Start
Mój profil

Jak leczyć łuszczycę skóry głowy

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Jonno
Mokra Włoszka

Jak leczyć łuszczycę skóry głowy

Post autor: Jonno »

Jak w temacie. Polecicie jakiś dobry szampon oraz ogólnie kosmetyki, które u Was przyniosły dobre rezultaty?
_sanse

Post autor: _sanse »

Zmagam się z łuszczycą od 17 lat. Walka z tym co we włosach to jest dramat🥲
Ogólnie to na tiktoku najwięcej mówiłam o tym czego używam przy łuszczycy owłosionej skóry głowy i twarzy, ale w skrócie- dermovate płyn a z szamponów to clobex był.
Poza tym od jakiegoś czasu testowałam z Aromase i Humitopic i mogę polecić.
Monsterkira
PsychoFanka

Post autor: Monsterkira »

_sanse pisze: pt mar 14, 2025 9:36 pm Zmagam się z łuszczycą od 17 lat. Walka z tym co we włosach to jest dramat🥲
Ogólnie to na tiktoku najwięcej mówiłam o tym czego używam przy łuszczycy owłosionej skóry głowy i twarzy, ale w skrócie- dermovate płyn a z szamponów to clobex był.
Poza tym od jakiegoś czasu testowałam z Aromase i Humitopic i mogę polecić.
A próbowałyście działać coś na jelita? Słyszałam dużo że właśnie przy łuszczy trzeba zacząć od jelit. Sama się z tym zmagam i jest masakra, ale właśnie ostatnio czytałam że trzeba działać z jelitami.
_sanse

Post autor: _sanse »

Monsterkira pisze: ndz mar 16, 2025 3:02 pm A próbowałyście działać coś na jelita? Słyszałam dużo że właśnie przy łuszczy trzeba zacząć od jelit. Sama się z tym zmagam i jest masakra, ale właśnie ostatnio czytałam że trzeba działać z jelitami.
Ja nie. Stosuję leki itp i tego się trzymam.
Mam dość mocną neofobie żywieniową i nie kombinuje nic co wiąże się z jedzeniem m.in. i testowaniem dziwnych rzeczy.
Sermowykotek
Mokra Włoszka

Post autor: Sermowykotek »

U mojego męża bardzo dobrze sprawdza się szampon wzmacniający Eco Laboratorie, szampon z dziegciem Fitokosmetik (o dziwo nie śmierdzi) i ogólnie kosmetyk serii Psorisel https://e-melissa.pl/verdelove-psorisel ... yca-150-ml
Kreole
RoyalBaby

Post autor: Kreole »

Mojej Mamie pomógł Paraderm plus (szampon) z dziegciem i wspomniany tutaj szampon Psorisel (dodam, ze stosowała je zamiennie). Miesiąc stosowania i wszystko wróciło do normy. Ja używam czasem szamponu psorisel dla nawilżenia skóry głowy
Załączniki
fw_1743145588388.jpg
fw_1743145588388.jpg (16.61 KiB) Przejrzano 765 razy
kaluna3
RóżowePolo

Post autor: kaluna3 »

Moja mama stosuje Mediderm krem, wmasowuje go w skórę głowy na noc. Rano ładnie się zmywa nawet łagodnym szamponem, skóra jest po nim bardziej nawilżona i łuska się z głowy tak nie sypie. Szampon warto jest jednak kupić specjalistyczny, który nie będzie tak drażnił skóry głowy. Psorisel ma bardzo dobry skład.
endorfinka_buka
RoseGold

Post autor: endorfinka_buka »

Nie ma jednego cud kosmetyku, nie jest to też choroba która da się wyleczyć tylko zaleczyć.
U mnie szampon piloram a+e naprzemiennie z jakimś nawilżającym szamponem ( nie stosować tych specjalistycznych szamponów w każdym myciu!).
Cerkogel peeling do skóry głowy 30 min przed myciem, raz na parę myć.
Pamiętać żeby zawsze wysuszyć włosy, szczególnie przy skalpie.
A jak stan skóry wyjdzie spod kontroli ( zwykle gdy mam dużo stresu) to wchodzi lek który mi pomaga ale nie można go stosować cały czas profilaktycznie ( steryd).