Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: PrzemoKondratowicz »

W latach 90 Krzysztof O. Chociaż działał ze swoją fundacją przy brutalnych morderstwach (tak wiem że był kontrowersyjny i miał swoje za uszami, ale chociaż cosrobil). Teraz maksymalnie mamy marsz milczenia i koniec. Ja chce lex Danusia i odpowiedzialność karną od 10 roku życia !!!! Poprawczak też od 10.
milky_way
RóżowePolo

Post autor: milky_way »

Jest nowy reportaż (tym razem Polsat News) na temat tego morderstwa: https://www.youtube.com/watch?v=BOrONJ_dV1A
Strzalka023
MoetGlass

Post autor: Strzalka023 »

A tymczasem na Onecie opinie "ekspertów": "W jej przypadku powrót do domu i dozór kuratorski w mojej opinii w ogóle nie wchodzi w rachubę. Ta dziewczynka będzie w swoim środowisku żyła ze stygmatem morderczyni, będzie zagrożona. - stwierdził."

Rece opadają, dlaczego ktoś sie przejmuje emocjami mordercy. Ją trzeba odizolować od ludzi.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

Strzalka023 pisze: wt gru 23, 2025 9:57 pm A tymczasem na Onecie opinie "ekspertów": "W jej przypadku powrót do domu i dozór kuratorski w mojej opinii w ogóle nie wchodzi w rachubę. Ta dziewczynka będzie w swoim środowisku żyła ze stygmatem morderczyni, będzie zagrożona. - stwierdził."

Rece opadają, dlaczego ktoś sie przejmuje emocjami mordercy. Ją trzeba odizolować od ludzi.
to nie jest stygmat tylko fakt.
bez kitu, ci pseudoeksperci przynoszą więcej szkody niż pożytku.
będzie zagrożona? co jeszcze? hejt się wylał? biedna pokrzywdzona?

to jak naplucie w twarz rodzinie Danuśki na dzień przed wigilią 🙄
MatkaJoannaOdPlotek
BlondDoczep

Post autor: MatkaJoannaOdPlotek »

berry blast pisze: wt gru 23, 2025 10:10 pm to nie jest stygmat tylko fakt.

tylko, że rodzice Danusi proszą o ciszę i spokój i nie pisanie w ogóle, nie wypisywanie tego wszystkiego. Przeżywają najgorsze chwile życia, a są atakowani z każdego miejsca - tv, radio czy internet informacjami o zabójstwie. Oni chcą przeżyć żałobę i jakoś żyć.
SiabadabaLala
Bagietka z szarlott

Post autor: SiabadabaLala »

Strzalka023 pisze: wt gru 23, 2025 9:57 pm A tymczasem na Onecie opinie "ekspertów": "W jej przypadku powrót do domu i dozór kuratorski w mojej opinii w ogóle nie wchodzi w rachubę. Ta dziewczynka będzie w swoim środowisku żyła ze stygmatem morderczyni, będzie zagrożona. - stwierdził."

Zaczynają robić ze sprawcy ofiarę. 'Dziewczynka, stygmat, zagrożenie, hejt'. Mam wrażenie, że eksperci mówią o kradzieży cukierka i nadepnięciu na zabe, a nie o zabraniu do szkoly noża i zamordowaniu dziecka.
Mimicry
Skarpeta Rakieta

Post autor: Mimicry »

SiabadabaLala pisze: wt gru 23, 2025 10:46 pm Zaczynają robić ze sprawcy ofiarę. 'Dziewczynka, stygmat, zagrożenie, hejt'. Mam wrażenie, że eksperci mówią o kradzieży cukierka i nadepnięciu na zabe, a nie o zabraniu do szkoly noża i zamordowaniu dziecka.
"Overkill oznacza przesadę, nadmiar – użycie znacznie większej siły lub środków, niż jest to konieczne do osiągnięcia celu, a w kontekście kryminalistyki to nadzabijanie, czyli zadanie ofierze wielu śmiertelnych ciosów, gdy już nie może się bronić."

To jest to, co ona zrobiła. Nie tylko zaplanowała to, spakowała nóż (i to podobno niejeden), zaczaiła się na Danusię, ale ona jeszcze zadała jej tych ciosów mnóstwo... jakby zabić to było jej mało, bo chciała zobaczyć więcej krwi i zmasakrowania.

Od czasu tej sprawy zaczęłam zastanawiać się nad ideą rescojalizacji... co to jest, czemu ma służyć i kto w to wierzy w ogóle? I jaka jest alternatywa...

To jest bardzo ciężka sprawa... zejdźmy na ziemię - kara śmierci nie wchodzi w grę, ona też po prostu nie wyparuje, nie zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Musi gdzieś mieszkać, spać, jeść. Uczyć się. Do poprawczaka nie trafi (a to jest "więzienie dla dzieci"), no to co ci rodzice mają z nią teraz zrobić? Przypomina się niejedna taka historia o dzieciach, które zagrażały czy zamordowały członków rodziny - choćby nawet ta z Rakowisk. Czytałam kiedyś reportaż o kobiecie, która adoptowała dziecko, które śmiertelnie zagrażało rodzinie. To skończyło się rozwiązaniem adopcji. Tam ta biedna kobieta opowiadała o tym lęku, nocnym czuwaniu na zmianę, bo bali się własnego dziecka. A co, jeśli samemu wychowało się takiego potwora w dziecięcej skórze?
Awatar użytkownika
Jellyfjucik
RoyalBaby

Post autor: Jellyfjucik »

Ludzie, którzy siedzieli w więzieniach mówią, ze to nie więzienie i izolacja jest karą, a fakt, ze jestes tam zamknięty z ludźmi złymi do cna. Teraz albo H rzeczywiście żałuję czynu, i placówka do której trafi (o ile trafi) da jej tak popalić że jej sie ponaprawia w głowie, albo sie tam odnajdzie i jeszcze pogłębi swoje odchylenia. Ciekawa jestem jak postąpią rodzice, wybaczą czy się wyprą. Może wysypią hajs na zmianę tożsamości i nowe życie.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Czytajcie i patrzcie jak się kara złych ludzi w naszym kraju.
https://brd24.pl/kronika-wypadkow/rosja ... ko-mandat/
Wszystko co nam wkładają do głowy od dziecka, że warto być dobrym o kand pupy robić, możesz robić zło i nie poniesiesz konsekwencji przy odrobinie szczęścia
plotki3030
Currently: planning drama

Post autor: plotki3030 »

berry blast pisze: wt gru 23, 2025 10:10 pm to nie jest stygmat tylko fakt.

Dokładnie, też mnie to szokuje.
No bez jaj, to żadna "dziewczynka" tylko brutalny morderca i to jest fakt. I stygmat byłby wtedy gdyby była podejrzana bez żadnych dowodów, tymczasem ta bestia nawet nie wyraziła skruchy.
Teraz pseudoexperci martwią się o psychikę tego czegoś, a co z psychika innych dzieci które REALNIE są zagrożone, boją się o swoje życie bo takiej patusiary nie można ukarac?
Szczerze nie obchodzi mnie jak ona się czuje i czy w związku z tym czynem będzie mieć problemy w przyszłości. Faktem jest ze jest morderca i nie potrzeba zaklamywania rzeczywistości. 12 latka wie że nie można mordować innych ludzi. Skoro to zrobiła niech poniesie konsekwencje a nie teraz martwią się że ma latke mordercy. Ma bo jest morderca. Kropka.
Awatar użytkownika
Lena_hydrangea
Migocząca Świeczka

Post autor: Lena_hydrangea »

Jellyfjucik pisze: śr gru 24, 2025 9:18 am Ludzie, którzy siedzieli w więzieniach mówią, ze to nie więzienie i izolacja jest karą, a fakt, ze jestes tam zamknięty z ludźmi złymi do cna. Teraz albo H rzeczywiście żałuję czynu, i placówka do której trafi (o ile trafi) da jej tak popalić że jej sie ponaprawia w głowie, albo sie tam odnajdzie i jeszcze pogłębi swoje odchylenia. Ciekawa jestem jak postąpią rodzice, wybaczą czy się wyprą. Może wysypią hajs na zmianę tożsamości i nowe życie.
Mysie że dzieci z ośrodka mogą się obawiać H. Tam nie siedzą mordercy.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

dzisiaj wyjątkowo mocno myślę o rodzinie danki. mam nadzieję, że mają wokół siebie dużo dobrych ludzi, mnóstwo wsparcia, miłości. i opiekę psychologiczną na najwyższym poziomie.
MatkaJoannaOdPlotek
BlondDoczep

Post autor: MatkaJoannaOdPlotek »

Lena_hydrangea pisze: śr gru 24, 2025 11:44 am Mysie że dzieci z ośrodka mogą się obawiać H. Tam nie siedzą mordercy.
w ośrodku, w którym jest serio sa dzieci, które raczej nie obawiają się, a będą podziwiać.
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Italy

Post autor: marley71 »

Myślę, że autorka tego posta miała na myśli nie dzieci z ośrodków, a zwykłych uczniów szkoły, do której chodziła i do której ewentualnie trafi za x czasu nasza "dziewczynka" 💀
Awatar użytkownika
Lena_hydrangea
Migocząca Świeczka

MatkaJoannaOdPlotek pisze: śr gru 24, 2025 12:46 pm w ośrodku, w którym jest serio sa dzieci, które raczej nie obawiają się, a będą podziwiać.
Albo i w tą stronę. Będzie budzić respekt. Daj niej to ośrodek w Gostyninie.
Blabla007

Post autor: Blabla007 »

Juleczka03 pisze: wt gru 23, 2025 5:46 pm Mylisz mos z mowem dzieciaki z mowu nie mogą wychodzić same z ośrodka wychodzą owszem ale z wychowawcą(nauczycielem) mają czasem przepustki do domu(na to wychowanek musi zasłużyć) mają lekcje w ośrodku, mogą zdobyć wykształcenie są angażowani w życie poza ośrodkiem(jakieś konkursy, drobne prace, jasełka itp)
Nic nie mylę, właśnie przecież o tym pisze, że nie ma wyjśc i herbatek.
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

Gaia123 pisze: śr gru 24, 2025 3:13 pm Widzę, ze kasują posty, a czy moze ktoś powiedzieć, czy ona ma 12? Bo podobno ma 14 . To byla 7 klasa?
Miała 12 w chwili popełniania zbrodni, urodziła się w drugiej połowie grudnia 2012 roku (dla porównania - Danusia na początku stycznia 2014). W internecie można znaleźć tabelę z konkursu szachowego, w którym brała udział i na której jest podany jej rok urodzenia (pokazywał ją Kezuvlog na swoim najnowszym filmie), a także artykuł ze strony jej miasta o konkursie plastycznym (z kwietnia 2018), gdzie była wymieniona w grupie 5-latków. Jest w 7 klasie, bo poszła rok wcześniej do szkoły.
Awatar użytkownika
Lena_hydrangea
Migocząca Świeczka

jenny_ pisze: śr gru 24, 2025 3:23 pm Miała 12 w chwili popełniania zbrodni, urodziła się w drugiej połowie grudnia 2012 roku (dla porównania - Danusia na początku stycznia 2014). W internecie można znaleźć tabelę z konkursu szachowego, w którym brała udział i na której jest podany jej rok urodzenia (pokazywał ją Kezuvlog na swoim najnowszym filmie), a także artykuł ze strony jej miasta o konkursie plastycznym (z kwietnia 2018), gdzie była wymieniona w grupie 5-latków. Jest w 7 klasie, bo poszła rok wcześniej do szkoły.
Nie poszła wcześniej, dzieci w 7 klasie to rocznik 2012. Ona w grudniu dziś albo wczoraj skończyła 13 lat.
Courtney_Lik
Mokra Włoszka

Post autor: Courtney_Lik »

Lena_hydrangea pisze: śr gru 24, 2025 3:37 pm Nie poszła wcześniej, dzieci w 7 klasie to rocznik 2012. Ona w grudniu dziś albo wczoraj skończyła 13 lat.
Dziś
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

Lena_hydrangea pisze: śr gru 24, 2025 3:37 pm Nie poszła wcześniej, dzieci w 7 klasie to rocznik 2012. Ona w grudniu dziś albo wczoraj skończyła 13 lat.
A to sorry, trochę się gubię w tych rocznikach po reformie edukacji XD Najważniejsze, że znamy na 100% jej rok urodzenia.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Lilu

Post autor: SmokAnalog »

Agatyszcze pisze: wt gru 23, 2025 6:46 pm Ja jestem tego pewna. I wydaje mi się, ze jej slowa w karetce są znamienne i powinny byc wziete pod uwage - to bylo chwile po calym zajsciu, a ona nie pytala co z Danusią, czy to moze jednak przeżyje, tylko od razu co jej za to grozi. Wiecie, zero skruchy, przerazenia tym co zrobila, tylko takie czyste wyrachowanie, co JEJ grozi. Bardzo wykalkulowane jak na 12latke
Już samo to, że zrobiła to "w ostatniej chwili", parę dni czy tygodni przed trzynastymi urodzinami, żeby pozostać bezkarną dużo mówi o jej charakterze. Bezkarna pozostanie - ten MOW czy dozór kuratora to żadna kara - bo takie jest prawo.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

jest w tym coś niesamowicie okrutnego. przyszła na świat trzynaście lat temu, zapewne dla jej rodziców był to dzień pełen radości, i nie myśleli wtedy, że za kilkanaście lat ten niemowlak odbierze życie czyjemuś szczęściu.
Awatar użytkownika
Juleczka03
RoyalBaby

Post autor: Juleczka03 »

Blabla007 pisze: śr gru 24, 2025 3:07 pm Nic nie mylę, właśnie przecież o tym pisze, że nie ma wyjśc i herbatek.
Napisałaś że każde wyjście musi być zatwierdzone otóż tak nie jest bo wychowanek nie może wyjść sam🙂
Nasze czyny nie są strzałami, które
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później <3
Isla
RoyalBaby

Post autor: Isla »

Ciekawe, że nie dość z jest z samej końcówki roku to jeszcze posłali ją do szkoły rok wcześniej. Pomiędzy nią a dziećmi z klasy urodzonymi w styczniu jest praktycznie 2 lata różnicy. Nie ma związku ze sprawą, ale tak sobie mysle że nietypowa decyzja rodziców tu musiała zapaść.
Awatar użytkownika
aiilie
GreckieWakacje

Post autor: aiilie »

Isla pisze: śr gru 24, 2025 9:57 pm Ciekawe, że nie dość z jest z samej końcówki roku to jeszcze posłali ją do szkoły rok wcześniej. Pomiędzy nią a dziećmi z klasy urodzonymi w styczniu jest praktycznie 2 lata różnicy. Nie ma związku ze sprawą, ale tak sobie mysle że nietypowa decyzja rodziców tu musiała zapaść.
Nie posłali jej rok wcześniej. Chodzi do 7 klasy - tak jak większość dzieci z 2012 roku, wyłączając nieliczne przypadki.
mogli zaprosić mnie do rodziny kardiaszan…