Start
Mój profil

Jakie książki lubicie czytać ?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Kruto
ŚpioszkiKenzo

Jakie książki lubicie czytać ?

Post autor: Kruto »

Zastanawiałem się ostatnio, jakie książki najchętniej czytacie w wolnym czasie. Czy macie swoje ulubione gatunki albo autorów, do których często wracacie?
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Post autor: HeyJude »

Ostatnio science fiction. Przerabiam wszystkie polskie zbiory opowiadań z 10-15 ostatnich lat, niektóre są lepsze, inne gorsze, ale dla paru perełek warto przebrnąć przez te, które dupy nie urywały. Niestety polskie sci fi jest nieco w tyle (a przynajmniej w tym obszarze, który mnie interesuje), ale da się mimo to znaleźć sporo ciekawych rzeczy.

Jeśli chodzi o autorów, to raczej nie wracam aż tak bardzo. Wyszukuję książki po opisach i opiniach. Nie sugeruję się raczej tym kto coś napisał - chociaż wiadomo, że chętniej zainteresuje się kolejną książką autora, którego książka wcześniej mi się podobała. Tak miałam z np. Philipem K. Dickiem - Androidy mi się tak podobały, że kupiłam następną, która wydawała mi się ciekawa, ale ominęłam jego inną, która do mnie zupełnie nie przemówiła.

Ale generalnie czytałam już prawie wszystkie gatunki, niekoniecznie mnie interesują tylko jakieś motywacyjne. :) Chętnie przyjmę propozycje, jeśli ktoś ma coś ciekawego, właśnie zamówiłam czytnik, więc z ekscytacji już sobie robię listę większą niż moje możliwości. 😂
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
AlojzyDupa
MieszkankaPowiśla

Post autor: AlojzyDupa »

Najbardziej lubię reportaże i literaturę faktu, historie o prawdziwych ludziach - szczególnie true crime, tematykę obozową, cięższe kalibry:

Jedne z pierwszych jakie mnie wciągnęły, to "My dzieci z Dworca Zoo" czy "Pamiętnik Narkomanki", który zadziałały tak, jak zadziałać powinny - z dala od ćpania.
Podczas przygotowań do matury, przeczytałam przejmujący "Pamiętnik Dawida Rubinowicza" - autentyczne zapiski małego żydowskiego chłopca z czasów okupacji i chyba wówczas poszłam w tematykę obozową i klasyki takie jak "Medaliony" Zofii Nałkiewicz czy "Pięć lat Kacetu" Grzesiuka.

True crime:

Uwielbiam true crime, więc "Kryminalne Zakopane" Beaty Sabały-Zielińskiej, "Taki dobry chłopak" Hanny Dobrowolskiej - swoją drogą bardzo dobry reportaż o Kajetanie Poznańskim, genialna "Bestia. Studium zła" Magdy Omilianowicz, o Leszku Pękalskim.

Reportaże:

"27 śmierci Toby'ego Obeda" - potworny reportaż o procesie wynarodawiania dzieci rdzennych mieszkańców w Kanadzie, w czasach zupełnie współczesnych. Zdobywca Nike.
"Pandrioszka" - Krystyny Kurczab-Redlich, wspaniały obraz prawdziwej Rosji, która wyjaśnia dlaczego Rosja i rosjanie, są jacy są. Wyjaśnia skąd dywany na ścianie, bezgraniczna wiara w imperium i "przywiązanie" do biedy.
"Ekstaza. szalone lata 90-te" Anny Gacek. Z Anną Gacek mam takie... meeeh, ale za tę książkę wycałowałabym ją po rękach. Dla kogoś, kto mocno siedzi mocno w muzyce, ta książka to czysta podróż po wspomnieniach.
"Wanda Rutkiewicz. Jeszcze tylko jeden szczyt" - Elżbiety Sieradzińskiej. Kocham Wandę i kocham "tamten" klimat wspinaczkowy. Imponuje mi ten świat i ci ludzie.

Fikcja, ale...

"Król szczurów" Jamesa Clavella - oparta na osobistych zapiskach powieść o przetrwaniu w japońskim obozie jenieckim podczas II wojny światowej. Powieść o dylematach moralnych, walce z głodem i chorobami oraz zachowaniu człowieka w ekstremalnych warunkach.
"Biali bogowie" Torsten Krol - cytując TaniąKsiążkę: "Prowokacyjna, ironiczna i perwersyjna powieść ukazuje barbarzyństwo cywilizowanej Europy w zderzeniu z rzekomym barbarzyństwem dzikiego plemienia indiańskiego (...) uwięziony w amazońskiej dżungli, wśród krwawych tragedii i szaleńczych narkotycznych rytuałów, chłopiec wkracza w dorosłość, poznaje niewyobrażalne zło, ale i siłę miłości".
I'm your truth telling lies, I'm your reasoned alibis, I'm inside open your eyes, I'm you.
Sad but true.
Nikax94
Mokra Włoszka

Post autor: Nikax94 »

Thrillery psychologiczne
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Skarpeta Rakieta

Post autor: Oliwkowa888 »

Reportaże, biografie, wspomnienia, dzienniki itp. Generalnie cała tzw. literatura faktu plus od czasu do czasu typowe książki historyczne. Powieści niemal w ogóle nie czytam i zawsze czytałam ich mało. Swego czasu sięgałam też po klasykę fantasy typu Tolkien czy Le Guin.
Awatar użytkownika
Brida
MiamiBicz

Post autor: Brida »

Kiedyś miałam fazę na Dickensa, przeczytałam prawie wszystko, a teraz już tylko powieść historyczna osadzona w średniowieczu i najlepiej na Śląsku ;)