Zaginięcie Mai Kowalskiej
Moderator: verysweetcherryRe: Zaginięcie Mai Kowalskiej
tak dużo się pojawia informacji, że tyle osób miało myśli samob* spowodowane przez M. ale nikt z tych anonimowych osób nie wyjaśnia, co takiego ona robiła, że powodowała u ludzi aż tak ostateczne myśli...
Akurat ta dziewczynka anonimowa nie jest a komentarze zamieściła przed znalezieniem ciała „oby się nie odnalazła bo…” i dalej się rozpisała o tym, w internecie nic nie ginie , potem to sporostowala i nic już nie zamieściła..
a to nie wiedziałam, że to tak otwarcie dziewczyna napisała... ja nie mam fb ani insta więc dla mnie jesteście jedynym źródłem informacji (mam wrażenie, że wszystkie inne publikacje są sto lat za tym forum;)). Oczywiście nie biorę wszystkiego za pewnik, ale tu się w ogóle dowiaduję, że takie rzeczy się w sprawie pojawiają (nawet plotki czy fejki)
- Pierre_Doletz
- Skarpeta Rakieta
Służby w akcji na fb chyba czytają wande bo właśnie próbują wybielić policjantów. Po co podawać informacje ze Maja była poszukiwana 4 razy? Jaki to ma związek z zarzutami rodziny o opieszałość? No i ich wersja się kłóci z wersja rodziny. No, ale poprzedni wpis też był skandaliczny - nie sprawdzili faktów i niepotrzebnie skupili się na jakims domniemanym hejcie, co aktualnie nie wiadomo jaki ma związek ze sprawą (o ile w ogóle ma). Obrzydliwe.
Wiecie, co mnie dziwi - między świętami a majówką byłam tydzień u rodziny, która mieszka 50-60 km od Mławy i "sięga" tam lokalne mławskie radio, którego moja ciotka namiętnie słucha całe dnie - ani słowa o zaginieciu, poszukiwaniach, morderstwie czy w ogóle o niczym związanym z tą sprawą...cisza na ten temat jak makiem zasiał była. W niedzielę był marsz i też nic na ten temat a u ciotki gra to w kuchni od rana do nocy.....
Nie wiem też czy nikt przez ciebie nie popełnił samob*. Uważasz że w porządku będzie jak zacznę rozpowiadać bez żadnych dowodów na to że przyczynilas się do samob* kilku osób?
-
stromek.bart
- KlasaBiznes
Rodzina podobno nie zgadzała się na ujawnienie wizerunku. Nie wiadomo gdzie jest prawdaPEONIA pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:37 pm Wiecie, co mnie dziwi - między świętami a majówką byłam tydzień u rodziny, która mieszka 50-60 km od Mławy i "sięga" tam lokalne mławskie radio, którego moja ciotka namiętnie słucha całe dnie - ani słowa o zaginieciu, poszukiwaniach, morderstwie czy w ogóle o niczym związanym z tą sprawą...cisza na ten temat jak makiem zasiał była. W niedzielę był marsz i też nic na ten temat a u ciotki gra to w kuchni od rana do nocy.....
Ja jak najbardziej wierzę w to, ze Maja mogła być bully i patusiarą ale w te samob* nie wierzę. Wiesz czemu? Mława to mieścina 30 tysięcy mieszkańców. Musiałby być jakiś ślad w postaci nekrologów, artykułów w gazetach, na fejsie itp. Ludzie by udostępniali to. Mława to mała mieścina szybko by wypłynęło kim jest osobą lub osoby, które popełniły s przez Maję a na razie nic takiego nie ma miejsca.....
Też o tym czytałam. I o ile komunikatów o poszukiwaniach mogli przez to nie ogłaszać to przecież już jak znaleziono ciało itp to zgoda była wydana. A tu w lokalnych mediach totalna cisza. Nawet jak w niedzielę był ten marsz to zero wzmianki na ten temat jakby sprawa nie istniała w ogóle....stromek.bart pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:42 pm Rodzina podobno nie zgadzała się na ujawnienie wizerunku. Nie wiadomo gdzie jest prawda
no właśnie tak przeczytałam w jednym z artykułów, tam rzeczniczka policji z Mławy się wypowiadała, że zgodę na publikację wizerunku dostali od rodziny dopiero 28 kwietnia. Ale ciekawa jestem, czy to prawda, bo czy rodzina w tym momencie skarżyłaby się na opóźnione działania policji?stromek.bart pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:42 pm Rodzina podobno nie zgadzała się na ujawnienie wizerunku. Nie wiadomo gdzie jest prawda
Moim zdaniem akurat w tym przypadku policja się wywiązała z roboty.
Jak rodzina poszła zgłosić zaginięcie to ona już prawdopodobnie nie żyła. Brak zgody na upublicznienie jej wizerunku przez długi czas, zgłosili zaginiecie nie odrazu tylko na następny dzień, ci przyjęli zgłoszenie, odnaleźli ją w trudnym terenie,jego zatrzymali w moment.
ja uważam, że w porównaniu do innych spraw tutaj jest ok
Jak rodzina poszła zgłosić zaginięcie to ona już prawdopodobnie nie żyła. Brak zgody na upublicznienie jej wizerunku przez długi czas, zgłosili zaginiecie nie odrazu tylko na następny dzień, ci przyjęli zgłoszenie, odnaleźli ją w trudnym terenie,jego zatrzymali w moment.
ja uważam, że w porównaniu do innych spraw tutaj jest ok
-
29362523190006
- LouiBag
Zadna ofiara nie jest krystalicznie czysta, nikt z nas nie jest, na kazdego z nas mozna cos znalezc. Czy na tym powinnismy sie skupiac?
Dziewczyna zostala zamordowana i nawet jakby cpala okradala staruszki i przeklinala papieza nie zaslugiwala na to.
Nie rozumiem po co szukanie argumentow przeciwko niej? Ludzie chca przekonac siebie samych ze ich to nie dotknie bo sa moralnie lepsi? Okropne
Dziewczyna zostala zamordowana i nawet jakby cpala okradala staruszki i przeklinala papieza nie zaslugiwala na to.
Nie rozumiem po co szukanie argumentow przeciwko niej? Ludzie chca przekonac siebie samych ze ich to nie dotknie bo sa moralnie lepsi? Okropne
Plus wiedząc teraz co mieszkańcy Mławy lubią wypisywać w internecie to pewnie Maja byłaby dawno spalona na stosiePEONIA pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:44 pm Ja jak najbardziej wierzę w to, ze Maja mogła być bully i patusiarą ale w te samob* nie wierzę. Wiesz czemu? Mława to mieścina 30 tysięcy mieszkańców. Musiałby być jakiś ślad w postaci nekrologów, artykułów w gazetach, na fejsie itp. Ludzie by udostępniali to. Mława to mała mieścina szybko by wypłynęło kim jest osobą lub osoby, które popełniły s przez Maję a na razie nic takiego nie ma miejsca.....
Masz rację, z perspektywy policji te wcześniejsze ucieczki mogą wpływać mocno niekorzystnie na ocenę sytuacji. Ale nie zapominajmy, że wciąż mówimy o 16 letniej dziewczynce. Nigdy nie zrozumiem tego bagatelizowania sprawy przez funkcjonariuszy przyjmujących zgłoszenie. Wiele spraw zostało niewyjaśnionych właśnie przez zbyt późne podjęcie śledztwa. Ja wiem, że w tym przypadku prawdopodobnie życia Mai już nikt by nie cofnął, no ale mimo wszystko...antyrefleks100 pisze: ↑wt maja 06, 2025 1:13 pm Ja to raczej odbieram jako wytłumaczenie działania policji, a nie argumenty przeciwko Mai. Jeżeli miała na koncie ucieczki to nie ma się co dziwić, że nie rzucili wszystkiego żeby jej szukać w trybie pilnym bo na początku mogło to nie wyglądać na coś poważnego
No właśnie więc teraz szybka analiza - skoro nawet o tym taka cisza to myślicie że gdyby dziecko popełniło samob* to mówiliby o tym? Moja bliska osoba popełniła samob*, 28 lat,bardzo pracowity i pomocny dobry chłopak. Minął rok zanim policja oddała nam list, a motyw do tej pory ukrywają chociaż my już wiemy. Policja to dobre gagatki, tak samo jak cała reszta ;) dla nich najważniejsze jest szybko zakończyć temat, a potem już jakby sprawy nie było więc nawet jeśli doszło do jakiegoś samob* to nikt o tym mówić nie będzie, jedynie może nagłośnić sprawę rodziną takiej osoby… ale wierzę salcesonowi że dziewczynka tak napisała i ludzie poprostu poprzekręcali, pewnie dziewczynki rówieśniki to potwierdzali w komentarzach albo gdzieś pisali i się tak stworzyła plotkaPEONIA pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:46 pm Też o tym czytałam. I o ile komunikatów o poszukiwaniach mogli przez to nie ogłaszać to przecież już jak znaleziono ciało itp to zgoda była wydana. A tu w lokalnych mediach totalna cisza. Nawet jak w niedzielę był ten marsz to zero wzmianki na ten temat jakby sprawa nie istniała w ogóle....
-
appleblossom
- Tritonotti
Jest założona zbiórka na pomoc prawną dla rodziców Mai
Dodam jeszcze że w tym liście który miał ze sobą były jego „ostatnie życzenia” tak samo co do pogrzebu. A oddali list po roku ! Wstydziliby się, dobrze że my jako rodzina jakoś tak intuicyjnie zrobiliśmy akurat co do pogrzebu tak jak było w liście jako prośba.. także zamiatanki pod dywan u policji sa popularnedior pisze: ↑wt maja 06, 2025 1:23 pm No właśnie więc teraz szybka analiza - skoro nawet o tym taka cisza to myślicie że gdyby dziecko popełniło samob* to mówiliby o tym? Moja bliska osoba popełniła samob*, 28 lat,bardzo pracowity i pomocny dobry chłopak. Minął rok zanim policja oddała nam list, a motyw do tej pory ukrywają chociaż my już wiemy. Policja to dobre gagatki, tak samo jak cała reszta ;) dla nich najważniejsze jest szybko zakończyć temat, a potem już jakby sprawy nie było więc nawet jeśli doszło do jakiegoś samob* to nikt o tym mówić nie będzie, jedynie może nagłośnić sprawę rodziną takiej osoby… ale wierzę salcesonowi że dziewczynka tak napisała i ludzie poprostu poprzekręcali, pewnie dziewczynki rówieśniki to potwierdzali w komentarzach albo gdzieś pisali i się tak stworzyła plotka
-
estefaniagonzalez
- Gacie z oceanu
Ma ktoś zdjęcia, linki jako dowody, że Maja była już wcześniej poszukiwana przez policje? Jak miała chyba 14 lat
Zbiórka wrzucona na Zrzutkę wygląda na legit – udostępniła ją kuzynka Mai, więc raczej nie ma wątpliwości co do jej autentyczności. Na Facebooku już się pojawiają komentarze typu „to sprawa dla prokuratora, po co im prawnik?”, więc żeby uprzedzić takie głosy tutaj – przypominam o czymś takim jak instytucja oskarżyciela posiłkowego. Rodzina ma pełne prawo mieć profesjonalnego pełnomocnika, który będzie reprezentował ich interesy w postępowaniu, niezależnie od działań prokuratury. To nie tylko rozsądne, ale wręcz potrzebne w tak medialnej i trudnej sprawie.
-
Dora_Diamant
- Kciuk
Tak, nie mają co robić, tylko czytać głupoty w internatach. Jaki ma związek, że informują ile razy była szukana? Ano taki, że to jest powód, dla którego dostała taka kategorię jaką dostała jako zaginiona. Rodzina zarzuca opieszałość, a nie wyraziła zgody na udostępnienie jej wizerunku. Logiczne.Pierre_Doletz pisze: ↑wt maja 06, 2025 12:36 pm Służby w akcji na fb chyba czytają wande bo właśnie próbują wybielić policjantów. Po co podawać informacje ze Maja była poszukiwana 4 razy? Jaki to ma związek z zarzutami rodziny o opieszałość? No i ich wersja się kłóci z wersja rodziny. No, ale poprzedni wpis też był skandaliczny - nie sprawdzili faktów i niepotrzebnie skupili się na jakims domniemanym hejcie, co aktualnie nie wiadomo jaki ma związek ze sprawą (o ile w ogóle ma). Obrzydliwe.