Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
sugarfalls
RóżowePolo

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: sugarfalls »

dina.kaliente pisze: pt gru 19, 2025 1:55 pm Naprawdę źle to wygląda.
A wręcz tragicznie... i tego jest więcej :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kotek_99
LouiBag

Post autor: Kotek_99 »

kotzoza pisze: pt gru 19, 2025 2:29 pm Hania chyba nie chciała być Hanią
Znałam kiedyś dość blisko osobę, która też wstawiała i lajkowała takie treści (o zmianie płci, dysforii, noży i broni tam nie bylo). Osoba po prostu w dorosłości gdy już mogła, dokonała korekty płci, żyje normalnie, muchy by nie skrzywdziła.

Także naprawdę mam nadzieję, że ktoś nie będzie szukał przyczyny w tym właśnie, bo już piszą, że to przez to, że przez rozwód (jak w co trzeciej rodzinie), przez brak ojca (znowu jak w wieelu rodzinach), albo że nie interesowała się makijażem jak matka...
Na samej tylko tej podstawie to mnie też by wytypowano na potencjalną morderczynię w szkolnych czasach.
ju1ci999999
Siatkarka

Post autor: ju1ci999999 »

dlaczego niektore osoby zaczely obserwowac hanke na pinie? co wam to niby da? rozumiem wchodzenie na jej profil, ale zeby ku*wa od razu zaobserwowac?! pozniej zdziwienie, ze usuwaja konta
honciaw
RoyalBaby

Post autor: honciaw »

Ewastrzylak pisze: pt gru 19, 2025 7:37 am Kobieta jest szeregowym pracownikiem korporacji, mąż też nie jest gwiazdą architektów. Pewnie zwykła klasa średnia z wszystkim na kredyt. Nie wierzę żeby lekarka tak się zachłystywała ich bogactwem, pewnie jakieś wymysły. W niewielkim mieście to, że ktoś ma dom i jakieś tam wykształcenie, pracę w korpo może robić wrażenie na normalnych ludziach pracujących na kasie w markecie lub w urzędzie na etacie.
Ale jej rodzice to po prostu najpewniej zwykła klasa średnia z kredytem i aspiracjami.
Przecież jej ojciec (był na yt) nie jest żadnym architektem 🤣 dużo bzdur powielanych
irminana
RóżowePolo

Post autor: irminana »

Mnvczk pisze: pt gru 19, 2025 2:36 pm Z tego co tutaj piszecie wynika, że był to jakiś jeden pin, mogli go nawet przypadkiem zapisać rodzice przeglądając konto. Ta sprawa jest straszna i szokująca i każdy chce znaleźć, nie usprawiedliwiam tej dziewczyny, ale trzeba też do tego podejść na chłodno i to, że ma dostęp do telefonu i internetu jest po prostu malo prawdopodobne
To dlaczego nie usunęli konta?
InfluU95
Migocząca Świeczka

Post autor: InfluU95 »

sugarfalls pisze: pt gru 19, 2025 2:37 pm A wręcz tragicznie... i tego jest więcej :(
Tylko że tu jest błąd w słowie, ale jest to słowo tego, co się wydarzyło. A może w tym memie chodzi o to, żeby gejów tego? Nie wiem, to jest zbyt perwersyjne. I ona sobie takie rzeczy teraz wstawia, tak? Istnieje zespół kat, a w obliczy tego, co tutaj się wydarzyło, to powinien chyba wrócić zawód. A nie że za naszą kasę będziemy "leczyć" takich nawet nie wiem jak ich nazwać. Pewnych rzeczy się nie leczy, bo to nie reaguje na leczenie, pewne osoby należy odsuwać od społeczeństwa dla bezpieczeństwa tego społeczeństwa.
InfluU95
Migocząca Świeczka

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 2:39 pm Znałam kiedyś dość blisko osobę, która też wstawiała i lajkowała takie treści (o zmianie płci, dysforii, noży i broni tam nie bylo). Osoba po prostu w dorosłości gdy już mogła, dokonała korekty płci, żyje normalnie, muchy by nie skrzywdziła.

Także naprawdę mam nadzieję, że ktoś nie będzie szukał przyczyny w tym właśnie, bo już piszą, że to przez to, że przez rozwód (jak w co trzeciej rodzinie), przez brak ojca (znowu jak w wieelu rodzinach), albo że nie interesowała się makijażem jak matka...
Na samej tylko tej podstawie to mnie też by wytypowano na potencjalną morderczynię w szkolnych czasach.
I to jest kluczowa informacja. Jest chyba korelacja (i niestety, w niektórych przypadkach, kauzalność) pomiędzy zainteresowaniem bronią, a bezpośrednimi czynami. Nie oszuka się statystyk. Dodajmy do tego określone cechy osobowości, sprzyjające okoliczności i wyzwalacz - i tragedia gotowa.
Rozwód nie jest wystarczającym czynnikiem, tak jak piszę, musi się nałożyć wiele czynników, żeby coś takiego mogło się wydarzyć.
Isla
RoyalBaby

Post autor: Isla »

Dużo jest takich niepokojących pinów. Ona była dość świadomą osobą jak na ten wiek. Rozumiała czym jest psychopatia, socjopatia. Repostowała obrazki gdzie ktoś jest związany w kaftanie z podpisem po ang „gdyby ludzie potrafili czytać moje myśli”, czy coś takiego. Było też o tym, że popełnianie zbrodni jest kuszące (?), teraz dokładnie nie przytoczę ale wszystko można znaleźć. Również obrazki z podpisami, że rodzice jej nie akceptują. Dlaczego rodzice nie interesowali się tym, co ten dzieciak robi w internecie? Ewidentnie widać, że była pozostawiona sama sobie i robiła co chciała. Oglądała filmu typu fight club, gdzie jest mnóstwo przemocy. Czy ktoś sie tym dzieckiem interesował?
sugarfalls
RóżowePolo

Post autor: sugarfalls »

InfluU95 pisze: pt gru 19, 2025 2:43 pm Tylko że tu jest błąd w słowie, ale jest to słowo tego, co się wydarzyło. A może w tym memie chodzi o to, żeby gejów tego? Nie wiem, to jest zbyt perwersyjne. I ona sobie takie rzeczy teraz wstawia, tak? Istnieje zespół kat, a w obliczy tego, co tutaj się wydarzyło, to powinien chyba wrócić zawód. A nie że za naszą kasę będziemy "leczyć" takich nawet nie wiem jak ich nazwać. Pewnych rzeczy się nie leczy, bo to nie reaguje na leczenie, pewne osoby należy odsuwać od społeczeństwa dla bezpieczeństwa tego społeczeństwa.
No tak i jest tego za dużo żeby nazwać to zbiegiem okoliczności, no nie wiem... Dziwne to i w sumie straszne to co ona udostępniała, to nie są normalne zainteresowania 12 latki
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

Co do wieku sprawczyni - bo w internecie już latają teorie, że łolaboga na pewno ma 14 lat, a okropny rząd to ukrywa żeby jej nie skazać, bo jest Ukrainką! - urodziła się w 2012 roku, potwierdzone info. Nie mogę podać bezpośrednio linka, więc napiszę w ten sposób: w internecie można znaleźć stronę z tabelką uczestników turnieju szachowego, w którym brała udział (wystarczy wpisać w Google "imię nazwisko chessarbiter"). Po kliknięciu na stronę zmieniamy "2018" w linku w przeglądarce na "2019". Zarówno na liście startowej, jak i w wynikach są jej dane z rokiem urodzenia. Jeśli przyjąć, że urodziła się pod koniec grudnia, to wszystko się zgadza i w trakcie popełnienia zabójstwa miała 12 lat, na pewno nie 14.
Kotek_99
LouiBag

Post autor: Kotek_99 »

Isla pisze: pt gru 19, 2025 2:48 pm Dużo jest takich niepokojących pinów. Ona była dość świadomą osobą jak na ten wiek. Rozumiała czym jest psychopatia, socjopatia. Repostowała obrazki gdzie ktoś jest związany w kaftanie z podpisem po ang „gdyby ludzie potrafili czytać moje myśli”, czy coś takiego. Było też o tym, że popełnianie zbrodni jest kuszące (?), teraz dokładnie nie przytoczę ale wszystko można znaleźć. Również obrazki z podpisami, że rodzice jej nie akceptują. Dlaczego rodzice nie interesowali się tym, co ten dzieciak robi w internecie? Ewidentnie widać, że była pozostawiona sama sobie i robiła co chciała. Oglądała filmu typu fight club, gdzie jest mnóstwo przemocy. Czy ktoś sie tym dzieckiem interesował?
Swoja drogą ciekawe, czy kiedyś już była diagnozowana, czy były jakieś podejrzenia, czy sama się "zdiagnozowała" jako psycho/socjopatka (być może całkiem trafnie...).
Skoro ojciec na YT wywijał bronią, to może on pomagał rozwijać jej zainteresowania nożownicze, a matka chyba miała na to wywalone.
U Mieszka W. też stary był miłośnikiem broni.
InfluU95
Migocząca Świeczka

sugarfalls pisze: pt gru 19, 2025 2:49 pm No tak i jest tego za dużo żeby nazwać to zbiegiem okoliczności, no nie wiem... Dziwne to i w sumie straszne to co ona udostępniała, to nie są normalne zainteresowania 12 latki
Bo to nie był ŻADEN zbieg okoliczności. To jest taka osobowość. Niektórzy są tacy od urodzenia, niektórzy dopiero to nabywają. Te piny wyraźnie pokazuje vibe typu: "interesuje mnie zab*janie i co wy mi zrobicie, możecie mi naskoczyć, jak będę chciała, to kogoś zab*ję, hahaha". Dla mnie dokładnie to mówi ten pin. To jest osoba tego typu. Tu nie ma nad czym dywagować. Poziom okrucieństwa i odczłowieczenia jest ekstremalny. Niestety zdarzają się takie osoby w tak młodym wieku. Kiedyś to tylko było w horrorach jako abstrakcja, a dzisiaj niestety w realu i to nie gdzieś w Stanach, tylko w Polsce. Jako społeczeństwa ogólnie jesteśmy bez oręża w ręku przeciwko czemuś takiemu. Gdyby realna walka z przemocą była silnie zinstytucjonalizowana, to można byłoby tego uniknąć - oraz wiele innych mentalnych śmieci, które trują umysły dzieci, nie fruwałoby po internecie (bo to głównie tam toczy się "życie" - jakkolwiek fikcyjne one by nie było). Nie wiem ile lat trzeba czekać, żeby ogarnięci technologicznie i psychologicznie ludzie zaczęli coś z tym robić na szeroką skalę.
Awatar użytkownika
gunernialne
PrinTu

Post autor: gunernialne »

Może jest ktoś chętny napisać jakiś skrót tego co tutaj ustaliliście? Najważniejsze fakty?
Liczba stron wątku rośnie lawinowo i pewnie ciężko niektórym (mi) to nadrobić. Nie wspominając o byciu na bieżąco.. :'(
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

gunernialne pisze: pt gru 19, 2025 3:03 pm Może jest ktoś chętny napisać jakiś skrót tego co tutaj ustaliliście? Najważniejsze fakty?
Liczba stron wątku rośnie lawinowo i pewnie ciężko niektórym (mi) to nadrobić. Nie wspominając o byciu na bieżąco.. :'(
W skrócie - uzytwkonicy w większości zachowują się jak psychologowie lub biegli i analizują, że była dziwna i miała zaburzenia poprzez jej zdjęcia, to jak się ubierała lub to co zapisywała na pinterescie.

Niektórym to sprawa uderzyła do głowy
Evlka
BlondDoczep

Post autor: Evlka »

tupalskasara pisze: pt gru 19, 2025 12:49 pm Ale z trzeciej strony sprawcy często były osobami, które miały nietypowe zainteresowanua bądź w jakiś sposób odstawały od grupy rówieśniczej.
To też prawda. Muszą być pewnie jakieś predyspozycje.
W każdym razie myślę, że warto zaczekać na opinię biegłych. Różne scenariusze są możliwe.
Agatyszcze
MiamiBicz

Post autor: Agatyszcze »

pieczonyziemniak. pisze: pt gru 19, 2025 3:06 pm W skrócie - uzytwkonicy w większości zachowują się jak psychologowie lub biegli i analizują, że była dziwna i miała zaburzenia poprzez jej zdjęcia, to jak się ubierała lub to co zapisywała na pinterescie.

Niektórym to sprawa uderzyła do głowy
Masz racje, to co zapisywala na pinterescie nie ma zadnego związku z tym ze w wieku 12 lat zamordowala inne dziecko nożem, przecinając jej tętnice szyjną. Zwlaszcza ze udostepniala zdjecia gdzie wprost bylo napisane o przecinaniu tętnic szyjnych. Ale my tu wszyscy przesadzamy i bawimy sie w psychologow. Jej obsesja na punkcie noży, morderstw, broni nie ma tym mordem nic wspolnego. Tak jak nie miala w przypadku Mieszka z Warszawy czy Kajetana Poznanskiego.
K@si@
Siatkarka

Post autor: K@si@ »

Ale skąd Wy macie pewność, że to jej autentyczne konto na Pintereście? Może ktoś dla beki zrobił profil i wrzuca takie a nie inne piny.
Agadou

Post autor: Agadou »

A skad wziela sie infomaca, ze Hania jest Ukrainka? Widze pelno komentarzy na ten temat. Wiadmo, dlaczego niektorzy sobie to ubzdurali? Czy znowu w obliczu tragedii, ludzie szukaja powodu do psioczenia?
InfluU95
Migocząca Świeczka

marlas pisze: pt gru 19, 2025 3:33 pm Nikt nie mówi, że morderstwo to nic takiego, ale te rzeczy przez nią udostępniane. Też lubiłam dziwne klimaty, może jak byłam trochę starsza i to nic a nic o mnie nie świadczy. Uważam, że analizowanie jej każdego pina na pinterescie to jest przesada, dziewczyna kilkala wszystko co było z dexterem, house albo fight cluvem bez jakiejś analizy, a wy zarz stworzycie coś na wzór psychoanalizy Freuda.
I mówi to osoba, która ma konkretnie jakie kwalifikacje w tej lub podobnej dziedzinie?
Trzeba wiedzieć, co z czym łączyć, nie randomowo. Ja też lubię mroczne klimaty, dlatego tu jestem. Tylko pytanie w jakim celu ktoś się interesuje mrokiem. Na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć :)
A skąd wiesz, że wrzucała te rzeczy "bez analizy", siedziałaś jej w głowie, że wiesz na 100%, co ona myślała?
Jak ci ktoś zrobi to, co tu się wydarzyło, a sprawca będzie miał podobne piny, zainteresowania i zachowania, to też umówmy się, że w twoim odosobnionym przypadku analiza tych pinów, zainteresowań i zachowań będzie przesadą. Tyle w temacie logiki w tej sprawie.
Osobna notka dla kumatych: bagatelizacja nawet potencjalnie nieistotnych szczegółów, jak i istotnych sygnałów, to przyzwolenie.
Zywieczdroj0
PsychoFanka

Post autor: Zywieczdroj0 »

Kasiabimbasia pisze: pt gru 19, 2025 3:35 pm Tak tak, i piny z głowami w słoikach w lodówce na wzór Jeffreya Dahmera, no przecież, typowy kontent dla dwunastolatek…
Pewnie, czasami taki kontent to może być tylko bycie edgy ale borze liściasty, nie u dwunastolatki! Przecież to jest serio niepokojące, kto normalny w takim wieku interesuje się Dahmerem i nożami? Dlaczego rodzice nie reagowali??
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

InfluU95 pisze: pt gru 19, 2025 3:45 pm I mówi to osoba, która ma konkretnie jakie kwalifikacje w tej lub podobnej dziedzinie?
Trzeba wiedzieć, co z czym łączyć, nie randomowo. Ja też lubię mroczne klimaty, dlatego tu jestem. Tylko pytanie w jakim celu ktoś się interesuje mrokiem. Na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć :)
A skąd wiesz, że wrzucała te rzeczy "bez analizy", siedziałaś jej w głowie, że wiesz na 100%, co ona myślała?
Jak ci ktoś zrobi to, co tu się wydarzyło, a sprawca będzie miał podobne piny, zainteresowania i zachowania, to też umówmy się, że w twoim odosobnionym przypadku analiza tych pinów, zainteresowań i zachowań będzie przesadą. Tyle w temacie logiki w tej sprawie.
Osobna notka dla kumatych: bagatelizacja nawet potencjalnie nieistotnych szczegółów, jak i istotnych sygnałów, to przyzwolenie.
A Ty siedziałaś w jej głowie, że wyrokujesz/wyrokujecie, że wszystko było wrzucane po coś, z analizą?
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

wszyscy tutaj możemy wyłącznie dywagować. sprawa jest na tyle szokująca i nietypowa, że naturalnie przychodzą różne analizy, a raczej próby analiz, o ile zachowujemy je w pewnych ramach. często przytaczając jakieś nasze własne doświadczenia, chyba nie ma w tym nic złego.

konto najpewniej należy do hani. założono je już jakiś czas temu. dzieciaki mają różne zainteresowania, często robią dużo rzeczy pod publikę, ale, polecę właśnie w kierunku swoich przeżyć. też będąc wczesną nastolatką fascynowałam się seryjnymi mordercami, różnymi mrocznymi tematami. to były akurat czasy tumblr. wrzucałam podobne obrazki, nie po to, aby szokować, bardziej dla siebie. nikogo nie krzywdziłam, ale w moim przypadku to wszystko wynikało z jakiegoś ujścia, bo byłam gnębiona w szkole. nie twierdzę, że u niej wydarzyło się wszystko identycznie, jednak znałam wówczas w internecie osoby z podobnymi „pasjami”. każda miała jakieś problemy: gnębienie właśnie, sprawy rodzinne. różnie. oczywiście, nigdy to nie wyszło poza osobowość kreowaną w sieci. nie wiem, czy tutaj szybko dowiemy się prawdy, aczkolwiek ewidentnie coś nie zagrało. mocno nie zagrało.
Stardust1221
Mokra Włoszka

Post autor: Stardust1221 »

Agadou pisze: pt gru 19, 2025 3:29 pm A skad wziela sie infomaca, ze Hania jest Ukrainka? Widze pelno komentarzy na ten temat. Wiadmo, dlaczego niektorzy sobie to ubzdurali? Czy znowu w obliczu tragedii, ludzie szukaja powodu do psioczenia?
Większość to rosyjskie boty które żerują już na wszystkim żeby szczuć na ukraińców. Takie komentarze są pod różnymi newsami, chociażby z wypadków drogowych gdzie zawsze dziwne konta podbijają że sprawcą na pewno był ukrainiec
Awatar użytkownika
Paula_Klee
RóżowePolo

Post autor: Paula_Klee »

Marti37 pisze: pt gru 19, 2025 2:16 pm Tylko jak to egzekwować?
Mozna zawsze podać fałszywa date urodzenia i wówczas taki przepis bedzie martwy niestety
Ale podać gdzie??
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
WążNaTshircie

Post autor: mezalians_urodowy »

Marti37 pisze: pt gru 19, 2025 2:16 pm Tylko jak to egzekwować?
Mozna zawsze podać fałszywa date urodzenia i wówczas taki przepis bedzie martwy niestety
W Australii z tego co wiem aplikację mają mocno rozwiniętych asystentów AI którzy weryfikują między innymi sposób pisania, godziny aktywności, zainteresowania no i oczywiście wygląd jeśli ktoś udostępnia. Do tego meta wiążę nowe konta z poprzednimi na tym samym telefonie czy numerze telefonu. Całą odpowiedzialność jest na aplikacjach, nie na dzieciach i rodzicach i mogą dostać ogromne kary za brak dostosowania, więc to im na tym zależy.
No ale wciąż, czy gdyby Hania nie miała dostępu do pintresta to czy wyrosłaby na łagodną osobę bez problemów i bez morderstwa na koncie? Wątpliwa sprawa