Inwestowanie
Moderator: verysweetcherry
Inwestowanie
Szukam kogoś kto się ze mną spotka i przeprowadzi przez początki inwestowania. Kursy,YT nie działa. Szukam praktyka
-
- Mokra Włoszka
Może spróbuj girls money club.
-
- BlondDoczep
A ma ktoś do polecenia kursy, fora tematyczne, grupy, filmy, które dobrze to tłumaczą? Jestem zainteresowana tematem, ale też nie chcę się wciągać w piramidy finansowe i nie wierzę też "tiktokowym milionerom", których jest teraz wysyp.
-
- BlondDoczep
Ogranicz wydatki i zbuduj sobie poduszkę bezpieczeństwa (zwykle tyle za ile będziesz w stanie funkcjonować bez pracy przez okres 6 miesięcy). Jeśli chodzi o inwestowanie, to jak zbuduj sobie portfel z ETFów - tutaj świetnym przykładem jest VWCE. Masz już konto maklerskie?
No faktycznie, może być tak, że dostęp do niej był po dołączeniu do kursu. Ale w sumie nie pamiętam już jak to byłoMoonsteraa pisze: ↑śr sie 28, 2024 8:16 pm Ta grupka jest prywatną? Bo wyświetlają mi się tylko jakieś takie regionalne Kraków albo Trójmiasto.
Też mnie zainteresował ten temat, ale patrząc na konta kobiece, które tego inwestowania niby uczą, one tak naprawdę niczego nie uczą. Każda z nich chwali się niezależnością, ogromną ilością dochodów pasywnych, zarabianiem po 100 000 miesięcznie (rzeczy totalnie nie do zweryfikowania), ale realnej wiedzy ja tam nie widzę. Nawet przy Q&A zazwyczaj odpowiedzi są wymijające typu to zależy, to bardzo indywidualne itp. Być może jak się zapłaci za kursy/ebooki jest lepiej, ale nie zapłaciłam, bo żadna z tych kobiet nie wzbudziła mojego zaufania. Więcej merytoryki znalazłam u Marcina Iwucia.
Powiem jedno: Jeśli nie masz pożądnej poduszki bezpieczeństwa i pieniędzy na lokacie, to sobie daruj. Najpierw zabezpieczenie, potem inwestowanie. Ja się tematem zainteresowałam dopiero po odłożeniu 12 miesięcznej poduszki, wiem, że jestem w stanie przez rok z niej wyżyć i ryzyko inwestycyjne jest mniejsze. Poza tym jestem tchórzem i mam tylko lokaty i obligacje indeksowane inflacją, uważam, że nadal mam za małą wiedzę by robić coś więcej i że jest to trudniejsze ,niż wygląda na 1 rzut oka.
Powiem jedno: Jeśli nie masz pożądnej poduszki bezpieczeństwa i pieniędzy na lokacie, to sobie daruj. Najpierw zabezpieczenie, potem inwestowanie. Ja się tematem zainteresowałam dopiero po odłożeniu 12 miesięcznej poduszki, wiem, że jestem w stanie przez rok z niej wyżyć i ryzyko inwestycyjne jest mniejsze. Poza tym jestem tchórzem i mam tylko lokaty i obligacje indeksowane inflacją, uważam, że nadal mam za małą wiedzę by robić coś więcej i że jest to trudniejsze ,niż wygląda na 1 rzut oka.
-
- BlondDoczep
Poduszkę bezpieczeństwa mam, sporo oszczędzam, ale szukam treści edukacyjnych, żeby zgłębić temat i nie rzucać się na głęboką wodę. Moi rodzice za namową pracownic banku kiedyś wrzucili jakieś tam kwoty pieniędzy na różne akcje chińskie, wschodzące, obiecano gruszki na wierzbie, a wyszli z tego na minusie po wielu latach. Póki co, chciałabym właśnie zdobyć wiedzę, a spróbować zainwestować za kilka miesięcy, nawet za rok i to niezbyt wielką kwotę na wypróbowanie.
Ja polecam ksiazke, bloga i podcast Mateusza Samołyka, imo po Iwuciu jest dla mnie druga wiarygodna osoba, ksiazka Inwestowanie dla kazdego moim zdaniem jest fajna kontynuacja wlasnie finansowej fortecy jak chce sie wlasnie bardziej zaczac inwestowac w rozne produkty, moze tutaj warto zerknac?
Też mam takie wrażenie i ciągle tylko inwestuj, inwestuj, inwestuj! Zapytam raz jedną, która mi się wydawała w miarę konkretna czy mogłabyś wejść w jakieś konkrety bo wszyscy mówią o inwestowaniu ale np. jak kupić obligacje, jak wybrać dobrą inwestycje, na co uważać by się nie naciąć to jakoś nikt nie mówi jak to wygląda w praktyce. Zgadnijcie co się stało z komentarzem jak dla mnie te wszystkie profile to scam mający na celu wyciągniecie kasy z lasek, które chcą się zając swoimi finansami.....Coraline pisze: ↑czw sie 29, 2024 9:43 am Też mnie zainteresował ten temat, ale patrząc na konta kobiece, które tego inwestowania niby uczą, one tak naprawdę niczego nie uczą. Każda z nich chwali się niezależnością, ogromną ilością dochodów pasywnych, zarabianiem po 100 000 miesięcznie (rzeczy totalnie nie do zweryfikowania), ale realnej wiedzy ja tam nie widzę. Nawet przy Q&A zazwyczaj odpowiedzi są wymijające typu to zależy, to bardzo indywidualne itp. Być może jak się zapłaci za kursy/ebooki jest lepiej, ale nie zapłaciłam, bo żadna z tych kobiet nie wzbudziła mojego zaufania. Więcej merytoryki znalazłam u Marcina Iwucia.
-
- Ciastko
Gdyby kursy jak inwestować działały, to nikt by ich nie sprzedawał, tylko sam inwestował, a nie zarabiał na kursach:)
Fajnie gdybyś powiedziała ile chcesz zainwestować
Fajnie gdybyś powiedziała ile chcesz zainwestować
Jak masz kogoś z bliskich kto Ci wytłumaczy to Binance- sprawdzone ale trzeba trochę posiedzieć , edukować się i w porę reagować na rynek. Mnie wciągnął w to znajomy i wytłumaczył ale gdyby nie on nie ogarnęłabym.