nerwica lękowa hipochondria
nerwica lękowa hipochondria
mam problem od pewnego czasu wkręcam sobie choroby wyszukuje w necie i wszystko się zgadza myślę o czymś i zaczyna mnie to boleć nie radzę sobie z tym. miałyście takie zaburzenia? do jakiego lekarza z tym iść? polecacie jakieś książki? macie jakieś rady cokolowiek?
ja mam podobne problemy
spodziewam się, że równie ciężko będzie ci zgłosić się o pomoc, co mi. Jeśli chodzi o specjalistów to żeby nie czarować nie ma co liczyc na NFZ, termin na terapię indywidualną to 3 lata... Trzeba iść prywatnie, sam psychiatra jeśli uzna za stosowne w skali objawów może dać ci leki, ale różnie z psychiatrami bywa, a psychoterapię też może polecić ale nic poza tym nie załatwi w tym kierunku, tyle ot pogadane
spodziewam się, że równie ciężko będzie ci zgłosić się o pomoc, co mi. Jeśli chodzi o specjalistów to żeby nie czarować nie ma co liczyc na NFZ, termin na terapię indywidualną to 3 lata... Trzeba iść prywatnie, sam psychiatra jeśli uzna za stosowne w skali objawów może dać ci leki, ale różnie z psychiatrami bywa, a psychoterapię też może polecić ale nic poza tym nie załatwi w tym kierunku, tyle ot pogadane
Ja mam problemy z lękiem i atakami paniki ale unikam psychiatrii (to są leki, często źle dobrane).
Trzeba sobie radzić samemu. Czytaj dużo na ten temat. Dobra lektura pomaga.
Trzeba sobie radzić samemu. Czytaj dużo na ten temat. Dobra lektura pomaga.
Lekarz psychiatra w ostateczności. Niestety psychiatria w Polsce leży i kwiczy, wszystko sprowadza się do dobrania leków (o ile uda się to zrobić właściwie !). Problemy, o których piszesz można spokojnie przerobić w gabinecie psychoterapii. Poczytaj o nurtach i dobierz odpowiedni dla siebie. Myślę, że w tym przypadku pomocna byłaby psychoterapia poznawczo - behawioralna.