Start
Mój profil

Old money, bogactwo i ciche luksusy

Moderator: verysweetcherry
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Re: Old money, bogactwo i ciche luksusy

Post autor: Xyz79 »

Lillwhisper pisze: sob lut 14, 2026 12:53 pm Mają trust fund albo dostają miesięczny allowance od rodziców. Ta Zosia to niby pracuje (jest na LinkedIn), a na wyjeździe non stop - niech ktoś mi wytłumaczy w jakiej korporacyjnej pracy, dostaje się tyle urlopu? Pewnie pracuje jako freelancer dwa dni w tygodniu, żeby nie umrzeć z nudów i wszystko inne na zapewnione przez rodziców. Pokazywała jakiś czas temu nowe mieszkanie w kamienicy w Warszawie, mniemam, że musiała bardzo ciężko na nie pracować 🫣
Zosia wcześniej pracowała w agencji Warsaw Creatives. Motzowie mają kilka biznesów, chyba cały food hall w Norblinie i kilka innych knajpek należy do nich.

To nic złego odziedziczyć majątek, czy dostać mieszkanie. Problem zaczyna się, gdy ktoś zachowuje się tak, jakby sam na to zapracował.. Perspektywa życiowa całkowicie się różni, samo poczucie większej pewności siebie, możliwości i nie ukrywajmy - podziwu/strachu jaki dają pieniądze i koneksje. Niestety często takie osoby kompletnie bezrefleksyjnie żyją w bańce i w starciu z przeciętnym człowiekiem jest przepaść mentalna.
Lillwhisper
Tritonotti

Post autor: Lillwhisper »

Xyz79 pisze: ndz lut 15, 2026 7:35 am Zosia wcześniej pracowała w agencji Warsaw Creatives. Motzowie mają kilka biznesów, chyba cały food hall w Norblinie i kilka innych knajpek należy do nich.

To nic złego odziedziczyć majątek, czy dostać mieszkanie. Problem zaczyna się, gdy ktoś zachowuje się tak, jakby sam na to zapracował.. Perspektywa życiowa całkowicie się różni, samo poczucie większej pewności siebie, możliwości i nie ukrywajmy - podziwu/strachu jaki dają pieniądze i koneksje. Niestety często takie osoby kompletnie bezrefleksyjnie żyją w bańce i w starciu z przeciętnym człowiekiem jest przepaść mentalna.
Przecież napisałam, że pracuje. Ale patrząc na jej Instagramowy content raczej nie jest to etat od poniedziałku do piątku – chociaż jej LinkedIn sugeruje coś zupełnie innego.
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Lillwhisper pisze: ndz lut 15, 2026 7:58 am Przecież napisałam, że pracuje. Ale patrząc na jej Instagramowy content raczej nie jest to etat od poniedziałku do piątku – chociaż jej LinkedIn sugeruje coś zupełnie innego.
Na instagrama nie musisz dodawać w czasie rzeczywistym, więc to mogą być zdjęcia zrobione wcześniej. Nie każda praca to codzienne pojawianie się w biurze 8h, w niektórych branżach można mieć „wieczne wakacje”, a przynajmniej to tak wygląda z boku 😅😉 Na spotkania można chodzić do knajpki, jest home office.
Verbena95
GreckieWakacje

Post autor: Verbena95 »

Papryczka00 pisze: czw lis 13, 2025 8:34 pm Oczywiście, że w takich rodzinach zdarza się baaardzo często nepotyzm, potomkowie tych wielkich często to prawdziwe miernoty, które popychane są przez rodziców i dziadków, a nawet się poprawnie nie potrafią wysłowić. To nie tylko znane mi osoby z Warszawy, ale znam przypadki z zagranicy. Nikt nie neguje zepsucia moralnego ludzi z pieniedzmi , takie zawsze istnieje i istniało. Dobrym przykładem jest książę Andrzej.

Mnie się bardzo podoba styl old money i kiedy go odkryłam, zdałam sobie sprawę, już od dawna podobała mi się prosta elegancja w ubiorze, minimalizm i stawianie na jakość produktów, to samo dotyczy się dekoracji wnętrz, sztuki i stylu życia. Oczywiście daleko mi do arystokracji, ale nie jestem też noworyszem
Patrz: niejaki Alexander Boris de Pfeffel Johnson B) XD :puke: Wsiadaj na swój Boris bike i jog on. List jego nauczyciela bodajże z Eton (nie pamiętam dokładnie) do jego ojca opisujący jego patologiczny charakter, jest w punkt. Poza tym wiadomo, że Boris potrafi wydawać z siebie tylko dwa rodzaje dźwięków: 1. Soundbites, 2. Lies.
Nie wspominając już o naszym jakże cudownym "nonce" z Pizza Express XD :puke: Żadne Sandringham ani inne posiadłości nie przykryją oczywistych faktów.
MoniMal
MoetGlass

Post autor: MoniMal »

migomat pisze: sob lut 14, 2026 11:25 am Widzę że temat trochę przysnął, ale może go z powrotem rozhulam - otóż niejednokrotnie zastanawia mnie, jak to wygląda w przypadku dorosłych dzieci bogatych ludzi. Choćby wspomniana tu już Zosia M i jej podobni. Póki nie pracują to oczywiste, że są na utrzymaniu rodziców. Ale często ci ludzie mają już w pewnym momencie normalne prace, a poziom życia ten sam. Czyżby jakieś polskie wersje trust fundów? Rodzice dalej utrzymują ich nawet np. w okolicach 30? 😅 Oczywiście nie mówię tu o tych, którzy z hajsu rodziców rozkręcili własne biznesy.
Sam fakt że pewnie dostają mieszkania na start jakie chcą to już jest dużo ;) ja znam też osoby które są dopiero 2 pokoleniem urodzonym w majętnej rodzinie i dzięki temu że dostali spore mieszkania od rodziców to mogą mieć gorzej płatne prace „z pasji” bo dużo kosztów im odpada. A co dopiero osoby pokroju Motzow :D
julianna
Skarpeta Rakieta

Post autor: julianna »

MoniMal pisze: czw lut 19, 2026 11:28 am Sam fakt że pewnie dostają mieszkania na start jakie chcą to już jest dużo ;) ja znam też osoby które są dopiero 2 pokoleniem urodzonym w majętnej rodzinie i dzięki temu że dostali spore mieszkania od rodziców to mogą mieć gorzej płatne prace „z pasji” bo dużo kosztów im odpada. A co dopiero osoby pokroju Motzow :D
Dokładnie, mając zapewnione podstawowe potrzeby dużo łatwiej jest się rozwijać. Robić darmowe staże i praktyki w asrtystycznych lub fancy zawodach.
Parowki
LemonkowaCola

Post autor: Parowki »

Xyz79 pisze: wt paź 21, 2025 8:46 pm Tatiana de Nicolay, ilustratorka z Paryża. Jej mąż też pochodzi z arystokratycznej rodziny. Brat T., Charles przejął pałac w Krzeczynie Małym, który jego rodzice kupili lata temu.
Tam była akcja rok temu, że ten facet zaginął, oddalił się z miejsca zamieszkania w PL i rodzina zgłosiła zaginięcie. Było ogłoszenie na stronie policji, wisiało bardzo długo. Już nie pamiętam dokładnie ile, ale cos koło 6-12 miesięcy. Ludzie pisali do niej na insta, wyświetlała i się nie odnosiła. Potem pojawił się artykuł, że odnalazł się poza granicami kraju ;) i teraz pokazują się razem. Dziwna sprawa szczerze mówiąc
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Parowki pisze: sob lut 21, 2026 6:38 pm Tam była akcja rok temu, że ten facet zaginął, oddalił się z miejsca zamieszkania w PL i rodzina zgłosiła zaginięcie. Było ogłoszenie na stronie policji, wisiało bardzo długo. Już nie pamiętam dokładnie ile, ale cos koło 6-12 miesięcy. Ludzie pisali do niej na insta, wyświetlała i się nie odnosiła. Potem pojawił się artykuł, że odnalazł się poza granicami kraju ;) i teraz pokazują się razem. Dziwna sprawa szczerze mówiąc
Myślałam, że oni się rozstali.. I jakoś przypadkiem w rozmowie z koleżankami, któraś wspomniała, że widziała artykuł, że Charles zaginął.. Może jakieś załamanie nerwowe, różne rzeczy się zdarzają. Oby wszystko było dobrze, mają dwójkę małych dzieci.
Parowki
LemonkowaCola

Xyz79 pisze: sob lut 21, 2026 7:28 pm Myślałam, że oni się rozstali.. I jakoś przypadkiem w rozmowie z koleżankami, któraś wspomniała, że widziała artykuł, że Charles zaginął.. Może jakieś załamanie nerwowe, różne rzeczy się zdarzają. Oby wszystko było dobrze, mają dwójkę małych dzieci.
Nie wiem, odniosłam wrażenie, że ona się wyprowadziła z tego pałacu do jakiegoś mieszkania, potem wyjechała do Francji, baaardzo długo po odnalezieniu nigdzie go nie pokazywała i dopiero od niedawna pokazują się razem. I na nowo zaczęli promować pałac. Oglądałam chyba w ddtvn reportaż o tym miejscu jeszcze przed jego zaginięciem i mówili, że ciężko go ogrzać( pewnie koszty są ogromne)? więc w sezonie jesienno zimowym jest bardzo zimno i chodzą w kurtkach/ futrach. Piękne jest to miejsce, fajnie odwiedzić, ale tak na dłuższą metę jeszcze z dziećmi to mogą być uciążliwe takie warunki, właśnie ze względu na chłód.
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Parowki pisze: sob lut 21, 2026 7:37 pm Nie wiem, odniosłam wrażenie, że ona się wyprowadziła z tego pałacu do jakiegoś mieszkania, potem wyjechała do Francji, baaardzo długo po odnalezieniu nigdzie go nie pokazywała i dopiero od niedawna pokazują się razem. I na nowo zaczęli promować pałac. Oglądałam chyba w ddtvn reportaż o tym miejscu jeszcze przed jego zaginięciem i mówili, że ciężko go ogrzać( pewnie koszty są ogromne)? więc w sezonie jesienno zimowym jest bardzo zimno i chodzą w kurtkach/ futrach. Piękne jest to miejsce, fajnie odwiedzić, ale tak na dłuższą metę jeszcze z dziećmi to mogą być uciążliwe takie warunki, właśnie ze względu na chłód.
Oni mieszkają w Warszawie na codzień, pałac to raczej na weekendy/święta itd. To mieszkanie, to chyba ich wspólne na Ochocie. Polę często spotkałam w okolicach Koszykowej/Poznańskiej. Kiedyś miała jakiś vintage shop, a teraz markę z ubraniami. Jej rzeczy kojarzą mi się z projektami Marii de la Orden.. 😅😉

Tatiana z mężem też kupili jakiś zamek (chateau_desmerveilles na instagramie). Też mi się marzy taka nieruchomość, ale proces współpracy z konserwatorem zabytków, ilość pieniędzy na wykończenie i utrzymanie..
Parowki
LemonkowaCola

Xyz79 pisze: sob lut 21, 2026 8:06 pm Oni mieszkają w Warszawie na codzień, pałac to raczej na weekendy/święta itd. To mieszkanie, to chyba ich wspólne na Ochocie. Polę często spotkałam w okolicach Koszykowej/Poznańskiej. Kiedyś miała jakiś vintage shop, a teraz markę z ubraniami. Jej rzeczy kojarzą mi się z projektami Marii de la Orden.. 😅😉

Tatiana z mężem też kupili jakiś zamek (chateau_desmerveilles na instagramie). Też mi się marzy taka nieruchomość, ale proces współpracy z konserwatorem zabytków, ilość pieniędzy na wykończenie i utrzymanie..
Lubię patrzeć na jej styl, choć tak bardzo odbiega od mojego :) Ale taki kolorowe ptaki cieszą oko
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Parowki pisze: sob lut 21, 2026 8:08 pm Lubię patrzeć na jej styl, choć tak bardzo odbiega od mojego :) Ale taki kolorowe ptaki cieszą oko
To prawda, na dzięki temu „podglądaniu” trochę bardziej odważyłam się w kwestiach ubioru. Nawet jeśli to tylko jakiś jeden element, czy mniej oczywisty kolor :)