Start
Mój profil

Kurczaki ekologiczne

Moderator: verysweetcherry
Jonno
Mokra Włoszka

Kurczaki ekologiczne

Post autor: Jonno »

Ostatnio widzę coraz więcej kurczaków z różnymi certyfikatami w sklepach, ale cena jest znacznie wyższa niż tych zwykłych. Czy to naprawdę ma sens, żeby za to płacić więcej, czy to tylko chwyt marketingowy?
sedlera
Gacie z oceanu

Post autor: sedlera »

Moim zdaniem warto dopłacić, jeśli zależy Ci na jakości i zdrowiu. Kurczak z certyfikatem zazwyczaj pochodzi z lepszych warunków hodowli – bez antybiotyków, hormonów, a karmiony jest naturalną paszą. Dla mnie dużą różnicę robi też smak – mięso jest bardziej zwarte i ma lepszą strukturę, a nie takie "napompowane" jak w przypadku zwykłego kurczaka. Wiem, że cena może odstraszać, ale traktuję to jako inwestycję w lepsze jedzenie. No i wspierasz hodowców, którzy starają się o wyższą jakość. Jeśli chcesz poczytać więcej o tym, dlaczego certyfikaty mają znaczenie, zajrzyj tutaj: https://przepyszna.pl/kurczak-z-certyfikatem/. Jak raz spróbujesz takiego mięsa, to naprawdę ciężko wrócić do zwykłego.
Awatar użytkownika
justhink
Channelka

Post autor: justhink »

Jonno pisze: pn gru 09, 2024 10:08 am Ostatnio widzę coraz więcej kurczaków z różnymi certyfikatami w sklepach, ale cena jest znacznie wyższa niż tych zwykłych. Czy to naprawdę ma sens, żeby za to płacić więcej, czy to tylko chwyt marketingowy?
tak ma znaczenie.Taki kurczak jest bardziej zwarty,potrzebuje więcej czasu na pieczenie,smażenie.