iwona wieczorek

Moderator: verysweetcherry

strusiek
Koczkodan

Re: iwona wieczorek

Post autor: strusiek »

Mozecie polecic jakiś podkast który omawia tę sprawę tak "od początku" z opisem co dokładnie się działo w dniu zaginięcia, co mówili przesłuchiwani w tych pierwszych tygodniach itd.
Bo na ten moment jest już tyle tropów, aktualizacji itd że szukając jakiegoś treściwego podkastu trafiam tylko na "nowe informacje w sprawie" albo podkasterzy opowiadają tak jakby wszyscy juz znali większosc szczegółów.
☺️
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Post autor: Platini_blabla »

strusiek pisze: pn sie 05, 2024 12:50 pm Mozecie polecic jakiś podkast który omawia tę sprawę tak "od początku" z opisem co dokładnie się działo w dniu zaginięcia, co mówili przesłuchiwani w tych pierwszych tygodniach itd.
Bo na ten moment jest już tyle tropów, aktualizacji itd że szukając jakiegoś treściwego podkastu trafiam tylko na "nowe informacje w sprawie" albo podkasterzy opowiadają tak jakby wszyscy juz znali większosc szczegółów.
☺️
I to jest świetne pytanie bo ja nie znam. Podcast Justyny Mazur był tragiczny, z perspektywy osoby znającej realia był oderwany od rzeczywistości.
cysiamalaogrodniczka
LouiBag

Post autor: cysiamalaogrodniczka »

strusiek pisze: pn sie 05, 2024 12:50 pm Mozecie polecic jakiś podkast który omawia tę sprawę tak "od początku" z opisem co dokładnie się działo w dniu zaginięcia, co mówili przesłuchiwani w tych pierwszych tygodniach itd.
☺️

Kezu trochę inaczej spojrzał na sprawę, jak nie słuchałas - polecam.
:angel:
strusiek
Koczkodan

Post autor: strusiek »

cysiamalaogrodniczka pisze: pn sie 05, 2024 3:24 pm Kezu trochę inaczej spojrzał na sprawę, jak nie słuchałas - polecam.
Nie słuchałam, dzięki ☺️
Lo1337a
Migocząca Świeczka

Post autor: Lo1337a »

☺️
Nie podcast, ale ksiazka Szostaka “Co sie stalo z Iwona Wieczorek” dosc szczegolowo omawia sprawe od samego jej poczatku. Nie jest to pozycja wybitna, ale daje dobre pojecie, co, jak i kiedy. Jest dostepna w formie audiobooka.
Ojojojka
Mokra Włoszka

Post autor: Ojojojka »

Lo1337a pisze: pn sie 05, 2024 8:37 pm Nie podcast, ale ksiazka Szostaka “Co sie stalo z Iwona Wieczorek” dosc szczegolowo omawia sprawe od samego jej poczatku. Nie jest to pozycja wybitna, ale daje dobre pojecie, co, jak i kiedy. Jest dostepna w formie audiobooka.
Niestety nie polecam.Szostak dużo razy rozmija się z prawdą, wymyśla zdarzenia które nie miały miejsca, cała książka pisana pod tezę, że sprawcą jest były chłopak Iwony ,a ilością kłamstw przeinaczeń i naciągania faktów pobił rekord. Twierdzi min, że tylko on przeczytał całe akta, że nie zrobiła tego mama Iwony, że Iwona chciała coś ważnego wyznać babci i wiele,wiele innych rzeczy, które zostały zdementowane jako oczywiste bzdury.Czyta się może i dobrze, ale z prawdziwą historią nie ma wiele wspólnego.Opowieści o duchach litościwie przemilczę.
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Ojojojka pisze: pn sie 05, 2024 9:00 pm Niestety nie polecam.Szostak dużo razy rozmija się z prawdą, wymyśla zdarzenia które nie miały miejsca, cała książka pisana pod tezę, że sprawcą jest były chłopak Iwony ,a ilością kłamstw przeinaczeń i naciągania faktów pobił rekord. Twierdzi min, że tylko on przeczytał całe akta, że nie zrobiła tego mama Iwony, że Iwona chciała coś ważnego wyznać babci i wiele,wiele innych rzeczy, które zostały zdementowane jako oczywiste bzdury.Czyta się może i dobrze, ale z prawdziwą historią nie ma wiele wspólnego.Opowieści o duchach litościwie przemilczę.
Ja się zgadzam, niestety. W oczach Szostaka Paweł i ekipa z klubu są niewinni, uparł się na jej kuzyna - byłego chłopaka. Pomijając wiele innych wątków.

Nie wiem sama, może odcinki uwagi starsze na ten temat będą w miarę neutralne.
Lo1337a
Migocząca Świeczka

Post autor: Lo1337a »

A to sorki. Mialam poczucie (nadzieje?), ze jak Szostak poswiecil tej sprawie tyle lat zycia, to jego materialy sa rzetelne. Szkoda, bo historia zaginiecia Iwony jest bardzo ciekawa i az prosi sie o porzadna ksiazke.
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Lo1337a pisze: pn sie 05, 2024 11:57 pm A to sorki. Mialam poczucie (nadzieje?), ze jak Szostak poswiecil tej sprawie tyle lat zycia, to jego materialy sa rzetelne. Szkoda, bo historia zaginiecia Iwony jest bardzo ciekawa i az prosi sie o porzadna ksiazke.
Taka nigdy nie powstanie… każdy kto się zajmuje tematem natychmiast ma jakąś teorie (Paweł, ex kuzyn, ex policjant, rzekoma mafia, mama Iwony…) i się jej kurczowo trzyma dobierając argumenty pod jasno postawioną tezę. To samo z Iwoną Cygan. Nie ma rzetelnych źródeł przedstawiających suche fakty, wszystkim wjeżdżają emocje i teorie na bazie których budują historię.
Wixa97
Gacie z oceanu

Post autor: Wixa97 »

Czy gdzieś można obejrzeć/posłuchać wypowiedzi znajomych Iwony? Jakieś przesłuchania, wywiady?
Czy ci znajomi brali udział w poszukiwaniach w pierwszych dobach po zaginięciu?
Littlem
Modna

Post autor: Littlem »

Na netflixie był/jest (nie wiem, oglądałam jakiś czas temu) dokument i tam ten matka się wypowiada
Kissa
Gacie z oceanu

Post autor: Kissa »

Widział ktoś może ten filmik? Dotyczy on monitoringu a mianowicie jest tam kilka rzeczy które się nie zgadzaja. Myślę sobie: przecież to było już tyle razy analizowane, możliwe że gość sam pociął film żeby wyglądało podejrzanie, może szuka atencji. Dla pewności włączyłam sobie oryginalny film z monitoringu (wrzucony 14 lat temu - kanał 'gazeta wyborcza trojmiasto' https://m.youtube.com/watch?v=-A8-uStnL ... 9jaQ%3D%3D ) w spowolnieniu. I wiecie co? Serio tam ten monitoring wygląda jakby ktoś przy nim majstrował.

podrzucam link do YT (8 minut)

https://m.youtube.com/watch?v=UcQgB8hM5gk

Co wy o tym myślicie?
oliixii
Currently: planning drama

Post autor: oliixii »

Swego czasu sporo interesowałam się tą sprawą. Przeczytałam kilka ostatnich stron tego wątku... mam ciarki. Cokolwiek się stało z Iwoną, to straszne... :(
Nie wiem, czy już padły tu takie 3 tropy, ale pewnie tak:
Zatoka Sztuki oraz bardzo bogaty i wpływowy biznesmen gustujący w młodziutkich kobietach.
Moim zdaniem jedno albo drugie. To prawie niemożliwe, aby dzieciaki tak dobrze ukryły ciało i z niczym się nie wysypały, jeżeli by nie miały nad sobą groźby od kogoś wpływowego i po prostu brutalnego.
oliixii
Currently: planning drama

Post autor: oliixii »

*2 tropy
Awatar użytkownika
ugotowko
Koczkodan

Post autor: ugotowko »

Powiem wam, że wszystko jest do zrobienia. W 2017 podczas pracy na Islandii zaginął syn mojej nauczycielki z podstawówki. Rodzina zgłosiła na Policje zaginięcie, bo nie było z nim długo kontaktu. Wszczęto poszukiwania, ale po kilku tygodniach zatrzymano je ze względu na brak informacji i dowodów. Jego współlokator przed policją zeznał, że przez ponad tydzień nie widział go i "po prostu zabrał sobie sobie jego rzeczy, bo je zostawił" (garnitury, perfumy, elektronikę).... Wysprzątał mieszkanie i dosłownie na kilka dni przed zgłoszeniem się wyprowadził. Ponad to, sprawdzili mu telefon i znaleziono wyszukiwane hasła jak wyczyścić materac z krwi, jak pozbyć się śladów z materaca, jak usunąć ślady z palców, po czym przez kolejne 3,5 godziny nie korzystał z telefonu. Co najlepsze u dziewczyny tego współlokatora znaleziono telefon zaginionego.

Rok później znaleziono fragmenty zwłok w sieci rybackiej. Kolesia i laski nie posadzili ze względu na brak dowodów.
SmokAnalog
MoetGlass

Post autor: SmokAnalog »

ugotowko pisze: śr sie 21, 2024 7:59 am Powiem wam, że wszystko jest do zrobienia. W 2017 podczas pracy na Islandii zaginął syn mojej nauczycielki z podstawówki. Rodzina zgłosiła na Policje zaginięcie, bo nie było z nim długo kontaktu. Wszczęto poszukiwania, ale po kilku tygodniach zatrzymano je ze względu na brak informacji i dowodów. Jego współlokator przed policją zeznał, że przez ponad tydzień nie widział go i "po prostu zabrał sobie sobie jego rzeczy, bo je zostawił" (garnitury, perfumy, elektronikę).... Wysprzątał mieszkanie i dosłownie na kilka dni przed zgłoszeniem się wyprowadził. Ponad to, sprawdzili mu telefon i znaleziono wyszukiwane hasła jak wyczyścić materac z krwi, jak pozbyć się śladów z materaca, jak usunąć ślady z palców, po czym przez kolejne 3,5 godziny nie korzystał z telefonu. Co najlepsze u dziewczyny tego współlokatora znaleziono telefon zaginionego.

Rok później znaleziono fragmenty zwłok w sieci rybackiej. Kolesia i laski nie posadzili ze względu na brak dowodów.
Grubo. Myślę, że wiele jest takich spraw, w których organy ścigania dobrze wiedzą, kto jest winny, ale mają związane ręce z powodu braku dowodów, bo posłużenie się poszlakami to zawsze ryzyko.
Ancymonek

Post autor: Ancymonek »

Wixa97 pisze: śr sie 07, 2024 3:18 pm Czy gdzieś można obejrzeć/posłuchać wypowiedzi znajomych Iwony? Jakieś przesłuchania, wywiady?
Próżno szukać takich materiałów. Z tego, co ja kojarze to są tylko jakies szczątkowe wypowiedzi z czasow zaraz po zagnieciu Iwony. Nikt nie udzielał obszernych wywiadow. Jesli zaś chodzi o poszukiwania to najbardziej aktywny udział w poszukiwaniach miał Paweł. Wogole z tego, co wiadomo znajomi zostali przesłuchaniprzez policję dosyć późno po zaginięciu.
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Wixa97 pisze: śr sie 07, 2024 3:18 pm Czy gdzieś można obejrzeć/posłuchać wypowiedzi znajomych Iwony? Jakieś przesłuchania, wywiady?
Musiałabyś poszukać materiałów archiwalnych. Na samym początku na 15000% Adria się wypowiadała, Paweł też. Pamiętam że w TVP info na pewno, może w archiwalnych odcinkach uwagi. Więc tak brali udział byli przed kamerą.
Buka@
SushiRoll

Post autor: Buka@ »

Na YT były te ich wypowiedzi
slotek
BlondDoczep

Post autor: slotek »

A ktoś się orientuje, co teraz robią znajomi Iwony? Ta cała Adria, Paweł, kuzyn i ex?
kalena
Migocząca Świeczka

Post autor: kalena »

slotek pisze: czw wrz 05, 2024 12:28 pm A ktoś się orientuje, co teraz robią znajomi Iwony? Ta cała Adria, Paweł, kuzyn i ex?
Zapewne poukładali sobie życia. To już dorośli ludzie.
Buka@
SushiRoll

Post autor: Buka@ »

slotek pisze: czw wrz 05, 2024 12:28 pm A ktoś się orientuje, co teraz robią znajomi Iwony? Ta cała Adria, Paweł, kuzyn i ex?
Adria do niedawna pracowała w pubie "zimne nóżki". Zamknięto ten lokal w okolicach pandemii. Ma dziecko.
Bamboleena
Gacie z oceanu

Post autor: Bamboleena »

Paweł miał firmę, i został zatrzymany za udział w bardzo dużej karuzeli VAT.
i'm just a bambo
Hahahania
RóżowePolo

Post autor: Hahahania »

Dzisiaj wyświetlił mi się na tik toku wysyp filmików na temat Iwony i rzekomego rozwiązania sprawy. Słyszałyście?
Platini_blabla
Collagen z chlorellą

Hahahania pisze: śr wrz 11, 2024 9:04 pm Dzisiaj wyświetlił mi się na tik toku wysyp filmików na temat Iwony i rzekomego rozwiązania sprawy. Słyszałyście?
Kompletnie nic