Start
Mój profil

Zbrodnia w Rakowiskach

Moderator: verysweetcherry
plotki3030
Currently: planning drama

Re: Zbrodnia w Rakowiskach

Post autor: plotki3030 »

Limonene pisze: śr gru 31, 2025 1:23 am Mam wrażenie że tutaj wszystko co się działo przed 2020 to są dla niektórych czasy gdzie nawet prądu nie było xD błagam, 2014 to jest rozkwit social mediów, prawie każdy ma instagrama a już na pewno Facebooka. Nie każdy miał telefon? XD
Smartfonu z dostępem do internetu nie miał każdy. W 2020 Wanda udostępniła swój poród jako pierwsza w Polsce i było to coś nowego i szokującego dla niektórych. A to było 5 lat temu, teraz to już nic dziwnego.
I wcale nie było tak jak teraz, że jest jakaś zbrodnia i fora internetowe płoną od wpisów i plotek gdzie latają screeny z SM sprawców, jakieś urywki wpisów czy filmy. Nie było wszystko nagrywane przez osoby trzecie, dopiero teraz tak jest ze np mogliśmy zobaczyć film że zbrodni uw bo ktoś to nagrał.
Były artykuły o tej zbrodni ale komentarze były czyszczone i wcale nie było dużo info o nich z ich SM. Teraz to raz dwa ludzie wyszukują konta, wpisy, cała rodzinę po znajomych.. 10 lat to przepaść co do internetu. I dopiero w czasie wirusa wszystko przyspieszyło.
witaminkaa
GreckieWakacje

Post autor: witaminkaa »

Limonene pisze: śr gru 31, 2025 1:23 am Mam wrażenie że tutaj wszystko co się działo przed 2020 to są dla niektórych czasy gdzie nawet prądu nie było xD błagam, 2014 to jest rozkwit social mediów, prawie każdy ma instagrama a już na pewno Facebooka. Nie każdy miał telefon? XD
Z czego same konta Zuzy i Kamila istniały wiele lat wcześniej przed dniem 0. Smartfony z dostępem do internetu istniały wtedy od wielu lat, ale pewnie to kwestia tego, że osoby, które piszą takie rzeczy w 2014 miały 10 lat.
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

berry blast pisze: śr gru 31, 2025 12:47 pm Wanda udostępniła swój poród w internecie bo chciała zarobić a nie dlatego, że była taka rozwinięta technologicznie.

a przepaść to była między rokiem 1980 a 1990 a nie 2015 i 2025.
W zasadzie główna różnica to dziki rozwój AI i memuszki o covidzie, ja np.korzystam z flagowca z 2019 roku. Jeszcze 5 lat wcześniej, w 2014 wchodziłam w internetu głównie za pomocą laptopa bo było to dla mnie wygodniejsze, ale smartfony z dostępem do sieci były jak najbardziej dostępne. To był z tego co pamiętam prime time Facebooka, z którego korzystały przede wszystkim osoby w wieku okołostudenckim, a nk pełna fejkowych profili (co obserwujemy dzisiaj na FB) się zwijała z rynku. Śledziłam informacje o morderstwie z Rakowisk na wykopie 🙈 zainteresowanie true crime nie było aż tak rozpowszechnione jak dzisiaj, ale jak ktoś chciał to spokojnie znajdował informacje, screenshoty, konta last.fm. Minęło tylko 10 lat i jestem naprawdę zaskoczona jak krótką pamięć ma wiele osób.
Mimicry
Skarpeta Rakieta

Post autor: Mimicry »

Testtesttest111 pisze: śr gru 31, 2025 2:02 pm W zasadzie główna różnica to dziki rozwój AI i memuszki o covidzie, ja np.korzystam z flagowca z 2019 roku. Jeszcze 5 lat wcześniej, w 2014 wchodziłam w internetu głównie za pomocą laptopa bo było to dla mnie wygodniejsze, ale smartfony z dostępem do sieci były jak najbardziej dostępne. To był z tego co pamiętam prime time Facebooka, z którego korzystały przede wszystkim osoby w wieku okołostudenckim, a nk pełna fejkowych profili (co obserwujemy dzisiaj na FB) się zwijała z rynku. Śledziłam informacje o morderstwie z Rakowisk na wykopie 🙈 zainteresowanie true crime nie było aż tak rozpowszechnione jak dzisiaj, ale jak ktoś chciał to spokojnie znajdował informacje, screenshoty, konta last.fm. Minęło tylko 10 lat i jestem naprawdę zaskoczona jak krótką pamięć ma wiele osób.
Właśnie, Wykop! Ja pamiętam też, że Zuzanna miała taki dobrze prosperujący fanpage na Facebooku - tam się umawiała z czytelnikami na spotkania itd. Ona naprawdę była dość popularna w swoich kręgach. Miała też rzeczywiście konto na last.fm - popularne wtedy. Miała je w ogóle chyba wszędzie - bo to był prime time różnych fajnych portali i powiedziałabym, że kiedyś było ich wiecej i było ciekawiej. Teraz wszystko spłaszczyło się do instagrama. W każdym razie, jedno pewne - było więcej swobody w komentarzach, najwięcej "smaczków" po tragedii z Rakowisk wyczytałam w komentarzach pod artykułami na jakimś Onecie itp.
Orchidea2103
Tritonotti

Post autor: Orchidea2103 »

Pif Paf pisze: pn lis 24, 2025 10:45 am Sprawa zryła mi banie i czesto o niej myślę...mozesz starac sie jako rodzic,ale wystraczy ze masz pecha i trafi ci sie niedojebany egzemplarz jak Kamilek albo ta dwunastolatka z USA,ktora ze swoim 24 letnim "chlopakiem"( ktory podawał sie za 300letniego wilkołaka) zabił swoja rodzinę. Jej mały brat probował bronic sie przed nimi zabawkowym mieczem świetlnym. Ona juz dawno wyszła na wolnosc z ośrodka,ten chlopak dostal chyba dozywocie. Zmienila dane ale ludzie i tak ja rozpoznali.
Miałam podobne odczucia i cały czas zadaję sobie pytanie, co właściwie powinni zrobić ci rodzice w tej sytuacji. Wyrzucić go z domu? Odciąć od gotówki? Na wprowadzenie konsekwencji było już zdecydowanie za późno i, z tego co zrozumiałam, on niestety poza nauką nie miał żadnych obowiązków i dostawał wszystko, czego chciał… Co właściwie powinni zrobić rodzice w takiej sytuacji?
plotki3030

Orchidea2103 pisze: czw sty 01, 2026 2:34 am Miałam podobne odczucia i cały czas zadaję sobie pytanie, co właściwie powinni zrobić ci rodzice w tej sytuacji. Wyrzucić go z domu? Odciąć od gotówki? Na wprowadzenie konsekwencji było już zdecydowanie za późno i, z tego co zrozumiałam, on niestety poza nauką nie miał żadnych obowiązków i dostawał wszystko, czego chciał… Co właściwie powinni zrobić rodzice w takiej sytuacji?
Szczerze to też mnie to zastanawia. Czy w ogóle jest jakieś dobre i racjonalne postępowanie w tej sytuacji? Kochać mimo wszystko czy odciąć się? Ja bym chyba zwyczajnie bała się żyć pod jednym dachem z takim okrutnym morderca, nawet jakby był to ktoś bliski..

Zastanawiam się też co by było gdyby tej matce udało się uciec. Była przy drzwiach więc mimo zaskoczenia i walki działa racjonalnie i mało jej brakowalo. A gdyby udało się uciec i zaalarmiwac sąsiadów? Jak ta kobieta by żyła pozniej. Brr Horror serio.
plotki3030

Odświeżyłam sobie trochę materiałów na ten temat i dalej wydaje mi się że to Zuza miała na niego zły wpływ. Kamil miał dziewczynę z którą nagle zerwał i zaczął spotykać się z Zuza (i dlatego średnio wierzę w te gadanie że to nie była para tylko przyjaciele) i od tego momentu zaczal się zmieniać, od ubioru po zachowanie. Zaczął coś brać, wagarować, odcinał się od kumpli. Poza tym było podane że tuż po zatrzymaniu on udawał że nie ma nic wspólnego z tym zabojstwe a ona wręcz była dumna i opowiedziała wszystko z satysfakcja, więc no to też dużo mówi o tej sytuacji..

Ciekawi są też ci znajomi co ich podwozili, widzieli zakrwawione ciuchy i ponoć Zuza im w drodze powiedziała co zrobili i zaproponowala po 100tys na głowę za milczenie. Dziwne to że oni się ich nie bali. Jakbym miała podwieźć znajomych a oni wracają z domu zakrwawieni i mówią że zabili rodziców chyba bym zemdlała. A ci po odwiezieniu ich do Krakowa nie poszli od razu na policję. Brr

To już bardziej naturalnie zachowała się dziewczyna u której zatrzymali się w Krakowie, nie miała świadomości co zrobili a i tak zauważyła dziwne zachowania i w sumie dzięki niej policja ich tak szybko znalazła choć wtedy przeciez nie wiedziała że właśnie informuje gdzie są mordercy

Pisząc to serio mam wrażenie że to jakaś literacka fikcja a nie prawdziwa historia..
Pif Paf
Modna

Post autor: Pif Paf »

Orchidea2103 pisze: czw sty 01, 2026 2:34 am Miałam podobne odczucia i cały czas zadaję sobie pytanie, co właściwie powinni zrobić ci rodzice w tej sytuacji. Wyrzucić go z domu? Odciąć od gotówki? Na wprowadzenie konsekwencji było już zdecydowanie za późno i, z tego co zrozumiałam, on niestety poza nauką nie miał żadnych obowiązków i dostawał wszystko, czego chciał… Co właściwie powinni zrobić rodzice w takiej sytuacji?
Nie mam pojecia.
Plebiscytowa
Mokra Włoszka

Post autor: Plebiscytowa »

Ta zbrodnia jest, wg mnie, jedną z najgłupszych na świecie. Motywacja, sposób działania. Jakim trzeba być dębiłem, żeby wierzyć, że to się miało udać. Kamil został bez rodziców, bez majątku, z obrazami w głowie, których się nie pozbędzie nigdy. Jedne z najlepszych lat życia zmarnowane w więzieniu. Coś czuję, że Zuza jak wyjdzie zostanie celebrytką, skoro potrafi wywierać taki wpływ na ludzi... Będzie się klikała ta jej grafomania, Kamil chyba nie ma takich jaj, jak ona i nie jest tak zaburzony.

Okropna zbrodnia i bardzo mi przykro, że rodzice chłopaka byli tak długo świadomi tego, kto ich mordował. Myślę, że ich serce pękło już dużo wcześniej...
Mam nadzieję, że karma istnieje.
wikkywikky
RóżowePolo

Post autor: wikkywikky »

deafmoans pisze: wt gru 30, 2025 10:53 pm Linda aktualnie robi tatuaże :p
Znalazłam dzięki!
teodora55
LouiBag

Post autor: teodora55 »

wikkywikky pisze: czw sty 01, 2026 10:38 pm Znalazłam dzięki!
Też ją znalazłam, myślałam że to facet
Awatar użytkownika
damascenka
Administrator

Post autor: damascenka »

teodora55 pisze: czw sty 01, 2026 11:33 pm Też ją znalazłam, myślałam że to facet
Kurcze, ona nie miała innego nazwiska?
mariaow
ZdalnaFanka

Post autor: mariaow »

Ja znalazlam dwie Lindy tatuazystki. Ta od Rakowisk ma nazwisko na M. i chyba dzialalnosc w Poznaniu.
Awatar użytkownika
babycowboy
Srebrna Kropeczka

Post autor: babycowboy »

teodora55 pisze: czw sty 01, 2026 11:33 pm Też ją znalazłam, myślałam że to facet
To źle znalazłaś, bo Linda ma długie brązowe włosy i ogólnie raczej nie idzie jej pomylić z facetem xD
outofsightoutofmind
Tritonotti

Post autor: outofsightoutofmind »

plotki3030 pisze: czw sty 01, 2026 2:17 pm Odświeżyłam sobie trochę materiałów na ten temat i dalej wydaje mi się że to Zuza miała na niego zły wpływ. Kamil miał dziewczynę z którą nagle zerwał i zaczął spotykać się z Zuza (i dlatego średnio wierzę w te gadanie że to nie była para tylko przyjaciele) i od tego momentu zaczal się zmieniać, od ubioru po zachowanie. Zaczął coś brać, wagarować, odcinał się od kumpli. Poza tym było podane że tuż po zatrzymaniu on udawał że nie ma nic wspólnego z tym zabojstwe a ona wręcz była dumna i opowiedziała wszystko z satysfakcja, więc no to też dużo mówi o tej sytuacji..

Ciekawi są też ci znajomi co ich podwozili, widzieli zakrwawione ciuchy i ponoć Zuza im w drodze powiedziała co zrobili i zaproponowala po 100tys na głowę za milczenie. Dziwne to że oni się ich nie bali. Jakbym miała podwieźć znajomych a oni wracają z domu zakrwawieni i mówią że zabili rodziców chyba bym zemdlała. A ci po odwiezieniu ich do Krakowa nie poszli od razu na policję. Brr

To już bardziej naturalnie zachowała się dziewczyna u której zatrzymali się w Krakowie, nie miała świadomości co zrobili a i tak zauważyła dziwne zachowania i w sumie dzięki niej policja ich tak szybko znalazła choć wtedy przeciez nie wiedziała że właśnie informuje gdzie są mordercy

Pisząc to serio mam wrażenie że to jakaś literacka fikcja a nie prawdziwa historia..
Skoro wyznala, ze jest lesbijka i byla w zwiazku z dziewczyna, kiedy zaczeli sie przyjaznic z Kamilem (i byly razem w trakcie ich przyjazni), to nie wiem, skad dalej wiara w to, ze byli para 😂. Dla przyjaciol tez mozna porzucic swoja dziewczyne, tylko zazwyczaj dzieje sie na odwrót 😒. Co do tych znajomych, to mysle, ze sie bali, bo przeciez wiezli osoby, ktore mialy przy sobie noze, wiec, jesli zgodzili sie na pieniadze za milczenie, to nie mieli zbytnio wyboru. Musieliby sie zgodzic, bo nie mieliby czego do obrony w razie czego.
Awatar użytkownika
damascenka
Administrator

Post autor: damascenka »

Z ciekawostek: na stronie 208 książki "Rakowiska", chyba coś nie poszło przy korekcie i pada zdanie: "Jeden plecak został u Marcina w bagażniku". XD
Awatar użytkownika
Smb911
RiczAsFak

Post autor: Smb911 »

damascenka pisze: sob sty 03, 2026 8:58 am Z ciekawostek: na stronie 208 książki "Rakowiska", chyba coś nie poszło przy korekcie i pada zdanie: "Jeden plecak został u Marcina w bagażniku". XD
Tak jak pomylenie MiedzyrzeCa z MiedzyrzeCZem 🤪
Czepiam się bo to moje rodzinne strony i do pewnego momentu miałam burdel w papierach XD
sira46
Ciastko

Post autor: sira46 »

a ktoś mieszkający w okolicach białej podlaskiej wie co tam się dzieje teraz z tym domem? wiem że był wystawiony za bardzo niską cenę ale to było już z dobre pare lat temu
Maximus1111
LouiBag

Post autor: Maximus1111 »

sira46 pisze: ndz sty 04, 2026 7:10 pm a ktoś mieszkający w okolicach białej podlaskiej wie co tam się dzieje teraz z tym domem? wiem że był wystawiony za bardzo niską cenę ale to było już z dobre pare lat temu
Gdzieś slyazalam.ze kupila go jakas dalsza.rodzina , a gdzies ze jest tam jakas zarejestrowana DG. A moze jedno nie wyklucza drugiego.
Na google maps nie pokazuje tego adresu.
Joanna Darc
Kciuk

Post autor: Joanna Darc »

sira46 pisze: ndz sty 04, 2026 7:10 pm a ktoś mieszkający w okolicach białej podlaskiej wie co tam się dzieje teraz z tym domem? wiem że był wystawiony za bardzo niską cenę ale to było już z dobre pare lat temu
Powyżej ktoś pisał,że jest tam jakaś firma.
outofsightoutofmind
Tritonotti

Post autor: outofsightoutofmind »

Z tego, co sie dowiedzialem, dom jest zamieszkaly przez jakas rodzinke z dziecmi, a wlasciciel zarejestrowal firme na adres domowy. Najnizsza cena jaka znalazlam za ten dom to bylo 460 tys, a ogloszenie wystawila babcia K niecale dwa lata po.
polaris_novsarka
Mokra Włoszka

Post autor: polaris_novsarka »

PrzemoKondratowicz pisze: pn lis 24, 2025 11:01 pm To było tak denne ta książka była tak denna a ta autorka jest porażająca. Jak 15 latka.
zgadzam sie, mysle ze popularne obecnie okreslenie "cringe" opisuje, co czulam czytajac ja. zwlaszcza, kiedy autorka nazywa pe*isa kamila jego "strategicznym organem"... jak z jakiegos taniego harlekinu...
poza tym nie wierze, ze miedzy zuza i kamilem nie bylo czegos wiecej. kiedys siedzialam nad jej wierszami,ktore im blizej zbrodni, tym robily sie gorsze - wbrew pozorom wczesniej pisala calkiem fajnie, mysle ze gdyby nie zabila, moglaby poprawic kunszt i osiagnac jakis sukces... chociaz moze teraz sobie poprawia kunszt w wiezieniu. w kazdym razie! czytalam jej wiersze kilkanascie, kilkadziesiat razy i tam na 100% sa nawiazania do Kamila i ich "zwiazku", mimo ze majcher twierdzi, ze zuza pisala do Oli. fakt niektore sa do Oli ale im blizej zbrodni, sa zdecydowanie do Kamila. nie dziwie sie ze majcher tego nie wyhaczyla, pisarka jest bardzo srednia.

caly czas mam w glowie zeby sama trzasnac o tej zbrodni ksiazke! jestem z tego samego pokolenia co kamila i zuzanna, mysle ze moglabym lepiej przedstawic te historie. taki wydaje mi sie byl problem, majcher nie moze pokoleniowo odniesc sie do tego wydarzenia, ani nie moze tez go adekwatnie w tym kontekscie przeanalizowac.
polaris_novsarka
Mokra Włoszka

Post autor: polaris_novsarka »

Www88 pisze: sob gru 20, 2025 10:57 pm Tez mam jej tomik, kupiony w 2014 roku... gdzies przypadkiem natrafiłam na wiersz, później chyba stronę, podeszło mi to wtedy i do niej napisałam
Pamiętam w jakim szoku bylam później, jak wyszło, ze to morderca
jakby ktos kiedys chcial ten tomik sprzedac, kupuje. dam trzy stowki. albo wiecej.
sujka
Srebrna Kropeczka

Post autor: sujka »

A bardzo mnie ciekawi, moze ktos mnie oswieci, skad sie wziela w ogole narracja, ze Zuzanna i Kamil byli para? Bo ogladalam ostatnio dokument Tajemnice polskich morderstw i tam bylo wyraznie sugerowane, ze Zuzanna i Kamil byli razem, byli w zwiazku, na ktory rodzice Kamila nie chcieli sie zgodzic. Ale przemilczano, ze Zuzanna miala intymna relacje z maloletnia dziewczyna przed 15-tka kilka lat wczesniej, za ktora byla skazana przez sad. Albo musiala byc bi albo z to bycie para z Kamilem to media podkrecily i wymyslily, by nadac temu jakies ramy i etykiete, ze zabili "z odrzucanej przez wszystkich milosci".
mariaow
ZdalnaFanka

Post autor: mariaow »

polaris_novsarka pisze: pt sty 09, 2026 3:01 pm zgadzam sie, mysle ze popularne obecnie okreslenie "cringe" opisuje, co czulam czytajac ja. zwlaszcza, kiedy autorka nazywa pe*isa kamila jego "strategicznym organem"... jak z jakiegos taniego harlekinu...
poza tym nie wierze, ze miedzy zuza i kamilem nie bylo czegos wiecej. kiedys siedzialam nad jej wierszami,ktore im blizej zbrodni, tym robily sie gorsze - wbrew pozorom wczesniej pisala calkiem fajnie, mysle ze gdyby nie zabila, moglaby poprawic kunszt i osiagnac jakis sukces... chociaz moze teraz sobie poprawia kunszt w wiezieniu. w kazdym razie! czytalam jej wiersze kilkanascie, kilkadziesiat razy i tam na 100% sa nawiazania do Kamila i ich "zwiazku", mimo ze majcher twierdzi, ze zuza pisala do Oli. fakt niektore sa do Oli ale im blizej zbrodni, sa zdecydowanie do Kamila. nie dziwie sie ze majcher tego nie wyhaczyla, pisarka jest bardzo srednia.

caly czas mam w glowie zeby sama trzasnac o tej zbrodni ksiazke! jestem z tego samego pokolenia co kamila i zuzanna, mysle ze moglabym lepiej przedstawic te historie. taki wydaje mi sie byl problem, majcher nie moze pokoleniowo odniesc sie do tego wydarzenia, ani nie moze tez go adekwatnie w tym kontekscie przeanalizowac.
Zgadzam się co do książki, wywracałam tam oczami przy tym strategicznym organie i paru innych momentach.
Ale niby ona pisząc te książkę była w kontakcie z Zuza, która potwierdziła że nie byli parą oraz podsumowała że powodem zbrodni były narkotyki. Jakoś tak było w tej książce napisane (albo w epilogu, już nie pamiętam). No więc nie wiem jak to jest.