"Zaginieni" twórcy kanałów True Crime - Polska
Moderator: verysweetcherry- AlojzyDupa
- GreckieWakacje
"Zaginieni" twórcy kanałów True Crime - Polska
Skoro jesteśmy przy wątku kryminalnym i dyskutujemy o tajemniczych zaginięciach i zabójstwach, może rozszerzymy rozmowę o temat "zaginionych" twórców internetowych, którzy zajmowali się tematyką True Crime?
Podczas porządków w subskrypcjach na YouTubie natknęłam się na kilka polskich kanałów poświęconych tej tematyce, które w swoim czasie cieszyły się sporą popularnością, a dziś wydają się zupełnie opuszczone. To trochę jak ich własne, cyfrowe "zaginięcia". Niektóre z tych kanałów naprawdę świetnie rokowały — twórcy byli zaangażowani, treści publikowane regularnie, a widzowie aktywnie uczestniczyli w komentarzach. Aż tu nagle... cisza. Żadnych nowych filmów, żadnych wyjaśnień.
Ciekawi mnie, co mogło być powodem. Czy to wypalenie zawodowe, presja związana z tematyką, która przecież jest trudna emocjonalnie, a może kwestie prywatne, których nigdy nie poznaliśmy?x Myślicie, że powrót takich twórców byłby możliwy, czy temat True Crime w polskim internecie stracił już swój złoty czas?
Oto moja lista, kolejność zupełnie przypadkowa. Żadnego z tych twórców nie śledzę po za Youtubem ani nie robiłam żadnego zaawansowanego reaserchu ;)
1. Polska Na Faktach - Historie nie tylko Kryminalne – 42k subskrybcji | 54 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 21.10.2023
Jeden z moich ulubionych kanałów, konkretny, merytoryczny, bez zbędnego gadania. Z tej co widzę, autorka jest aktywna na FB, ale nie tworzy nowych podcastów.
2. Motywy Zbrodni - Podcast kryminalny – 20k subskrybcji | 102 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 9.05.2022
Co prawda na FB istnieje prywatna grupa o tej samej nazwie, ale jedyne info jakie mogę wyciągnąć to to, że w ostatnim miesiącu nie było żadnych nowych postów.
3. Dark – 37k subskrybcji
Ostatnia aktywność na YT: ?
To był jeden z pierwszych kanałów True Crime, który z tego co pamiętam, działał naprawdę bardzo prężnie. Jakieś 2-3 lata temu, autor całkowicie zaprzestał jakiejkolwiek aktywności, natomiast mi wtedy gdzieś śmignęło, że inny autor (nie pamiętam kto), zarzucał twórcy Dark, że ten kopiował czyjeś podcasty toćka w toćkę. Kanał nigdy nie powrócił, jest wyczyszczony do zera.
4. Anntold stories – 13k subskrybcji | 18 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 23.06.2020
Nieduży, ale konkretny kanał, zaledwie 18 filmów a ostatni z nich, dotyczy Krystiana Bali – autora książki „Amok” w której opisał zabójstwo, zbrodnię podobną do tej, za którą został skazany w 2007 roku.
5. Corpusdelictipodcast – 14k subskrybcji | 30 filmów
Ostatnia aktwyność na YT: 28.11.2021
Jedna z moich perełek, za którą ogromnie tęsknię i liczę na to, że wznowi swoją działalność. Jedyny ślad to prywatna grupa na FB, na której również nie było żadnych postów w ostatnim miesiącu.
6. Modus Operandi – 24K subskybcji | ? filmów
Ostatnia aktywnośc na YT: ok. 5 lat temu
Kanał wyczyszczony do zera, ale pamiętam, że dziewczyna (drobna blondynka) zapowiadała się naprawdę nieźle, chociaż w komentarzach ludzie zarzucali jej, że podczas opowiadania historii się… uśmiecha – co według nich, było nieadekwatne do sytuacji. Pamiętam również jej ostatni film i nawet mam swoją teorię dotyczącą jej odejścia:
To był jeden z pierwszych kanałów kryminalnych, który zaczęłam obserwować. Wówczas, wszystkie filmy dotyczyły konkretnych spraw, natomiast ostatni który wypuściła, był już nieco inny, bo dotyczył rozmowy z profilerem, albo kimś kto o tym zawodzie opowiadał (ja już nie pamiętam, a z racji że filmy zniknęły, nie mogę tego zweryfikować). W kręgu twrórców True Crime, nikt wcześniej nie opowiadał o pracy „od kuchni”, i ten temat to była taka świeżynka.
Równocześnie z nią, podobny film o tej samej tematyce, wypuściło Kryminatorium, które jak wiadomo od początku, miało dużą popularność i rozpoznawalność – niemal zawsze większą od wszystkich.
Wtedy do Modus Operandi, oprócz zwykłego codziennego hejtu, zaczął spływać ten największy, że odgapiła pomysł na odcinek od Marcina.
Tych komentarzy było naprawdę bardzo dużo, ale najbardziej porażające w tym wszystkim było to, że nikt z tych hejterów nie zweryfikował, że film Modus Operandi pojawił się na kanale jako pierwszy, o co najmniej kilka dni.
Nie wiem jak ta sprawa się dalej potoczyła, ani czy w ogóle Marcin się do tego jakoś odniósł, w każdym razie po tej akcji, dziewczyna usunęła swoje filmy i zaprzestała jakiejkolwiek aktywności…
7. Czarna materia – 12k subskrybcji | 8 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 13.03.2020
Niewielki, ale również dobrze rokujący kanał, porzucony całkowicie.
Podczas porządków w subskrypcjach na YouTubie natknęłam się na kilka polskich kanałów poświęconych tej tematyce, które w swoim czasie cieszyły się sporą popularnością, a dziś wydają się zupełnie opuszczone. To trochę jak ich własne, cyfrowe "zaginięcia". Niektóre z tych kanałów naprawdę świetnie rokowały — twórcy byli zaangażowani, treści publikowane regularnie, a widzowie aktywnie uczestniczyli w komentarzach. Aż tu nagle... cisza. Żadnych nowych filmów, żadnych wyjaśnień.
Ciekawi mnie, co mogło być powodem. Czy to wypalenie zawodowe, presja związana z tematyką, która przecież jest trudna emocjonalnie, a może kwestie prywatne, których nigdy nie poznaliśmy?x Myślicie, że powrót takich twórców byłby możliwy, czy temat True Crime w polskim internecie stracił już swój złoty czas?
Oto moja lista, kolejność zupełnie przypadkowa. Żadnego z tych twórców nie śledzę po za Youtubem ani nie robiłam żadnego zaawansowanego reaserchu ;)
1. Polska Na Faktach - Historie nie tylko Kryminalne – 42k subskrybcji | 54 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 21.10.2023
Jeden z moich ulubionych kanałów, konkretny, merytoryczny, bez zbędnego gadania. Z tej co widzę, autorka jest aktywna na FB, ale nie tworzy nowych podcastów.
2. Motywy Zbrodni - Podcast kryminalny – 20k subskrybcji | 102 filmy
Ostatnia aktywność na YT: 9.05.2022
Co prawda na FB istnieje prywatna grupa o tej samej nazwie, ale jedyne info jakie mogę wyciągnąć to to, że w ostatnim miesiącu nie było żadnych nowych postów.
3. Dark – 37k subskrybcji
Ostatnia aktywność na YT: ?
To był jeden z pierwszych kanałów True Crime, który z tego co pamiętam, działał naprawdę bardzo prężnie. Jakieś 2-3 lata temu, autor całkowicie zaprzestał jakiejkolwiek aktywności, natomiast mi wtedy gdzieś śmignęło, że inny autor (nie pamiętam kto), zarzucał twórcy Dark, że ten kopiował czyjeś podcasty toćka w toćkę. Kanał nigdy nie powrócił, jest wyczyszczony do zera.
4. Anntold stories – 13k subskrybcji | 18 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 23.06.2020
Nieduży, ale konkretny kanał, zaledwie 18 filmów a ostatni z nich, dotyczy Krystiana Bali – autora książki „Amok” w której opisał zabójstwo, zbrodnię podobną do tej, za którą został skazany w 2007 roku.
5. Corpusdelictipodcast – 14k subskrybcji | 30 filmów
Ostatnia aktwyność na YT: 28.11.2021
Jedna z moich perełek, za którą ogromnie tęsknię i liczę na to, że wznowi swoją działalność. Jedyny ślad to prywatna grupa na FB, na której również nie było żadnych postów w ostatnim miesiącu.
6. Modus Operandi – 24K subskybcji | ? filmów
Ostatnia aktywnośc na YT: ok. 5 lat temu
Kanał wyczyszczony do zera, ale pamiętam, że dziewczyna (drobna blondynka) zapowiadała się naprawdę nieźle, chociaż w komentarzach ludzie zarzucali jej, że podczas opowiadania historii się… uśmiecha – co według nich, było nieadekwatne do sytuacji. Pamiętam również jej ostatni film i nawet mam swoją teorię dotyczącą jej odejścia:
To był jeden z pierwszych kanałów kryminalnych, który zaczęłam obserwować. Wówczas, wszystkie filmy dotyczyły konkretnych spraw, natomiast ostatni który wypuściła, był już nieco inny, bo dotyczył rozmowy z profilerem, albo kimś kto o tym zawodzie opowiadał (ja już nie pamiętam, a z racji że filmy zniknęły, nie mogę tego zweryfikować). W kręgu twrórców True Crime, nikt wcześniej nie opowiadał o pracy „od kuchni”, i ten temat to była taka świeżynka.
Równocześnie z nią, podobny film o tej samej tematyce, wypuściło Kryminatorium, które jak wiadomo od początku, miało dużą popularność i rozpoznawalność – niemal zawsze większą od wszystkich.
Wtedy do Modus Operandi, oprócz zwykłego codziennego hejtu, zaczął spływać ten największy, że odgapiła pomysł na odcinek od Marcina.
Tych komentarzy było naprawdę bardzo dużo, ale najbardziej porażające w tym wszystkim było to, że nikt z tych hejterów nie zweryfikował, że film Modus Operandi pojawił się na kanale jako pierwszy, o co najmniej kilka dni.
Nie wiem jak ta sprawa się dalej potoczyła, ani czy w ogóle Marcin się do tego jakoś odniósł, w każdym razie po tej akcji, dziewczyna usunęła swoje filmy i zaprzestała jakiejkolwiek aktywności…
7. Czarna materia – 12k subskrybcji | 8 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 13.03.2020
Niewielki, ale również dobrze rokujący kanał, porzucony całkowicie.
- Modna
Polska na faktach tłumaczyła czemu już nie nagrywa. Przytłoczyło ją kilka spraw związanych z kradzieżami własności intelektualnej przez podcasterów, zaczęła się zastanawiać nad całym tym "biznesem" i doszła do wniosku, że już nie bardzo chce się tym zajmować.
Z zaginonych twórców najbardziej nie mogę odżałować Wschodnie Zbrodnie. 3 lata temu na instagramie obiecywała powrót, ale ja już się nie łudzę. Chociaż wielka szkoda, bo to był naprawdę świetny kanał, z dobrym riserczem, ciekawymi sprawami.
Z zaginonych twórców najbardziej nie mogę odżałować Wschodnie Zbrodnie. 3 lata temu na instagramie obiecywała powrót, ale ja już się nie łudzę. Chociaż wielka szkoda, bo to był naprawdę świetny kanał, z dobrym riserczem, ciekawymi sprawami.
- AlojzyDupa
- GreckieWakacje
8. Kryminalna Skandynawia | 19k subskrybcji | 46 filmów
Ostatnia aktywność na YT: 2.09.2023
Dopiero teraz się zorientowałam, że na jej kanale też jest cisza
Ku pamięci, mięci kupa, wpisał się Alojzy Dupa
- AlojzyDupa
- GreckieWakacje
Przy okazji Wschodnich Zbrodni (przyznam, nie znałam), przypomniałam sobie o Kryminalnej Skandynawii, którą dodałam do listy.mezalians_urodowy pisze: ↑pn gru 23, 2024 9:55 am Polska na faktach tłumaczyła czemu już nie nagrywa. Przytłoczyło ją kilka spraw związanych z kradzieżami własności intelektualnej przez podcasterów, zaczęła się zastanawiać nad całym tym "biznesem" i doszła do wniosku, że już nie bardzo chce się tym zajmować.
Jesli chodzi o Polskę na Faktach, to ogromna szkoda że przestała nagrywać. Bardzo ją lubiłam
Ku pamięci, mięci kupa, wpisał się Alojzy Dupa
-
- Channelka
Była taka Mariola, długie ciemne włosy, ona tak bardzo emocjonalnie opowiadała, prawie płakała przy opowiadaniu spraw. Któs pamięta nazwę kanału?
-
- ŚpioszkiKenzo
Chodzi o kanał Kartoteka?
-
- Koczkodan
szkoda,że już nie nagrywaAlojzyDupa pisze: ↑pn gru 23, 2024 10:31 am 8. Kryminalna Skandynawia | 19k subskrybcji | 46 filmów
-
- Channelka
Tak, dzięki!
-
- MoetGlass
Ciekawe czemu. Pamiętam,że mówiła,że zmienia pracę/przeprowadza się (coś takiego) i w związku z tym będzie jej mniej, później wrzuciła po kilku miesiącach odcinek, potem kolejny, a potem jak wyszła książka to znowu była aktywna na insta i chyba nowy odcinek dodała, ale potem już cisza. Zapomniałam w ogóle,że jej słuchałam
Autor pewnego bloga o tematyce kryminalnej zarzucił autorowi kanału Dark czytanie kropka w kropkę jego autorskich tekstów. I faktycznie jak weszłam to sprawdzić to doszłam do wniosku, że nawet nie wysilał się na tyle by pozmieniać niektóre słowa. Po prostu bezczelnie używał sobie czyjejś pracy i na tym zarabiał. Też bym się wkurzyła i to nagłośniła. Po tym zniknął. Wszystko było na Wykopie.
-
- Samarka
Wschodnie Zbrodnie - ona jest Rosjanką czy Ukrainką albo Białorusinką, tak z ciekawości? Mówi po polsku lepiej niż niejeden Polak, pisze też.
-
- RoyalBaby
Coś mi świta, że to Polka z KazachstanuSmokAnalog pisze: ↑pt sty 10, 2025 9:10 pm Wschodnie Zbrodnie - ona jest Rosjanką czy Ukrainką albo Białorusinką, tak z ciekawości? Mówi po polsku lepiej niż niejeden Polak, pisze też.
Był kiedyś podcast True Crime Story, prowadziła go dziewczyna, która w pewnym momencie mocno się pochorowała. Pamiętam, że inni podcasterzy udostępniali link do zrzutki na leczenie. Kanał po jakimś czasie zniknął, wydaje mi się, że założyła nowy, ale po tamtym też nie widzę śladu.