Hej.
Chcemy wybrać się do Turcji. Nie kupiłam jeszcze wycieczki i mam kilka pytań, bo nie ukrywam, że nigdy nie byłam na takiej wycieczce, nigdy też nie leciałam samolotem. Najdalej byłam we Francji, także jestem kompletnie zielona jeżeli chodzi o tak właściwie wszystko :D Mam baardzo dużo pytań w takim razie :D
1. Lepiej iść do biura podróży czy wykupić online? Jakie pytania zadać pracownikowi, na co zwrócić uwagę?
2. Czy na miejscu można wynająć samochód?
3. Kwestia lotniska... Odprawy i te sprawy. Jak tam wejść i to ogarnąć, a jednocześnie nie zwariować? Nigdy nie leciałam samolotem. Czy jest tam ktoś z biura podróży do pomocy?
4. W ogóle jak wygląda pomoc biura podróży w trakcie samej wycieczki? Jesteśmy zdani na siebie czy jest ktoś do pomocy?
BARDZO PROSZĘ O POMOC, WSZELKIE WSKAZÓWKI POŻĄDANE :D
Pierwsza wycieczka z biurem podróży
Moderator: verysweetcherry
1. Wg mnie korzystniejsze oferty są online.P0k0 pisze: ↑pn maja 13, 2024 9:53 am Hej.
Chcemy wybrać się do Turcji. Nie kupiłam jeszcze wycieczki i mam kilka pytań, bo nie ukrywam, że nigdy nie byłam na takiej wycieczce, nigdy też nie leciałam samolotem. Najdalej byłam we Francji, także jestem kompletnie zielona jeżeli chodzi o tak właściwie wszystko :D Mam baardzo dużo pytań w takim razie :D
1. Lepiej iść do biura podróży czy wykupić online? Jakie pytania zadać pracownikowi, na co zwrócić uwagę?
2. Czy na miejscu można wynająć samochód?
3. Kwestia lotniska... Odprawy i te sprawy. Jak tam wejść i to ogarnąć, a jednocześnie nie zwariować? Nigdy nie leciałam samolotem. Czy jest tam ktoś z biura podróży do pomocy?
4. W ogóle jak wygląda pomoc biura podróży w trakcie samej wycieczki? Jesteśmy zdani na siebie czy jest ktoś do pomocy?
BARDZO PROSZĘ O POMOC, WSZELKIE WSKAZÓWKI POŻĄDANE :D
2. Na pewno da się wynająć auto, ale warto porównać ofertę kilku wypożyczalni i wtedy podjąć decyzję. Czytaj dokładnie warunki ubezpieczenia/ewentualnego depozytu.
3. Jak lecisz z biura podróży to czasami, ale nie zawsze na lotnisku wylotu jest opiekun i on pomaga, tzn zbiera ludzi z danej oferty, zaprowadza do bramek itd. Ale to nie jest reguła, zależy od biura. Natomiast jeśli nie będzie nikogo takiego, to na lotnisku są punkty informacji, a poruszanie się po nim jest raczej łatwe do ogarnięcia, wszędzie są oznaczenia co robić, gdzie iść. Może po prostu, aby się nie stresować i nie nakręcać bądź trochę wcześniej niż jest zalecane przed odprawa, żeby sobie na spokojnie to ogarnąć.
4. Pomoc biura zależy od biura i od oferty, czasem jest ona od lotniska po hotel, czyli na lotnisku wylotu jest opiekun, podczas lotu i po wylądowaniu jest rezydent, który opiekuje się podczas pobytu. Częściej chyba jest tak, że lecisz sobie i dopiero na miejscu masz tą opiekę w postaci rezydenta, który pomaga podczas transferu lotnisko-hotel, a podczas pobytu jest z nim kontakt, czasem jakieś spotkanie, gdzie oferują np jakieś wycieczki fakultatywne. Wydaje mi się też, że w opisach ofert jest zwykle podane, czy rezydent to będzie polak, czy tubylec, jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie. Tzn, że będzie np dopisek "opieka polskiego rezydenta", albo "opieka rezydenta mówiącego po polsku ". Czytaj dokładnie oferty i opinie przy nich.