Szpagat

Motywacja, hobby, sposoby na spędzanie wolnego czasu, porady domowe, książki

Moderator: verysweetcherry

Layloooo
ŚpioszkiKenzo

Szpagat

Post autor: Layloooo »

Hej dziewczyny, od 5 miesięcy wkręciłam się w jogę i w stretching. Mam do Was pytanko odnośnie szpagatu. Brakują mi 4 cm w szpagacie by „usiąść”, ale problemem jest noga z przodu, jest cały czas zgięta. Wiem, że to normalne i pewnie potrzebuje jeszcze czasu. Ile Wam zajęło by zrobić szpagat? Też miałyście taki etap? Jakieś porady? 😁🩷
FashFash
PrinTu

Post autor: FashFash »

Hi 5! tez jestem na etapie rozciągania do szpagatu i to niełatwy temat. Gratki, ze Ci tak mało brakuje! ja się rozciągam na materacu i jedna "stronę" mam bardziej rozciągnięta a druga mniej, ale ciagle nie mogę dojść do szpagatu, mi trochę brakuje. Przez pandemie chodziłam ciagle do szkoły pole dance (szkoły były o dziwo wyjate spod rozporządzenia i były otwarte) i tam dziewczyny od pole dance dawały dużo fajnych ćwiczeń, czasem tez "dociskaly" lekko. Polecam takie zajęcia. Co ciekawe instruktorka powiedziała kiedyś ciekawa rzecz, że "nie każdy będzie w stanie zrobić szpagat. To zależy od możliwości rozciągania się naszych mięśni, od ułożenia naszych kończyn itd." a byłam kiedys pewna, ze skoro ktoś się rozciąga to kiedyś musi mu się udać zrobić szpagat. Polecam wszelkie filmiki z angielskojęzycznych kanałów na temat szpagatu, dużo pomagają. I wytrwałość oraz systematyczność :) na jednym z challenge dziewczyna codziennie siedziała po 10 min na stronę w szpagacie, ale nie wiem jak to możliwe jak ja ledwo dochodzę do 2 min zaciskając zęby i walcząc o każdą 1s. Daj znać jak Twój progres.
Layloooo
ŚpioszkiKenzo

O dziękuje pięknie za radę 🩷 z kolei mi mówiono, że jak się nie ma problemów z biodrami i wiadomo jakiś przeciwwskazań to każda z nas jest w stanie zrobi szpagat. Tyle, że u jednej to potrwa krócej a u innej nawet kilka lat. Ja rozciągam się w domu( bo mi tak łatwiej utrzymać systematyczność) czyli 5 razy w tygodniu. Ćwiczę z TreningfitnessbyPaula i zniżyłam się o 14,5 cm więc na pewno działają te treningi 😂 ale na prawdę trzeba być systematycznym. Myślę, że pół roku i uda mi się zrobić, znaczy mam taką nadzieję. Powiem Ci, że ja podziwiam te kobiety, jak guma one są. Wkręciłam się na maksa i podoba mi się ta droga do uzyskania szpagatu
Layloooo
ŚpioszkiKenzo

A no i joga, też myślę że mi dużo dała. Asany są wymagające i też mocno rozciągające, ale nie mogę się doczekać tego jak dojdę do szpagatu, to było moje marzenie od dziecka 😂 Napisz mi też kiedyś jak Ci idzie. Fajnie jakby sie odezwała też dziewczyna która ma już to za sobą i się jej udało 😭