Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Limonene
Currently:home

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: Limonene »

Werciaaaa pisze: pt lip 10, 2026 2:53 pm W sumie nadal nie wiem co to znaczy, a pytałam osób, które tego używają, to w sumie nie wiedzą xD
No jak to XD chodzi o całowanie się
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Milusińscy zamiast dzieci.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
DramaQueen

Post autor: Juliaturczyniak »

Mówienie mama ma teściową. Damn. Mamę masz jedną, no czasami zdarzą się dwie,ale w Polsce to jakiś znikomy %.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
DramaQueen

Post autor: Juliaturczyniak »

I strasznie nie lubię "macocha" kojarzy mi się z jakąś starą jedzą z księżniczek disneya czy innych bajek, o wiele bardziej wolę określenie ciocia bądź mówienie po imieniu.
Awatar użytkownika
gunernialne
Dieta 600 kcal

Post autor: gunernialne »

Bracia mniejsi jako określenie zwierząt xd
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
Awatar użytkownika
Kokol_Haret
RoyalBaby

Post autor: Kokol_Haret »

Oliwkowa888 pisze: śr cze 03, 2026 10:37 am Ja nienawidzę jeszcze tego typowego języka z korpo maili typu ASAP, "drodzy", "sfocusujmy się na tym" itd. Brrr...
dorzucam od siebie "zczelendżujmy to", ciarki żenady
Awatar użytkownika
gunernialne
Dieta 600 kcal

Post autor: gunernialne »

Jak ktoś używa "podajże" w znaczeniu "bodajże" 🔪
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
Awatar użytkownika
Adam_z_Rozdrazewa
GreckieWakacje

Post autor: Adam_z_Rozdrazewa »

- Ostatnio trochę bardziej siedzę w temacie perfum i krew mnie zalewa gdy w recenzjach widzę liczbę pojedynczą "perfum" lub "perfuma". Myślałam że to domena laików a są osoby które znają się na rzeczy, wydają kilkaset złotych na flakony i dalej piszą z błędem, whyyyy 😡
- Większość określeń na części intymne albo czynności z tym związane jest strasznie niezręczna. Albo brzmi zbyt oficjalnie/medycznie, albo zbyt wulgarnie lub po prostu nie są to ładnie brzmiące słowa. Potrzebujemy czegoś neutralnego
- Mówienie że coś jest przysłowiowe a żadne przysłowie na ten temat nie istnieje
- ą zamiast om
- Pisanie zaimków i określeń osób trzecich z dużej litery. O ile rozumiem że w netykiecie przyjęło się pisanie Tobie, Ciebie czy Wam, tak zdania typu "dałem Jej to" albo "rozmawiałam z moją Córką" wyglądają dla mnie jak potworki
Cyraneczka
Koczkodan

Post autor: Cyraneczka »

Chyba jeszcze nie było: "koncept" (niekoniecznie talerzykowy) jako określenie restauracji albo kawiarni. Najwidoczniej lepiej pasuje do wysokich cen.
Rutynka
Ciastko

Post autor: Rutynka »

Sztos - słowo dla korpoludków 35+ którzy udają że są młodzieżą.
"w swoich latach dwudziestych/trzydziestych" - okropna kalka z angielskiego, "w latach dwudziestych" to nie to samo po polsku co angielskie "in your twenties", w latach dwudziestych było co najwyżej dwudziestolecie międzywojenne.
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Smalić cholewki (do kogoś), umizgi 🥴
NocPolarna
PsychoFanka

Post autor: NocPolarna »

nieprawidłowa odmiana dat, typu: "trzynasty sierpień", "drugi wrzesień" itd.
wciskanie wszędzie angielskich wstawek, szczególnie u zetek to jest widoczne. rozmawiasz z kimś po polsku i nagle słyszysz wtrącenia typu "actually", "basically", "i mean" itd. udusiłabym
"w każdym bądź razie"
"wyłanczam"
"wakajki"
"jedzonko"
Hunde
Bransoletka50k

Post autor: Hunde »

chleb_ze_smalcem pisze: ndz lip 26, 2026 11:57 am Smalić cholewki (do kogoś), umizgi 🥴
To już słowa bardziej archaiczne i używane chyba tylko przez starsze pokolenie? Coś jak absztyfikant.
Hunde
Bransoletka50k

Post autor: Hunde »

Rutynka pisze: ndz lip 26, 2026 10:59 am Sztos - słowo dla korpoludków 35+ którzy udają że są młodzieżą.
"w swoich latach dwudziestych/trzydziestych" - okropna kalka z angielskiego, "w latach dwudziestych" to nie to samo po polsku co angielskie "in your twenties", w latach dwudziestych było co najwyżej dwudziestolecie międzywojenne.
Pełna zgoda, a słowo „sztos” brzmi też dla mnie jak spod budki z piwem…
Ta kalka z angielskiego też mnie wybitnie denerwuje. Wiem, że polski odpowiednik jest dłuższy (druga dekada życia), ale właśnie używanie tej kalki zupełnie zmienia znaczenie na podane wyżej przez Ciebie.
barczakowa
ŚpioszkiKenzo

Post autor: barczakowa »

Hunde pisze: pn lip 27, 2026 11:40 am Pełna zgoda, a słowo „sztos” brzmi też dla mnie jak spod budki z piwem…
Ta kalka z angielskiego też mnie wybitnie denerwuje. Wiem, że polski odpowiednik jest dłuższy (druga dekada życia), ale właśnie używanie tej kalki zupełnie zmienia znaczenie na podane wyżej przez Ciebie.
A może użyć "po dwudziestce" 🤔