Nierozwiązane zaboojstwa
Moderator: verysweetcherryRe: Nierozwiązane zaboojstwa
Ja już od kilku lat nie mogę przestać myśleć o Magdzie Czechowskiej z Kielc. Jakim cudem od tylu lat dalej nic nie wiadomo?!
Również ta sprawa nie daje mi spokoju. Jestem z jej okolic, na pewno miałyśmy wspólnych znajomych, a o całej sprawie słyszałam tylko z mediów. Pamiętam, że panowała ogromna panika kiedy zaginęła, moja mama pilnowała, żebym nigdy sama nigdzie nie chodziła, dramat po prostu. Obstawiam dwie wersje- albo był to ktoś z jej otoczenia, albo ktoś zapoznany w internecie. Miała ją ciocia odprowadzić, Magda uparła się żeby iść sama. Zniknęła na ulicy Mielczarskiego przy tunelu prowadzącym z dworca PKP między innymi. Dziwi mnie, że nikt nic nie widział. Tam są bloki z oknami centralnie na to wyjście, ludzi się dużo przewija, dużo podróżnych. Nie mogło to być uprowadzenie, skoro nikt nie zwrócił uwagi i nie wyglądało nic podejrzanie. Do domu stamtąd daleko nie miała- może z 8-10 minut piechotą, więc raczej nie skorzystałaby z podwózki kogoś znajomego. Myślę, że była z kimś umówiona, dlatego chciała wrócić sama. Plus to tłumaczenie jej ciotki, że „bała się przyznać, że nie odprowadziła Magdy pod blok” dlatego kłamała mamie Magdy, że ta zaraz wróci do domu, że rozstały się pod klatką dziwne się wydaje. Może wiedziała o jakimś spotkaniu, albo o jakiejś relacji swojej siostrzenicy.
Dodatkowo to, że nie zginęła od razu i badanie treści żołądka też sugeruje, że nie był to ktoś przypadkowy. W takim wypadku po prostu zrobił by jej krzywdę i porzucił byle gdzie, albo ukrył.
Przepraszam, za chaotyczność wpisu, ale bardzo porusza mnie ta sprawa i chciałabym, żeby w końcu się wyjaśniło.
Tak, będę je jadła, debile
-
- MiamiBicz
Ciekawa jest jeszcze sprawa Pawła Pysia, który był kierowca i woził leki do hurtowni farmaceutycznych.
Znaleziono go martwego w tym samochodzie, mial slady pobicia i zakrwawione ubranie.
Tam tez jakies zaniedbania byly.
Uznano, ze zmarł z przyczyn naturalnych.
Justyna Mazur zrobiła o tym odcinek, już dośc dawno.
Znaleziono go martwego w tym samochodzie, mial slady pobicia i zakrwawione ubranie.
Tam tez jakies zaniedbania byly.
Uznano, ze zmarł z przyczyn naturalnych.
Justyna Mazur zrobiła o tym odcinek, już dośc dawno.
Miau :3
W mediach jest napisane, że że stadniny podwiózł ją i jej koleżankę właściciel. Skąd wątek z ciocią?Himirriam pisze: ↑pn gru 02, 2024 5:04 am Również ta sprawa nie daje mi spokoju. Jestem z jej okolic, na pewno miałyśmy wspólnych znajomych, a o całej sprawie słyszałam tylko z mediów. Pamiętam, że panowała ogromna panika kiedy zaginęła, moja mama pilnowała, żebym nigdy sama nigdzie nie chodziła, dramat po prostu. Obstawiam dwie wersje- albo był to ktoś z jej otoczenia, albo ktoś zapoznany w internecie. Miała ją ciocia odprowadzić, Magda uparła się żeby iść sama. Zniknęła na ulicy Mielczarskiego przy tunelu prowadzącym z dworca PKP między innymi. Dziwi mnie, że nikt nic nie widział. Tam są bloki z oknami centralnie na to wyjście, ludzi się dużo przewija, dużo podróżnych. Nie mogło to być uprowadzenie, skoro nikt nie zwrócił uwagi i nie wyglądało nic podejrzanie. Do domu stamtąd daleko nie miała- może z 8-10 minut piechotą, więc raczej nie skorzystałaby z podwózki kogoś znajomego. Myślę, że była z kimś umówiona, dlatego chciała wrócić sama. Plus to tłumaczenie jej ciotki, że „bała się przyznać, że nie odprowadziła Magdy pod blok” dlatego kłamała mamie Magdy, że ta zaraz wróci do domu, że rozstały się pod klatką dziwne się wydaje. Może wiedziała o jakimś spotkaniu, albo o jakiejś relacji swojej siostrzenicy.
Dodatkowo to, że nie zginęła od razu i badanie treści żołądka też sugeruje, że nie był to ktoś przypadkowy. W takim wypadku po prostu zrobił by jej krzywdę i porzucił byle gdzie, albo ukrył.
Przepraszam, za chaotyczność wpisu, ale bardzo porusza mnie ta sprawa i chciałabym, żeby w końcu się wyjaśniło.
-
- Channelka
Jest o tym książka. "Dziewczyna w czarnej sukience"bezcialo pisze: ↑pt sie 23, 2024 7:51 am Nierozwiązana sprawa, która ostatnio niesamowicie mnie frapuje to zbrodnia miłoszycka. Wstyd trochę się przyznać ale kojarzyłam ją głównie ze względu na powiązaną z nią sprawę Tomasza Komendy (teraz odnoszę wrażenie, że właśnie sprawa TK trochę „przyćmiła” tę zbrodnię jeśli chodzi o opinie publiczną). 15-letnia dziewczyna została brutalnie zgwałcona (tak bardzo, że doszło do rozerwania i krwotoku z miejsc intymnych) i porzucona nago na mrozie, zmarła właśnie w wyniku wykrwawienia i wyziębienia. O matactwach, pomijaniu i niezabezpieczaniu śladów, świadkach którzy przeczą sobie nawzajem i zmieniają zeznania można napisać książkę. Mówię o tej sprawie jako nierozwiązanej, ponieważ uważam, że obecni oskarżeni nie są jedynymi sprawcami. Mam wrażenie, że przynajmniej jeden z nich wie, co dokładnie stało się tej nocy i kto popełnił zbrodnię, ale milczy, ponieważ kryje kogoś.
Polecam podcast Polska na faktach i odcinek o serii niewyjaśnionych zaginięć na Pomorzu.
Na ten temat polecam podcast Kompulika z Arpiwum X, moim zdanie świetnie opracowany materiał, dużo szczegółów - jeśli lubisz długie i szczegółowe właśnie podcasty, to na pewno Ci się spodoba.Biczysko77 pisze: ↑pn lip 22, 2024 6:59 pm Sprawa Frauke Liebs jest dość frapująca, tym bardziej, że jej przebieg wywołuje ciarki. Nawet nie chcę sobie wyobrażać, przez co przechodzili jej bliscy, dopóki nie znaleziono ciała.
Danuta Nykiel
Iwona Rojszczak
Ania Boczkiewicz
Edyta Wedler
Kamila Piotowska i Edyta Matyśkiewicz
Sześć młodych kobiet z tego samego regionu Polski.
Lata 90 i początek 2000.
Wszystkie zamordowane, żadna sprawa nie wyjaśniona...
Iwona Rojszczak
Ania Boczkiewicz
Edyta Wedler
Kamila Piotowska i Edyta Matyśkiewicz
Sześć młodych kobiet z tego samego regionu Polski.
Lata 90 i początek 2000.
Wszystkie zamordowane, żadna sprawa nie wyjaśniona...
Sprawdziłam i nie sądziłam,że AŻ tak długie. A ogółem warty słuchania? Bo widzę,że YT podpowiada mi sprawę o Froon i Kremers od niego i nie wiem,czy warto poświęcić czas
To jest mój ulubiony autor podcastów, omówione dowody, poszlaki, podejrzani, ofiara, motywy, możliwe teorie. Takie kompendium wiedzy o danej sprawie. Wszystko z kulturą, nie ma jakichś głupich tekstów czy śmieszków, porządnie przygotowane, naprawdę research jest świetnie zrobiony za każdym razem. Co do podcastu o Froon i Kremers to słuchałam go bardzo dawno i nie pamiętam, ale widzę, że jest krótki jak na Kompulika, więc może zacznij od tego i zobacz, czy Ci podejdzie
O fajnie,posłucham. Bo mi się dawno już te podkasty znudziły,za duży boom. Slucham jednej podcasterki, bardzo lubię,ale może warto sprawdzić coś nowego skoro tak obszernie opowiada. 4h o Frauke to dużo,ale z 2 strony sprawa interesująca,a przede wszystkim bardzo ciężka i smutnakensi pisze: ↑sob sty 04, 2025 6:26 pm To jest mój ulubiony autor podcastów, omówione dowody, poszlaki, podejrzani, ofiara, motywy, możliwe teorie. Takie kompendium wiedzy o danej sprawie. Wszystko z kulturą, nie ma jakichś głupich tekstów czy śmieszków, porządnie przygotowane, naprawdę research jest świetnie zrobiony za każdym razem. Co do podcastu o Froon i Kremers to słuchałam go bardzo dawno i nie pamiętam, ale widzę, że jest krótki jak na Kompulika, więc może zacznij od tego i zobacz, czy Ci podejdzie
https://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/m ... ia/pzvkqgk
Sprawa Patryka Połczyńskiego jest dla mnie dużą zagadką. Prokuratura twierdzi, że Patryk popełnił samobójstwo, sam się związał, umieścił betonowe płyty na szyi i utopił. Nie klei się to totalnie…
Patryk zaginął mniej więcej w tym samym czasie, co Iwona Wieczorek, różnica dosłownie kilku dni, również Trójmiasto. Sprawa Iwony były zdecydowanie bardziej medialna i mam wrażenie, że całość sił policji była skupiona na poszukiwaniu Iwony
Ciekawym wątkiem w tej sprawie jest to, że Patryk kilku osobom mówił o rejsie, każdej osobie wskazał inną destynację. Dodatkowo porobił też czystki na komputerze
Sprawa Patryka Połczyńskiego jest dla mnie dużą zagadką. Prokuratura twierdzi, że Patryk popełnił samobójstwo, sam się związał, umieścił betonowe płyty na szyi i utopił. Nie klei się to totalnie…
Patryk zaginął mniej więcej w tym samym czasie, co Iwona Wieczorek, różnica dosłownie kilku dni, również Trójmiasto. Sprawa Iwony były zdecydowanie bardziej medialna i mam wrażenie, że całość sił policji była skupiona na poszukiwaniu Iwony
Ciekawym wątkiem w tej sprawie jest to, że Patryk kilku osobom mówił o rejsie, każdej osobie wskazał inną destynację. Dodatkowo porobił też czystki na komputerze
Te teorie prokuratury i policji czasami są tak absurdalne, że lepszymi śledczymi są osoby postronne niż specjaliści.Kulka1234 pisze: ↑sob sty 04, 2025 8:29 pm https://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/m ... ia/pzvkqgk
- sabinkalivia8821
- Srebrna Kropeczka
mnie ostatni
i zaciekawiła sprawa rodziny Wolany
i zaciekawiła sprawa rodziny Wolany
Jednak zrobił typowe przygotowanie które robi osoba żegnająca się z życiem. Też na początku myślałam, że na pewno to jakieś uknute morderstwo ale chyba jednak nie, na dodatek na csi wypowiadał się ktoś kto znał kogoś pracującego przy sprawie (?) i podrzucił komentarz że wszystkie dowody (a nie wszystkie ujrzały światło dzienne) potwierdzają tezę policjantówKulka1234 pisze: ↑sob sty 04, 2025 8:29 pm https://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/m ... ia/pzvkqgk