Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry- korndogjamnik
- Siatkarka
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Policja została powiadomiona w poniedziałek, 15 grudnia, ok. godz. 14.50. Ciało 12-latki odnaleziono przy ul. Wyspiańskiego. W tej sprawie zatrzymano 14-letnią uczennicę siódmej klasy szkoły podstawowej.
Co myślicie? Przerażające.
Co myślicie? Przerażające.
-
Introligatorka1980
- Tritonotti
Nawet trudno to skomentować.
Macie jakieś pomysły co moglo byc motywem tej przerażającej zbrodni?
Macie jakieś pomysły co moglo byc motywem tej przerażającej zbrodni?
Jest oficjalne info od prezydenta JG i policji. W sprawie zatrzymana nieletnia starsza od zmarłej. Prawdopodobnie pokłóciły się. Czynności trwają. Obydwie to uczennice tej szkoły. 12latka była w piątej klasie, poszkodowana w siódmej
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Podobno z tej samej szkoły i sprawczyni była dwie klasy wyżej. Nie wiem jak to skomentować.
Tak, o tym na konferencji mówili.. Nawet nie mogę sobie wyobrazić jakiegoś potencjalnego motywu jakim się kierował taki dzieciak..PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn gru 15, 2025 10:54 pm Podobno z tej samej szkoły i sprawczyni była dwie klasy wyżej. Nie wiem jak to skomentować.
-
Introligatorka1980
- Tritonotti
No mozna sie pokłócić. Można sie nawet "pobić,". No ale zabić?
Wiem, też tego nie ogarniam. Przekazałam info "oficjalne".. ale nie wiem o co się trzeba pokłócić żeby zabić mając do tego 15 lat.. w dorosłym życiu nie widzę powodu, co najwyżej samoobrona jak nie ma wyjścia. Ale w podstawówce? Straszne..Introligatorka1980 pisze: ↑pn gru 15, 2025 10:58 pm No mozna sie pokłócić. Można sie nawet "pobić,". No ale zabić?
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
-
Beatrix123
- RoyalBaby
Gdzieś czytałam, że było w to zaangażowanych więcej osób, ale na tym etapie mogą to być jedynie plotki. Przerażające
- verysweetcherry
- Moderator
Dlatego to mi przypomina sprawę tej dziewczynki i trochę też Asi, z tym że Asia nie wytrzymała i sama sobie zrobiła krzywdę. Pewnie kojarzycie wątki, bo są też na forum. Straszna tragedia, jak zwykle jakieś sprawy kryminalne mnie ruszają i później zapominam to tutaj.. dramat.Beatrix123 pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:01 pm Gdzieś czytałam, że było w to zaangażowanych więcej osób, ale na tym etapie mogą to być jedynie plotki. Przerażające
-
Introligatorka1980
- Tritonotti
Czytam właśnie, ze obydwie miały noże. Rany, co z tymi dzieciakami?
To jest strasznie przykre, 21 wiek, ciągle się mówi o przemocy, hejcie, złych zachowaniach, są pogadanki w szkołach, reklamy.. I co z tego wynika? Nic. Abstrahując już czy tak było w tej sprawie- mam ostatnio wrażenie, że ten system nie działa i albo źle jest to opracowane albo ludzie nagminnie wykorzystują takie argumenty w swojej obronie..verysweetcherry pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:01 pm Czytałam teraz info,że podobno ta 12latka znęcała się nad innymi...
Nie nam osądzać, czekajmy na efekty. Współczuję rodzinom, chociaż niewiadomo do końca co tam się działo..
Chodzi mi o szerzenie świadomości w społeczeństwie. Kiedyś nie było lepiej, ale nikt nic z tym nie robił. Teraz robią, ale nieudolnie. Tyle akcji, kampanii, pogadanek. A świadomość dalej na poziomie mułu, bo "mnie to nie dotyczy"PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:11 pm Oj proszę cię z tym 21 wiekiem, Agnieszka Karkoszka została w podobym wieku zamordowana przez koleżanki 14 latki w 20 wieku i co to zmienia jaki mamy wiek?
- berry blast
- Currently:revenge
nie liczyłabym na to, że ludzie przestaną zabijać bo mają akcje i pogadanki.
Na to też bym nie liczyła, ale uważam, że takie akcje w podstawówkach doskonale pokazują na jakim poziomie edukacji jesteśmy. Skoro w naszym chorym kraju większość ludzi uważa pójście do psychologa za bycie wariatem a do pedagoga- za bycie konfidentem. Dalej nie widzę powodu do takiego czynu. Skoro ktoś to zrobił to albo coś z nim nie halo albo zabrakło odwagi na zgłoszenie a wystarczyło na zab*cie innej osoby.berry blast pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:17 pm nie liczyłabym na to, że ludzie przestaną zabijać bo mają akcje i pogadanki.
- mezalians_urodowy
- WążNaTshircie
Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.YMH2301 pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:20 pm Na to też bym nie liczyła, ale uważam, że takie akcje w podstawówkach doskonale pokazują na jakim poziomie edukacji jesteśmy. Skoro w naszym chorym kraju większość ludzi uważa pójście do psychologa za bycie wariatem a do pedagoga- za bycie konfidentem. Dalej nie widzę powodu do takiego czynu. Skoro ktoś to zrobił to albo coś z nim nie halo albo zabrakło odwagi na zgłoszenie a wystarczyło na zab*cie innej osoby.
Matko, obrzydliwe, niewiarygodne. Jak powoływać dziecko na ten świat, jeśli masz z tyłu głowy, że może się ono stać ofiarą szykan… wiele z nas było tego świadkiem, jak reagowaliśmy jako dzieci? I jak reagowali dorośli? Nijak. Okropne. Dziewczyny były podobno z „dobrych domów”, znaczy to tyle, że przemoc i okrucieństwo nie należy do żadnej warstwy społecznej, jest wszędzie i to przeraża najbardziej.mezalians_urodowy pisze: ↑wt gru 16, 2025 12:39 am Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
U mnie też było milion pogadanek na temat przemocy rówieśniczej, a nawet specjalne zajęcia z udziałem psychologów. Według mnie największym problemem na tych zajęciach było rozmydlanie odpowiedzialności. Szkolne gwiazdeczki, które były sprawczyniami przemocy, brylowały i zbijały sobie piątki z panią psycholog. Dosłownie one były problemem, a koniec końców tylko one z zajęć skorzystały. Reszta dzieci, w tym te które naprawdę tego potrzebowały, siedziała cicho i nie uczestniczyła. Dobry psycholog od razu wyczułby dynamikę klasy. A juz tym bardziej pedagog powinna to wyczuć, bo miała wiele zgłoszeń na konkretne osoby. Ale miała to w dupie.mezalians_urodowy pisze: ↑wt gru 16, 2025 12:39 am Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
Mnie takie sprawy nie szokują. Miałam w szkole patusiarstwo. Wiem do czego jest zdolne. Dodam, że patusiarstwo to nie zawsze są dzieci z biedy czy od alkoholików. W bogatych domach też są patusy. Pamiętam z mojego gimnazjum "akcję" pocięcia dziewczyny butelką. Uważam, że szkoła do której chodziły dziewczynki powinna być przetrzepana we wszystkie strony, a nauczyciele dokładnie przesłuchani. Ale jak znam życie to w szkole juz trwa demage control i każda kwoka tylko pilnuje, żeby wyszło, ze ona nic nie wiedziała.
Ja powiem tak.. System jest nieudolny i działania w takich sprawach są beznadziejne. Nic nie wnoszą. Sama pamiętam czasy gimnazjum, wstyd, obrażanie, wyzywanie. Nikt tego nie brał na poważnie. Brakuje jakiejś granicy i będzie jej brakować, bo niby wszyscy to traktują poważnie, a nawet dzieci z najlepszych domów potrafią być czystym złem.
Ale do jasnej ciasnej, czy naprawdę nie można czegoś zmienić? Już mi ręce opadają. Może pora pogadanki zamienić w coś innego? Wprowadzić jakąś inną formę? Sama już nie wiem, ale to jest przerażające, że podobno zmienia się dostęp do wiedzy a umysły stoją w miejscu..
Ale do jasnej ciasnej, czy naprawdę nie można czegoś zmienić? Już mi ręce opadają. Może pora pogadanki zamienić w coś innego? Wprowadzić jakąś inną formę? Sama już nie wiem, ale to jest przerażające, że podobno zmienia się dostęp do wiedzy a umysły stoją w miejscu..
-
Kobieta123
- Bransoletka50k
Może gdyby rodzice dzień przy dniu nawet kosztem siebie i swojego wypoczynku kładli tej dziewczynie do głowy zasady, wartości, tłumaczyli, powtarzali to by do tego nie doszło.
A to z jakichś oficjalnych źródeł czy tylko komentarz/e w internecie? Bo jak to drugie, to imo lepiej podchodzić do tego z dystansem, żeby nie było przypadkiem powtórki ze sprawy zastrzelenia nauczycielki z Wielkopolski przez byłego ucznia, kiedy to losowi ludzie na Twitterze/Facebooku wypisywali, jak to na pewno znęcała się nad biednym zabójcą, po czym okazało się, że był w niej obsesyjnie zakochany przez wiele lat, co potwierdził jeden z przyjaciół jego rodziny.verysweetcherry pisze: ↑pn gru 15, 2025 11:01 pm Czytałam teraz info,że podobno ta 12latka znęcała się nad innymi...
Oczywiście nie mówię, że to na pewno nie mogło się wydarzyć, po prostu na razie na dobrą sprawę nie wiadomo nic konkretnego o żadnej z tych dziewczyn (ani o nich rodzicach i o tym co kładli im do głów