Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Hunde
Modna

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: Hunde »

Dobry temat. Denerwuje mnie większość określeń, które wymieniłyście. Od siebie dodam jeszcze nagminnie używaną frazę głównie u influ na daily vlogach (o życiu codziennym ;) - ,,spędź ze mną dzień jako modelka/aktorka/29-letnia lekarka/35-letnia mama, itd.” To strasznie brzmiąca w języku polskim kalka z angielskiego ,,as a …”, która przetłumaczona na polski nie brzmi dobrze gramatycznie.
Magda0888
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Magda0888 »

Nie znoszę feminatywów. Rozumiem, że język ewoluuje, ale słowa, które mnie odrzucają to: gościni, sportowczyni, ministra, itp. Uważam, że absolutnie nie ma to nic wspólnego z walką o równość kobiet, a jest paskudnym kaleczeniem języka.
- słowo witam, zamiast dzień dobry lub cześć. Wita się gości. To JA mogę powiedzieć witam, gdy ktoś przychodzi do mojego domu, a nie odwrotnie.
- NA salonie, na sklepie, na ogrodzie, na galerii (handlowej). No kurcze, nie da się być na sklepie, bo by się siedziało/stało na dachu tego sklepu :')- przykładowo. Na zapleczu tak, ale nie na sklepie.
- galeria jako ta handlowa. Nie, kr.., galeria to jest sztuki, a handlowe to jest centrum.
- TE dziecko, TE ciało...no szlag mnie trafia.
- wstawianie do zdań słów, zwrotów: jakby, rozumiesz?, wiesz o co chodzi?- i tak 4 razy w jednym zdaniu .
- chill, cool, game changer, besti jak przyjaciółka, vibe, mój crusher.
- nienawidzę zdrobnień: jabłuszko, owocki, szkiełko. Nie cierpię, gdy ktoś do mnie mówi Madziu.
- wszelkie dziwactwa związane z macierzyństwem: cyc, dam ci cyca, cycoholik i w ogóle mówienie do dzieci jak do -: a gugu :<
Dużo tego jest.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Mokra Włoszka

Post autor: Oliwkowa888 »

Magda0888 pisze: czw mar 05, 2026 7:27 am Nie znoszę feminatywów. Rozumiem, że język ewoluuje, ale słowa, które mnie odrzucają to: gościni, sportowczyni, ministra, itp. Uważam, że absolutnie nie ma to nic wspólnego z walką o równość kobiet, a jest paskudnym kaleczeniem języka.
Myślałam, że tylko mnie drażnią feminatywy wstawiane wszędzie na siłę. Jak słyszę "moją gościnią jest", to krew mnie zalewa.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
PrinTu

Post autor: Fluffyslippers »

Wszelkiej maści osobatywy, kiedy nie ma ku temu kontekstowej przesłanki. O ile jestem w stanie znieść te wszystkie “osoby z macicami”, jeśli jest to użyte w odpowiednim kontekście, np. odnośnie menstruowania, dobra, gdzieś sa trans mężczyźni, których temat może dotyczyć, po prostu inny niż mój sposób widzenia i opisu rzeczywistości. Natomiast używanie określeń typu “osoba widzowska” to już trochę przegięcie pały i bycie hiperpoprawnym i to nie językowo, a politycznie.

Nie znoszę niezgodności zaimka z rodzajem rzeczownika w stylu: te okno, te dziecko, te zwierze
Prawda, mamusiu?
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

Hunde pisze: czw mar 05, 2026 7:17 am Dobry temat. Denerwuje mnie większość określeń, które wymieniłyście. Od siebie dodam jeszcze nagminnie używaną frazę głównie u influ na daily vlogach (o życiu codziennym ;) - ,,spędź ze mną dzień jako modelka/aktorka/29-letnia lekarka/35-letnia mama, itd.” To strasznie brzmiąca w języku polskim kalka z angielskiego ,,as a …”, która przetłumaczona na polski nie brzmi dobrze gramatycznie.
Głupie to, bo z naszej gramatyki wynika że to ja, widz będę tą aktorką/modelką/lekarką spędzającą z nią dzień.
Merynosica
Mokra Włoszka

Post autor: Merynosica »

katarzynarmong pisze: wt mar 03, 2026 9:34 pm Nienawidzę słowa JAJÓWA, dosłownie mi niedobrze od niego. A uwielbiam jajecznicę, ale gdy ktokolwiek nazwie ją JAJÓWA to po prostu jej nie zjem, cofa mnie to słowo.
Siostro!!! jest obrzydliwe, weszłam żeby to napisać, a widzę, że nie jestem sama. I jeszcze "rymowanki" na pytanie "po co?" " Pocą to sie nogi nocą :puke: "rzygam! Albo hasła: Zaraz, to taka wielka bakteria.
xoseraphina
Samarka

Post autor: xoseraphina »

Strasznie wkurzają mnie słowa: wakajki, żyćko, psiecko, mega.. a także sformułowanie "karmimy się piersią" 😩
Awatar użytkownika
Wercia20_20
MiamiBicz

Post autor: Wercia20_20 »

‚Literalnie’ i już tu wymienione inne kalki z angielskiego.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

xoseraphina pisze: czw mar 05, 2026 10:41 pm Strasznie wkurzają mnie słowa: wakajki, żyćko, psiecko, mega.. a także sformułowanie "karmimy się piersią" 😩
O jesu tak. I jeszcze obwieszczane przez chłopa "jesteśmy w ciąży!". Nie, ty nie jesteś, tylko twoja partnerka.
kasakasakasakasakasa
Tritonotti

Post autor: kasakasakasakasakasa »

- bynajmniej używane jako zamiennik przynajmniej
- w każdym bądź razie
- film oparty na "faktach autentycznych", no bo przecież fakty mogą być nieautentyczne xd
- w tym dokumencie coś pisze, zamiast jest napisane.

Pierwsze, które przychodzą mi do głowy, ale jest tego pewnie dużo dużo więcej:)
Cyraneczka
Skarpeta Rakieta

Post autor: Cyraneczka »

Dopiski "pozdrawiam", "miłego dnia" i inne formy grzecznościowe w sytuacji, kiedy kłócisz się z kimś w internecie i jest oczywiste, że te sformułowania nie są szczere i mało kto nabierze się na to, że niby jesteś grzeczniejszy niż twój interlokutor.
Awatar użytkownika
unfaithfully
PrinTu

Post autor: unfaithfully »

Magda0888 pisze: czw mar 05, 2026 7:27 am
Mam ochote zatluc wszystkich dekli, ktorzy tak mowia. Skad im sie to "te" bierze do l. poj rodzaju nijakiego, to ja nie mam pojecia..

A takie haselka co powoduja, ze az mi wlosy deba staja to:
- wiezienie hybrydowe
- gena nie wydlubiesz (jak pierwszy raz to gdzies zobaczylam, to pomyslalam ze nawet fajne spostrzezenie, ale jak to zaczelo byc naduzywane, to zaczelo mnie wkurzac)
- chlop ze wsi wyjdzie, ale wies z chlopa nigdy- ja wiem ze to ma byc z angielskiego "you can take a girl (man) out of the country but you can't take the country out of a girl (man)", ale po polsku o ile tez ma jakis sens tak nie brzmi to dobrze
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Post autor: MissNobody66 »

Powtórzę się z innego tematu. NIENAWIDZĘ określenia pazury w kontekście paznokci. Wywołuje to we mnie odruch wymiotny i kojarzy mi się z obleśnymi, brudnymi paznokciami bleeee 🤢

Oprócz gdzieś wcześniej wspomnianego nazywania swojego faceta per stary (stary to może być tylko i wyłącznie ojciec xd) dołączę jakieś rakowe odżywki typu niemąż albo najgorsze MAŁŻ. Ja nie mówię że trzeba się odzywać słoneczko, misiaczku, cukiereczku ale to jest okropne.
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

Post autor: HeyJude »

Magda0888 pisze: czw mar 05, 2026 7:27 am Nie znoszę feminatywów. Rozumiem, że język ewoluuje, ale słowa, które mnie odrzucają to: gościni, sportowczyni, ministra, itp. Uważam, że absolutnie nie ma to nic wspólnego z walką o równość kobiet, a jest paskudnym kaleczeniem języka.
- słowo witam, zamiast dzień dobry lub cześć. Wita się gości. To JA mogę powiedzieć witam, gdy ktoś przychodzi do mojego domu, a nie odwrotnie.
- NA salonie, na sklepie, na ogrodzie, na galerii (handlowej). No kurcze, nie da się być na sklepie, bo by się siedziało/stało na dachu tego sklepu :')- przykładowo. Na zapleczu tak, ale nie na sklepie.
- galeria jako ta handlowa. Nie, kr.., galeria to jest sztuki, a handlowe to jest centrum.
- wstawianie do zdań słów, zwrotów: jakby, rozumiesz?, wiesz o co chodzi?- i tak 4 razy w jednym zdaniu .
- chill, cool, game changer, besti jak przyjaciółka, vibe, mój crusher.
- nienawidzę zdrobnień: jabłuszko, owocki, szkiełko. Nie cierpię, gdy ktoś do mnie mówi Madziu.
- wszelkie dziwactwa związane z macierzyństwem: cyc, dam ci cyca, cycoholik i w ogóle mówienie do dzieci jak do -: a gugu :<
Dużo tego jest.
Ostatnio trafiłam na określenie "psychiatrka" i to był moment, w którym stracił dla mnie ten zawód całą swoją powagę. Naprawdę kobietom absolutnie niczego nie odbiera bycie "psychiatrami" i zaryzykuję opinię, że wiele dobrego im wymyślanie na siłę feminatywów również nie przyniesie.

---

Od siebie dodam, że denerwuje mnie zamienianie nazwy Pierogów Ruskich na różnego rodzaju fantazje. O ile Pierogi z serem i ziemniakami są dla mnie jak najbardziej zrozumiałe, o tyle widząc czasem dziwne pomysły typu inne losowe nazwy, to trochę mi się śmiać chce. Rozumiem solidaryzowanie się z Ukrainą i sprzeciw wobec agresji, ale na litość, przecież ta nazwa nawet nie pochodzi od Rosji. 😅 A nawet jeśli by pochodziła, to czy nazywanie pierogów ruskimi jakoś zmienia przebieg tej wojny? Może jestem jakimś mało empatycznym bucem, ale dajmy pierogom żyć w spokoju. :'(
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
Jennifer
Srebrna Kropeczka

Post autor: Jennifer »

MissNobody66 pisze: pt mar 06, 2026 5:56 pm Powtórzę się z innego tematu. NIENAWIDZĘ określenia pazury w kontekście paznokci. Wywołuje to we mnie odruch wymiotny i kojarzy mi się z obleśnymi, brudnymi paznokciami bleeee 🤢

Oprócz gdzieś wcześniej wspomnianego nazywania swojego faceta per stary (stary to może być tylko i wyłącznie ojciec xd) dołączę jakieś rakowe odżywki typu niemąż albo najgorsze MAŁŻ. Ja nie mówię że trzeba się odzywać słoneczko, misiaczku, cukiereczku ale to jest okropne.
Jak jeszcze chodziłam na paznokcie, to wszystkie stylistki używały słowa PAZURKI, RZĘSKI, BREWKI. Mały salon, stanowisko obok recepcji, siedziałam te 1,5h na tyłku, a recepcjonistka co chwila przez telefon "pani Basia, PAZURKI na godzinę 13:00, zapisane, pani Kasia na RZĘSKI, pani Asia na BREWKI". Wylewu można było dostać.
Ale równie denerwującym słowem są PAZY. Ciekawe, co te wszystkie dziewczyny robią z tym zaoszczędzonym czasem, którego nie mogły spożytkować na zastosowanie słowa PAZNOKCIE.
i am a god
Magda0888
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Magda0888 »

kasakasakasakasakasa pisze: pt mar 06, 2026 10:19 am
- w tym dokumencie coś pisze, zamiast jest napisane.

Pierwsze, które przychodzą mi do głowy, ale jest tego pewnie dużo dużo więcej:)
Obydwie formy są poprawne ;)
Addd
Koczkodan

Post autor: Addd »

Magda0888 pisze: pt mar 06, 2026 10:14 pm Obydwie formy są poprawne ;)
Nie są. Poprawne są formy takie jak "Sienkiewicz pisze w listach z Ameryki, że..." (czyli tzw. praesens historicum), ale to coś innego.
mariaow
Currently:Top

Post autor: mariaow »

Mnie irytuje stwierdzenie „wyjaśnić kogoś”. Że ktoś kogoś wyjaśnił w jakimś tiktoku czy filmie na yt. Rozumiem „skomentować kogoś / czyjeś zachowanie”, ale wyjaśnić to można coś komuś.
Awatar użytkownika
Vurig
RoyalBaby

Post autor: Vurig »

Kupiłam sobie PERFUM...🤢🤮
Awatar użytkownika
deafmoans
Channelka

Post autor: deafmoans »

VINTEDZIANKA
:alien:
Awatar użytkownika
Adam_z_Rozdrazewa
Tritonotti

Post autor: Adam_z_Rozdrazewa »

Nagłówki prasowe od kilku lat to istny dramat, poza masą clickbaitów do białej gorączki doprowadza mnie nadużywana fraza "XYZ PRZERYWA MILCZENIE"... Do jasnej Anielki, to że ktoś przez dzień czy dwa nie wypowiadał się na dany temat, nie oznacza że przerywa milczenie
Awatar użytkownika
neiclea
Bagietka z szarlott

Post autor: neiclea »

mnie irytuje TEN PERFUM, nie jestem też w stanie oglądać twórców którzy w jednym krótkim filmiku 15 razy używają słowa "mega" 🥴
Awatar użytkownika
Piiiniaa
ZdalnaFanka

Post autor: Piiiniaa »

HeyJude pisze: pt mar 06, 2026 6:25 pm Ostatnio trafiłam na określenie "psychiatrka" i to był moment, w którym stracił dla mnie ten zawód całą swoją powagę. Naprawdę kobietom absolutnie niczego nie odbiera bycie "psychiatrami" i zaryzykuję opinię, że wiele dobrego im wymyślanie na siłę feminatywów również nie przyniesie.

---

Od siebie dodam, że denerwuje mnie zamienianie nazwy Pierogów Ruskich na różnego rodzaju fantazje. O ile Pierogi z serem i ziemniakami są dla mnie jak najbardziej zrozumiałe, o tyle widząc czasem dziwne pomysły typu inne losowe nazwy, to trochę mi się śmiać chce. Rozumiem solidaryzowanie się z Ukrainą i sprzeciw wobec agresji, ale na litość, przecież ta nazwa nawet nie pochodzi od Rosji. 😅 A nawet jeśli by pochodziła, to czy nazywanie pierogów ruskimi jakoś zmienia przebieg tej wojny? Może jestem jakimś mało empatycznym bucem, ale dajmy pierogom żyć w spokoju. :'(

Zgadzam się z tym.

Mnie jeszcze denerwuje, jak ktoś używa wyrażenia "de facto" jako przecinek w swojej wypowiedzi....
staratwoja
PsychoFanka

Post autor: staratwoja »

Słodkopierdzący xd fuj
agrafka00
KlasaBiznes

Post autor: agrafka00 »

Mnie denerwuje na co dzień:
- zaczynanie zdania od „mi” (zamiast „mnie)
- pisanie „jakiś” zamiast „jakichś”
- nazywam się Ola (masz na imię Ola a nazywasz się „tu wstaw imię i nazwisko”
- urodziłam się w dwutysięcznym piątym zamiast dwa tysiące piątym
- wklejanie angielskich słówek w polskie zdania
- „jakby”, „no jakby wiesz”

W mailach z kolei denerwuje to, że ludzie po zwrotach typu „pozdrawiam” czy „z poważaniem” stawiają przecinek, co nie jest poprawne.