Jak zostać manicurzystka?
Moderator: verysweetcherry
Jak zostać manicurzystka?
Są tu jakieś dziewczyny, które są manicurzystkami (lub były) i podpowiedzą jak zacząć taką ścieżkę zawodową?
-
- Willa z basenem
Ja nie jestem ale mam znajome, które nimi są. Generalnie to każda poszła do jakiejś szkoły policealnej na taki kierunek na rok lub kursy albo to i to. Wszystkie te które znam początkowo przyjmowały w domu, tworzyły sobie portfolio, a po czasie wysyłały to portfolio salonom gdy kogoś szukały. Choć znam takie, które do dziś po np 5 latach dalej tylko w domu przyjmują ale to są osoby, które dorabiają sobie dodatkowo i nie jest to ich główne źródło dochodu. Te które zawodowo tylko tym się zajmują poszły finalnie do salonów na umowę albo podnajmują stanowisko, więc widocznie tak im się bardziej opłacało. Z moich obserwacji zauważyłam, że do tego trzeba mieć dryg i choć trochę zdolności manualnych, bo przykładowo znam dziewczynę, która jeszcze jako nastolatka robiła piękne paznokcie, ładnie nadbudowane, idealny kształt, a nie miała wtedy jeszcze żadnego kursu nawet zrobionego. Za to znam i inną, która skończyła szkołę policealną, jakieś szkolenia i niby od lat przyjmuje klientki, a jak patrzę na fotki na jej paznokciowym insta to te paznokcie nie są idealne i przy niektórych skórki poranione, lakier tak doprowadzony, że wygląda jakby stylizacja miała już tydzień albo np jeden bardziej zaokrąglony, drugi mniej.