Start
Mój profil

Paranauci

Moderator: verysweetcherry
OneWayTicket
Ciastko

Paranauci

Post autor: OneWayTicket »

Nie wiem, czy do końca pasuje do działu Kryminalnie, bo raczej o zjawiskach paranormalnych/creepy, ale niech tam. Zna ktoś? Wyskoczyło mi w polecanych na Spotify, posłuchałam i dawno nie miałam tak mieszanych uczuć. Tam, gdzie prowadzący trzymają się tematu, jest fajnie, mówią płynnie, nie ma jąkania i yhmm...ummm... Tylko że 50 procent każdego odcinka zupełnie nie jest na temat, można się dowiedzieć co autorzy jedli na obiad i z czego ich psy mają zrobione gryzaki. Fajnie, tylko że odcinek (w założeniu) miał być np. o nawiedzonych dziełach sztuki. Ogólnie milion dygresji, inside jokes niezrozumiałe dla widzów, coś co można by wyciąć bez szkody dla treści. Aż sprawdziłam sobie w komentarzach na Spotify czy tylko mnie to irytuje i wygląda na to, że tak, bo są same pochwały :|
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Pochwałami w komentarzach na spoti się nie sugeruj, bo tam komentarze są moderowane xd pojawia się tylko to, co autor zatwierdzi
OneWayTicket
Ciastko

Ok, to wiele wyjaśnia:D chciałam im nawet skomentować, ale nie wiem czy mój komentarz by przeszedł...
rurkazkremem
ŚpioszkiKenzo

Post autor: rurkazkremem »

Ja mega lubię ten podcast. Mnie nie przeszkadzają te dygresje, wtrącenia i żarty. :) Podoba mi się, że płynnie mówią, opowiadają ciekawie i bez napinki :)
Sopociara
Koczkodan

Post autor: Sopociara »

Mnie coraz bardziej interesuje zbaczanie z tematu i inside joke. Mam wrażenie, że Iga zachowuje się przy Maćku jak jakaś głupotka nastolatka alternatywna. Ciężko się tego słucha… a uwielbiam jej bardzo straszny podcast.
Sopociara
Koczkodan

Post autor: Sopociara »

Sopociara pisze: wt kwie 22, 2025 6:00 pm Mnie coraz bardziej interesuje zbaczanie z tematu i inside joke. Mam wrażenie, że Iga zachowuje się przy Maćku jak jakaś głupotka nastolatka alternatywna. Ciężko się tego słucha… a uwielbiam jej bardzo straszny podcast.
Irytuje*
cymbryk
Siatkarka

Post autor: cymbryk »

Limonene pisze: wt kwie 01, 2025 11:04 pm Pochwałami w komentarzach na spoti się nie sugeruj, bo tam komentarze są moderowane xd pojawia się tylko to, co autor zatwierdzi
Hej, Maciek z tej strony :D To prawda, spoti póki co przepuszcza automatycznie tylko komentarze po angielsku (chyba), resztę musimy zatwierdzać osobiście. Tak się złożyło, ze póki co wszystkie są zatwierdzone. Wiec mowie to całkowicie serio - jeśli cos Wam się nie podoba, dajcie nam znać, czy na forum w komentarzu, czy na maila, jeśli wolicie - może robimy rzeczy nieodpowiednio, a tego nie widzimy.
Forma podcastu jest, jaka jest, bo sami ja ustaliliśmy - gadamy na luźno z narzuconym większym tematem, ale zostawiamy sobie miejsce na dygresje, bo je po prostu lubimy xD
W razie czego - odzywajcie się do nas, bo nie wykluczamy, ze pozmieniamy rzeczy, żeby było lepiej.
OneWayTicket
Ciastko

Hej, doceniam że się odzywasz i jesteś otwarty na komentarze:) Co do Waszego stylu - kwestia gustu, jak widać nawet po forum, są osoby którym on odpowiada, ja po prostu wolę trochę inną formę. Trochę mi przeszkadzają momenty w których mam wrażenie, że podcast zmienia się w rozmowę pomiędzy Wami dwojgiem w której słuchacze są zbędni, i do tego ta rozmowa w ogóle nie ma związku z tematem odcinka. Lubię polecajki i lubię te fragmenty w których rzeczywiście trzymacie się tematu, wtedy jest super. Bardzo chętnie posłuchałabym też odcinka w której skupiacie się na jednej sprawie/przypadku (nie wiem, czy coś takiego jest w planach)
cymbryk
Siatkarka

Post autor: cymbryk »

Te rozmowy to, stety niestety, część formuły, która raczej się nie zmieni. Pierwotny pomysł na podcast sam w sobie polegał na tym, że miało to brzmieć nieco jak wchodzenie do pokoju na domówce, gdzie wszyscy już podzielili się na grupki - gdzieś ludzie tańczą, gdzieś śpiewają, a w kuchni my z Igą gadamy sobie o sprawach paranormalnych, dziwnych i strasznopodobnych. Tak się akurat złożyło, że słuchacz też tam trafił - i, a nuż, w tej kuchni zostanie na dłużej.
Wiadomo, że nie dla każdego ta forma jest odpowiednia i nic w tym złego - każdy ma swoje upodobania i trzeba to szanować. Co do fragmentów trzymania się tematu - właśnie jestem w trakcie montażu pierwszego odcinka tego drugiego "sezonu" i przyznam, idzie nam to coraz lepiej xD. Rzeczywiście bez większych dygresji, chociaż kilka jest i kilka zostanie. Co do skupienia się na jednej sprawie - MOŻE kiedyś zrobimy coś takiego, ale raczej nie będzie to dotykać tematów true crime. Możliwe, że dotyczyć to będzie jakiegoś większego/dłuższego dzieła, przez które przejdziemy sobie krok po kroku - i to bardziej w kierunku jakiegoś Mandela Catalogue niż spraw zaginięć.
Dzięki za odpowiedź!
yellowshorts
Mokra Włoszka

Post autor: yellowshorts »

Ja lubię tę formę, mam trochę parasocial relationship z Igą - obserwuję ją już baaaardzo długo i luźne wstawki w podcastach są dla mnie całkiem interesujące. O wiele lepiej mi się słucha Paranautów niż przedramatyzowanych i pseudosensacyjnych audycji ze sztucznie modulowanym głosem xD
Rybeusz
Gacie z oceanu

Post autor: Rybeusz »

Ja uwielbiam ich podkast, taka luźna, zabawna rozmowa dwóch ziomków, zawsze poprawiają mi humor. Odskocznia od takich sztywnych, ponurych podkastów. sama tematyka "paranormalna" mnie jakoś bardzo nie porywa, wolę true crime, ale oni mogli by gadać o dupie Marynie a i tak bym słuchała