Jak reagować na dziwnych użytkowników na innych forach?
Jak reagować na dziwnych użytkowników na innych forach?
Ciekawa jestem waszego zdania. Pytanie do tych, którzy mieli podobne doświadczenia. Jak reagujecie na opowieści użytkowników, które są nieprawdopodobne. Na przykład ktoś jednego dnia wychwala jedną wiarę i wyśmiewa wyznawców innej, a następnego dnia neguje to, co napisał wcześniej i jest gorliwym wyznawcą tego, co wcześniej krytykował. Przy czym ktoś chwali się, że pobiera zasiłki i nie musi pracować, wyśmiewając się z tych, którzy muszą zarabiać na życie Tworzy kolejne konto, żeby rozmawiać sam ze sobą, z których każda z osobowości ma przeciwne poglądy. Opowiada nieprawdopodobne historie o swojej rzekomej ciąży i poronieniu, gdzie inni dowiedli nieprawdziwości tej historii. Oprócz tego udzielając się w innych wątkach zawsze wtrącają zdania o sobie i własnych przeżyciach. Potrzebuję spojrzenia z boku.
Pytanie jest takie: czy musisz reagować? Czy nie lepiej zlać takiego człowieka ciepłym moczem?
To są najczęściej internetowe trolle, a takich lepiej nie karmić.
Patologiczni kłamcy, narcyzi, niezadowoleni ze swojego życia, dlatego wylewają na forach te swoje dyrdymały.
Jeśli już koniecznie potrzebujesz reagować, to proponuję posłuchać podcastów pani Karoliny Gorczycy-Barszczewskiej.
Np. rozumiem, że bierzesz zasiłek, jednak osobiście wolę pracować, czuć się potrzebna i mieć ememeryturę.
Albo Dlaczego tak piszesz, co chcesz tym osiągnąć?
Albo: kiedy Ty... to powoduje ... (piszesz, co myślisz i czujesz). Proponuję, żebyś... (Twoje rozwiązanie).
Sama w ten sposób zgasiłam kilku trolli na czatach i forach, w tym dawnego już kolegę z dzieciństwa.
Stosował wobec mnie bierne agresje, niby nie wprost. (40-latek, wiecznie bezrobotny, mieszkający z rodzicami. Uważał, że nie pracując "walczy z systemem i kapitalistycznym wyzyskiem").
Pokłóciliśmy się, a ja mu napisałam: kiedy Ty piszesz takie bzdury, to powoduje, że czuję ogromny, wręcz fizyczny wstręt do Ciebie. Proponuję, żebyś nic już do mnie nie pisał.
Podziałało.
To są najczęściej internetowe trolle, a takich lepiej nie karmić.
Patologiczni kłamcy, narcyzi, niezadowoleni ze swojego życia, dlatego wylewają na forach te swoje dyrdymały.
Jeśli już koniecznie potrzebujesz reagować, to proponuję posłuchać podcastów pani Karoliny Gorczycy-Barszczewskiej.
Np. rozumiem, że bierzesz zasiłek, jednak osobiście wolę pracować, czuć się potrzebna i mieć ememeryturę.
Albo Dlaczego tak piszesz, co chcesz tym osiągnąć?
Albo: kiedy Ty... to powoduje ... (piszesz, co myślisz i czujesz). Proponuję, żebyś... (Twoje rozwiązanie).
Sama w ten sposób zgasiłam kilku trolli na czatach i forach, w tym dawnego już kolegę z dzieciństwa.
Stosował wobec mnie bierne agresje, niby nie wprost. (40-latek, wiecznie bezrobotny, mieszkający z rodzicami. Uważał, że nie pracując "walczy z systemem i kapitalistycznym wyzyskiem").
Pokłóciliśmy się, a ja mu napisałam: kiedy Ty piszesz takie bzdury, to powoduje, że czuję ogromny, wręcz fizyczny wstręt do Ciebie. Proponuję, żebyś nic już do mnie nie pisał.
Podziałało.
Dziękuję za odpowiedź. Ta osoba chodziła za mną na forum krok w krok przez dłuższy czas. Obecnie nie wchodzę na to forum, jednak na przyszłość chciałam wiedzieć, co powinnam zrobić w takiej sytuacji. Obejrzę podcasty pani Karoliny Barszczewskiej, dziękuję.