Mają nijak do Zuzki pasuje… miałam ten sam bóldamascenka pisze: ↑pn gru 29, 2025 2:34 pm Jezu, z Waszego polecenia zaczęłam czytać te Rakowiska i nie umiem zrozumieć, po co ta baba pozmieniała sprawcom imiona? Reszcie postaci rozumiem, ale przez to czuję się, jakbym czytała o czymś zupełnie innym.![]()
Zbrodnia w Rakowiskach
Moderator: verysweetcherryRe: Zbrodnia w Rakowiskach
W wywiadzie powiedziała, że na samym początku powstawania książki imiona Zuzy i Kamila miały być pozostawione takie, jakie są. Później się rozmyśliła, bo skoro zmieniła imiona wszystkim postaciom pobocznym (których prawdziwe dane można bez problemu znaleźć w artykułach w internecie o sprawie) to zmieni jeszcze i im xDdamascenka pisze: ↑pn gru 29, 2025 2:34 pm Jezu, z Waszego polecenia zaczęłam czytać te Rakowiska i nie umiem zrozumieć, po co ta baba pozmieniała sprawcom imiona? Reszcie postaci rozumiem, ale przez to czuję się, jakbym czytała o czymś zupełnie innym.![]()
-
plotki3030
- Currently: planning drama
Myślę że możesz mieć rację. Sporo ludzi nauki to trochę oderwane typy na maxa skupione na sobie, swoim rozwoju i osiągnięciach. Nie mówię że wszyscy. Ale są nawet żarty na uczelniach że nie pamiętają imion swoich dzieci (bardzo śmieszne.. ) A matka Zuzy może ma świadomość że zawaliła i córka jest jaka jest przez to że nie potrafiła zbudować jej domu i poświęcić wystarczająco czasu i dlatego chce pomóc mimo wszystko..
-
plotki3030
To prawda że nikt że zdrowa kopułą nie zabije swoich rodziców choćby nie wiem co ale... Czytałam o metodach takich osób jak zuza że oni wylawiaja z tłumu ludzi na podstawie deficytow, wypełniają je a później robią z człowiekiem co chca a człowiek ten nawet tego nie widzi..xoseraphina pisze: ↑pn gru 29, 2025 1:18 am No właśnie przez to, że Kamil nie sprawiał wcześniej problemów, a Zuzanna tak, to ludziom się wydaje, że to ona miała na niego zły wpływ i namówiła do tego morderstwa. A gdyby tak było to biegli, którzy badali tą dwójkę, na pewno by to wyłapali. Nie było żadnej podstawy by tak twierdzić. Opinia lekarzy wskazała, że Kamil nie posiadał osobowości zależnej i dokonał zbrodni z premedytacją. W ocenie sądu oboje byli winni morderstwa w takim samym stopniu, dlatego dostali ten sam wymiar kary. Nie było żadnych okoliczności łagodzących dla Kamila. Poza tym u Zuzanny nie zdiagnozowano socjopatii, tylko osobowość narcystyczną, a to dwa różne zaburzenia, choć pewne zachowania mogą się pokrywać. Ponadto ja uważam, że zdrowego psychicznie człowieka w żaden sposób nie da rady nakłonić do zabójstwa własnych rodziców. To, że Kamil był bezproblemowy nie znaczy, że u niego w głowie tam wszystko stykało.
Moim zdaniem Kamil jako młody chłopak może miał potrzebę wyróżnienia się, może imponowala mu śmiałość i odmienność Zuzy. On był przeciętny a ona JAKAŚ. Głośna, pewna siebie i nie bała się niczego ani nikogo. Nastolatkom może to imponować. I jeśli u Kamila w domu była jakakolwiek dyscyplina, nawet coś normalnego typu dobre oceny, wracanie do domu o 20stej itp to może ta potrzeba buntu znalazła idolke.
I co jeśli ona sprawiła że on też poczuł się jakiś. Jakiś na tyle że dokonał zbrodni, bo mógł, bo co im zrobią? Bo są mądrzejsi niż reszta ludzi. Sama inspiracją filmem jest przerażająca, ale też pokazuje że oni serio myśleli że są kimś niezwykłym.
On był normalny zanim ja poznał. Moim zdaniem ona była jakiś zapalnikiem do jego późniejszych odpalow.
Brrr Miałam do czynienia z narcyzami i serio oni często dobierają sobie "ofiare" której dają uwagę dokładnie taka jak tej osobie brakuje a później wjeżdża szereg technik manipulacji i człowiek ugotowany i nawet nie wie w jakim g.. siedzi.
Prawdy nie dowiemy się nigdy ale serio uważam że to ona była prowadyrka w tym wszystkim a on gdyby jej nie poznał przeszedłby bunt młodzieńczy łagodniej i skończyłoby się co najwyżej na jakichś ucieczkach z domu czy paleniu trawki.
-
plotki3030
Na marginesie - gdybym miała w rodzinie kogoś kto zabił swoich rodziców czy kogokolwiek to zwyczajnie bałabym się tej osoby. Bo skoro taki Kamil zabił swoją matkę to kto wie co mu może jeszcze odpalić w głowie.
Nie wyobrażam sobie powrotu takich ludzi do społeczeństwa i też uważam że nie powinni mieć możliwości zmiany imion czy nazwisk.
To tak jak np matka Szymonka z Będzina, kto wie czy znów nie chodzi w ciąży a konkubent nawet nie wie z kim ma dzieciaka brrr
Nie wyobrażam sobie powrotu takich ludzi do społeczeństwa i też uważam że nie powinni mieć możliwości zmiany imion czy nazwisk.
To tak jak np matka Szymonka z Będzina, kto wie czy znów nie chodzi w ciąży a konkubent nawet nie wie z kim ma dzieciaka brrr
-
plotki3030
-
witaminkaa
- GreckieWakacje
-
Maximus1111
- LouiBag
Serio , osadzeni , więźniowie, skazani za morderstws mają dostęp do internetu .?witaminkaa pisze: ↑pn gru 29, 2025 7:32 pm Nasza celebrytka czyta o sobie i prawdopodobnie jest już na tak zwanym półotworku za dobre zachowanie. PDW Ziuta! Oby tylko wychowek się nie dowiedział, że śmieszkujesz sobie w internecie, bo różnie to może odebrać. xD
-
witaminkaa
- GreckieWakacje
Tak i nie, a właściwie nie i tak. Nie, nie mają wolnego dostępu do internetu w samym zakładzie karnym, a przynajmniej nie na takich zasadach jak na wolności. Jest dostęp do platform edukacyjnych (jeśli komuś przysługuje) lub do załatwienia spraw urzędowych, ale zawsze za zgodą administracji i ściśle monitorowany. Tak, jak jest na przepustce w domu, a z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładam, że bywa u mamy. Sama data dodania tego komentarza pewnie wskazuje na to, że była na dzień lub dwa w domu na święta za dobre zachowanie. Kobiety są traktowane lżej pod tym względem i po odbyciu znacznej części kary, odbywają resocjalizację przez ponowne wpuszczanie do społeczeństwa jeśli mają dobrą opinię i nie stanowią zagrożenia dla innych.Maximus1111 pisze: ↑pn gru 29, 2025 7:53 pm Serio , osadzeni , więźniowie, skazani za morderstws mają dostęp do internetu .?
-
Joanna Darc
- Kciuk
I ona sama do tego domu jedzie?Pociągiem?witaminkaa pisze: ↑pn gru 29, 2025 8:09 pm Tak i nie, a właściwie nie i tak. Nie, nie mają wolnego dostępu do internetu w samym zakładzie karnym, a przynajmniej nie na takich zasadach jak na wolności. Jest dostęp do platform edukacyjnych (jeśli komuś przysługuje) lub do załatwienia spraw urzędowych, ale zawsze za zgodą administracji i ściśle monitorowany. Tak, jak jest na przepustce w domu, a z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładam, że bywa u mamy. Sama data dodania tego komentarza pewnie wskazuje na to, że była na dzień lub dwa w domu na święta za dobre zachowanie. Kobiety są traktowane lżej pod tym względem i po odbyciu znacznej części kary, odbywają resocjalizację przez ponowne wpuszczanie do społeczeństwa jeśli mają dobrą opinię i nie stanowią zagrożenia dla innych.
Interesująca teoria, ale już wcześniej ktoś napisał, że to jest konto zluta a nie ziuta, więc z ogromną dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością nie napisała tego Zuzanna.witaminkaa pisze: ↑pn gru 29, 2025 8:09 pm Tak i nie, a właściwie nie i tak. Nie, nie mają wolnego dostępu do internetu w samym zakładzie karnym, a przynajmniej nie na takich zasadach jak na wolności. Jest dostęp do platform edukacyjnych (jeśli komuś przysługuje) lub do załatwienia spraw urzędowych, ale zawsze za zgodą administracji i ściśle monitorowany. Tak, jak jest na przepustce w domu, a z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładam, że bywa u mamy. Sama data dodania tego komentarza pewnie wskazuje na to, że była na dzień lub dwa w domu na święta za dobre zachowanie. Kobiety są traktowane lżej pod tym względem i po odbyciu znacznej części kary, odbywają resocjalizację przez ponowne wpuszczanie do społeczeństwa jeśli mają dobrą opinię i nie stanowią zagrożenia dla innych.
-
witaminkaa
- GreckieWakacje
Na przepustce nie ma czegoś takiego jak funkcjonariusze chodzący za osadzonym. Każda z nas w ciągu swojego życia mogła i pewnie mijała kogoś z ZK na przepustce i nawet o tym nie wiedziała. Przestępcy (mordercy i gwałciciele też) są wśród nas, ale na codzień o tym nie myślimy.
-
Maximus1111
- LouiBag
Ma-sa-krawitaminkaa pisze: ↑pn gru 29, 2025 8:09 pm Tak i nie, a właściwie nie i tak. Nie, nie mają wolnego dostępu do internetu w samym zakładzie karnym, a przynajmniej nie na takich zasadach jak na wolności. Jest dostęp do platform edukacyjnych (jeśli komuś przysługuje) lub do załatwienia spraw urzędowych, ale zawsze za zgodą administracji i ściśle monitorowany. Tak, jak jest na przepustce w domu, a z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładam, że bywa u mamy. Sama data dodania tego komentarza pewnie wskazuje na to, że była na dzień lub dwa w domu na święta za dobre zachowanie. Kobiety są traktowane lżej pod tym względem i po odbyciu znacznej części kary, odbywają resocjalizację przez ponowne wpuszczanie do społeczeństwa jeśli mają dobrą opinię i nie stanowią zagrożenia dla innych.
Taka wariatka na przepustce i to zaledwie po 11 latach ? Szok.
Ciekawe czy rzeczywiście jest możliwość hdzies to sprawdzić .
Bardzo sie wkręciłam w temacie Rakowsik- mozna powiedzieć na nowo. Czytałam na innym forum o jej matce. Nieźle to wszystko zwichrowane.
Ale dziek
Ale dzieki za wytłumaczenie jak.to wyglada.
Według mnie Kamil to większy wariat niż Zuza. W końcu to byli jego rodzice a dla niej - obcy ludzie. Nie kupuję tego, że ona go niby zmanipulowała, sorry ale w jaki sposób normalnego człowieka można zmanipulować do takiego stopnia, że zaszlachtowal własnych rodziców jak świnie?
-
xoseraphina
- FejkTiffany
Zgadzam się z tym. Zuzanna zabiła obcych ludzi, więc tak naprawdę ona jest zwykłym mordercą jakich wiele. Natomiast Kamil poszedł o krok dalej i dokonał tego na własnych rodzicach. Żeby zostać matkobójcą to trzeba wykazać się jeszcze większą bezwzględnością i rozhamowaniem, niż w przypadku zabójstwa obcych ludzi, którzy nic dla nas nie znaczą.Alek88 pisze: ↑pn gru 29, 2025 8:32 pm Według mnie Kamil to większy wariat niż Zuza. W końcu to byli jego rodzice a dla niej - obcy ludzie. Nie kupuję tego, że ona go niby zmanipulowała, sorry ale w jaki sposób normalnego człowieka można zmanipulować do takiego stopnia, że zaszlachtowal własnych rodziców jak świnie?
A co tam ciekawego o jej matce wiadomo?Maximus1111 pisze: ↑pn gru 29, 2025 8:21 pm Ma-sa-kra
Taka wariatka na przepustce i to zaledwie po 11 latach ? Szok.
Ciekawe czy rzeczywiście jest możliwość hdzies to sprawdzić .
Bardzo sie wkręciłam w temacie Rakowsik- mozna powiedzieć na nowo. Czytałam na innym forum o jej matce. Nieźle to wszystko zwichrowane.
Ale dziek
Ale dzieki za wytłumaczenie jak.to wyglada.
przecież to napisało zupełnie inne konto.witaminkaa pisze: ↑pn gru 29, 2025 7:32 pm Nasza celebrytka czyta o sobie i prawdopodobnie jest już na tak zwanym półotworku za dobre zachowanie. PDW Ziuta! Oby tylko wychowek się nie dowiedział, że śmieszkujesz sobie w internecie, bo różnie to może odebrać. xD
-
Maximus1111
- LouiBag
Że zabierała Zuzę jak byla mniejsza na swoje wyklady na akademie rolnicza w Siedlcach, ze dziewczynka była obcinana na krótko i byla jakimś pośmiewiskiem.
Matka zafiksowana na punkcie Egiptu i mezopotami i całego tego okresu jest dr hab
Był taki dlugi tekst od bylego studenta a jednym forum juz nie pamiętam gdzie
-
plotki3030
A ja wierzę. To taki lekki przykład ale pewnie każdy zna jakaś parę gdzie tylko ludzie z zewnątrz widzą ze jedna strona na drugą ma negatywny wpływ a sam zainteresowany ma klapki na oczach.
Uważam że zuza ma predyspozycje by przeprać komuś mózg i zaangażować do swoich szatańskich pomysłów i wybrała kogoś kto nie ma psychy, ma jakieś kompleksy i jest podatny na wpływ innych i wybrała takiego Kamila. I jak pisałam nie bronię go bo to co odwalił jest potworne ale myślę że to ona była zapalnikiem który podpalił nie te cechy które trzeba..
-
plotki3030
Mysle że najgorsze co ta matka zrobiła Zuzie to wpojenie jej przekonania o bezkarnosci.Dziewczyna wiedziała że matka ze wszystkiego ja wyciągnie więc łamała zasady jak leci i nie bała się.Maximus1111 pisze: ↑wt gru 30, 2025 3:28 pm Że zabierała Zuzę jak byla mniejsza na swoje wyklady na akademie rolnicza w Siedlcach, ze dziewczynka była obcinana na krótko i byla jakimś pośmiewiskiem.
Matka zafiksowana na punkcie Egiptu i mezopotami i całego tego okresu jest dr hab
Może ta matka to też taki ego top, przekonany o własnej wyjątkowości.
Ja byłam jej studentką. Nie miałam złych wspomnień z tą kobietą. Jej zajęcia były zawsze bardzo ciekawe. Była wymagająca, ale bardzo pozytywnie nastawiona do studentów. Pamiętam, że nie raz chwaliła się Zuza, jaka jest mądra itp. Że wiersze pisze. Jak się dowiedziałam, że to jej córka zrobiła to byłam w ogromnym szoku.Maximus1111 pisze: ↑wt gru 30, 2025 3:28 pm Że zabierała Zuzę jak byla mniejsza na swoje wyklady na akademie rolnicza w Siedlcach, ze dziewczynka była obcinana na krótko i byla jakimś pośmiewiskiem.
-
witaminkaa
- GreckieWakacje
Poczytaj o historii II wojny światowej gdzie miliony "normalnych ludzi" podporządkowały się woli Hitlera i "szlachtowali" miliony innych ludzi "jak świnie".