Jak zostać manicurzystka?

Motywacja, hobby, sposoby na spędzanie wolnego czasu, porady domowe, książki

Moderator: verysweetcherry

kardzi26
SushiRoll

Jak zostać manicurzystka?

Post autor: kardzi26 »

Są tu jakieś dziewczyny, które są manicurzystkami (lub były) i podpowiedzą jak zacząć taką ścieżkę zawodową?
ariana1422
Willa z basenem

Post autor: ariana1422 »

kardzi26 pisze: wt wrz 10, 2024 7:49 am Są tu jakieś dziewczyny, które są manicurzystkami (lub były) i podpowiedzą jak zacząć taką ścieżkę zawodową?
Ja nie jestem ale mam znajome, które nimi są. Generalnie to każda poszła do jakiejś szkoły policealnej na taki kierunek na rok lub kursy albo to i to. Wszystkie te które znam początkowo przyjmowały w domu, tworzyły sobie portfolio, a po czasie wysyłały to portfolio salonom gdy kogoś szukały. Choć znam takie, które do dziś po np 5 latach dalej tylko w domu przyjmują ale to są osoby, które dorabiają sobie dodatkowo i nie jest to ich główne źródło dochodu. Te które zawodowo tylko tym się zajmują poszły finalnie do salonów na umowę albo podnajmują stanowisko, więc widocznie tak im się bardziej opłacało. Z moich obserwacji zauważyłam, że do tego trzeba mieć dryg i choć trochę zdolności manualnych, bo przykładowo znam dziewczynę, która jeszcze jako nastolatka robiła piękne paznokcie, ładnie nadbudowane, idealny kształt, a nie miała wtedy jeszcze żadnego kursu nawet zrobionego. Za to znam i inną, która skończyła szkołę policealną, jakieś szkolenia i niby od lat przyjmuje klientki, a jak patrzę na fotki na jej paznokciowym insta to te paznokcie nie są idealne i przy niektórych skórki poranione, lakier tak doprowadzony, że wygląda jakby stylizacja miała już tydzień albo np jeden bardziej zaokrąglony, drugi mniej.