Czy manikiur hybrydowy zaczyna być obciachem?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Genowefapigwa
- RoyalBaby
Czy manikiur hybrydowy zaczyna być obciachem?
Przeczytałam artykuł bodajże w Elle i śmignęło mi kilka rolek na ten temat: czy hybryda zaczyna być jak np. opalenizna z solarium? Odchodzi do lamusa?
-
Kasiaespeer
- Mokra Włoszka
Wydaje mi sie ze nie, ale wiadomo, trzeba odróżnić klasę od kiczu. Sama zdjęłam wlasnie żele i stawiam na naturę, ale nie byłam z żadnym hybrydowy więzieniu, to modne stwierdzenie jest totalnie bez sensu xd po prostu mam wrażenie ze to 200 zl miesięcznie moge przeznaczyć na cos lepszego.
Ja się przerzuciłam na japoński ale tylko dlatego, ze szkoda mi bylo wydawać na hybrydę. Ceny w pewnym momencie powariowały.Genowefapigwa pisze: ↑sob cze 13, 2026 6:08 pm Przeczytałam artykuł bodajże w Elle i śmignęło mi kilka rolek na ten temat: czy hybryda zaczyna być jak np. opalenizna z solarium? Odchodzi do lamusa?
-
123wiosna123
- Luźny dzień ze mną
Czasami jak widzę prace z paznokciami na tik toku gdzie te paznokcie sa po prostu brzydkie. Są niewiadomo jak dlugie; wyglądają jak szpony czarownicy i jeszcze na każdym paznokciu sa podoklejane jakies badziewia. Kiedy widzę takie paznokcie to mam od razu skojarzenie z typowa karyna.
Inna sprawa ze cena za hybrydy odleciała juz dawno w kosmos.
Inna sprawa ze cena za hybrydy odleciała juz dawno w kosmos.
-
Literatka88
- Szarlotta
Nie powiedziałabym, że zupełnie odchodzi do lamusa, ale faktycznie naturalne paznokcie są teraz modne przez trendy „hybrydowe więzienie” „clean girl” „old money”, do tego niektóre stylistki zrobiły sobie antyreklamę „usług luksusowych” i też reklamowane są teraz zwykłe lakiery jak Inglot czy Manucurist. Ja w sumie w covidzie się nauczyłam robić hybrydę i żel dzięki szkoleniom online. Teraz jakbym miała wydać 150-170 zł za zwykłą hybrydę i się bawić w dopłaty za byle co, to wolę sama posiedzieć godzinkę przy serialu/audiobooku i to zrobić.
- unfaithfully
- DamaZpowiśla
Jakim cudem godzine robisz sama sobie pazy?Literatka88 pisze: ↑pn cze 15, 2026 4:13 pm Teraz jakbym miała wydać 150-170 zł za zwykłą hybrydę i się bawić w dopłaty za byle co, to wolę sama posiedzieć godzinkę przy serialu/audiobooku i to zrobić.
Ja to rozkladam czasem na dwa dni, bo dwie godziny to za malo
-
Literatka88
- Szarlotta
Ja robie totalny basic wg kolejności działań jak w salonie i raz jedna ręka raz druga
- unfaithfully
- DamaZpowiśla
Literatka88 pisze: ↑pn cze 15, 2026 5:31 pm Ja robie totalny basic wg kolejności działań jak w salonie i raz jedna ręka raz drugaŚciągam kolor, opracowuję skórki frezarką, kształt - chyba najprostszy bo owal, potem dehydrator, primer, baza (wszystko na dwie łapki na zmianę). Kolor i top już robię osobno lewą do końca i osobno prawą (nie lubię lakierów 3w1). Do lampy też wkładam jak mam wszystkie pomalowane ew. kciuk osobno. Wzorków nie robię, mój szczyt to cienki french przy końcówce jakimś brokatowym lakierem. Game changerem były dla mnie wywalanie lakierów, które potrzebowały więcej niż 2 warstwy/robiły smugi/cokolwiek; dobre światło, dobra lampa i robienie rąk na zmianę, a nie osobno lewą i osobno prawą. I może też takie spięcie w sobie, że daje sobie na to 1h - 1h 15 i tyle, bo tak bez presji to mogłam dziobać i dziobać.
![]()
Musze chyba tak sprobowac, bo ostatnio sama siebie przechodze z tym dziubdzianiem i sie sama wkurzam na siebie
-
Genowefapigwa
- RoyalBaby
Co myślicie? Zrobiłam dzisiaj. Zdjęcie hybrydy, manikiur i położenie odżywki, 100 zł. Opłaca się? Futrzasty syn pomógł w kwestii tła 
- Załączniki
-
- fw_1781559307617.jpg (98.83 KiB) Przejrzano 884 razy
ja też wiele lat robię sobie sama hybrydy, jeszcze pamiętam jak miałam lampę uv, tak długo utwardzała
rosną mi szybko paznokcie i muszę robić co dwa tygodnie, więc nie ma opcji żebym do kosmetyczki tak często chodziła, a usługi są bardzo drogie. Zajmuje mi to gdzieś 1,5 godz max.
Jedyne co, to chodzę na pedicure, tego nie jestem w stanie sama ogarnąć
Jedyne co, to chodzę na pedicure, tego nie jestem w stanie sama ogarnąć
what if we stopped making stupid people famous
Ja również! Poza tym mi po prostu w pewnym momencie coś się zmieniło i tak jak kiedyś byłam największą fanką najbardziej neonowych kolorów, tak teraz każdy lakier na moich paznokciach mnie jakoś drażni, mam wrażenie że poszerza mi palce i czuję się brudno. Zdecydowanie wystarczą mi ładnie opracowane skórki i jakaś odżywka z lekkim kolorem typu Manucurist
-
MyszeczkaKokardeczka
- RoyalBaby
Racjonujemy to, że przy obecnych cenach wszystkiego galopujących w takt inflacji, pieniądze z pazurów można ulokować przykładowo w inwestycji czy podróżach. A media, jak to media, podłapały temat bo się niesie dobrze, klika się więc reklamodawcy chętniej sypną funduszem.Genowefapigwa pisze: ↑sob cze 13, 2026 6:08 pm Przeczytałam artykuł bodajże w Elle i śmignęło mi kilka rolek na ten temat: czy hybryda zaczyna być jak np. opalenizna z solarium? Odchodzi do lamusa?
Mam wrażenie że chodzenie na hybrydy to sztucznie stworzona potrzeba, ot, namiastka luksusu która ma być synonimem zadbania, jakiś kolejny pretekst do tworzenia kompleksów u kobiet.
Zrobione paznokcie są spoko, naturalne są spoko. To tyle.
Ja też przestałam chodzić na hybrydy ale powód to głównie finanse i czas. Paznokcie mi rosną bardzo szybko, żeby wyglądały dobrze to bym musiała chodzić co 2 tygodnie do kosmetyczki co przy cenach jakie mam u siebie w okolicy przepalałoby za dużo hajsu. Ręce robię sobie sama - obcinam paznokcie, dbam o skórki i czasami pomaluję jakimś delikatnym brokatem albo odżywką Inglota. Zawsze mam je krótkie i dbam tez o to żeby dłonie nie były suche.
Inaczej wyglada sprawa z pedicure, chodzę raz w miesiącu bo paznokcie rosną mi wolniej a nawet jak nie zawsze idę na hybrydę to na pewno idę na pedicure kosmetyczny, zrobienie piety itp. Lubię mieć zrobione stopy bo wtedy się czuję zadbana i też nie jestem sobie w stanie sama tak ogarnąć stóp jak to zrobi kosmetyczka.
Inaczej wyglada sprawa z pedicure, chodzę raz w miesiącu bo paznokcie rosną mi wolniej a nawet jak nie zawsze idę na hybrydę to na pewno idę na pedicure kosmetyczny, zrobienie piety itp. Lubię mieć zrobione stopy bo wtedy się czuję zadbana i też nie jestem sobie w stanie sama tak ogarnąć stóp jak to zrobi kosmetyczka.
Robię żele/hybrydy tak mniej więcej od 15 lat regularnie. Czasem sama sobie robiłam, czasem chodziłam. Mój gust w tym czasie mocno się zmienił od neonów i brokatów do nudziaków i frenchy. Rok temu stwierdziłam że zdejmuje wszystko trochę pod wpływem właśnie „hybrydowego więzienia” bo dużo podróżuje i robienie paznokci na końcu świata w nieznanych salonach to był często koszmar.
Wytrzymałam rok i zrobiłam od nowa. Też mi się wydaje że to zaczyna być passe, trendy w beauty wracają do naturalności. Jednak wygoda i komfort wygrywają dla mnie. Ja mam brzydki kształt paznokci i naturalne nie wyglądają moim zdaniem dobrze, za to zbudowane na żelu ładne cienkie nudziaki lub French wyglądają u mnie bardziej elegancko i nie rzucają się w oczy. Pogodziłam się z moim hybrydowym więzieniem
będę robić pazy do końca życia 
Wytrzymałam rok i zrobiłam od nowa. Też mi się wydaje że to zaczyna być passe, trendy w beauty wracają do naturalności. Jednak wygoda i komfort wygrywają dla mnie. Ja mam brzydki kształt paznokci i naturalne nie wyglądają moim zdaniem dobrze, za to zbudowane na żelu ładne cienkie nudziaki lub French wyglądają u mnie bardziej elegancko i nie rzucają się w oczy. Pogodziłam się z moim hybrydowym więzieniem
-
Klarita0678
- RoyalBaby
Ja mnie mogę mieć długich ze względu na pracę. Długie są niewygodne. Który nie zadbane. Hybryda była więzieniem 
Wkręcę się z pytaniem w temat paznokciowy. Czy polecacie jakieś lakiery, jie hybrydowe, takie zwykłe, które dobrze się trzymają i ewentualnie jakiś top na kolor, który utwardzi lakier?
Chodzi o paznokcie u stóp. Nie mogę na nich robić hybrydy.
Chodzi o paznokcie u stóp. Nie mogę na nich robić hybrydy.
Polecam top z Sally hansen insta dri. Maluję u stóp jakimkolwiek lakierem daje ten top i spokojnie 2 tyg wytrzymują.
Ja bardzo chętnie bym wyszła z tego „hybrydowego/żelowego więzienia”, ale niestety moje naturalne paznokcie mają brzydki kształt, nie umiem im nadać tak ładnego jak robi to moja pani od pazurów, w dodatku często mi się łamią itd. Mając żele mam spokój na 4 tyg, zawsze ładnie zrobiony pazur, dłoń jest wtedy dla mnie estetyczniejsza. Płacę teraz 180 zł. Gdybym mogła to na pewno bym zrezygnowała i zazdroszczę dziewczynom, które mają naturalnie ładną płytkę paznokcie i wystarczy im sama odżywka i już dłoń ładnie wygląda.
Zrezygnowałam z hybrydy, bo głównie wybierama jakieś kolory nude. Wg mnie paznokcie wyglądają dobrze przez 2 tyg, potem odrost jest już spory. Trzeba pilnować terminów, bo wiadomo, że popołudniowe szybko znikają. Sama opiluje paznokcie, pomaluje jasnym kolorem i w zasadzie na jakieś 5 dni mi to wystarczy.
Ja nigdy nie robiłam paznokci w salonie, ale sama bardzo często maluję zwykłymi lakierami, więc przerobiłam ich już mnóstwo i moimi faworytami są te z Golden Rose Rich Color (lakiery i top coat). Teraz w zasadzie mam już tylko kolorowe lakiery tej marki plus rozjaśniacz paznokci z Inglota, który jest cudowny i odkąd go odkryłam to częściej mam właśnie takie naturalne "rozjaśnione" paznokcie niż kolor.
Tak, jest odwrót od hybrydy.Genowefapigwa pisze: ↑sob cze 13, 2026 6:08 pm Przeczytałam artykuł bodajże w Elle i śmignęło mi kilka rolek na ten temat: czy hybryda zaczyna być jak np. opalenizna z solarium? Odchodzi do lamusa?
Ja sama od lat wzmacniam paznokcie żelem, w hybrydzie sensu nie widzę.
Cała sztuka polega na tym, żeby znaleźć salon, który nie zepsuje płytki i skóry (większość to robi, zwłaszcza te z mani rosyjskim).