Start
Mój profil

Jak reagować na dziwnych użytkowników na innych forach?

OnNa1234

Jak reagować na dziwnych użytkowników na innych forach?

Post autor: OnNa1234 »

Ciekawa jestem waszego zdania. Pytanie do tych, którzy mieli podobne doświadczenia. Jak reagujecie na opowieści użytkowników, które są nieprawdopodobne. Na przykład ktoś jednego dnia wychwala jedną wiarę i wyśmiewa wyznawców innej, a następnego dnia neguje to, co napisał wcześniej i jest gorliwym wyznawcą tego, co wcześniej krytykował. Przy czym ktoś chwali się, że pobiera zasiłki i nie musi pracować, wyśmiewając się z tych, którzy muszą zarabiać na życie Tworzy kolejne konto, żeby rozmawiać sam ze sobą, z których każda z osobowości ma przeciwne poglądy. Opowiada nieprawdopodobne historie o swojej rzekomej ciąży i poronieniu, gdzie inni dowiedli nieprawdziwości tej historii. Oprócz tego udzielając się w innych wątkach zawsze wtrącają zdania o sobie i własnych przeżyciach. Potrzebuję spojrzenia z boku.
Zakonnica

Post autor: Zakonnica »

Pytanie jest takie: czy musisz reagować? Czy nie lepiej zlać takiego człowieka ciepłym moczem?
To są najczęściej internetowe trolle, a takich lepiej nie karmić.
Patologiczni kłamcy, narcyzi, niezadowoleni ze swojego życia, dlatego wylewają na forach te swoje dyrdymały.
Jeśli już koniecznie potrzebujesz reagować, to proponuję posłuchać podcastów pani Karoliny Gorczycy-Barszczewskiej.
Np. rozumiem, że bierzesz zasiłek, jednak osobiście wolę pracować, czuć się potrzebna i mieć ememeryturę.
Albo Dlaczego tak piszesz, co chcesz tym osiągnąć?
Albo: kiedy Ty... to powoduje ... (piszesz, co myślisz i czujesz). Proponuję, żebyś... (Twoje rozwiązanie).
Sama w ten sposób zgasiłam kilku trolli na czatach i forach, w tym dawnego już kolegę z dzieciństwa.
Stosował wobec mnie bierne agresje, niby nie wprost. (40-latek, wiecznie bezrobotny, mieszkający z rodzicami. Uważał, że nie pracując "walczy z systemem i kapitalistycznym wyzyskiem").

Pokłóciliśmy się, a ja mu napisałam: kiedy Ty piszesz takie bzdury, to powoduje, że czuję ogromny, wręcz fizyczny wstręt do Ciebie. Proponuję, żebyś nic już do mnie nie pisał.
Podziałało.
OnNa1234

Post autor: OnNa1234 »

Dziękuję za odpowiedź. Ta osoba chodziła za mną na forum krok w krok przez dłuższy czas. Obecnie nie wchodzę na to forum, jednak na przyszłość chciałam wiedzieć, co powinnam zrobić w takiej sytuacji. Obejrzę podcasty pani Karoliny Barszczewskiej, dziękuję.