Nie podali nazwiska sprawczyni. Ale na tik toku jest zdjęcie tej dziewczynki co nie żyje.
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry-
Czekolada2420
- Ciastko
Widziałam, śliczna dziewczynka. Ciekawi mnie ta sprawa pod względem psychologicznym. Co nie zadziałało, co się stało… tyle pytań a tak mało odpowiedziCzekolada2420 pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:47 pm Nie podali nazwiska sprawczyni. Ale na tik toku jest zdjęcie tej dziewczynki co nie żyje.
-
LiviaVanesaa
- Szarlotta
Tak to prawda, rodzice zachowują się fatalnie, wychowują te dzieci na płatki śniegu, na każdej wywiadówce mają waty do nauczycieli, jak to beznadziejnie uczą i niesprawiedliwe ocenili ich synalka czy córeczkę. Potrafią powiedzieć do dziecka, że nauczyciel jest głupi, że inne dziecko jest takie, a inne owakie. Ogółem wszyscy źli, ich płatek śniegu poszkodowany zawszedotka pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:24 pm Mało kto kontroluje co robi jego dziecko w sieci. Ono pokaże oficjalną klasową grupę, a rodzic przytaknie i już ma spokój. Tylko to jest oficjalna. DO tego multum grupek, na których się wyzywają, ośmieszają, wyśmiewają, nakręcają. Rodzic machnie ręką, bo mu się aż tak nie chce szukać. I powie "moje dziecko tak nie robi". A później wielkie zdziwienie. Zresztą czego wymagać od dzieci jak ich rodzice rzucają mięsem w nauczycieli, w innych rodziców, sąsiadów, wszystko przy dzieciach komentują. Jaki to jest komunikat dla dziecka? Nie ma żadnych autorytetów. Ten, kto wychowuje dziecko z kręgosłupem moralnym, to frajer. Uczciwość to wada. Powiedzenie głośno, że coś jest nie tak to skarżenie i słabość. Fajny jest ten, co nagina przepisy, kombinuje, ma zasady gdzieś. I tego się uczą dzieci. W domu. Od rodziców.
-
LiviaVanesaa
- Szarlotta
Przez takich rodziców, to dziecko nie jest w stanie zrozumieć, że źle postępuje.xyzerna pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:52 pm najgorsze jest to, że często rodzice będą bronić dziecko nawet jak odwali najgorszy syf. jak mialam problemy w szkole i ewidentnie jedna dziewczyna była winna, to jej mama obracala wszystko aby bronić córkę a chodziło o pobicie m.in. (cale szczescie nie mnie....)
no właśnie, bo nie am konsekwencji. nie chodzi o bicie kablem ale o rozmowe, zrozumienie ze zroiblo się zle. bo tak to dzieci chcą robić wszystko bo mamusia obroniLiviaVanesaa pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:54 pm Przez takich rodziców, to dziecko nie jest w stanie zrozumieć, że źle postępuje.
-
xshiny
Która nie ukończyła 17, a nie 15.LiviaVanesaa pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:39 pm Osoba, która nie ukończyła 15 roku życia nie może być sądzona jako dorosły.
- czekoladowyjamnik
- Mokra Włoszka
Nie wiem, czy nazwisko dziecka powinno się tu znaleźć.
-
LiviaVanesaa
- Szarlotta
Tak, zgadzam się, ono myśli że dobrze zrobiło, bo w matkę i ojca jest wpatrzone jak w obrazek, a skoro matka i ojciec tak mówią, że jest okej, to tak być musi
-
LiviaVanesaa
- Szarlotta
Moderacjo, w tak delikatnych sprawach, gdy jakaś rodzina okropnie cierpi, lepiej żeby takie informacje usunąć i wstrzymać się z ich podawaniemczekoladowyjamnik pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:57 pm Nie wiem, czy nazwisko dziecka powinno się tu znaleźć.
- majowy_bez
- LouiBag
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Boże
ofiara wygrywała dużo konkursów była aktywna w życiu szkoły zajmowała wysokie miejsca w różnych aktywnościach międzyszkolnych…. To była dobra uczennica…
Też pamiętam niestety "kolegów" wysmiewajacych się z tej sprawy. Przykre, że nic się nie zmieniło przez tyle lat.mezalians_urodowy pisze: ↑wt gru 16, 2025 12:39 am Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
Dobrze, że nie mam dzieci.
Tak, w dalszych postach się poprawiłamLiviaVanesaa pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:39 pm Osoba, która nie ukończyła 15 roku życia nie może być sądzona jako dorosły.
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Rodzice też nie wyglądają na jakąś patologię, raczej normalni ludzie…PrzemoKondratowicz pisze: ↑wt gru 16, 2025 4:25 pm Bożeofiara wygrywała dużo konkursów była aktywna w życiu szkoły zajmowała wysokie miejsca w różnych aktywnościach międzyszkolnych…. To była dobra uczennica…
jakim cudem dziecko wiedziało w ogóle co zrobić, mi w ich wieku nawet nie przyszło do głowy takie rzeczy robić. A propo tego to jezeli to jest osoba małoletnia to pewnei dostanie poprawczak do 18 roku życie pewnie bedzie sie motać w poprawczakach a później wychodzi na wolność? jak to wygląda w kartotekach, jezlei ktos cos takiego zrobi za młodu to całe życie bedzie miał w kartotekach że to zrobił czy po 18 roku zycia to sie resetuje? nie znamsie na takich rzeczach wiec pytamsomnolentt pisze: ↑wt gru 16, 2025 3:00 pm Nie potrafię sobie wyobrazić, co musi się dziać w głowie tak młodej osoby, żeby dopuścić się tak strasznego czynu. Rozumiem się pokłócić, nawet poszarpać, zwyzywać, ale zabić ? Zastanawiam się, czy jeśli ktoś w wieku 12 lat ma w sobie coś tak skrajnego, to czy rzeczywiście istnieje realna szansa na pełną resocjalizację i sprowadzenie go na właściwą drogę. Słyszałam opinie, że w tym wieku dzieci nie mają jeszcze pełnego rozumienia skutków swoich działań, ale czy naprawdę 12 letnie dziecko, które z premedytacją wzięło że sobą nóż i zadało nim ciosy, nie wie do czego to doprowadzi? To straszna sprawa, ale bardzo interesuje mnie jej aspekt psychologiczny.
- majowy_bez
- LouiBag
Ręce opadają. Każdy taki mądry, kiedy chodzi o cudze dziecko.MalaCzarna pisze: ↑wt gru 16, 2025 11:32 am Najbardziej mnie boli że ze względu na wiek ta mala morderyczyni nie poniesie praktycznie żadnych długotrwałych konsekwencji prawnych. Bedzie miala szanse zyc normalnie, iść na studia, pracować, robic karierę, podróżować, zalozyc rodzinę. A ofiara straciła wszystko bezpowrotnie. W glowie sie to nie mieści, powinna zostać poddana dozywotniej izolacji od społeczeństwa. To nie byl wypadek czy pobicie tylko zadźganie z premedytacja. Mogłoby sie to prawo w koncu zmienić dla takich sytuacji
Tak naprawdę to zmarnowane zostało życie ofiary, życie sprawczyni i ich rodzin. Skoro jedno życie jest już bezpowrotnie stracone, to należy się pochylić na tym, żeby dziewczynka, która zabiła się zresocjalizowała i wyszła na prostą w życiu.
Na całe szczęście w Polsce nie prowadzimy zakładów karnych dla nieletnich.
PS: Niektórzy w komentarzach na Facebooku proponowali karę śmierci jako rozwiązanie tego problemu. I to chyba mówi najwięcej o naszym społeczeństwie. Właśnie stąd dzieci biorą wzorce…
the best is yet to come 
-
Oliwka12345
- Mokra Włoszka
Tragedia dwóch rodzin.
Sądzę, że albo jakaś niezdiagnozowana choroba psychiczna lub rzeczywiście brak świadomości co do konsekwencji.
Sądzę, że albo jakaś niezdiagnozowana choroba psychiczna lub rzeczywiście brak świadomości co do konsekwencji.
dejwor pisze: ↑wt gru 16, 2025 4:48 pm jakim cudem dziecko wiedziało w ogóle co zrobić, mi w ich wieku nawet nie przyszło do głowy takie rzeczy robić. A propo tego to jezeli to jest osoba małoletnia to pewnei dostanie poprawczak do 18 roku życie pewnie bedzie sie motać w poprawczakach a później wychodzi na wolność? jak to wygląda w kartotekach, jezlei ktos cos takiego zrobi za młodu to całe życie bedzie miał w kartotekach że to zrobił czy po 18 roku zycia to sie resetuje? nie znamsie na takich rzeczach wiec pytam
Po kilku latach od wyjścia z poprawczaka dochodzi do zatarcia jeżeli nic nie odwali w tym czasie. Nie wiem od czego zależy długość, ale jak była ta głosna sprawa 13 letniej Patrycji z Bytomia co ja chłopak zamordował to on dostał poprawczak do 21 lat i pisali że po 10 latach od wyjścia będzie miał czysta kartę.
- majowy_bez
- LouiBag
Art. 10 § 2 KK się kłania ;)
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 683/art-10
the best is yet to come 
-
Introligatorka1980
- Tritonotti
Jak chcesz sie opierać na konferencjach oficjalnych to nie wiem po co tu jesteś
-
tabakierka
- GreckieWakacje
Rano w radiu mówili, ze to drugi taki przypadek z tej szkoły ale poten ta informacja juz się nigdzie nie powtorzyła. Doskonale wiem jak szkoly potradia pieknie pod dtqam zamieść akty przemocy.lalisa pisze: ↑wt gru 16, 2025 12:58 am U mnie też było milion pogadanek na temat przemocy rówieśniczej, a nawet specjalne zajęcia z udziałem psychologów. Według mnie największym problemem na tych zajęciach było rozmydlanie odpowiedzialności. Szkolne gwiazdeczki, które były sprawczyniami przemocy, brylowały i zbijały sobie piątki z panią psycholog. Dosłownie one były problemem, a koniec końców tylko one z zajęć skorzystały. Reszta dzieci, w tym te które naprawdę tego potrzebowały, siedziała cicho i nie uczestniczyła. Dobry psycholog od razu wyczułby dynamikę klasy. A juz tym bardziej pedagog powinna to wyczuć, bo miała wiele zgłoszeń na konkretne osoby. Ale miała to w dupie.
Mnie takie sprawy nie szokują. Miałam w szkole patusiarstwo. Wiem do czego jest zdolne. Dodam, że patusiarstwo to nie zawsze są dzieci z biedy czy od alkoholików. W bogatych domach też są patusy. Pamiętam z mojego gimnazjum "akcję" pocięcia dziewczyny butelką. Uważam, że szkoła do której chodziły dziewczynki powinna być przetrzepana we wszystkie strony, a nauczyciele dokładnie przesłuchani. Ale jak znam życie to w szkole juz trwa demage control i każda kwoka tylko pilnuje, żeby wyszło, ze ona nic nie wiedziała.
-
MalaCzarna
- Te LazzurrA
Jak ktos wierzy w resocjalizacje to życzę mu powodzenia i zazdroszcze naiwności. Nie chce żeby jednostka ktora w takim wieku popełniła tak brutalna zbrodnie, za 15 lat byla moja sąsiadka, pracownicą, lekarka czy o zgrozo opiekunka do dziecka. Po zbrodniach popełnionych w takim wieku nie zostaje nawet żaden slad w papierach. Brutalne zabójstwo ryje głowę, sprawia ze pewna bariera norm i zachowan spolecznych w jego mózgu zostala przekroczona. Ogólnie wiem ze moje zdanie w tym temacie nic nie zmieni ale jakby np bylo referendum gdzie miałabym sie wypowiedzieć na temat większych kar dla młodocianych to poszłabym tam bardzo chętnie i opowiedziała sie zamajowy_bez pisze: ↑wt gru 16, 2025 4:52 pm Ręce opadają. Każdy taki mądry, kiedy chodzi o cudze dziecko.
Tak naprawdę to zmarnowane zostało życie ofiary, życie sprawczyni i ich rodzin. Skoro jedno życie jest już bezpowrotnie stracone, to należy się pochylić na tym, żeby dziewczynka, która zabiła się zresocjalizowała i wyszła na prostą w życiu.
Na całe szczęście w Polsce nie prowadzimy zakładów karnych dla nieletnich.
PS: Niektórzy w komentarzach na Facebooku proponowali karę śmierci jako rozwiązanie tego problemu. I to chyba mówi najwięcej o naszym społeczeństwie. Właśnie stąd dzieci biorą wzorce…
-
xshiny
Tak, ale zależy na jakiej podstawie to będzie rozpatrywane. Zauważ, że muszą być spełnione odpowiednie przesłanki. W prawie nie jest tak, że jeśli dany artykuł coś określa, to tak będzie. To zawsze zależy.majowy_bez pisze: ↑wt gru 16, 2025 5:08 pm Art. 10 § 2 KK się kłania ;)
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 683/art-10
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Greece
Podobno interesowała się militariami, a nóż nosiła na codzień. Info za wp.pl.Oliwka12345 pisze: ↑wt gru 16, 2025 4:53 pm Tragedia dwóch rodzin.