napisała ja w oparciu o życiorys prawdziwego zwyrola w świecie nauki.
Lubię jo nesbo serię o harrym holu,ale ostatnie 2-3 tomy można odpuścić.
-
pralka-natalka
- RoyalBaby
"Człowiek w poszukiwaniu sensu" Frankla - warto