Start
Mój profil

Oszustwa internetowe

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry, Moderatorzy lokalni
Sarcia
Koczkodan

Oszustwa internetowe

Post autor: Sarcia »

Hej, czy zgłaszaliście kiedyś do rzecznika konsumenta jakieś oszustwa internetowe? Kupiłam przedmiot online, nie został on wysłany, nie odpisują na e-maile, nie odbierają telefonów. Po fakcie dopiero przeczytałam opinie, że kilka innych osób miało z tym sklepem identyczną przygodę... Chciałabym odzyskać pieniądze i zastanawiam się co będzie skuteczniejsze - rzecznik, policja czy co? Mieliście jakieś podobne doświadczenia?
Awatar użytkownika
rozaliew
Tritonotti

Post autor: rozaliew »

Sarcia pisze: ndz lut 09, 2025 6:54 pm Hej, czy zgłaszaliście kiedyś do rzecznika konsumenta jakieś oszustwa internetowe? Kupiłam przedmiot online, nie został on wysłany, nie odpisują na e-maile, nie odbierają telefonów. Po fakcie dopiero przeczytałam opinie, że kilka innych osób miało z tym sklepem identyczną przygodę... Chciałabym odzyskać pieniądze i zastanawiam się co będzie skuteczniejsze - rzecznik, policja czy co? Mieliście jakieś podobne doświadczenia?
Ja szczerze zawsze robiłam śledztwo internetowe zawsze znajdowałam dane. Wpisuj w ceidg dane firmy , szukaj danych właścicieli. To co ja robiłam to dość ostro dzwoniłam. Jak nie odbierali z mojego dzwoniłam z numerów rodziny, znajomych, aż wiedzieli, że nie odpuszczę. Trzy razy miałam takie próby wyłudzenia , oszustwa i się sprawdziły.

Trzeba się trochę pobawić w detektywa, ale w tych czasach każdego możesz namierzyć i wyszukać.

https://aplikacja.ceidg.gov.pl/ceidg/ce ... earch.aspx

Spółki wyszukujesz trochę inaczej. Policja jest opieszała w tych kwestiach należy się nauczyć być mini hakerem, bądź zlecić komuś kto umie wyszukiwać z odmętów internetu dane.
Sarcia
Koczkodan

Post autor: Sarcia »

rozaliew pisze: ndz lut 09, 2025 10:01 pm Ja szczerze zawsze robiłam śledztwo internetowe zawsze znajdowałam dane. Wpisuj w ceidg dane firmy , szukaj danych właścicieli. To co ja robiłam to dość ostro dzwoniłam. Jak nie odbierali z mojego dzwoniłam z numerów rodziny, znajomych, aż wiedzieli, że nie odpuszczę. Trzy razy miałam takie próby wyłudzenia , oszustwa i się sprawdziły.

Trzeba się trochę pobawić w detektywa, ale w tych czasach każdego możesz namierzyć i wyszukać.

https://aplikacja.ceidg.gov.pl/ceidg/ce ... earch.aspx

Spółki wyszukujesz trochę inaczej. Policja jest opieszała w tych kwestiach należy się nauczyć być mini hakerem, bądź zlecić komuś kto umie wyszukiwać z odmętów internetu dane.
Innych numerów też nie odbierają :(
Awatar użytkownika
rozaliew
Tritonotti

Post autor: rozaliew »

Sarcia pisze: ndz lut 09, 2025 10:29 pm Innych numerów też nie odbierają :(
Może Urząd skarbowy odpowiedni temu miejscu? Ma numer do firmy?