Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
korndogjamnik
Siatkarka

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: korndogjamnik »

Policja została powiadomiona w poniedziałek, 15 grudnia, ok. godz. 14.50. Ciało 12-latki odnaleziono przy ul. Wyspiańskiego. W tej sprawie zatrzymano 14-letnią uczennicę siódmej klasy szkoły podstawowej.

Co myślicie? Przerażające.
Introligatorka1980
Tritonotti

Post autor: Introligatorka1980 »

Nawet trudno to skomentować.
Macie jakieś pomysły co moglo byc motywem tej przerażającej zbrodni?
misiam
RóżowePolo

Post autor: misiam »

Masakra, czytałam na CSI Kryminalnie, że zabiła ją starsza rówieśniczka…
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

Jest oficjalne info od prezydenta JG i policji. W sprawie zatrzymana nieletnia starsza od zmarłej. Prawdopodobnie pokłóciły się. Czynności trwają. Obydwie to uczennice tej szkoły. 12latka była w piątej klasie, poszkodowana w siódmej
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Od razu mi się przypomina sprawa tej dziewczynki z Pilczyc we Wrocławiu zamordowanej przez koleżanki..
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Podobno z tej samej szkoły i sprawczyni była dwie klasy wyżej. Nie wiem jak to skomentować.
YMH2301
Skarpeta Rakieta

PrzemoKondratowicz pisze: pn gru 15, 2025 10:54 pm Podobno z tej samej szkoły i sprawczyni była dwie klasy wyżej. Nie wiem jak to skomentować.
Tak, o tym na konferencji mówili.. Nawet nie mogę sobie wyobrazić jakiegoś potencjalnego motywu jakim się kierował taki dzieciak..
Introligatorka1980
Tritonotti

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 10:49 pm Jest oficjalne info od prezydenta JG i policji. W sprawie zatrzymana nieletnia starsza od zmarłej. Prawdopodobnie pokłóciły się. Czynności trwają. Obydwie to uczennice tej szkoły. 12latka była w piątej klasie, poszkodowana w siódmej
No mozna sie pokłócić. Można sie nawet "pobić,". No ale zabić?
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Introligatorka1980 pisze: pn gru 15, 2025 10:58 pm No mozna sie pokłócić. Można sie nawet "pobić,". No ale zabić?
Wiem, też tego nie ogarniam. Przekazałam info "oficjalne".. ale nie wiem o co się trzeba pokłócić żeby zabić mając do tego 15 lat.. w dorosłym życiu nie widzę powodu, co najwyżej samoobrona jak nie ma wyjścia. Ale w podstawówce? Straszne..
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 10:58 pm Wiem, też tego nie ogarniam. Przekazałam info "oficjalne".. ale nie wiem o co się trzeba pokłócić żeby zabić mając do tego 15 lat..
Nie wiem niepojęte. I co mogła 12 latka zrobić komuś. Nie rozumiem.
Beatrix123
RoyalBaby

Post autor: Beatrix123 »

Gdzieś czytałam, że było w to zaangażowanych więcej osób, ale na tym etapie mogą to być jedynie plotki. Przerażające
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 10:58 pm Wiem, też tego nie ogarniam. Przekazałam info "oficjalne".. ale nie wiem o co się trzeba pokłócić żeby zabić mając do tego 15 lat..
Czytałam teraz info,że podobno ta 12latka znęcała się nad innymi...
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Beatrix123 pisze: pn gru 15, 2025 11:01 pm Gdzieś czytałam, że było w to zaangażowanych więcej osób, ale na tym etapie mogą to być jedynie plotki. Przerażające
Dlatego to mi przypomina sprawę tej dziewczynki i trochę też Asi, z tym że Asia nie wytrzymała i sama sobie zrobiła krzywdę. Pewnie kojarzycie wątki, bo są też na forum. Straszna tragedia, jak zwykle jakieś sprawy kryminalne mnie ruszają i później zapominam to tutaj.. dramat.
Introligatorka1980
Tritonotti

Czytam właśnie, ze obydwie miały noże. Rany, co z tymi dzieciakami?
YMH2301
Skarpeta Rakieta

verysweetcherry pisze: pn gru 15, 2025 11:01 pm Czytałam teraz info,że podobno ta 12latka znęcała się nad innymi...
To jest strasznie przykre, 21 wiek, ciągle się mówi o przemocy, hejcie, złych zachowaniach, są pogadanki w szkołach, reklamy.. I co z tego wynika? Nic. Abstrahując już czy tak było w tej sprawie- mam ostatnio wrażenie, że ten system nie działa i albo źle jest to opracowane albo ludzie nagminnie wykorzystują takie argumenty w swojej obronie..
Nie nam osądzać, czekajmy na efekty. Współczuję rodzinom, chociaż niewiadomo do końca co tam się działo..
YMH2301
Skarpeta Rakieta

PrzemoKondratowicz pisze: pn gru 15, 2025 11:11 pm Oj proszę cię z tym 21 wiekiem, Agnieszka Karkoszka została w podobym wieku zamordowana przez koleżanki 14 latki w 20 wieku i co to zmienia jaki mamy wiek?
Chodzi mi o szerzenie świadomości w społeczeństwie. Kiedyś nie było lepiej, ale nikt nic z tym nie robił. Teraz robią, ale nieudolnie. Tyle akcji, kampanii, pogadanek. A świadomość dalej na poziomie mułu, bo "mnie to nie dotyczy"
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 11:13 pm Chodzi mi o szerzenie świadomości w społeczeństwie. Kiedyś nie było lepiej, ale nikt nic z tym nie robił. Teraz robią, ale nieudolnie. Tyle akcji, kampanii, pogadanek. A świadomość dalej na poziomie mułu, bo "mnie to nie dotyczy"
nie liczyłabym na to, że ludzie przestaną zabijać bo mają akcje i pogadanki.
YMH2301
Skarpeta Rakieta

berry blast pisze: pn gru 15, 2025 11:17 pm nie liczyłabym na to, że ludzie przestaną zabijać bo mają akcje i pogadanki.
Na to też bym nie liczyła, ale uważam, że takie akcje w podstawówkach doskonale pokazują na jakim poziomie edukacji jesteśmy. Skoro w naszym chorym kraju większość ludzi uważa pójście do psychologa za bycie wariatem a do pedagoga- za bycie konfidentem. Dalej nie widzę powodu do takiego czynu. Skoro ktoś to zrobił to albo coś z nim nie halo albo zabrakło odwagi na zgłoszenie a wystarczyło na zab*cie innej osoby.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
WążNaTshircie

Post autor: mezalians_urodowy »

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 11:20 pm Na to też bym nie liczyła, ale uważam, że takie akcje w podstawówkach doskonale pokazują na jakim poziomie edukacji jesteśmy. Skoro w naszym chorym kraju większość ludzi uważa pójście do psychologa za bycie wariatem a do pedagoga- za bycie konfidentem. Dalej nie widzę powodu do takiego czynu. Skoro ktoś to zrobił to albo coś z nim nie halo albo zabrakło odwagi na zgłoszenie a wystarczyło na zab*cie innej osoby.
Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
Awatar użytkownika
marlas
Mokra Włoszka

Post autor: marlas »

mezalians_urodowy pisze: wt gru 16, 2025 12:39 am Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
Matko, obrzydliwe, niewiarygodne. Jak powoływać dziecko na ten świat, jeśli masz z tyłu głowy, że może się ono stać ofiarą szykan… wiele z nas było tego świadkiem, jak reagowaliśmy jako dzieci? I jak reagowali dorośli? Nijak. Okropne. Dziewczyny były podobno z „dobrych domów”, znaczy to tyle, że przemoc i okrucieństwo nie należy do żadnej warstwy społecznej, jest wszędzie i to przeraża najbardziej.
lalisa
Drama Maker

Post autor: lalisa »

mezalians_urodowy pisze: wt gru 16, 2025 12:39 am Ja poszłam do gimnazjum zaraz po sprawie Ani która powiesiła się na skakance po tym jak była molestowana i wyśmiana przez klasę. Mieliśmy dziesiątki pogadanek, apeli i spotkań na takie tematy i jedyne co z tego pamiętam to jak sobie moi gimnazjalni “koledzy” kręcili z tego bekę i zastanawiali się jakby znaleźć ten filmik w internecie.
U mnie też było milion pogadanek na temat przemocy rówieśniczej, a nawet specjalne zajęcia z udziałem psychologów. Według mnie największym problemem na tych zajęciach było rozmydlanie odpowiedzialności. Szkolne gwiazdeczki, które były sprawczyniami przemocy, brylowały i zbijały sobie piątki z panią psycholog. Dosłownie one były problemem, a koniec końców tylko one z zajęć skorzystały. Reszta dzieci, w tym te które naprawdę tego potrzebowały, siedziała cicho i nie uczestniczyła. Dobry psycholog od razu wyczułby dynamikę klasy. A juz tym bardziej pedagog powinna to wyczuć, bo miała wiele zgłoszeń na konkretne osoby. Ale miała to w dupie.

Mnie takie sprawy nie szokują. Miałam w szkole patusiarstwo. Wiem do czego jest zdolne. Dodam, że patusiarstwo to nie zawsze są dzieci z biedy czy od alkoholików. W bogatych domach też są patusy. Pamiętam z mojego gimnazjum "akcję" pocięcia dziewczyny butelką. Uważam, że szkoła do której chodziły dziewczynki powinna być przetrzepana we wszystkie strony, a nauczyciele dokładnie przesłuchani. Ale jak znam życie to w szkole juz trwa demage control i każda kwoka tylko pilnuje, żeby wyszło, ze ona nic nie wiedziała.
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Ja powiem tak.. System jest nieudolny i działania w takich sprawach są beznadziejne. Nic nie wnoszą. Sama pamiętam czasy gimnazjum, wstyd, obrażanie, wyzywanie. Nikt tego nie brał na poważnie. Brakuje jakiejś granicy i będzie jej brakować, bo niby wszyscy to traktują poważnie, a nawet dzieci z najlepszych domów potrafią być czystym złem.
Ale do jasnej ciasnej, czy naprawdę nie można czegoś zmienić? Już mi ręce opadają. Może pora pogadanki zamienić w coś innego? Wprowadzić jakąś inną formę? Sama już nie wiem, ale to jest przerażające, że podobno zmienia się dostęp do wiedzy a umysły stoją w miejscu..
YMH2301
Skarpeta Rakieta

I dalej podtrzymuję, że absolutnie nic nie usprawiedliwia morderstwa, chyba że jest to wypadek w wyniku obronie koniecznej.
Kobieta123
Bransoletka50k

Post autor: Kobieta123 »

YMH2301 pisze: wt gru 16, 2025 1:45 am I dalej podtrzymuję, że absolutnie nic nie usprawiedliwia morderstwa, chyba że jest to wypadek w wyniku obronie koniecznej.
Może gdyby rodzice dzień przy dniu nawet kosztem siebie i swojego wypoczynku kładli tej dziewczynie do głowy zasady, wartości, tłumaczyli, powtarzali to by do tego nie doszło.
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

verysweetcherry pisze: pn gru 15, 2025 11:01 pm Czytałam teraz info,że podobno ta 12latka znęcała się nad innymi...
A to z jakichś oficjalnych źródeł czy tylko komentarz/e w internecie? Bo jak to drugie, to imo lepiej podchodzić do tego z dystansem, żeby nie było przypadkiem powtórki ze sprawy zastrzelenia nauczycielki z Wielkopolski przez byłego ucznia, kiedy to losowi ludzie na Twitterze/Facebooku wypisywali, jak to na pewno znęcała się nad biednym zabójcą, po czym okazało się, że był w niej obsesyjnie zakochany przez wiele lat, co potwierdził jeden z przyjaciół jego rodziny.
Oczywiście nie mówię, że to na pewno nie mogło się wydarzyć, po prostu na razie na dobrą sprawę nie wiadomo nic konkretnego o żadnej z tych dziewczyn (ani o nich rodzicach i o tym co kładli im do głów XD)